Free Meek -Dreams and Nightmares στη Φιλαδέλφεια

Νικόλαος Καφαράκης Από Νικόλαος Καφαράκης 4 Λεπτά Ανάγνωσης

Του Νίκου Καφαράκη

Στα μέσα του Αυγούστου μέσω της πλατφόρμας του Amazon κυκλοφόρησε η mini-series /ντοκιμαντέρ αφιερωμένη στη πολύχρονη ταλαιπωρία του γνωστού ράπππερ Meek Mill με την δικαιοσύνη. Executive Producing έχει αναλάβει ο θρύλος της HipHop σκηνής και υπερδραστήριος Jay-Z που ειδικά τον τελευταίο καιρό προμοτάρει με διάφορους τρόπους την ιστορία του Meek.

Το Free Meek αποτελείται από 5 επεισόδια και ακολουθεί την πορεία του Meek από τη παιδική του ηλικία μέχρι τη σημερινή εποχή. Δίνει ταυτόχρονα βάση στις διάφορες στιγμές των δικαστικών του διενέξεων. στη καλλιτεχνική του πορεία και στο πως οι εγκλεισμοί του την επηρέασαν αλλά και στην κοινωνία της Philadelphia τα Ghetto της και την επιβίωση σε αυτά.

Η ιστορία που αφηγείται η σειρά εκκινεί από μια σχεδόν πλέον στερεοτυπική εικόνα των αμερικάνικων γκέττο. Η αφετηρία είναι τα παιδιά που πασχίζουν να επιβιώσουν σε ένα τοξικό περιβάλλον με γονείς εγκληματίες και ναρκομανείς σε μια γειτονιά που ο θάνατος μυρίζει στην ατμόσφαιρα. Η μάχη για επιβίωση οδηγεί στην είσοδο σε συμμορίες, εγκληματικές ενέργειες και τα λοιπά, εκτός αν ο νεαρός είναι ταλαντούχος και κερδίσει την έξοδο από τα γκέττο μέσω του αθλητισμού ή της μουσικής. Είναι μια ιστορία που ο τηλεοπτικός και κινηματογραφικός φάκος έχει εξιστορήσει αρκετές φορές άλλα ειδικά το πρώτο επεισόδιο του Free Meek και οι στιγμές που αφηγείται στη κάμερα ο ίδιος ο Meek το κάνει τόσο ζωντανό πρωτότυπο και φρέσκο. Έτσι κι αλλιώς ο Meek αποτελεί ράππερ που περιγράφει εξαιρετικά μέσα στη μουσική του αυτό το lifestyle, από την εκκίνηση στα γκέττο στη ζωή στη φυλακή αλλά και τη γεύση της επιτυχίας.

Πέρα λοιπόν από την πρώτη περιγραφή αυτή το μεγαλύτερο βάρος δίνεται στην διαμάχη με το “σπασμένο” δικαστικό σύστημα της Αμερικής. Ο Meek Mill με βάση μια καταδίκη του 2007 συνέχιζε να μπαινοβγαίνει στις φυλακές για 11 χρόνια συνήθως ως αποτέσμα παραβίασης των περιοριστικών του όρων. Η σειρά βαδίζει βήμα βήμα αυτή τη διαδικασία ρίχνωντας τα βέλη της στην αστυνομία το δικαστικό σύστημα, τη διαδικασία εγκλεισμού με ιδιαίτερη έμφαση στη περίοδο αναστολής κάτι που εν γένει δεν είναι τόσο φωτισμένο από αντίστοιχες παραγωγές και σειρές. Στην οθόνη περνάνε πολιτικοί αναλυτές, δημοσιογράφοι, ιδιωτικοί ερευνητές και μέλη πολιτικών κινημάτων (black lives matter) αλλά και πρώην αστυνομικοί δίνοντας το στίγμα τους σε αυτή τη διαδικασία.

Παρότι στην Ελλάδα η ιστορία του Meek παραμένει σχετικά άγνωστη στην Αμερική αποτελούσε για καιρό θέμα συζήτησης και αφετηρία διαδηλώσεων και διαμαρτυριών. Μέσω της μουσικής, της ιστορίας και της στάσης του έχει έρθει σε ένα status λαικού ήρωα για τη Φιλαδέλφια που κι άλλοι γνωστοί ράππερ στο παρελθόν είχαν ανέλθει (πχ ο 2Pac για το L.A. και ο Biggie για το Brooklyn). Ένα από τα highlight και της σειράς και της πορειάς του Rapper είναι η είσοδος των Philadelphia Eagles υπό τους ήχους του δικού του “Dreams And Nightmares” πριν την κατάκτηση του πρώτου τους τίτλου στο SuperBowl του 2018 και ενώ ο Meek ήταν στη φυλακή. Αντίστοιχα μετά τη τελευταία του αποφυλάκιση βρέθηκε άμεσα με ελικόπτερο να παρακολουθήσει ένα ματς των 76ers.

Συνολικά το ντοκιμαντέρ λέει μια δυνατή και σύγχρονη ιστορία με βάθος και ενδιαφέρον πολλές έντονες στιγμές και πολλά μηνύματα

Μοιραστείτε το Άρθρο