Tερεζίν- Μια παράσταση που σε ταράζει…

admin Από admin 5 Λεπτά Ανάγνωσης

«Φώτα, ρόλοι, μουσική…» ζωντανεύουν στη μουσικοθεατρική παράσταση Τερεζιν, μέσω της οποίας μεταφερόμαστε στο γκέτο του ναζιστικού κόμματος στην Τσεχία, που αποτέλεσε τον προθάλαμο για τη μεταφορά και την εξόντωσή   των μεγαλύτερων Εβραίων καλλιτεχνών στα κρεματόρια του Αουσβιτς. Ένα κείμενο σκληρό και όμως μια παράσταση που σε ταξιδεύει από το δάκρυ στο γέλιο με απίστευτη αρμονία… Πόση χαρά και πόσο πόνο μπορεί να αντέξει το σανίδι;23720158_terezin.limghandler

Το κεντρικό σύνθημα του κομματιού που πλαισιώνει την παράσταση, παρουσιάζει τα στοιχεία που αναπάντεχα μεταδίδουν μια συνεχόμενη ενέργεια προς το κοινό και κάνουν τελικά την παράσταση ιδιαίτερη. «Φώτα». Παίζουν με το συναίσθημα, με τη στιγμή… «Ρόλοι». Η Τερεζιν είναι μια παράσταση μέσα στην παράσταση. Μία πόλη- πρότυπο σύμφωνα με το Ναζιστικό καθεστώς: καθαροί δρόμοι, φώτα, καμπαρέ, μαγαζιά συνθέτουν τη βιτρίνα που ήθελαν να παρουσιάσουν προς τα έξω. Από μέσα όμως δε διαφέρει σε τίποτα από κανένα άλλο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Εξαθλίωση, βία, πόνος και δυστυχία, αποτελούν τα βιώματα για κάθε άνθρωπο που βρίσκεται εκεί.

Μια πόλη-προπαγάνδα, προκειμένου να αποπροσανατολιστεί  και να χειραγωγηθεί η κοινή γνώμη και να πειστεί ο Ερυθρός Σταυρός για την ευνοϊκή μεταχείριση της εβραϊκής φυλής. Ένας τόπος συνάντησης μελλοθάνατων καλλιτεχνών, αναγκασμένοι να παίξουν έναν ακόμη ρόλο αυτή τη φορά για να ικανοποιήσουν τον εχθρό, να γλιτώσουν από το θάνατο, χωρίς να ξέρουν τι τους περίμενε στη συνέχεια. Οι καλλιτέχνες υποχρεωμένοι μέσα από την εξαθλίωση να προσφέρουν διασκέδαση, αποφασίζουν να δοθούν ολόψυχα στην προετοιμασία της παράστασης  ενώ γύρω τους υπάρχει μόνο θάνατος. Ξετυλίγεται η ιστορία μιας ομάδας ανθρώπων που με φόντο το θάνατό τους, ζουν, δημιουργούν, ονειρεύονται, ερωτεύονται, παντρεύονται, διαφωνούν, τσακώνονται, αλλάζουν ρόλους και πλευρά. Το τέλος της παράστασης θα σημάνει και το τέλος της ζωής τους. Ο καλλιτέχνης πεθαίνει, το έργο του όμως μένει και ταξιδεύει στον χώρο και στον χρόνο αιωνίως…ImageHandler (1)

Μπορεί η τέχνη να νικήσει το θάνατο; Για τους εγκλωβισμένους καλλιτέχνες του εβραϊκού γκέτο η τέχνη τουλάχιστον είναι «ένας τρόπος να συνδιαλλαγείς με το θάνατο». Η καλλιτεχνική δραστηριότητα τους,  χρησιμοποιήθηκε ως έσχατο πρόσχημα των Ναζί για να καλύψουν τις φρικαλεότητές τους και την τραγική απανθρωποποίηση, που λάμβανε χώρα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η δημιουργία και η έκφρασή  τους αυτή όμως στάθηκε μοναδική παρηγοριά για τους ίδιους τους Εβραίους, οι οποίοι έβλεπαν την τέχνη ως ύστατη προσπάθεια  αντίστασης του δικού τους  «είναι» απέναντι σε ένα επώδυνο παρόν και σε ένα αναπόφευκτο τέλος.terezin (1)

«Μουσική». Οι φρικαλεότητες του πολέμου, τα βασανιστήρια, ο τρόμος και ο θάνατος που κυριαρχούν στην παράσταση αυτή, συνδέονται άρρηκτα με την μουσική, το τραγούδι και τον χορό, που εναλλάσσονται με την απελπισία και την θλίψη. Όπου η μελωδία σβήνει, η απώλεια ζωντανεύει, είτε αυτή συμβολίζει την απώλεια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας καθώς και των αναμνήσεων μιας άλλης εποχής, είτε είναι το οριστικό τέλος μιας ζωής. Οι θεατές έρχονται αντιμέτωποι ακόμη και με τη δολοφονία κρατουμένων, όμως το έντονο σοκ που δημιουργείται εξισορροπείται μέσα σε λίγα λεπτά από τις εναλλαγές της μουσικής. Μιας μουσικής που υποκαθιστά με την ένταση της την ίδια τη ροή του αίματος του θεατή!

Η αυλαία πέφτει και η καρδιά χτυπάει ακόμα δυνατά, στους ρυθμούς μιας μουσικής γεμάτης εικόνες

Μαριάνα Χιονά

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ – Δήμητρα Χατούπη
ΚΙΝΗΣΗ – Νικολέτα Ξεναρίου
ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ – Χρίστος Θεοδώρου
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ – Οδυσσέας Ι. Κωνσταντίνου
ΡΥΘΜΟΛΟΓΙΑ – ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΡΟΥΣΤΩΝ – Νίκος Τουλιάτος
ΣΚΗΝΙΚΑ – Αντώνης Χαλκιάς
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ – Γιάννης Δαμίγος
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ – Μάριος Ράμμος
ΦΩΤΙΣΜΟΙ – Βασίλης Καραργύρης
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ – Γιώργος Αδαμαντιάδης
ΠΑΡΑΓΩΓΗ – Ομάδα θεάτρου «δήλος» | Θέατρο ΑΡΓΩ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ – Art Minds
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ – Δέσποινα Ερρίκου
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – Μιχάλης Αβρατόγλου
TRAILER/TEASER – Μιλτιάδης Χρηστίδης
ΠΑΙΖΟΥΝ – Άννα Χανιώτη, Αστέριος Χασάπης, Γιάννα Σωτηροπούλου, Γιούλη Αθουσάκη, Γρηγόρης Μπαλλάς, Δήμητρα Δρακοπούλου, Δήμητρα Ζακάκη, Δήμητρα Μάμαλου, Αιμιλία Σιαφαρίκα, Θεοδόσης Σκαρβέλης, Θωμάς Καζάσης, Ιάκωβος Μηνδρινός, Ιωάννα Σιμάτη, Κωνσταντίνος Παράσης, Κλειώ Χαβγιέ, Κώστας Αλέξης, Λευτέρης Παπακώστας, Μελίνα Μαστραντώνη, Νώντας Μιχαλόπουλος, Πάνος Αποστολόπουλος, Πένυ Χρυσικού, Τρύφωνας Ζάχαρης, Φωτεινή Τσούλη, Χριστίνα Πετρολέκα

Στην τρομπέτα ο Γιώργος Βασιλόπουλος.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Από 27 Νοεμβρίου 2015 έως 31 Ιανουαρίου 2016
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στις 21.30
Κυριακή στις 20:00

Θέατρο ΑΡΓΩ, Ελευσινίων 15, πλησίον μετρό Μεταξουργείο
διάρκεια 105’ (χωρίς διάλειμμα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
15€ Γενική Είσοδος |10€ Ομαδικό (Για group των 10 ατόμων) | 8€ Φοιτητικό | 5€ Ατέλεια – Ανέργων

 

Μοιραστείτε το Άρθρο