Τα 10 anime που θα σε κάνουν να δακρύσεις

admin Από admin 11 Λεπτά Ανάγνωσης

Αν κάποιος πιστεύει ότι επειδή είναι κινούμενα σχέδια, αδυνατούν να σε κάνουν να βιώσεις δυνατά εσωτερικά συναισθήματα, ακόμα και να κλάψεις, πλανάται οικτρά. Ή μπορεί απλά να μην έχει δει τα κατάλληλα anime. Δύσκολο βέβαια να μπει κάποιος στη διαδικασία να παρακολουθήσει ένα anime με απώτερο σκοπό το έντονο δράμα και τη συγκίνηση, γιατί οι ταινίες το κάνουν καλύτερα, σύμφωνοι. Αυτό όμως δε σημαίνει επ’ ουδενί ότι τα anime δε μπορούν να ανταπεξέλθουν στο συγκεκριμένο κομμάτι. Σήμερα λοιπόν παρουσιάζουμε ορισμένα εξαιρετικά παραδείγματα τονίζοντας ότι στη λίστα δε θα βρείτε τις κλασσικές mainstream anime σειρές, αλλά λίγο πιο «ψαγμένες» προτάσεις προς παρακολούθηση.

10-Αngel Beats!

Αυτό το τέλος… δε λέω περισσότερα για ευνόητους λόγους. Είναι ένα anime μικρό(13 επεισόδια), που  τα έχει όλα. Δράση, μυστήριο, πολύ γέλιο με over-the-top χιούμορ, συμπαθέστατους χαρακτήρες( ο ΤΚ είναι απλά Θεός), δράμα και σχετικά αυθεντική ιστορία. Πραγματεύεται ένα είδος μεταθανάτιας ζωής (ή αλλιώς ένα μεταβατικό στάδιο), όπου ένα μικρό group νεκρών λυκειόπαιδων αρνείται να προχωρήσει στην επόμενη ζωή, επειδή επιβάλλεται να κάνουν ένα είδος ειρήνης με τον κόσμο και τους εαυτούς τους. Αυτή η εξαιρετικά αποδοσμένη απεικόνιση της μίξης μιας κανονικής/ρεαλιστικής σχολικής ζωής με το υπερρεαλιστικό στοιχείο και η μεταξύ στους διαμάχη, είναι που κάνει αυτό το anime τόσο ευχάριστο να το δει κανείς. Δεν περιλαμβάνει δράμα από την αρχή μέχρι το τέλος(κάθε άλλο), αλλά έχει σίγουρα ορισμένες πολύ έντονα φορτισμένες συναισθηματικές σκηνές.

9-Full Metal Alchemist

tumblr_m7bcrbdBIf1rni0w9o1_500

Να και μια εξαίρεση στα λεγόμενα παραπάνω για μη-mainstream σειρές. Όποιος γνωρίζει έστω και τα βασικά από anime, δε γίνεται να μην έχει ακούσει τουλάχιστον το αριστούργημα FMA. Δε θα μπω σε ανάλυση της ιστορίας, το συστήνω ανεπιφύλακτα, για όσους δεν το έχουν δει, μιας και η συγκεκριμένη ιστορία παρεκκλίνει αρκετά από το ομώνυμο manga, η κυρίως πλοκή του οποίου ακολουθείται από το Brotherhood. Η πραγματικά μαγευτική background μουσική του συνδυάζεται αρμονικά με  σκηνές του θλιβερού παρελθόντος των ηρώων και καθιστούν το κλάμα αναπόφευκτο. Μεγάλο λάθος(το μοναδικό) του FMA: Brotherhood που δεν κράτησε τα συγκεκριμένα φανταστικά soundtrack. Γίνεται να μην συγκινηθείς με αυτό δηλαδη;

8-Shigatsu wa Kimi no Uso

tumblr_ngtlacUcjq1qg78wpo1_500

Το είχαμε αναφέρει και στη λίστα με χαρακτήρες β’ ρόλου. Ένα καταπληκτικό anime που ακολουθεί την ιστορία του εξαιρετικά ταλαντούχου –πλην καταθλιπτικού- έφηβου πιανίστα Arima Kousei, που γνωρίζει την εξίσου ταλαντούχα και διαφορετική εξ’ ολοκλήρου(ως προσωπικότητα) βιολίστρια Kaori. Η αγάπη για ζωή, η δύναμη της θέλησης, με μια νότα ρομαντικού στοιχείου και σε συνδυασμό με πολύ μουσική και έντονο δραματικό περιεχόμενο, αποδίδονται μοναδικά εδώ. Ένα πανέμορφο ταξίδι μέσω της κλασσικής μουσικής που συγκινεί και τους πιο απαιτητικούς με μερικές από τις πιο συγκλονιστικές σκηνές στην ιστορία των anime.

 

7-Wolf’s Rain

giphy

Δε συνιστούμε γενικά την παρακολούθηση anime με αγγλική μεταγλώττιση, αλλά να μια εξαίρεση. Η ιστορία αυτού του μικρού διαμαντιού του 2003 λαμβάνει χώρα σε έναν περίπλοκο φανταστικό κόσμο και δίνει έμφαση κυρίως στους χαρακτήρες, που παρουσιάζονται απλοϊκοί στην αρχή, αλλά γίνονται πολύπλευροι και ιδιαίτεροι όσο εξελίσσεται η πλοκή. Σε βάζει στη διαδικασία να μαντεύεις συνεχώς καθώς δίνονται πενιχρά κατευθυντήρια στοιχεία, γεγονός που προκαλεί και «κερδίζει» τους απαιτητικούς θεατές. Χρειάζεται απόλυτη προσήλωση για να το παρακολουθήσεις και να το καταλάβεις πλήρως μιας και οι συμβολισμοί και οι αλληγορίες αφθονούν. Τι έγινε τα τελευταία 200 χρόνια και φτάσαμε ως εδώ; Γιατί διαφέρουν οι ευγενείς από τους απλούς ανθρώπους; Γιατί αποδίδονται θεϊκές ιδιότητες στους λύκους; Ερωτήματα που θα σε βασανίσουν. Λύκοι (από τα πλέον αγαπημένα ζώα) και άνθρωποι αντιμετωπίζουν δοκιμασίες που περιλαμβάνουν αμφιβολία, άρνηση απέναντι στην ωμή πραγματικότητα, αυτοεκτίμηση, απόγνωση. Μαντεύετε επομένως το πόσο δυνατές σκηνές ενυπάρχουν στο anime και γιατί το επιλέξαμε.

 

6-Air

tumblr_mvwz83UT791qbvovho1_500

Η ιστορία του Yukito Kunisaki, ενός νεαρού που συνεχίζει την οικογενειακή αναζήτηση για το κορίτσι του ουρανού και να την ελευθερώσει από μια κατάρα. Με το που γνωρίζει τις Misuzu, Kana και Minagi σε μια παραθαλάσσια πόλη όπου και τελικώς διαμένει, ξεκινά και εκτυλίσσεται η πλοκή με ιδιαίτερα δακρύβρεχτο(ιδιαίτερα προς το τέλος) περιεχόμενο.  Μπορεί να μοιάζει ιδιαίτερα παιδικό και αφελές ως θέμα, αλλά έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος απ’ ότι μπορεί κανείς να φανταστεί. Το περιορισμένο των επεισοδίων του( 13 και αυτό) ευθύνεται για την κάπως ελλιπή ανάπτυξη χαρακτήρων και τον βεβιασμένο ρυθμό του, αλλά αν κατορθώσεις και αντιληφθείς την περίπλοκη και μπερδεμένη ιστορία της Kana, θα το εκτιμήσεις σίγουρα περισσότερο.

 

5-AnoHana

tumblr_mwtcj2VmKN1sv72vno1_500

To anime με τον τεράστιο original τίτλο, που συμπυκνώθηκε σε μια λέξη, χάριν ευκολίας. Η αντιμετώπιση του θανάτου ενός κοντινού σου προσώπου δεν είναι καθόλου εύκολη σε οποιαδήποτε ηλικία και αν βρίσκεσαι. Αυτή είναι η κυρίαρχη θεματολογία του AnoHana που περιστρέφεται γύρω από μια παρέα εφήβων και το πώς ανταπεξέρχεται απέναντι στο μοιραίο του θανάτου ενός σημαντικού μέλους της παρέας. Λυρικό και όμορφο animation, προσεγμένη, λιτή συναισθηματική μουσική δίνουν τον απαραίτητο τόνο στις έντονα φορτισμένες στιγμές -κατά το δεύτερο μέρος κυρίως της σειράς-, που δε σε προϊδεάζει για το τι ακολουθεί με το χαλαρό και  εύθυμο περιεχόμενο των πρώτων επεισοδίων.

 

4-Tokyo Magnitude 8.0

25936b5f93dafdb300629df625e128f6ca76b9ea_hq

Τα βάσανα και η οδύνη που μπορεί να προκαλέσει μια φυσική καταστροφή, όπως ένας μεγάλος σεισμός στους άτυχους εμπλεκόμενους. Πόσο μάλλον όταν αυτοί είναι γυμνασιόπαιδα, που τυχαίνει να βρίσκονται μακριά από την οικογένειά τους κατά τη διάρκεια του φαινομένου. Η αγωνία, ο φόβος, η μάχη για επιβίωση και η ανείπωτη θλίψη, όταν συμβαίνει το δυσάρεστο, αποτελούν διάχυτα σημεία του anime, που μπορεί να ξεκινά αργά, αλλά όταν αποφασίσει να επιταχύνει, το κάνει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες και σε συνταράσσει.

 

3-Rainbow: Nisha Rokubou no Shichinin

tumblr_m8ga39TOT81r15il8o1_500

Αυτό και το παραπάνω, μαζί με το Monster, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα του πόσο καλά μπορούν να είναι τα πλήρως ρεαλιστικά anime. Ένα πραγματικό αριστούργημα με θέμα την αληθινή φιλία και την εξέλιξη της υπό απάνθρωπες, βίαιες και ειδεχθείς συνθήκες, όπως αυτές που βίωσαν οι 7 πρωταγωνιστές σε ένα αναμορφωτήριο λίγο μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ιαπωνία. Βλέποντας αυτό το anime, ένιωθα καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκειά του λες και καθάριζα κρεμμύδια. Δε συστήνεται για όλους, είναι σκληρό, βάρβαρο, αλλά συγκλονιστικό και αληθινό, οπότε αν πιστεύετε ότι το αντέχετε, δείτε το οπωσδήποτε. Το αξίζει σίγουρα και δυστυχώς συγκαταλέγεται  ανάμεσα στα 2-3 πιο υποτιμημένα  anime ever.

 

2-Grave Of The Fireflies

tumblr_mte933hkka1syfoijo4_500

Επιβαλλόταν να μπει και μια anime ταινία στη λίστα, σωστά; Και τι ταινία… σίγουρα μια από τις 5 καλύτερες όλων των εποχών. Το μακρινό πλέον 1988 σκηνοθετήθηκε και προβλήθηκε αυτό το εκπληκτικό πολεμικό δράμα από τον κορυφαίο Isao Takahata. Τα συναισθήματα σου βλέποντάς την μπορούν να παρομοιαστούν με συνεχόμενες γροθιές στο στομάχι. Οι τελευταίες μέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ιαπωνία βρίσκουν ένα νεαρό αγόρι(Sata) να προσπαθεί να γλιτώσει τον εαυτό του και την τετράχρονη αδερφή του Setsico από τον ανελέητο βομβαρδισμό  των ιαπωνικών πόλεων, υπεύθυνες για τον οποίον ήταν οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις. Μετά το θάνατο της μητέρας τους σε έναν βομβαρδισμό του Tokyo, ο Sata αναγκάζεται να φροντίζει και την αδερφή του σε μια χώρα που υποφέρει από λιμό και εξάντληση. Κανείς δεν έχει το κουράγιο και τη διάθεση να τους βοηθήσει, ούτε καν η θεία τους. Το μόνο που έχουν είναι η μεταξύ τους αγάπη και τρυφερότητα, συνδυασμένα δυστυχώς με την πικρή γεύση της ανικανότητας εξασφάλισης έστω των στοιχειωδών προς επιβίωση. Οι συνέπειες αυτού, τραγικές και ικανές να αφήσουν βαθύ αντίκτυπο στην ψυχή των θεατών. Θα το επαναλάβω και στο νούμερο 1… αν δεν κλάψεις βλέποντάς το, δεν είσαι άνθρωπος.

 

Honorable Mentions

Elfen Lied,

original

Hanbun no Tsuki ga Noboru Sora

tumblr_nyeffdLSt21u304bxo1_500

και η ταινία 5 centimetres per second

tumblr_mxz4vrW1Du1rfx24fo1_500

θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν επιλεγεί.

 

1-Clannad After Story

tumblr_no3rzq1A9A1uuq0cno1_500

Υπήρξε τεράστιο δίλλημα για το αν αυτό ή το Grave of The Fireflies άξιζε την πρωτιά. Το ματς κρίθηκε στον πόντο, για να το πω μπασκετικά. Η δεύτερη σεζόν του κωμικού αλλά και δραματικού ρομάντζου Clannad ξεκινάει περίπου από όπου μας άφησε στο τέλος της πρώτης. Υπήρχαν ενδείξεις ότι το δραματικό στοιχείο ενδέχεται να ενταθεί, αλλά δεν περιμέναμε το σκληρό ψυχικό σοκ που ακολούθησε στη συνέχεια της ιστορίας του ενήλικου πλέον πρωταγωνιστή Tomoya. Δε θα σποιλάρω την πλοκή και το τι με οδήγησε να το επιλέξω ως το νούμερο 1 της λίστας, απλά θα σας παραπέμψω να το δείτε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ. Να ειστε βέβαιοι ότι δε θα το μετανιώσετε. Δεν έχει υπάρξει σε άλλο anime τέτοια αρμονική χαρμολύπη, με το χιουμοριστικό στοιχείο να κυριαρχεί στο πρώτο κομμάτι και το δραματικό στο δεύτερο. Θα λατρέψετε τον πρωταγωνιστή(και όχι μόνο), οπότε να ένα extra κίνητρο. Επαναλαμβάνω ότι αν κάποιος έχει δει το Clannad A.S και δεν έχει γεμίσει κανάτα με δάκρυα σε τουλάχιστον 3 χαρακτηριστικές σκηνές που μου έρχονται πρόχειρα στο μυαλό, δεν είναι άνθρωπος.

 

Ελπίζουμε να σας άρεσαν οι επιλογές μας και φυσικά σας παροτρύνουμε να μας υποδείξετε anime που τυχόν παραλείψαμε! Ξέρουμε βέβαια ότι κάποιοι θα δυσαρεστηθείτε που δεν είδατε το One Piece ή το Naruto στη λίστα, αλλά ήμασταν ξεκάθαροι στην εισαγωγή.

Μοιραστείτε το Άρθρο