Oι 10 (περίπου) σειρές φαντασίας που πρέπει να τσεκάρετε σίγουρα (part 2)

Nίκος Γιακουμέλος Από Nίκος Γιακουμέλος 7 Λεπτά Ανάγνωσης

Συνεχίζουμε το ταξίδι στο τηλεοπτικό τοπίο των περιοχών της μαγείας, των μεγαλόπρεπων (ή και όχι) συγκρούσεων και της ΕΠΙΚΗΣ φαντασίας. Σε αυτό το σημείο σας ευχαριστούμε για τις προτάσεις σας, κάποιες από τις οποίες τις συμπεριελάβαμε. Άλλες πάλι, τις είχαμε αναφέρει σε άλλα κείμενα ( βλέπε και εδώ) οπότε είπαμε να μην το ρίξουμε στις επαναλήψεις!

5)Earthsea

040924154806_65

Βασισμένο στον κόσμο των βιβλίων της ιέρειας της Φανταστικής Λογοτεχνίας, της μοναδικής Ursula K. Le Guin, το Earthsea του 2004 είναι μια μίνι σειρά η οποία, το παραδεχόμαστε,  δεν είναι αυτό που θα έλεγε κανείς μαγευτικό. Αποτελεί παραγωγή του SyFy, ενός καναλιού που μέχρι πρόσφατα είχε τσακωθεί με την ποιότητα, με μερικά σποραδικά ξεσπάσματα δημιουργικότητας και έργο του Robert Lieberman (D3: The Mighty Ducks). Σίγουρα η σειρά δεν περιέχει τον μαγευτικό και πολύπλοκο κόσμο που έφτιαξε η  Ursula K. Le Guin,  ούτε το βάθος των διαπροσωπικών σχέσεων και καταστάσεων, ωστόσο οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ένα καλοκάγαθο ναΐφ στοιχείο, μια γοητευτική πρωταγωνίστρια στο πρόσωπο της Kristin Kreuk (Smallville, Beauty and the Beast), την στιβαρή παρουσία της τεράστιας Isabella Rossellini (Joy, Blue Velvet) και την παραδοσιακή ιστορία. Επίσης πρωταγωνιστεί ο Shawn Ashmore (Χ- men), που μπορεί να μην μας έλειψε, είναι ωραίο όμως να βλέπεις  μια γνώριμη φιγούρα! Σε κάθε περίπτωση δεν θα σας απογοητεύσει! Να πούμε βέβαια πως υπάρχει και το Gedo Senki του 2006, από τον  γιο του μεγάλου μάστορα των anime ταινιώνHayao Miyazaki, του Gorô Miyazaki  για τον κόσμο της Γαιοθάλασσας, το οποίο προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

4)The Storyteller

Storyteller

Το  βρετανικό The Storyteller” αποτελεί μία από τις παλαιότερες σειρές του είδους που διατηρεί μέχρι και σήμερα κάποια αξία και γοητεία. Βασισμένο στην ιδέα της εξιστόρησης παραδοσιακών ευρωπαϊκών  μύθων από έναν γέρο παραμυθά στο κυνικό σκύλο του (pun not intented), κατάφερε να κρατηθεί στην καρδιά μας για την σαγηνευτική και λυρική του σκηνοθεσία και ατμόσφαιρα, την καλώς νοούμενη παιδικότητα, τη τιτάνια παρουσία του ανυπέρβλητου John Hurt (Doctor WhoHellboy) αλλά και για έναν από τους καλύτερους σκύλους της μικρής οθόνης, τον Brian Henson (Farscape, Muppet Show). Ο δημιουργός της, ο Jim Henson (Labyrinth, The Dark Crystal) κατάφερε και κληροδότησε στο δημιούργημα του μια γνήσια fantasy αισθητική, από την οποία σίγουρα θα μπορούσαν να μάθουν πολλά πράγματα σύγχρονοι επίδοξοι συνεχιστές του έργου του… Για την ιστορία αναφέρουμε πως υπήρξε και μια συνέχεια στην σειρά, το 1991, με αρχαιοελληνικούς μύθους, όπου τον John Hurt αντικατέστησε ο ίδιος ο Dumbledore, o Michael Gambon…(Harry Poter,Sleepy Hollow).

3)Οnce Upon a Time (2011)

seira-once-upon-a-time-anatropi1

Συνεχίζουμε το μοτίβο των παραμυθιών, αυτή τη φορά σε μια πιο πρόσφατη και φρέσκια οπτική. Το Οnce Upon a Time λέει την ιστορία μιας ήρεμης παραθαλάσιας πόλης κάπου στο μαγευτικό Maine, όπου όμως όλοι οι κάτοικοι της είναι ήρωες παραμυθιών, οι οποίοι έχουν χάσει τις αναμνήσεις τους λόγω μιας κατάρας! Αυτό το format επιτρέπει στους δημιουργούς, τους Adam Horowitz  και Edward Kitsis (Tron, Lost) αφενός να στήσουν σουρεαλιστικά σκηνικά και αφετέρου να επανερμηνεύσουν τα κλασσικά παραμύθια με έναν διαφορετικό τόνο κάθε φορά, πιο κοντά στην πραγματική και συνήθως σκοτεινή πηγή τους. Αυτή η μεταμοντέρνα (αμυδρή βέβαια) χροιά της σειράς είναι αυτή που σε κερδίζει αμέσως, όπως βέβαια και η ιστορία της… Επιπλέον ξεχωρίζουν οι ερμηνείες των Ginnifer Goodwin (Walk the Line, Zootopia), της παλιάς γνώριμης  Jennifer Morrison (Ηouse), αλλά και του γοητευτικού Colin O’Donoghue (Storage 24) ως Ηοοκ.

2)Τhe 10th Kingdom

4398

Άλλη μια μίνι σειρά, άλλη μια ένοχη απόλαυση . Το The 10th Kingdom είναι δημιούργημα του Simon Moore (Traffik, Under Suspicion) και παραγωγή της βρετανικής Carnival Films.  Σαν ιστορία εστιάζει στην Virginia Lewis, μια κάτοικο του Μanhattan, η οποία τελικά καταλήγει στο κόσμο των παραμυθιών, ο οποίος αποτελείται από 9 ξεχωριστά βασίλεια, που ζουν μεταξύ τους ειρηνικά, μέχρι να τα απειλήσει ο βασιλιάς των τρολ και η Κακή Βασίλισσα… Ναίφ ύφος, αγαπημένοι ήρωες σε νέες περιπέτειες (ο λύκος των παραμυθιών ως ένας ερωτευμένος νέος) και μια όμορφη, κλασσική ιστορία με μια  προσεγμένη παραγωγή. Αξίζει κάθε λεπτό που θα της δώσετε. Ταυτόχρονα, θα αγαπήσετε και τις ερμηνείες των   Kimberly Williams-Paisley (Tales from the Crypt , Father of the Bride ) του Scott Cohen (The Mambo Kings , Gia) ως Wolf, αλλά και της μοναδικής Dianne Wiest (I Am Sam,Edward Scissorhands).

Ηοnorable Mentions: Grimm/Supernatural

Oι σειρές αυτές αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα low fantasy είδους ( ο διαχωρισμός προφανώς δεν έχει σχέση με την ποιότητα, αλλά με την ποσότητα φαντασίας, καθώς αυτές οι ιστορίες τοποθετούνται στον δικό μας κόσμο και όχι σε κάποια άλλη, μαγική χώρα, για παραδείγματα εδώ), επομένως δεν ταιριάζουν ακριβώς στο πνεύμα της λίστας. Παρόλα αυτά, καθώς βασίζονται σε τεράστιο βαθμό στο φανταστικό στοιχείο για να λειτουργήσουν, θεωρήσαμε ότι μια αναφορά τους ήταν το λιγότερο απαραίτητη…Χρησιμοποιούν  το μοτίβο των παραμυθιών και των μύθων με σαφώς πιο μοντέρνες, αλλά όμοιες μεταξύ τους προσεγγίσεις, για αυτό και τα βάζουμε μαζί.

grimm-wolf

Το Supernatural ακολουθεί τα αδέρφια  Sam  και Dean Winchester, oι οποίοι θέλωντας να τιμήσουν την μνήμη του πατέρα τους, γίνονται κυνηγοί τεράτων. Όλη η τεράστια σειρά (11 κύκλοι και συνεχίζουμε) έχει διάφορα arcs, μπόλικο θάνατο (και ανάσταση) πολλών χαρακτήρων και γενικότερα αποτελεί ένα συναισθηματικό roller coaster για τους fans της, εστιάζοντας κυρίως στο χιούμορ και την χαλαρή διάθεση. Αντίθετα, το Grimm αποτελεί μια πιο σκοτεινή πλευρά της φαντασίας, καθώς ασχολείται με φανταστικά στοιχεία που διαπράττουν δολοφονίες και αρρωστημένα εγκλήματα. Ουσιαστικά αμφότερα είναι fantasy buddy cop σειρές, η κάθε μία με διαφορετικό κλίμα

1)Game of Thrones (2011)

Ηλίου φαεινότερο. Η σειρά που πυροδότησε την Χρυσή εποχή των σειρών προέρχεται από το πιο αδικημένο είδος της τηλεόρασης. Ναι, το Westeros είναι ένας φανταστικός, μεσαιωνικός κόσμος με δράκους, μαγεία, παγωμένα ζόμπι και τύπους που δεν ξέρουν τίποτα αλλά καταφέρνουν να γίνουν διοικητές και βασιλιάδες. Ναι είναι υπερβολικό, ναι είναι βίαιο, ναι είναι τέλειο και το λατρεύουμε! Όσο και αν γκρινιάζουν κάποιοι βιβλιόφιλοι ότι έχουν αλλάξει το βιβλίο ( γενικό χαζό επιχείρημα όσων δεν καταλαβαίνουν την διαφορά των μέσων), ας αναλογιστούν λίγο ότι χωρίς τους David Benioff (X-Men Origins: Wolverine,Troy) και D.B. Weiss (It’s Always Sunny in Philadelphia,The Specials ) όχι μόνο η τηλεόραση θα έχανε κάποιες από τις πιο επικές και φανταστικές εικόνες που έχει προβάλλει ποτέ, αλλά και εκατομμύρια fans άλλων επικών saga, δεν θα είχαν καμιά ελπίδα να δουν τα αγαπημένα τους έργα να μεταφέρονται στην μικρή (ή και στην μεγάλη) οθόνη…

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά μετά άρχισε καπου να δυσκολεύει το πράγμα. Σπούδασε Επικοινωνία και μετά αποφάσισε πως δεν του αρέσει να επικοινωνεί. Όνειρο του να μετακομίσει στην Σαχάρα όπου θα έχει ησυχία, αλλά μέχρι να το καταφέρει δουλεύει κωπηλάτης.