Black Mirror – Το περιβόητο επεισόδιο με τη Miley Cyrus

iskender Από iskender 6 Λεπτά Ανάγνωσης

Είχε ανακοινωθεί ότι στην 5η σεζόν θα παίξει κάποιον ρόλο και η Miley Cyrus. Όταν διάβασα αυτό σκέφτηκα ‘Α ωραία, η Miley Cyrus θα παίξει στο Black Mirror και θα δείξει έτσι δεν είναι απλά ένα εμπορικό pop είδωλο, δημιούργημα του Disney Channel, αλλά μπορεί να σταθεί και σαν σοβαρή ηθοποιός!’. Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα από όλα αυτα. Στο επεισόδιο ‘Rachel, Jack and Ashley Too’, η Miley Cyrus υποδύεται… την Miley Cyrus.

Για την ακρίβεια υποδύεται την Ashley O, μία pop τραγουδίστρια της οποίας το κοινό είναι κυρίως έφηβα κορίτσια. Στο επεισόδιο βλέπουμε παράλληλα να εκτυλίσσονται από την μία η ζωή από δύο έφηβες αδερφές την Rachel και την Jack, οι οποίες μένουν με τον πατέρα τους και από την άλλη η ζωή της Ashley O που μένει με την θεία της, η οποία είναι και μάνατζερ της. Η Ashley O βγάζει μία κούκλα-ρομποτάκι, την Ashley Too, η οποία είναι βασισμένη στον χαρακτήρα της. Η Rachel ζητάει από τον πατέρα της να της την αγοράσει και η κούκλα γίνεται αμέσως η καινούργια φίλη της. Η Jack δείχνει αηδιασμένη από το γεγονός ότι η αδερφή της κάθεται και παίρνει στα σοβαρά μία κούκλα που είναι προγραμματισμένη να λέει μόνο συγκεκριμένα πράγματα αλλά από την άλλη δεν κάνει κάποια προσπάθεια να επικοινωνήσει με την αδερφή της που νιώθει μόνη της. Παράλληλα, μαθαίνουμε ότι η σχέση της Ashley O με την θεία της δεν είναι τόσο ιδανική όσο φαίνεται αλλά είναι μία πολύ τοξική σχέση. Μαθαίνουμε ότι η θεία της που όταν πέθαναν οι γονείς της Ashley αναγκάστηκε να θυσιάσει την νιότη της για να την μεγαλώσει, την εκμεταλλεύεται οικονομικά και προσπαθεί να την διατηρεί μία καλοπληρωμένη σταρ παρ’όλο που η Ashley είναι κουρασμένη από αυτή την ζωή και θέλει να κάνει στροφή στην καριέρα της. Η προσπάθεια της Ashley να επαναστατήσει ενάντια στην θεία της καταλήγει με την Ashley σε κώμα. Η είδηση αυτή σοκάρει την Rachel και κάνει την Jack να την συμπονέσει και να παραδεχτεί ότι ήταν σκληρή μαζί της. 6 μήνες περνάνε και η Rachel βλέπει στις ειδήσεις ότι παρ’όλο που η Ashley είναι σε κώμα, μέσω της τεχνολογίας θα κυκλοφορήσουν κι άλλα τραγούδια που έχει η Ashley μέσα στα όνειρα της. Η κούκλα Ashley Too η οποία ξύπνησε καταλάθως βλέποντας τις ειδήσεις πάθαινει σοκ και αντιδράει περίεργα. Βλέποντας την βλάβη που έπαθε η κούκλα, οι δύο αδερφές την συνδέουν με τον υπολογιστή του πατέρα τους και ανακαλύπτουν ότι η κούκλα δεν είναι απλά φτιαγμένη να μοιάζει με την Ashley αλλά έχει μέσα της αντεγραμμένη όλη της την προσωπικότητα και απλά η κούκλα είναι φτιαγμένη να χρησιμοποιεί μόνο ένα κομμάτι της. Αφού ‘’απελευθερώνουν’’ την προσωπικότητα της Ashley, η Ashley τους λέει ότι πρέπει επειγόντως να σταματήσει τα σχέδια της θείας της. Έτσι ξεκινάει μία χαζή περιπέτεια με πλοκή παιδικής ταινίας όπου οι δύο αδερφές παρέα με την κούκλα εισβάλλουν στο σπίτι της Ashley, ανακαλύπτουν ότι τελικά η Ashley δεν είναι σε κώμα αλλά την κρατούσε επίτηδες σε ύπνωση η θεία της, και τέλος μπουκάρουν στην εκδήλωση όπου η θεία της παρουσιάζει την ‘καινούργια’ καριέρα της Ashley ακυρώνοντας τα σχέδια της (και λογικά οδηγόντας την σε πολλά πολλά χρόνια φυλακής καθώς έχουμε χάσει το μέτρημα με τα εγκλήματα που έχει κάνει η θεία καθ’όλη την διάρκεια του επεισοδίου). Στο τέλος βλέπουμε σε ένα συναυλιάδικο την Ashley με μία ροκ μπάντα στην οποία παίζει και η Jack να τραγουδάει και από κάτω στο κοινό την Rachel με την Ashley Too να τις καμαρώνουν. Και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα…

Το ‘Rachel, Jack and Ashley Too’ σαν επεισόδιο του Black Mirror είναι μέτριο προς το κακό καθώς είναι βουτηγμένο στα κλισέ και δεν αναπτύσσει κάποια ενδιαφέρουσα ιδέα. Σαν μία παρωδία παιδικής ταινίας όμως, είναι αρκετά καλό και βλέπεται ευχάριστα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μία black mirror εκδοχή ενός κλασικού παραμυθιού όπου αντί για καλά και κακά μάγια, υπάρχει τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε με κακό τρόπο και τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε με καλό τρόπο. Μέσα σε ένα κάστρο υπάρχει μία πριγκίπισσα (Ashley) που της έχει κάνει μάγια (τεχνητό κώμα) μία κακιά μάγισσα (η θεία) και δύο κοινές θνητές (Rachel και Jack) με την βοήθεια μίας καλής μαγικής οντότητας (Ashley Too) εισβάλλουν στο κάστρο για να λύσουν τα μάγια.

Επίσης είναι πολύ προφανής η αναλογία του χαρακτήρα της Ashley με την ίδια την ζωή της Miley Cyrus. Η Miley Cyrus ξεκίνησε σαν μία star της Disney φτιαγμένη για να αρέσει σε ανήλικα κοριτσάκια. Όταν λοιπόν η Miley Cyrus μεγάλωσε και κουράστηκε με το να έχει αυτή την περσόνα του ‘’αθώου’’ κοριτσιού και άρχισε να βγάζει στις live εμφανίσεις της μία πιο ενήλικη και σεξουαλικοποιημένη περσόνα σχολιάστηκε έντονα στα media. Αυτό το επεισόδιο με λίγα λόγια είναι το ‘άντε γαμήσου’ της Miley Cyrus προς την Disney επειδή την κρατούσε για χρόνια να βγάζει προς τα έξω μία περσόνα που ήταν διαφορετική από αυτό που ένιωθε στην πραγματικότητα. Φυσικά αυτό θα ήταν πολύ ωραίο αν βλέπαμε την Hannah Montana να παίζει σε ένα επεισόδιο του Black Mirror. Αντίθετα, αυτό που είδαμε είναι το Black Mirror να παίζει σε ένα επεισόδιο της Hannah Montana.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Από iskender
Follow:
Το iskender είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που γεννήθηκε στην Ξάνθη. Πήρε το όνομα του απ'το ισκεντέρ κεμπάπ. Στο iskender γράφουν παιδιά που μεγαλώσαν με Ατρόμητους στην ΕΡΤ και Πάπυρους στο ALTER. Ελπίζουν τα κείμενά τους να είναι τόσο νόστιμα όσο και το ομώνυμο κεμπάπ.