Η ελληνική μυθολογία στον κόσμο του Χάρι Πότερ

Αρχοντούλα Βαρβάκη Από Αρχοντούλα Βαρβάκη 8 Λεπτά Ανάγνωσης

Είναι γνωστό πως η ΤΖ. Κ. Ρόουλινγκ χρησιμοποίησε στοιχεία από τη μυθολογία διάφορων χωρών για να φτιάξει τον κόσμο του Χάρι Πότερ κι εμείς θα αναζητήσουμε τις πηγές της στην ελληνική μυθολογία. Δεν εννοούμε πως οι ιστορίες στις οποίες θα αναφερθούμε είναι αμιγώς ελληνικές καθώς πρόκειται για στοιχεία που ταξίδευαν από τον έναν λαό στον άλλο και μπορούμε να τα βρούμε και σε άλλους πολιτισμούς. Είναι όμως πρόσωπα και καταστάσεις που τα έχουμε συναντήσει στους μύθους που πάντα μας άρεσε να διαβάζουμε και με χαρά τα αναγνωρίσαμε και στα βιβλία του Χάρι Πότερ.

Υπάρχουν κάποιες αναφορές σε στοιχεία της ελληνικής μυθολογίας που δεν προεκτείνονται. Για παράδειγμα το (δύσκολο) πρωτεϊκό ξόρκι (protean charm), που εκτελεί η Ερμιόνη στο βιβλίο Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα για να φτιάξει τις όμοιες ψεύτικες γαλέρες που θα χρησιμοποιούσαν τα μέλη του Στρατού του Ντάμπλντορ για να επικοινωνούν, σύμφωνα με την Harry potter wiki παίρνει το όνομα του από τον Πρωτέα της ελληνικής μυθολογίας που μπορούσε να πάρει όποια μορφή ήθελε. (περισσότερα εδώ)

Υπάρχουν όμως και άλλα στοιχεία της ελληνικής μυθολογίας με πολύ πιο ηχηρή παρουσία στην ιστορία του Χάρι Πότερ:

1) Ο Λουλούκος

fluffy-7

Προφανώς ο Λουλούκος (ή Fluffy στα αγγλικά), ο τρικέφαλος σκύλος που φύλαγε την είσοδο μιας καταπακτής, η οποία οδηγούσε στη φιλοσοφική λίθο, μας θυμίζει τον Κέρβερο, τον τρικέφαλο σκύλο της ελληνικής μυθολογίας και φύλακα του Άδη. Ανάμεσα σε πολλές μορφές αυτή είναι η πιο συνηθισμένη του Κέρβερου. Μόνο που εκείνος είχε και μια ουρά που κατέληγε σε κεφάλι δράκου. Η σύνδεσή με την ελληνική μυθολογία είναι ξεκάθαρη στο αγγλικό κείμενο. Ο Χάγκριντ παίρνει τον τρικέφαλο σκύλο από έναν Έλληνα, που ήταν και το ιδανικό πρόσωπο για κάτι τέτοιο και όχι από έναν Άραβα όπως διαβάζουμε στην ελληνική μετάφραση.(περισσότερα εδώ)

2) Μινέρβα Μακγκόναγκαλ

tumblr_nlwqfloZuv1s6gbilo1_500

Η Μακγκόναγκαλ μοιάζει με ενσάρκωση της θεάς Αθηνάς, που αργότερα συναντάται και στους Ρωμαίους ως Minerva. Δεν είναι ίδιες. Αλλά μοιάζουν πολύ. Η παρθένος Αθηνά είναι θεά της σοφιάς και του πολέμου χωρίς ποτέ να έχει κάποιο σύντροφο ή εραστή. (περισσότερα εδώ) Όλα αυτά θυμίζουν τη σοφή, αυστηρή και γενναία Μακγκόναγκαλ, για την ερωτική ζωή της οποία δεν μαθαίνουμε τίποτα στα 7 βιβλία.

Αργότερα βέβαια η Ρόουλινγκ μας είπε ότι η Μακγκόναγκαλ είχε ερωτευτεί τον μαγκλ Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ στον οποίο δεν μπορούσε να αποκαλύψει τη μαγική της ταυτότητα και γι’ αυτό αρνηθηκε να τον παντρευτεί μη θέλοντας να φυλακίσει τις μαγικές της δυνάμεις αλλά και υποφέροντας από τον χωρισμό. Τελικά μετά τον θάνατό του παντρεύτηκε τον Ελφινστόουν Ούρκουαρτ και έζησε μαζί του για τρία χρόνια, ως το θάνατό του χωρίς να αποκτήσουν παιδιά.

Εκτός από αυτές τις τελευταίες πληροφορίες διαφορά Αθηνάς Μακγκόναγκαλ συνιστά και το ότι η καθηγήτρια ήταν πάντα δίκαιη. (βλ. 7) (περισσότερα εδώ)

 

3) Σείριος Μπλακ

tumblr_mkmy07g5ub1sn8jwpo1_500 (1)

Στην ελληνική μυθολογία ο Σείριος είναι το σκυλί του Γίγαντα Ωρίωνα. Μετά το θάνατό του έγινε αστέρι όπως και ο Ωρίωνας. Άρα έχουμε ένα πολύ καλό όνομα για τον αγαπημένο ζωομάγο που μεταμορφώνεται σε σκύλο.(περισσότερα εδώ)

 

4) Αλυκτώ Κάροου

AlectoSnapeAmycus

Η Αλυκτώ Κάροου ήταν υποδιεύθυντρια του Χόγκουαρτς όταν διευθυντης του σχολείου ήταν ο Σέβερους Σνέιπ και Υπουργός Μαγείας ο Άντονι  Ντολόχοβ. Δίδασκε το υποχρεωτικό τότε μάθημα Μαγκλολογία σκορπώντας τη ρατσιστική προπαγάνδα του Υπουργείου, αλλά κυρίως τιμωρούσε τους μαθητές που παραβίαζαν τους κανόνες του σχολείου απολαμβάνοντάς το μαζί με τον αδερφό της τον Αμάισους, επίσης υποδιευθυντή του σχολείου. Είχε δηλαδή στο στόχαστρο τον Νέβιλ Λονγκμπότομ, αρχηγό του παράνομου Στρατού του Νταμπλντορ.

Η Αλυκτώ Κάροου έχει το όνομα μίας από τις Ερινύες. Η Αλυκτώ ήταν αδερφή της Τισιφόνης και της Μέγαιρας, κόρη της Γαίας και του Αιθέρα ή της Νύχτας και του Αχέροντα και πήρε τη μανία της από το αίμα που χύθηκε από του Ουρανό όταν τον ευνούχισε ο Κρόνος. Οργίζεται με τα ηθικά εγκλήματα κυρίως μεταξύ ανθρώπων.

Η μεγάλη διαφορά  είναι πως η Αλυκτώ της ελληνικής μυθολογίας αποδίδει δικαιοσύνη ενώ οι Αλυκτώ Κάροου επιβάλει τη σαδιστική της μανία στα πλαίσια ενός άδικου καθεστώτος. Μήπως αυτή η ταύτιση είναι μια ευκαιρία για να ξανασκεφτούμε την έννοια της τιμωρίας γενικα; (περισσότερα εδώ)

 

5) Σίβυλλα και Κασσάνδρα Τρελόνι

tumblr_inline_n41ymqzzIc1s8wp3s

Η Σίβυλλα Τρελόνι είναι καθηγήτρια μαντικής στο Χόγκουαρτς και έχει πάρει το όνομά της από τη Σίβυλλα που συναντάμε στην ελληνική μυθολογία, τη γυναίκα που έχει την ικανότητα να δίνει προφητείες χωρίς να δεχτεί ερώτημα. Η Ρόουλινγκ έχει πει πως επελεξε να κάνει μια αλλαγή στην ορθογραφία δημιουργώντας το όνομα Sybill γιατί δε θεωρούσε την Τρελόνι πραγματικά χαρισματική.

Η Κασσάνδρα Τρελόνι είναι προ-προ γιαγιά της Σύβυλλας ή μάλλον (Σύβιλλας) Τρελόνι και διάσημη μάντισσα, όπως και η συνονόματη γνωστή μάντισσα και πριγκίπισσα της Τροίας.

 

6) Το καθρεφτάκι της Ερμιόνης

enhanced-15144-1421258276-1

Στο βιβλίο Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά η Ερμιόνη με τη βοήθεια ενός βιβλίου καταλαβαίνει πως ένας Βασιλίσκος με θανατηφόρο βλέμμα περιφέρεται στους σωλήνες και τους διαδρόμους του Χόγκουαρτς και πως πρέπει να τον αντιμετωπίσει με τη βοήθεια ενός καθρέφτη. Μαζί με την Πηνελόπη Κλιαργούτερ χρησιμοποιούν ένα καθρεφτάκι για να κοιτάξουν σε κάθε στροφή τι υπάρχει στον επόμενο διάδρομο του κάστρου. Και πράγματι τα κορίτσια βλέπουν το βλέμμα του βασιλίσκου μέσω του καθρέφτη και δεν σκοτώνονται. Μαρμαρώνουν βέβαια, αλλά αυτό διορθώνεται…

Τι έχουμε εδώ; Την ιστορία του Περσέα, που αντιμετώπισε το θανατηφόρο βλέμμα της Μέδουσας με τη βοήθεια της αστραφτερής ασπίδας που λειτουργούσε ως καθρέφτης και την οποία του είχε χαρίσει η σοφή Αθηνά! (δες και εδώ ή εδώ)

 

7) Κένταυροι

HP5-03045

Οι Κένταυροι στον κόσμο του Χάρι Πότερ είναι περήφανοι, σοφοί και μυστηριώδεις με ικανότητες που οι μάγοι δεν μπορούν να κατανοήσουν. Οι Κένταυροι υποτιμούν τους μάγους και αρνούνται την αναγνώρισή τους ως «οντότητες», κατηγορία στην οποία περιλαμβάνονται όντα με πολύ χαμηλότερη νοημοσύνη, και γενικά την ένταξη τους στις λειτουργίες των θεσμών της κοινότητας των μάγων.

Ελάχιστοι Κένταυροι της ελληνικής μυθολογίας έχουν ιδιαίτερα πνευματικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο είναι σαφές πως πρόκειται για την ίδια μορφή. Άλλωστε η ίδια η Ρόουλινγκ αναγνωρίζει την πηγή έμπνευσης: «Σύμφωνα με μαρτυρίες η καταγωγή τους είναι από την Ελλάδα», γράφει για τους Κένταυρους ο Νιουτ Σκαμάντερ στο βιβλίο του Φανταστικά Ζώα και που βρίσκονται.

Μια «σημαντική λεπτομέρεια» είναι πως σε αυτή την πολύ δυναμική κοινότητα του μαγικού κόσμου δεν εκπροσωπείται το γυναικείο φύλο σε κανένα από τα 7 βιβλία, παρόλο που στην ελληνική μυθολογία υπάρχουν κενταύρισσες (όπως η Γοργώ που βιάστηκε από τον Ποσειδώνα (που είχε μεταμορφωθεί σε άλογο) στο ναό της Αθηνάς και στη συνέχεια τιμωρήθηκε από τη θεά, που τη μεταμόρφωσε στη γνωστή Μέδουσα). (περισσότερα εδώ)

 

 

Μοιραστείτε το Άρθρο
Η Αρχοντούλα Βαρβάκη πέρασε από το γνωστό εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, γιατί το γράμμα της από τη σχολή μαγείας χάθηκε και γιατί είναι πολύ νωρίς για την Ακαδημία του Αστροστόλου. Παρ' όλα αυτά νοιώθει μέλος της γαλαξιακής μαγικής κοινότητας.