Zootopia- Μια ταινία με ζώα, πολύ πιο ανθρώπινη από άλλες…

Nίκος Γιακουμέλος Από Nίκος Γιακουμέλος 5 Λεπτά Ανάγνωσης

Θα μπορούσαμε να γράψουμε για το London has Fallen, επειδή όμως, σε αντίθεση με τους δημιουργούς του, εκτιμούμε την νοημοσύνη μας και δεν θέλουμε να προσβάλουμε την δική σας, θα κάνουμε αυτό που προτείνουμε να κάνετε και εσείς για αυτήν την ταινία: θα την αγνοήσουμε.

Αντίθετα, επιλέγουμε να μιλήσουμε για μια πολύ ιδιαίτερη και ζεστή ταινία κινουμένων ταινιών, το Zootopia,η οποία, όπως το Αnomalisa πριν από αυτό, καταφέρνει να είναι βαθιά συγκινητική και ανθρώπινη, χωρίς όμως να δείχνει ούτε έναν άνθρωπο! Μάλιστα, προχωρά ένα βήμα παραπάνω και γεμίζει την οθόνη μας με ζώα, τα οποία όμως λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και οι άνθρωποι: έχουν τις ίδιες αδυναμίες, δείχνουν τον ίδιο ρατσισμό και προκατάληψη όσον αφορά την φυλή, το χρώμα και το φύλο, την ίδια στιγμή όμως, κάποια από αυτά, είναι πρόθυμα να κάνουν έναν αγώνα για να υπερβούν αυτά τα εμπόδια.

maxresdefault

΄Κάποιος θα πει ότι αυτά τα θέματα αυτά δεν είναι ούτε πρωτότυπα ούτε σε σύλληψη, αλλα ούτε και σε εκτέλεση. Και θα έχει δίκιο. Εν πολλοίς, εμπίπτουν στο ανθρωπιστικό δίδαγμα πολλών παλαιότερων έργων και της ίδιας της Disney (στα καλά της) αλλά και άλλων εταιριών, όπως το πολυαγαπημένο Kung Fu Panda της Dreamworks.  Με το χέρι όμως στην καρδιά, είναι κακό μήνυμα; Είναι κάτι που δεν αξίζει να υπάρχει σε παιδικές ταινίες;

Παρόλα αυτά, το Zootopia γνωρίζει και το ίδιο πως το μήνυμα μόνο του δεν αρκεί και πως το σινεμά είναι κατεξοχήν η Τέχνη της εικόνας. Έτσι, με οδηγούς τους σκηνοθέτες μερικών από τις καλύτερες animated ταινίες που έχουμε δει, τους Byron Howard (Tangled) και Rich Moore (The Simpsons,Wreck-It Ralph), η ταινία αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος της στο χτίσιμο του τεράστιου και περίπλοκου μωσαϊκού που αποτελεί τον κόσμο της. Η σκηνοθετική εμπειρία των δύο δημιουργών φαίνεται  στο ότι δεν επέτρεψαν σε αυτή την διαδικασία του χτισίματος να παρέμβει στην αφήγηση, γεμίζοντας τον θεατή με άχρηστες, αν και εντυπωσιακές, λεπτομέρειες αλλά την κράτησαν σφικτή και ενορχηστρωμένη στο νόημα.  Ταυτόχρονα όμως, το Zootopia εξελίχθηκε σε ένα πανέμορφο εικαστικό έργο, με μια μεγάλη ποικιλία πλάνων, που όπως και ο κόσμος τον οποίο απεικονίζουν, δεν μένουν μόνο στο θέαμα, αλλά εξερευνούν και ταυτόχρονα προσδίδουν με άμεσο τρόπο βάθος στους χαρακτήρες.

zootopia

Από το μείγμα δεν λείπουν ούτε οι σπουδαίοι χαρακτήρες. Χωρίς να αποστρέφονται τα προκαθορισμένα μονοπάτια που επιτάσσει ο ρόλος τους, οι ήρωες του Zootopia καταφέρνουν να έχουν ένα πολύ μεγαλύτερο βάθος από ότι θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί στην αρχή. Είναι εμποτισμένοι με έναν πολύ γοητευτικό ανθρωπισμό, ο οποίος με την σειρά του χαρακτηρίζει όλη την ταινία και της δίνει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που θα αγαπήσουν οι μεγάλοι και οι μικροί θεατές. Επιπρόσθετα, δεν γίνεται να αφήσουμε απέξω το κομμάτι των ερμηνειών, που ειδικά στο animation είναι τρομακτικά δύσκολο και αξίζει ιδιαίτερης αναγνώρισης.  Η Ginnifer Goodwin (Walk the Line) στο πρωταγωνιστικό ρόλο ήταν κάτι παραπάνω από τέλεια, καθώς έφερε μια σπάνια ζωτικότητα σε έναν δύσκολο ρόλο. Απέδωσε το κύριο γνώρισμα του χαρακτήρα, την μαχητικότητα και τον έντονο φεμινιστικό τόνο με ξεχωριστή δύναμη και οφείλουμε να της το αναγνωρίσουμε. Επίσης, στον δεύτερο ρόλο, ο  ιδιαίτερος Jason Bateman (Arrested Development , Juno), ήταν το τέλειο συμπλήρωμα για την  αγαθή Ginnifer Goodwin!

zootopia-180_35.356-700x300

Στο υπόλοιπο cast ξεχωρίσαμε τους  Idris Elba (Beast of no Nation, Thor), τον αγαπημένο Alan Tudyk (Firefly, Trumbo), τον J.K. Simmons (Whiplash, Spiderman), αλλά και την Shakira, η οποία, και προς τιμήν της, επενέβη στον σχεδιασμό του χαρακτήρα της (υποδύεται μια γαζέλα) επιμένοντας να μην την κάνουν ξερακατιανή, θέλοντας να κάνει ένα μικρό βήμα ενάντια στα πρότυπα ομορφιάς. Εδώ, να ζητήσουμε ένα συγγνώμη από την ελληνική μεταγλώτιση, την οποία δεν είδαμε, αλλά έχοντας εμπιστοσύνη στην μακρόχρονη παράδοση που αυτή η διαδικασία έχει στην χώρα μας, εμπιστευόμαστε χωρίς δεύτερη σκέψη!videothumbnail_zootopia_officialtrailer_disney_a4d0f4ce

Εν πολλοίς, το Zootopia δεν είναι Wall-e. Bρίσκεται όμως στον ίδιο δρόμο, θέτει, με τον δικό του τρόπο παρόμοια ερωτήματα, αλλά ταυτόχρονα έχει και τις δικές του εικαστικές ανησυχίες και λύσεις. Σε κάθε περίπτωση είναι μια πραγματικά αξιαγάπητη ταινία που αξίζει την προσοχή μας!

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά μετά άρχισε καπου να δυσκολεύει το πράγμα. Σπούδασε Επικοινωνία και μετά αποφάσισε πως δεν του αρέσει να επικοινωνεί. Όνειρο του να μετακομίσει στην Σαχάρα όπου θα έχει ησυχία, αλλά μέχρι να το καταφέρει δουλεύει κωπηλάτης.