Marvel Secret Wars- Όλα τελειώνουν, μέχρι να ξαναρχίσουν

Αλέξανδρος Μινωτάκης Από Αλέξανδρος Μινωτάκης 7 Λεπτά Ανάγνωσης

The event to end all events” : Με αυτό τον τίτλο η Marvel είχε προετοιμάσει το κοινό για τον ερχομό του Secret Wars πριν 3 χρόνια. Βέβαια, από τότε κανένα άλλο event ή φάση της, από τις αρκετές επανεκκινήσεις που έκανε η εταιρεία δεν κατάφερε όχι να πιάσει το επίπεδο του Secret Wars αλλά να κεντρίσει και το ενδιαφέρον των αναγνωστών, κάτι που μάλλον δίνει ακόμα μεγαλύτερη σημασία στο συγκεκριμένο event ( το οποίο κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Anubis).

Ο πυρήνας της ιστορίας εξελίσσεται σε 8 τεύχη με τον τίτλο της σειράς όμως ,όπως κάθε saga που σέβεται τον εαυτό του, υπάρχουν δεκάδες τεύχη από κάθε τρέχουσα σειρά της Marvel που θα εστιάζουν σε επιμέρους ήρωες και πλευρές της ιστορίας. Ωστόσο τα 8 τεύχη της ιστορίας στέκουν αυτοτελώς και δεν χάνουν σε αφηγηματική ροή ή νόημα. Ο ρυθμός του σεναρίου του Jonathan Hicman δένει απόλυτα με το ζωντανό, σχεδόν φαντασματορικό σχέδιο του Esad Ribic και μας δίνουν μια επική και βαθιά ιστορία σύγκρουσης, όπου οι αγαπημένοι ήρωες φτάνουν και, τελικά, ξεπερνούν τα όρια τους, δοκιμαζόμενοι από επιλογές που ποτέ μέχρι πριν δεν είχαν ή ήθελαν να κάνουν.

Στο σημείο αυτό πρέπει να θυμηθούμε ότι το MU (Marvel Universe) όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα, αποτελείται από πολλές παράλληλες πραγματικότητες με μικρότερες ή μεγαλύτερες αποκλίσεις μεταξύ τους. Η πλέον γνωστή πραγματικότητα, από την οποία προκύπτει το 90% των ιστοριών που διαβάζουμε είναι γνωστή ως Earth-616. To Ultimate Universe έγινε γνωστό κυρίως μέσα από τη σειρά Ultimate Spiderman, ενώ έχει τον αριθμό Earth 1610. Από κει και πέρα, εμφανίζονται κατά καιρούς παράλληλες πραγματικότητες ή χρονοσειρές (timelines) με το Age of Apocalypse να ξεχωρίζει μεταξύ αυτών. Όπως είναι λογικό, μετά από καιρό και δεκάδες μετακινήσεις ηρώων, θανάτους και ταξίδια σε άλλα σύμπαντα και χρονικές περιόδους, η κατάσταση είχε γίνει πολύ μπλεγμένη και αποθάρρυνε τους νέους αναγνώστες, οι οποίοι έμαθαν τους ήρωες από τις ταινίες του MCU (Marvel Cinematic Universe). Έτσι, η Marvel αποφάσισε όχι απλά να κάνει ένα γενικό ξεκαθάρισμα (ένα ακόμα reboot δηλαδή), αλλά να προχωρήσει σε μία από τις πιο ριζικές επανεκκινήσεις που έγιναν ποτέ στα κόμικ. Πραγματικότητες χάθηκαν, ήρωες εξαφανίστηκαν,  ταυτότητες ανταλλάχθησαν και, τελικά, την επόμενη μέρα, το MU ήταν όντως διαφορετικό.

54cbee1de06f1

Το ίδιο ισχύει και για κάθε μεμονωμένο ήρωα.  Από πού να πιάσεις, π.χ. τον Spiderman και την σειρά Amazing Spiderman που έχει ξεπεράσει τα 700 τεύχη, έχει επανεκκινήσει και έχει μια διαδρομή 53 χρόνων; Σε μια περίοδο στασιμότητας στην ανάπτυξη του αναγνωστικού κοινού όλα τα παραπάνω ήταν αποδεκτά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Σήμερα όμως, οι τεράστιες επιτυχίες των Marvel Studios θέτουν τον πήχη ψηλά και δημιουργούν δικαιολογημένες προσδοκίες για την εισροή ενός νέου κοινού.

Ταυτόχρονα, η Marvel δεν πήγε σε ένα απότομο κλείσιμο που θα αποξένωνε το κλασικό κοινό της. Στο πλαίσιο του Battleworld, του νέου κόσμου που δημιουργήθηκε για ένα σύντομο διάστημα, έτρεξαν πάμπολλα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα saga των προηγούμενων δεκαετιών, φτιάχνοντας έναν παροξυσμό εναλλακτικών καταλήξεων και ιστοριών, απαντώντας με έναν πρωτότυπο τρόπο στο ερώτημα “what if?” που επανειλημμένα έδωσε πνοή σε σχεδιαστές και σεναριογράφους. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε,  την επανάληψη του Civil War σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο, την επιστροφή του Ultron και του Red Skull και ένα τελείως διαφορετικό Planet Hulk.

Το τι έγινε μετά, είναι άλλη ιστορία…

Από εδώ και πέρα, αρχίζουν τα spoiler γιατί θα μιλήσουμε για τη γενική ιστορία του φιλόδοξου Saga.

Η φάση είναι απλή : Όλες οι πραγματικότητες καταρρέουν και κανένας δεν μπορεί να τις σώσει! Οι μόνες που απομένουν, οι Earth 616 και 1610, βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης μεταξύ τους, η οποία θα αποτελειώσει ότι έχει μείνει όρθιο από το σύμπαν. Λίγο πριν την καταστροφή, ο Doctor Strange, o Molecule Man και ο Doctor Doom προσπαθούν να συναντήσουν τους Beyonders, τις κοσμικές υπάρξεις του μαρβελικού σύμπαντος που ελέγχουν όλη την πραγματικότητα και να τις πείσουν να αποτρέψουν την καταστροφή. Ταυτόχρονα, οι ήρωες του Ultimate Universe (που ποτέ δεν διακρίθηκαν για τον αλτρουισμό τους και γενικότερα αποτελούσαν μια πιο σκληρή, gritty και ρεαλιστική απεικόνιση του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος) ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση στην Earth-616 για να την εξαφανίσουν και να αποτρέψουν τη σύγκρουση.

Της επίθεσης ηγείται ο Maker (ο Mr Fantastic στο παράλληλο σύμπαν) σε συντονισμό με τον Thanos, τον Terrax και πολλούς ακόμα διάσημους villains. Οι ήρωες της «δικής μας» Γης, ετοιμάζονται να αμυνθούν ενώ το βασικό σχέδιο διάσωσης αφορά τη δημιουργία ενός είδους κιβωτού (lifeboat) με το οποίο θα διασωθούν μερικά από τα κορυφαία μυαλά όπως ο Mr Fantastic, o Black Panther κλπ. Καθώς η μάχη μαίνεται στη Νέα Υόρκη πολλοί γνωστοί ήρωες πέφτουν ο ένας μετά τον άλλο ενώ φαίνεται ότι κανείς από τους δύο δεν είναι αρκετά δυνατός ώστε να εξολοθρεύσει τον άλλο. Όλα τελειώνουν απότομα και τα πάντα περικλείονται από ένα λευκό φως.

Στο νέο κόσμο που προκύπτει τίποτα δεν είναι όπως το ξέραμε…

Tα υπόλοιπα τεύχη ακολουθούν και αυτά παρόμοιες θεματικές πίεσης. Όλη η έκδοση, με τον Doom στο επίκεντρο εναλλάζει τον ερευνητικό, σχεδον αστυνομικό τόνο με την υπερηωική δράση, με μια αξιοθαύμαστη δεξιοτεχνία. Παρά το πλήθος των χαρακτήρων, ο αναγνώστης δεν χάνεται στο ποιος κάνει τι, πόσο δε μάλλον όταν ο ίδιος χαρακτήρας πολεμά τον δίδυμο του από άλλη διάσταση! Έτσι, το Secret Wars είναι μια επιλογή τόσο για τον ψημένο οπαδό της Marvel όσο και για αυτόν που θέλει μια καλή εισαγωγή στον σύγχρονο κόσμο της εταιρείας, τουλάχιστον προτού αυτός αλλάξει πάλι.

Η μετάφραση επίσης του Χρήστου Τσέλιου, ο οποίο επιμελήθηκε και την έκδοση, είναι ρευστή και δεν ξενίζει τον αναγνώστη. Επίσης η διπλή μετάφραση των ονομάτων (στα ελληνικά όπου μπορούσε, η με ελληνικούς χαρακτήρες όπου το όνομα ήταν εμβληματικό ήδη) διευκολύνει την μετάβαση μεταξύ γλωσσών και καταστάσεων.

Μέχρι όλα να αλλάξουν ξανά λοιπόν!


 

Μοιραστείτε το Άρθρο
Συνάντησε μικρός το Star Wars και έκτοτε βρήκε πως θέλει να γίνει Jedi. Προπονείται με διαλογισμό 18 ώρες την μέρα. Τις υπόλοιπες τις περνάει καμουφλαρισμένος ως υποψήφιος διδάκτορας γιατί κανείς δεν του είπε πως ανακλήθηκε το Order 66.