Οδηγός για (πολύ) αρχάριους: Πως να διαβάζετε comics!

Oμάδα Afterwords Από Oμάδα Afterwords 6 Λεπτά Ανάγνωσης

Σας έχω σπουδαία νέα: Αν το διαβάζετε αυτό, έχετε ό,τι χρειάζεστε για να γίνετε φανατικός αναγνώστης κόμικς. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα       γι’ αυτό το εκπληκτικό μέσο που συμπεριλαμβάνει ποικιλία ιστοριών, διαθέσεων, τεχνοτροπιών και θεμάτων.

Υπάρχουν μερικά περισσότερα σαφή βήματα που μπορείτε  να κάνετε για να βάλετε τα κόμικς στη ζωή σας:

 

ΒΗΜΑ 1: Μην πανικοβάλλεστε!

1-dont-panic

Βέβαια, αυτές οι λέξεις έχουν γραφτεί με τα «μεγάλα φιλικά γράμματα» του εκπληκτικού Hitchhiker’s Guide to the Galaxy και αποτελούν μια εξαιρετική συμβουλή στους νέους και αγχωμένους φαν των κόμικς. Υπάρχουν χιλιάδες πράγματα να μάθετε και να βρείτε, αλλά αυτό είναι καλό! Φανταστείτε να ζούσατε γνωρίζοντας αμυδρά την ύπαρξη της μουσικής, και τον  κόσμο που θα σας ανοιγόταν όταν την ανακαλύπτατε. Από πού να ξεκινήσετε; Από τον Beethoven; τους Beatles; τη Beyonce; Η απάντηση είναι «Δεν υπάρχει λάθος απάντηση!»

Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσετε στα τυφλά!

 

ΒΗΜΑ 2: Κανείς δεν είναι μόνος

longhalloween

Ένας πολύ καλός τρόπος να ξεκινήσετε με τα κόμικς είναι το σύστημα των φίλων. Αν έχετε ένα φίλο που του αρέσουν τα κόμικς, είναι η καλύτερη πηγή για σας, και επειδή θα σας δανείσει μερικά και επειδή –που είναι πιο σημαντικό- σας ξέρει. Οι προτιμήσεις σας είναι το πιο σημαντικό όταν ξεκινάτε και όταν αρχίζετε να ψάχνετε βοήθεια. Αυτό πρέπει να σκέφτεστε όταν θα πλησιάζετε τον υπάλληλο ή τον βιβλιοπώλη στο κατάστημα με τα κόμικς.

 

ΒΗΜΑ 3: Το τοπικό κατάστημα κόμικς (ή έστω το πιο κοντινό)130222.mca_.ODE_.Comics.Minor_.20-980x668

 

Πρώτα δείτε το Βήμα 1. Ένα καλό, φιλικό κατάστημα κόμικς είναι το βασικότερο στην εμπειρία διαβάσματος για πολλούς φανς, αλλά τα καταστήματα κόμικς έχουν κακή φήμη, και όχι αδικαιολόγητα. Τα καλό είναι ότι πολλά έχουν αλλάξει και συνεχίζουν να αλλάζουν. Υπάρχουν καινούργια και πιο φιλόξενα καταστήματα. Μπορείτε να ψάξετε για ένα κατάστημα χρησιμοποιώντας το Comic Shop Locator ή χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως τη λίστα στο “Hater Free Wednesdays”.

Σε συνδυασμό με το τοπικό κατάστημα κόμικς, πολλά βιβλιοπωλεία διαθέτουν πλέον graphic novels, και η τοπική σας βιβλιοθήκη είναι άλλη μια εξαιρετική πηγή. Πολλές βιβλιοθήκες έχουν εκπληκτική συλλογή από graphic novels και θα σας βοηθήσουν να βρείτε κόμικς όλων των εποχών. Πολλές συμμετέχουν και σε ηλεκτρονικά προγράμματα δανεισμού όπως το Hoopla, που κάνουν ακόμα πιο εύκολο να πάρετε τα βιβλία στα χέρια σας!

GalleryGraphicNovels_1900x900_BatmanTDKR_5615b0313f8071.82480270

Φυσικά, υπάρχει και το internet! Σε συνδυασμό με όσα μπορείτε να αποκτήσετε μέσω του Amazon και τους online προμηθευτές όπως το Mile-High και το Midtown Κόμικς, το internet είναι ένας κόσμος γεμάτος κόμικς: webκόμικς όπως το Hark! A Vagrant  και το Questionable Content, all-you-can-read services όπως το Marvel Unlimited, και τεράστιες βιβλιοθήκες με προσφορές στο Comixology, όπου μπορείτε να αγοράσετε αυθημερόν τις νέες εκδόσεις κόμικς των μεγαλύτερων εκδοτικών οίκων.

 

ΒΗΜΑ 4: Διαβάστε, διαβάστε, διαβάστε!

Τώρα ξεκινάει το καλό σημείο: Αρχίστε να διαβάζετε!

Νέα κόμικς βγαίνουν όλη την ώρα, συνήθως σε μηνιαία επεισόδια (ή σε «μεμονωμένες εκδόσεις»), αλλά οι περισσότεροι νέοι φαν θέλουν να ξεκινήσουν με συλλογικές εκδόσεις (γνωστές ως trade paperbacks) και graphic novels (αυτοί είναι αλληλένδετοι όροι, δε χρειάζεται να σας ανησυχούν!). Αυτά είναι μεγάλα κομμάτια της ιστορίας που φαντάζουν εξαιρετικά στο ράφι σας και θα δώσει αξία στα χρήματά σας.

Από πού να ξεκινήσετε; Εδώ είναι το σημείο που παίζει ρόλο η προτίμησή σας. Θα μπορούσατε να ξεκινήσετε με ιστορίες  σούπερ ηρώων (με κάτι  κλασσικό όπως το Batman: The Long Halloween ή με έναν εξαιρετικό νέο ήρωα όπως  την Ms. Marvel) ή με ένα πιο δραματικό κομμάτι (το Blankets θα σας σπαράξει την καρδιά).

GalleryComics_V_1900x900_20140400_daytripper-HC-title_53064f66ad5930.84888693

Θα μπορούσε να είναι κάποια προσαρμογή , όπως το Scott Pilgrim (video-game από αρχαία ιστορία), το Persepolis (αυτοβιογραφία από μια Ιρανή εκπατρισμένη, την Marjane Satrapi) ή το Jessica Jones (σκοτεινή σειρά μυστηρίου  με μια από τις αγαπημένες μου υπερηρωίδες. Υπάρχουν και κλασικά. όπως το Maus (μια βραβευμένη με Pulitzer αληθινή ιστορία από τον πατέρα του συγγραφέα στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο) και το Sandman  (το επικό παραμύθι τρόμου/φαντασίας από τον Neil Gaiman που διδάσκεται στις σχολές για την επιτυχημένη αφήγησή του, καθώς και νέες εξαιρετικές δουλειές όπως το Rat Queens (το χειρότερο Dungeons & Dragons πάρτι ) και το Saga (εθιστικό και εξαιρετικό έπος επιστημονικής φαντασίας). Οι ιαπωνικές και ευρωπαϊκές εκδόσεις είναι υπολογίσιμες δυνάμεις. Τα κόμικς στην Ιαπωνία είναι γνωστά ως manga, στη Γαλλία ως bandes dessinées. Από το Astro Boy μέχρι το OnePunch Man, και από το Asterix μέχρι το  The Incal, υπάρχουν πολλοί καινούργιοι κόσμοι και έργα για να ανακαλύψετε.

 

ΒΗΜΑ 5: Ένας από μας!

ComicBookFans05

Το κλειδί που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι ανεξάρτητα από το τι σας αρέσει, αναμφίβολα, υπάρχουν κόμικς που θα λατρέψετε και comic book φανς που ανυπομονούν να σας μιλήσουν γι’ αυτά. Αν δεν είστε ήδη ένας από εμάς, σύντομα θα γίνετε. Το μόνο που είναι τόσο διασκεδαστικό όσο το να ανακαλύπτεις το νέο αγαπημένο σου βιβλίο, είναι το να μιλάς σε άλλους γι’ αυτό. Όταν πιάσετε τον εαυτό σας να το κάνει, θα καταλάβετε ότι τώρα έχετε γίνει όντως λάτρης.

Καλώς ήρθατε στην οικογένεια!

οriginal κείμενο: Amy Dallenm,για το geekandsundry

Μετάφραση για το smassing culture: ΑfterWords

Μοιραστείτε το Άρθρο
Oμάδα μεταφραστιών, αναγνωστριών και γενικά πολυμηχανήματα! Περισσότερα γαι αυτές εδώ https://www.facebook.com/AfterWordstranslations/