Φantasticon 2015 exclusive review[εικόνες+βίντεο]

Nίκος Γιακουμέλος Από Nίκος Γιακουμέλος 4 Λεπτά Ανάγνωσης

 

THE CONFERENCE « Φantasticon

 

To σαββατοκύριακο 3-4 Οκτωβρίου γίναμε μάρτυρες μιας διοργάνωσης που θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα. Το πρώτο συνέδριο για το Φανταστικό και όλες του τις εκδοχές, από sword and sorcery μέχρι sci-fi , τo ΦantastiCon, έγινε πραγματικότητα και φυσικά δεν χάσαμε την ευκαιρία να παραβρεθούμε!

Το Φantasticon έλαβε χώρα στην Ελληνοαμερικάνικη ένωση, στην οδό Μασσαλίας, έναν χώρο που έχει συνηθίσει να φιλοξενεί παρόμοιες εκδηλώσεις, όπως το ελληνικό Comicon και άλλα και ήταν πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Φανταστικού. Η διοργάνωση είχε και ένα άλλο προσόν. Συμμετείχαν σε αυτήν πολλοί σύλλογοι και οργανώσεις που αφενός έχουν  μεγάλη εμπειρία στην οργάνωση και την διεξαγωγή εκδηλώσεων, αφετέρου είναι άνθρωποι με μεγάλη αγάπη για αυτό που κάνουν και μεγάλη προσοχή να γίνει σωστά!

Έτσι τα δεκάδες stands με βιβλία από πολλές εκδόσεις που δραστηροποιούνται στο χώρο, comics, manga άλλα και φιγούρες και σουβενίρ ήταν όλα στημένα στην εντέλεια. Την ίδια στιγμή ο κόσμος τριγυρνούσε από κιόσκι σε κιόσκι, μιλούσε με τους εθελοντές και τους δημιουργούς που ήταν εκεί και γενικότερα υπήρχε μια χαλαρή και ευχάριστη ατμόσφαιρα που ταίριαζε σε μια πραγματική γιορτή!

Το σπουδαιότερο κομμάτι του  Fantasticon ήταν οι εκδηλώσεις και οι παρουσιάσεις που οι ίδιοι οι σύλλογοι και οι δημιουργοί οργάνωσαν! Μιλάμε για μια τεράστια γκάμα από πράγματα, από σεμινάριο μετάφρασης και δημιουργικής γραφής, μέχρι μαθήματα κατασκευής αλυσιδωτού θώρακα από την  Greek LARP Society.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, παιχνίδια ρόλων και επιτραπέζια, εργαστήρια δημιουργικής γραφής, μετάφρασης, αφιερώματα στον λατρεμένο Κρίστοφερ Λι που μας άφησε φέτος για μόνιμη εγκατάσταση στο Βάλινορ, αλλά και τους συγγραφείς Τέρι Πράτσετ και Τάνιθ Λι, ανοιχτές συζητήσεις, όπως αυτή για την σημασία του μοτίβου του Αιώνιου Προμάχου,της ασυναγώνιστης σύλληψης του Murcook, στην λογοτεχνία και στα comics, παρουσιάσεις νέων βιβλίων αλλά και απονομή των βραβείων ΦantastiWords 2015 και ένα διαγωνισμό συγγραφής διηγήματος σε μόλις 75 λεπτά.

Την ίδια στιγμή υπήρχαν και αναφορές σε κλασσικά «ψευδοέργα», καθώς ο ψυχολόγος και συγγραφέας Γιώργος Ιωαννίδης μίλησε για το «Νεκρονομικόν: Από το φαντασιακό του Λάβκραφτ στα αληθινά (;) μαγικά βιβλία σήμερα», αλλά και για τους λάτρεις του σινεμά υπήρχαν προβολές μικρών και μεγάλων ταινιών του είδους, την ποιότητα των οποίων ελπίζουμε να βλέπουμε πιο συχνά!

Από την πρώτη μέρα, αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάτι αυτό θα ήταν σίγουρα η θεατρική απεικόνιση της ιστορία του Τούριν, από το έργο του Tolkien από τον Σύλλογο Φίλων Tolkien, the Prancing Pony τόσο για το μεράκι τους όσο και για την τεράστια αγάπη που φάνηκε ότι είχαν για τον Καθηγητή.

Επίσης, στο Mysteries Dance fusion show, είχαμε μια ιδιαίτερη συνάντηση. Η φαντασία συνάντησε το χορό και το αποτέλεσμα, μια παράσταση Τribal Fusion Bellydance, μας εντυπωσίασε.

Ακολούθησε μια επίδειξη σπαθασκίας από το Αθλητικό Σωματείο Κοριολάνος. Οι εκπρόσωποι του μας μίλησαν για τη μελέτη των Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μας έδειξαν κάποιες κινήσεις μα πάνω απ’ όλα μας γκρέμισαν την εικόνα που χτίζαμε τόσα χρόνια για τα σπαθιά και τα ξίφη ταινία ταινία. Απέδειξαν πως μια πραγματική μάχη διαρκεί ελάχιστα, πως ένα καίριο χτύπημα είναι πολύ πιθανό να μην φανεί και πως οι αντίπαλοι δεν κάνουν μεγάλες (χορευτικές) κινήσεις και δεν στέκονται ο ένας απέναντι από τον άλλο χτυπώντας τα σπαθιά τους ψηλά και σταυρωτά στη μέση της μεταξύ τους απόστασης!

Τον πόνο μας τον πνίξαμε στο costume parade.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=N3-Km6u6o94&w=560&h=315]

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=UyFUjMpMA6w&w=560&h=315]

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=tKs3efaDjr4&w=420&h=315]

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά μετά άρχισε καπου να δυσκολεύει το πράγμα. Σπούδασε Επικοινωνία και μετά αποφάσισε πως δεν του αρέσει να επικοινωνεί. Όνειρο του να μετακομίσει στην Σαχάρα όπου θα έχει ησυχία, αλλά μέχρι να το καταφέρει δουλεύει κωπηλάτης.