Οι 10 ταινίες με βρυκόλακες που θα σας κάνουν να ανατριχιάσετε

Nίκος Γιακουμέλος Από Nίκος Γιακουμέλος 7 Λεπτά Ανάγνωσης

Από τα πρώτα χρόνια της κινηματογραφίας, ο βασιλιάς των παρεκκλίσεων έδωσε σώμα σε πολλούς εφιάλτες, όνειρα, τρόμους και σαγήνη των δημιουργών, από τον βάρβαρο και αιμοδιψή Δράκουλα του 1931, μέχρι την εκλεπτυσμένη γοητεία των βρικολάκων της Anne Rice (που αργότερα βέβαια εκφυλίστηκε σε κόπιες τύπου Τwillight…).Ωστόσο, και τώρα, με 100 χρόνια κινηματογραφικής παραγωγής πίσω μας, οι βρυκόλακες δεν άφησαν ποτέ την μεγάλη οθόνη.

Παρακάτω αναφέρουμε κάποιες από τις αγαπημένες μας ταινίες με τα τέρατα αυτά, ελπίζοντας πως θα ξανανιώσουμε σύντομα την ίδια έξαψη…

10) Brams Stoker Dracula

Τα early 90s γούσταραν πολύ βρυκόλακες. Η  μνημειώδης ταινία του Francis Ford Coppola κατάφερε να ισορροπήσει ανάμεσα στο camp του μύθου και τον ατμοσφαιρικό υπνωτισμό, και είναι αμφίβολο που θα ήμασταν χωρίς τέτοιους είδους πειραματισμούς πάνω σε ιστορίες γνωστές και αγαπημένες. Επίσης αυτή η ταινία έμεινε στην ιστορία (και στις καρδιές μας) για την κλασσική πλέον ερμηνεία του Gary Oldman (Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι, Harry Poter, Batman) ως Δράκουλα, αλλά και του Anthony Hopkins (Thor, The Elephant Man)  ως το αντίπαλο δέος του Professor Abraham Van Helsing…

9)From Dusk Till Dawn

Tα 90, εκτός από βρυκόλακες, είχαμε και φουλ Rodriguez και μάλιστα έναν Rodriguez στην πιο δημιουργική του φάση. Το From Dusk Till Dawn ίσως δεν φτάνει το ύψος που είχαν αριστουργήματα όπως το Desperado, παραμένει όμως ένα γνήσιο exlpoitation film, με άμεσο και καθαρά καλλιτεχνικό όραμα και αισθητική, από την οποία ξεχωρίζουμε τον διονυσιακό ερωτισμό και την ωμή βία.Οι βρυκόλακες εδώ δεν είναι γοητευτικοί (όχι όλοι τουλάχιστον) αλλά περισσότερο ζωώδεις και αιμοδιψείς, κάτι που δεν μας χαλά καθόλου. Επίσης ήταν μία από τις πολλές φορές που παραδεχθήκαμε τον George Clooney (Gravity, Solaris), τον Tarantinoαλλά και την Salma Hayek (Tale of tales).

8)The Lost Boys

Παρόμοιο σε πολλά με το παραπάνω, το The Lost Boys σε κερδίζει για την εκλεπτυσμένη B- movie αισθητική του, την γοητευτική ναΐφ του ατμόσφαιρα και την μορφάρα του Edward Herrmann (Gilmore Girls,The Wolf of Wall Street) που ποτέ δεν θα φύγει από τα μάτια μας. Εξίσου τρομερός και ο Kiefer Sutherland (24, Mirrors). Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτή η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Joel Schumacher (Batman and Robin, The Phantom of the Opera).

7) 30 Days of Night

Ίσως η ταινία με την πιο καθαρόαιμη horror αισθητικής της λίστας, το 30 Days of Night του David Slade (Hard Candy, The Twilight Saga: Eclipse) είναι μια αμιγώς ταινία splatter-horror, στην οποία οι βρυκόλακες αντιμετωπίζονται ως άγρια ζώα, σε μια απεικόνιση που δεν έχει καμία σχέση με αυτή του ευγενή ή του γοητευτικού ανθρώπου με το υπνωτιστικό βλέμμα. Σκληρό, ψυχρό τοπίο, μάχη για επιβίωση και ζωώδη ένστικτα στολίζουν κάθε καρέ της ταινίας. Στο πρωταγωνιστικό ρόλο ένας ηθοποιός που μας έχει λείψει, 0 Josh Hartnett (Lucky Number Slevin, Penny Dreadful) .

6) Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles

To Interview with the Vampire αποτελεί μια από τις γοητευτικότερες και καλύτερες  μεταφορές του πνεύματος και της ατμόσφαιρας που είχαν τα γραπτά της  Anne Rice, της συγγραφέας που επηρέασε όσο λίγοι την σύγχρονη λογοτεχνία γοτθικού τρόμου. Ο σαγηνευτικός  Lestat κάνει εδώ μια μεγαλειώδης εμφάνιση, ερμηνευόμενος από τον… Tom Cruise (Edge of Tomorrow,Tropic Thunder,Valkyrie) πράγμα που ξάφνιασε τους πάντες θετικά. Ο Brad Pitt (World War Z, Inglourious Basterds,The Curious Case of Benjamin Button) και ο Christian Slater (Mr. Robot, Robin Hood: Prince of Thieves) κρατούν τους άλλους πρωταγωνιστικούς ρόλους και, υπό την καθοδήγηση του Neil Jordan (Breakfast on Pluto, Michael Collins) μας παραδίδουν μια εξαιρετικά ατμοσφαιρική, βαριά σαν όπιο ταινία, που παραμένει αξεπέραστη.

5) Only Lovers Left Alive

Η γλυκόπικρη και λυρική ματιά του Jim Jarmusch (Dead Man,Broken Flowers, Paterson) επιστρέφει με ένα ερωτικό δράμα για δύο βρυκόλακες, το οποίο μπορεί να έχει στην πλάτη του μόνο 3 χρόνια, ωστόσο θεωρείται από πολλούς ήδη κλασσικό. Στο πλευρό αυτού του ιδιότυπου σκηνοθέτη βρίσκονται ο δικός μας Tom Hiddleston (Avengers, Thor, The Hollow Crown) αλλά και η (soon) δικιά μας Tilda Swinton (Constantine, We Need to Talk About Kevin), αλλά και ο ένας και μοναδικός John Hurt (Hellboy, The Storyteller, Harry Potter).

4) The Last Man On Earth

Μία από τις πιο ιδιαίτερες ταινίες με βρυκόλακες είναι αυτό το post- apocalyptic αριστούργημα με τον γίγαντα  Vincent Price στο ρόλο του τελευταίου ζωντανού ανθρώπου σε έναν κόσμο βρυκολάκων. Ένα έργο τρομερής δύναμης και αισθητικής, που κρατά όλη του την ενέργεια παρά τα χρόνια που έχουν περάσει. Ψυχολογικές διακυμάνσεις, δυναμική αλλαγή γενικών και γκρο σε ένα πανέμορφο μοντάζ και μια τρομερή ερμηνεία από έναν από τους καλύτερους ηθοποιούς που έζησαν ποτέ καθιστούν αυτή την ταινία κλασσική.

3) Dracula

Είναι δυνατόν να μιλήσουμε για βρυκόλακες, χωρίς να αναφέρουμε τον Bela Lugosi, τον ηθοποιό του ταυτίστηκε με τον χαρακτήρα του Δράκουλα όσο λίγοι; H ταινία του 1931 διατηρεί όλη την γοητεία και την σπουδαιότητα της. Η σκηνοθεσία του Tod Browning, αν και πρωτόλεια, καταφέρνει να επενδύσει την ταινία με μια ανεξίτηλη μαγεία, ενώ ο Bela Lugosi θα ήταν ακόμα και σήμερα Ο δράκουλας, αν δεν υπήρχε ο…

2) Dracula

… ένας και μοναδικός Christopher Lee . Στην πιο κλασσική και γνωστή ταινία με βρυκόλακες, παραγωγή της θρυλικής πλέον hammer, o Christopher Lee  γίνεται ο Δράκουλας, μετουσιώνει με το παίξιμο του όλες τις πτυχές του χαρακτήρα, από τον ευθυτενή αριστοκράτη μέχρι τον άγριο δαίμονα της νύχτας.Κατά γενική ομολογία, από όλους τους ομιλούντες, ο Christopher Lee  ήταν ο καλύτερος, ενώ και οι επόμενοι δεν θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν τον χαρακτήρα, εάν πρώτα δεν τον είχε ερμηνεύσει αυτός. Την ταινία ανεβάζει ακόμα περισσότερο ο Peter Cushing (Star Wars, Top Secret)

1) Nosferatu

Eίναι κλασσική για κάποιο λόγο. Με 94 χρόνια στην πλάτη της, αυτό το αριστούργημα του 1922 συνεχίζει να μας μαγεύει ακόμα και σήμερα. Ο εξπρεσιονισμός αγγίζει εδώ το λυρικό του ζενίθ, μετουσιώνοντας μια ιστορία τρόμου σε ένα βαθιά ανθρώπινο, αρχετυπικό και αγέραστο παραμύθι, χρησιμοποιώντας όχι μόνο όλα τα τεχνικά μέσα της εποχής, αλλά κυρίως την λεπτή, φυσική μανιέρα που η χάρη του βωβού κινηματογράφου είχε προικίσει τους καλλιτέχνες. Ο Max Schreck θα παραμείνει για πάντα στην συνείδηση μας ως ο Νοσφερατού, χάρη στην ιδιαίτερη δεξιότητα και την μικρομιμητική ικανότητα του, ενώ τα υπέροχα δομημένα και συναισθηματικά πλάνα του F.W. Murnau έχουν ήδη βρει την θέση τους ανάμεσα στα αριστουργήματα της σύγχρονης εποχής…

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά μετά άρχισε καπου να δυσκολεύει το πράγμα. Σπούδασε Επικοινωνία και μετά αποφάσισε πως δεν του αρέσει να επικοινωνεί. Όνειρο του να μετακομίσει στην Σαχάρα όπου θα έχει ησυχία, αλλά μέχρι να το καταφέρει δουλεύει κωπηλάτης.