Comic Cultura #03 – Γιορτάζοντας 50 χρόνια LGBTQ ιστορίας

admin Από admin 5 Λεπτά Ανάγνωσης
Το υπέροχο εξώφυλλο της Φωτεινής Τυροβούζη

Αργήσαμε λίγο αυτό το ξέρουμε, αλλά τουλάχιστον καταφέραμε να δώσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα… Το τρίτο μας τεύχος έφτασε από χθες στην πλατφόρμα του issuu και, για να λέμε την αλήθεια, είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό!

Το Comic Cultura είναι το δωρεάν διαδικτυακό περιοδικό για comics στο οποίο συνεργαζόμαστε με κόσμο που αγαπάει τα comics, είτε πρόκειται για αρθρογράφους σε άλλα sites ή blogs, είτε για σκιτσογράφους οι οποίοι μας προσφέρουν ευγενικά τα έργα τους για να τα φιλοξενήσουμε στη σελίδα μας. Πρόκειται για μία προσπάθεια η οποία ξεκίνησε με δειλά βήματα, αλλά με πολύ όρεξη και μεράκι και πλέον στο τρίτο του τεύχος μπορούμε να πούμε ότι φαίνεται ότι αποδεικνύει ότι αξίζει να υπάρχει και να διαβάζεται από το κοινό των comics.

Το 3ο μας τεύχος το αφιερώσαμε στο Diversity, ένα θέμα που βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα τόσο των συζητήσεων για τα comics, όσο και για την υπόλοιπη nerd κουλτούρα. Εν όψει λοιπόν και του Pride καλέσαμε αναγνώστες, αρθρογράφους αλλά και δημιουργούς comics να συζητήσουμε γύρω από το ζήτημα. Φυσικά σίγουρα θα εντοπίσει κανείς ελλείψεις, θα συμφωνήσει με κάποια, θα διαφωνήσει με κάποια άλλα, αλλά τελικά αυτό που ελπίζουμε να μείνει είναι το άνοιγμα μιας κουβέντας που πρέπει να συνεχιστεί και να βαθύνει στο ελληνικό κοινό των comics. Γιατί όταν μιλάμε για το φεμινισμό και την LGBTQ κοινότητα εμείς δεν τα εννοούμε ως «φαίνεσθε», αλλά ως πρόταση μάχης για έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο από τον κόσμο της πατριαρχίας και της εκμετάλλευσης. Και γνωρίζουμε ότι αυτό θα γίνει με αγώνες κι όχι μέσα από τα comics, αλλά μας έχει επίσης διδάξει η ιστορία ότι η τέχνη γεννά συνειδήσεις, καλλιεργεί τρόπους σκέψης και μπορεί να δίνει δύναμη στα κινήματα. Και αυτό ακριβώς είναι που ζητάμε απ’ τα comics όταν μιλάμε για Diversity! Περισσότερα στο 7-σέλιδο αφιέρωμα «Diversity – Αντιπροσωπεύοντας Την Ελπίδα»…

Φυσικά πέρα απ’ το αφιέρωμα μπορείτε να διαβάσετε πολλά και ενδιαφέροντα άρθρα, κριτικές και απόψεις σχετικά με νέα κόμικς, όπως και κείμενα σε comic related θέματα, όπως εκδηλώσεις – ανάμεσά τους κείμενa στο φετινό Comicdom, και σε 3 Ιταλικά cons -, με στήλες αφιερωμένες στην ποπ κουλτούρα – δες σελίδες 60-63, «Από Το 7 Στο 9» – να κοσμούν το τεύχος επίσης. Εκτός από τα άρθρα όμως το περιοδικό φιλοξενεί στις σελίδες του και πολλούς νέους αλλά και καταξιωμένους καλλιτέχνες οι οποίοι μας προσέφεραν ευγενικά τα όμορφα έργα τους, τα οποία ελπίζουμε να σας αρέσουν κι εσάς!

Συγκεκριμένα, οι Ξανθός Βενιζέλος και Κώστας Λουπασάκης κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στην ελληνική κόμικς σκηνή, με τα κόμικς «Suzie’s Revenge» και «Ανθρωποκαταστάσεις» αντίστοιχα! Η Τέτη Σόλου, ο Χάρης Μακρυγιάννης και ο Αλέξανδρος Θωμάς κάνουν επίσης την πρώτη τους εμφάνιση στο περιοδικό, με τους Άρη Λάμπο, Soloup, Σάββα Αμπατζίδη (ThePack) και Κωνσταντίνο Κάτσο να δίνουν το παρόν για ακόμα μία φορά! Τα κόμικς βέβαια που ξεχωρίζουμε – δίχως να υποβαθμίζουμε τα υπόλοιπα σαφώς – είναι τα «Γούστερν» του Κώστα Σκλαβενίτη (σελίδες 14-17), «Ο Άνθρωπος Με Το Σκιερό Πρόσωπο» του Παναγιώτη Τσαούση (σελίδες 18-23), «Η Τέχνη Εξημερώνει Τα Ήθη» του Παναγιώτη Μητσομπόνου (σελίδες 54-59) και το πρώτο μέρος της νέας σειράς του Περικλή Κουλιφέτη, «Οιδίπους Μάδαφακα!». Τέλος, δεν ξεχνάμε το απίστευτο διήγημα του Τζων Ζάμας, με τίτλο Το Μονοπάτι Των Ενάρετων, σε εικονογράφηση του Σάββα Αμπατζίδη (ThePack).

Το μέλλον είναι μεγάλο, και η ομάδα του Comic Cultura βρίσκεται σε μία περίοδο ανοικοδόμησης, και ευχαριστούμε εσάς τους αναγνώστες για την ασταμάτητη στήριξη που μας δείξατε από την αρχή… Εμείς το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως θα προσπαθήσουμε να αντεπεξέλθουμε στις προσδοκίες σας…

Διαβάστε ολόκληρο το τρίτο τεύχος του Comic Cultura εδώ:

— Η συντακτική ομάδα του Comic Cultura: Ίωνας Αγγελής, Σπύρος Ανδριανός, Μάνος Βασιλείου Αρώνης, Νίκος Γιακούμελος, Γιώργος Ζωιτάς, Γιάννης Ιατρού, Λάζαρος Κολαξής, Αλέξανδρος Μινωτάκης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Διονύσης Τζαβάρας, Λένα Τζιογκίδου.

Μοιραστείτε το Άρθρο