Ποια anime δεν πρέπει καν να το σκέφτονται για ταινία (part 2)

Jamal Animas Από Jamal Animas 6 Λεπτά Ανάγνωσης

Αρχικά, έχουμε πει πολλές φορές τις δυσκολίες  (και εδώ) που έχει η μεταφορά μιας ιστορίας από ένα μέσο σε ένα άλλο, ειδικά από ένα ελεύθερο και ζεστό μέσο, όπως το ( κινούμενο ή όχι) σχέδιο στο πιο ψυχρό του κινηματογράφου με ανθρώπους. Το ένα σου αφήνει άπειρο χώρο και χιλιάδες τρόπους να εκφράσεις πλήρως τις σκέψεις σου, το άλλο υπακούει σε συγκεκριμένους κανόνες  και έχει περιορισμούς. Εδώ έγκειται και η μεγαλύτερη δυσκολία, γιατί κάποιες ιστορίες δεν μπορούν να περιοριστούν ή απαιτούν τέτοια παράβλεψη των κανόνων αυτών που το αποτέλεσμα είναι στην καλύτερη περίπτωση απογοητευτικό και καταλήγει να ξενερώνει τους πάντες, κυρίως βασικά τους ανθρώπους που αγαπούν την εκάστοτε ιστορία.

Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, είτε να κάνουμε τσιγκουνιές στην παραγωγή είτε να τεντώσουν την ιστορία σε τέτοιο βαθμό που απλά να σταματά να βγάζει νόημα. Επίσης πολλές φορές και η ιστορία, όταν είναι υπερβολικά υπερβολική δεν προσφέρεται για απεικόνιση σε άλλο μέσο!

Βέβαια μπορούμε να γίνουμε και πιο συγκεκριμένοι…

1)Οποιοδήποτε   shonen

Αν έπρεπε βέβαια να διαλέξω ένα τέλειο παράδειγμα που πρέπει πάσι θυσία να μείνει μακριά από αυτήν την απόπειρα θα ήταν το One Piece. Μια ιστορία με δεκάδες υποιστορίες μέσα της, με δεκάδες χαρακτήρες, κόσμους, κοινωνίες και το ξέφρενο ανακάτεμα όλων των μυθολογιών του κόσμου που του παρέχει η μετανεωτερική φιλοσοφία του είναι παντελώς αδύνατον να μεταφερθεί σωστά. Ακόμα και αν κάποιος ήταν αρκετά τρελός ώστε  να το κάνει, θα έπρεπε ή να πετσοκόψει την ιστορία είτε να αποφασίσει να πετάξει  όλα του τα λεφτά, και αν καταλάβαμε κάτι το τελευταίο διάστημα για την Ιαπωνική βιομηχανία του θεάματος είναι ότι είναι υπερβολικά σφικτή….

free-one-piece-wallpaper-526-hd-wallpaper

2) Μecha

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με τα shonen αλλά πιστεύω πως το point μας έγινε σαφές. Οπότε περνάμε στην επόμενη κατηγορία, που δεν είναι άλλη από τα… mecha. Kαι δεν εννοώ τα αστεία mecha, όπου απλά τα ρομπότ έρχονται και φεύγουν. Εννοώ τα σκατόψυχα, ψυχολογικά θρίλερ που για κάποιο λόγο επέλεξαν να ξεδιπλωθούν όχι κάποιο σπίτι μιας αστικής  οικογένειας, αλλά στο πιλοτήριο ενός τεράστιου ρομπότ. Από αυτό νομίζω το πιο χαρακτηριστικό δεν είναι άλλο από το Νeon Genesis Evangelion, το anime που χρειάστηκε δύο ταινίες για να γίνει κάπως κατανοητό.

tumblr_mzbcnpQLzL1rvbjx3o2_500Εκεί το άμεσο πέρασμα από το αφαιρετικό στο συγκεκριμένο, στο σουρεαλιστικό από το αληθοφανές πρέπει να γίνεται ακαριαία. Άσε που τα θέματα που διαπραγματεύεται  η ιστορία απλώνονται τόσο που καλύπτουν όλη την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση, σε τέτοιο βαθμό που μια ταινία απλά θα κομμάτιαζε την πλοκή για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην πολυπλοκότητα της.

Επίσης υπάρχουν και οι σκηνές με τα τεράστια τέρατα που τα πολεμάνε τεράστια ρομπότ, αλλά για αυτό έχουμε και το Pacific Rim πλέον, δεν χρειάζεται να καννιβαλίζουμε  ψυχολογικές ιστορίες…

3) Ecchi

Συνεχίζουμε με μια πιo ανάλαφρη νότα, αυτή των ecchi, τα οποία είναι τεράστιο θέμα, γιατί όσο disturbing φαίνονται σε μια δυτική κοινωνία, τόσο απαραίτητα είναι σε μια καταπιεσμένη κοινωνία της Ανατολής, πόσο μάλιστα όταν αυτή η κοινωνία καλλιεργεί και εκμεταλλεύεται καπιταλιστικά κάτι τέτοιο. Αυτό όμως είναι άλλο ζήτημα.

i-watch-ecchi-anime-for-the-plot-i-swear_gp_1194293

Το ζήτημα εδώ είναι πως καλό θα ήταν να μην επεκταθούν ( πολύ) σε live action. Όχι για την δυσκολία στο να μεταφερθούν. Όχι γιατί θα αλλοιωθούν ως ιστορίες ( σπανίως έχουν κάποια περίπλοκη ή ενδιαφέρουσα πλοκή) Απλά λέμε ΟΧΙ γιατί  τα anime είναι Τέχνη και τέτοια εμπορευματοποίηση της σεξουαλικότητας προσβάλει το μέσο και εμάς ως θεατές. Δυστυχώς εδώ έχουμε παραδείγματα, που μέχρι και αυτά κατάφεραν να απογοητεύσουν ( περίπτωση Prison School)

prison-school-anime-672x372

4)Game-related animes.

Eδώ αναφερόμαστε σε animes που είτε έχουν σχέση με παιχνίδια είτε προέρχονται από video-games, κατά κύριο λόγο jrps.  O λόγος είναι ότι αυτά τα anime,είτε παρουσιάζουν μια πολύπλοκη ιστορία που χρειάζεται τον χρόνο της, είτε απαιτείται πολύ ώρα στην κατασκευή των λεπτομεριών του εκάστοτε κόσμου και  έτσι δεν μένει πολύ ώρα για την ίδια την ιστορία. Επίσης υπάρχει και το στοιχείο της χρόνιας απογοήτευσης που μας προκαλούν οι ταινίες που βασίζονται σε video games, πράγμα που ελπίζουμε κάποτε να σταματήσει…

Πιο συγκεκριμένα anime που δεν ταιριάζουν σε καμιά κατηγορία….

5)Jojo Bizzare Adventure. ( Προσεχώς κοντά σας)

1366060654969

To Jojo το λατρεύω για το πόσο απαράδεκτο είναι. Σε όλους τους τομείς δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο θα έπρεπε να υπάρχει και όμως καταφέρνει να σε κάνει να αγνοείς τα πάντα και να διασκεδάσεις. Όχι ακριβώς shonen αλλά ούτε και ecchi, ισορροπεί στο χάος. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που δεν πρέπει ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ να γίνει ταινία. Όσοι έχετε ακόμα απορίες κοιτάξτε εδώ και θα λυθούν

6) Terra formars

terra-formars-anime

Ένα anime στο οποίο τεράστιες, σφίκτερμεν κατσαρίδες πολεμάνε ανθρώπους που μεταμορφώνονται σε έντομα δεν θα έπρεπε να ανησυχεί κάποιον. Θέλω να πω, οκ είναι over the top αλλά έχουμε δει και άλλες φορές αυτό το πράγμα. Το θέμα είναι πως αυτό το anime, το οποίο δεν κάνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτα σωστά, δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό και λειτουργία, θα γίνει ταινία. Ναι, στην Ιαπωνία είναι πρόθυμοι να κάνουν ταινία κάτι τέτοιο παρά κάποιο από τα anime της προηγούμενης λίστας, ή από τα τόσα άλλα που θα μπορούσαν να γίνουν αξιοπρεπέστατες ταινίες. Όχι, επέλεξαν το Terra formars. Προβληματιστείτε

TAGGED:
Μοιραστείτε το Άρθρο