Free Freaks στο θέατρο Μικρή Πλάνη- Η κριτική-μαχαιριά που χρειαζόμασταν…

Αρχοντούλα Βαρβάκη Από Αρχοντούλα Βαρβάκη 5 Λεπτά Ανάγνωσης

Μετά την επιτυχία των παραστάσεων τους το Νοέμβρη και Δεκέμβρη του 2015 οι Free Freaks είναι πάλι εδώ κάθε Σαββατοκύριακο στο Θέατρο τσέπης Μικρή Πλάνη, για να μας μιλήσουν χωρίς μισόλογα για τη ζωή και την ελευθερία μας. Αντέχετε;

Είδαμε το Free Freaks και σας το παρουσιάζουμε:

Πρόκειται για θεατρική διασκευή του αγαπημένου μας animation Mr. Freeman.

38bcfb57-6436-4cff-8360-f745cfa9c9ac

Πήραμε λοιπόν το πολύτιμο (χάρτινο αυτή τη φορά) USB από την υποδοχή του θεάτρου Μικρή Πλάνη και ετοιμαστήκαμε να υποδεχτούμε ξανά τον δυνατό του λόγο. Αυτή τη φορά από τα καθίσματα του θεάτρου.

Αναρωτιόμασταν… Θα έχουν καταφέρει οι Free Freaks να αποδώσουν την αμεσότητα  κυρίου Freeman;

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=VxQKbsXnDAk&w=854&h=480]

Τα κατάφεραν… Ο λόγος και η κίνηση μιας πολύ καλά συντονισμένης ομάδας κατάφεραν να αποδώσουν το πνεύμα του. Πλησίασαν το θεατή όσο περισσότερο μπορούσαν, ακριβώς όπως η ασπρόμαυρη και επιθετική φωνή της συνείδησής μας. Όχι, μη νοιώθετε άβολα. Η απόσταση μας από αυτή τη φωνή είναι εσωτερική υπόθεση.

Η θεατρική διασκευή του animation από τον Κώστα Δελακούρα ήταν τελικά επιτυχημένη σεβόμενη τόσο τον κύριο Freeman όσο και το χώρο στον οποίο τον έφερε. Είναι πολύ ενδιαφέρον να βλέπετε το χειμαρρώδη λόγο του να κυλάει σε μια άλλη κοίτη, να χρησιμοποιεί άλλους τρόπους.

free freaks 1

Τα κύριά του χαρακτηριστικά διατηρήθηκαν: Τα μάτια και το στόμα που ξεχωρίζουν για να μπορέσουν να μας μιλήσουν ευθέως και οι έντονες κινήσεις των χεριών που δυναμώνουν την εκφραστικότητα του… επιτιθέμενου στα άδυτα του μυαλού και της ψυχής μας ηθοποιού.

Στο ίδιο πνεύμα τα σκηνικά ήταν λιτά προφυλάσσοντας μας από περιττές φλυαρίες, που καθόλου δε θα ταίριαζαν στην παράσταση, αλλά και αναδεικνύοντας τις υποκριτικές ικανότητες των τριών νέων ηθοποιών (Μυρτώ Αποστολά, Αφροδίτη Ντίτορα, Χαρά Καραβασιλείου) που ζωντάνεψαν τους μονολόγους του δισδιάστατου κυρίου Freeman και κράτησαν το ενδιαφέρον μας αμείωτο.

free freaks 6
Φωτό: eνφοrcevision

Ήταν κι ο ίδιος ο κύριος Freeman εκεί. Με χαρακτηριστικές φωτογραφίες που έκαναν την εμφάνισή τους, όταν έπρεπε.

Με αυτόν τον τρόπο οι Free freaks μιλούν για τη σκλαβιά και την ελευθερία του τεράστιου εαυτού μας. Για όλα αυτά που εμείς καθημερινά αγνοούμε επειδή δεν προλαβαίνουμε να τα κοιτάξουμε ή επειδή δε θέλουμε να τα κοιτάξουμε. Φοβόμαστε; Επιλέγουμε τη σιγουριά μιας δοκιμασμένης καθημερινότητας, γιατί δεν ξέρουμε άλλον τρόπο να ζούμε; Πάντως την ξέρουμε την αλήθεια. Αλλά, να, ήρθε και κάποιος άλλος να μας τη θυμίσει… Αν το αντέχουμε…

Η παράσταση ξεκινάει με έναν νεκρό που ψάχνει το νόημα της ζωής. Θα το βρει; Μήπως δεν ξέρει πού να ψάξει;

free freaks 2

Γράφει ο σκηνοθέτης της παράστασης:

«(…)Ας είμαστε ρεαλιστές, είμαστε όλοι φρικαρισμένοι. Είμαστε Φρικιά!
Αλλά ο καθένας μόνος του. Δεν υπάρχει το «όλοι μαζί» για κανέναν μας. Είμαι ΕΓΩ! Εγώ, ο σπουδαίος και όλοι οι υπόλοιποι μαλάκες. Και θα πορευτούμε μια μέτρια ζωή και θα πεθάνουμε μ’ ένα μέτριο θάνατο, μόνοι μας. Το κόλπο είναι παλιό, απλό και αλάνθαστο. Για να μην ενοχλούμε, μας έμαθαν να βάζουμε τον εαυτό μας πάνω απ όλους και από όλα! Και έτσι κάθε μέρα βουλιάζουμε όλο και πιο βαθιά μέσα στα σκατά!

(…)Και τώρα που μας έπεσε ο κλήρος να μας φάνε, πρέπει να αναμετρηθούμε με την μετριότητά μας. Ο χρόνος ήδη άρχισε να μετράει αντίστροφά για τον καθένα από εμάς. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία από φρικαρισμένα αυτάρεσκα ανθρωπάκια να εξελιχθούμε σε ευαίσθητα φρικιά.

Σε ελεύθερα, συλλογικά και δημιουργικά Φρικιά!
Για να δούμε, θα το τολμήσουμε ή θα γίνουμε το γεύμα μας;»

free freaks 4
Φωτό: evφοrcevision

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Κώστας Δελακούρας
Παίζουν (οι Free Freaks): Μυρτώ Αποστολά, Αφροδίτη Ντίτορα, Χαρά Καραβασιλείου
Η παράσταση Free Freaks ως και 28 Φεβρουαρίου, κάθε Σαββατοκύριακο.
στο θέατρο Μικρή Πλάνη (Δικαιάρχου 106-108, Παγκράτι, τηλ. 210 7019616)

Ώρα έναρξης: κάθε Σάββατο στις 21.00, κάθε Κυριακή στις 19.30.
Εισιτήριο: 8 ευρώ, γενική είσοδος / 5 ευρώ, εισιτήριο ανέργων

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα του θεάτρου Μικρή Πλάνη στο facebook κάνοντας κλίκ εδώ.

Επισκεφτείτε την εκδήλωση στο facebook (free freaks – Τα πιο ελεύθερα, χαρούμενα και αγριεμένα Φρικιά της πόλης είναι πάλι εδώ! κάνοντας κλικ εδώ).

Μοιραστείτε το Άρθρο
Η Αρχοντούλα Βαρβάκη πέρασε από το γνωστό εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, γιατί το γράμμα της από τη σχολή μαγείας χάθηκε και γιατί είναι πολύ νωρίς για την Ακαδημία του Αστροστόλου. Παρ' όλα αυτά νοιώθει μέλος της γαλαξιακής μαγικής κοινότητας.