«Εκτός τροχιάς» ο Μπλε Κομήτης…

admin Από admin 3 Λεπτά Ανάγνωσης

Με μία ανακοίνωση στο Facebook, το περιοδικό Μπλε Κομήτης – Στην τροχιά των Κόμικ  ανακοίνωσε την αναστολή της έκδοσης του. Το 9ο τεύχος του περιοδικού αναμένεται να είναι το τελευταίο ενώ, όπως λένε οι ίδιοι οι υπεύθυνοι της έκδοσης, «η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην κυκλοφορία του που δεν μπορούσε εδώ και αρκετό καιρό να στηρίξει το περιεχόμενο και την ποιότητά του ως εντύπου». Ο Μπλε Κομήτης έκλεισε δύο χρόνια κυκλοφορίας και εξαρχής είχε τη στήριξη μας ως Smassing Culture, αναγνωρίζοντας ότι η άνθιση των ελληνικών κόμικ έχει πάντα ανάγκη ένα τέτοιο περιοδικό

Ο Μπλε Κομήτης προσέκρουσε σε ανυπέρβλητες δυσκολίες. Στην Ελλάδα του 2019 ο περιοδικός τύπος είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, ενώ υπολογίζεται ότι οι πωλήσεις του μπορεί να αποτελούν το 20% σε σχέση με δέκα χρόνια πριν. Αυτό έχει διαμορφώσει ένα κοινό που -λόγω των οικονομικών δυσκολιών- έχει «ξεμάθει» να αγοράζει περιοδικά ή, στην περίπτωση νεότερων γενιών, δεν μπήκε ποτέ σε αυτή τη συνήθεια. Επιπλέον και ίσως σημαντικότερο, η ελληνική αγορά κόμικ παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη. Η εικόνα των μεγάλων φεστιβάλ που έχουν τα κόμικ στο επίκεντρο ή σχετίζονται με αυτά (Comicdom Con πχ) μπορεί να δημιουργεί συχνά την αίσθηση ότι, με τη βοήθεια του κινηματογράφου και των σειρών, έχει διευρυνθεί σημαντικά το κοινό. Η πραγματικότητα είναι ότι τα κόμικ ως τέχνη, ως αισθητική έχουν γίνει mainstream τα τελευταία χρόνια για πολλούς λόγους, ωστόσο αυτό δεν έχει μεταφραστεί, ούτε στην Ελλάδα ούτε διεθνώς, σε σημαντική άνοδο των πωλήσεων.

Υπό αυτή την έννοια, ο Μπλε Κομήτης εξαρχής έδωσε μία άνιση μάχη και αυτοί το γνώριζαν καλύτερα από εμάς οι συντάκτες του περιοδικού. Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ανέδειξαν νέους καλλιτέχνες και συνεργασίες, προσέλκυσαν γνωστούς δημιουργούς και το τελευταίο διάστημα έγινε άνοιγα σε  διεθνή κόμικ, με το Σατάνια και το Kobane Calling. Προσπάθησαν -με επιτυχία τις περισσότερες φορές- να δημιουργήσουν ένα περιοδικό  με κόμικ και για τα κόμικ, με συνεντεύξεις, άρθρα, top 5 δημιουργών και πολλά άλλα. Ο Μπλε Κόμήτης  αφήνει ως παρακαταθήκη μία ποιοτική και προσεγμένη δουλειά σε όλα τα επίπεδα, από το χαρτί εκτύπωσης μέχρι την επιλογή των ιστοριών. Η έκδοση των ιστοριών που έμειναν ανολοκλήρωτες (Γυμνά Οστά, Άρπη, Ληστές, κα) θα είναι μία ακόμα πιστοποίηση της πραγματικά αξιόλογης δουλειάς που έγινε και είναι δεδομένο ότι όλες αυτές οι εκδόσεις θα κερδίσουν την αναγνώριση του κοινού.

Δεν λέμε αντίο, μόνο εις το επανιδείν…

Μοιραστείτε το Άρθρο