Στιγμές που ο Χάρι Πότερ δεν φέρθηκε πολύ έξυπνα….

Αρχοντούλα Βαρβάκη Από Αρχοντούλα Βαρβάκη 8 Λεπτά Ανάγνωσης

Μην παρασύρεστε σε κακές σκέψεις. Δε συμφωνούμε με  τα κείμενα που μιλάνε για έναν υπερεκτιμημένο ήρωα. Εμείς θαυμάζουμε και αγαπάμε τον Χάρι Πότερ για πολλούς λόγους και ένας από αυτούς είναι και τα λάθη του, γιατί αυτά τα λάθη, που συχνά είναι υπέροχα, τον φέρνουν πιο κοντά στους συνηθισμένους εφήβους και τον κάθε αναγνώστη.

Ας θυμηθούμε, λοιπόν, τα βιβλία και τα λάθη με τη σειρά:

Στο πρώτο βιβλίο,  Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική λίθος, ο Χάρι μας συστήνεται με ένα μεγάλο και χαρακτηριστικό λάθος, το οποίο θα επαναλάβει πολλές φορές και στο οποίο μάλλον στηρίζεται όλη η ιστορία. Ο μικρός Χάρι είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη για την επίλυση κάθε προβλήματος. Αυτό δεν είναι κακό. Η ζωή αυτής της τριάδας και του στενού περιβάλλοντός της είναι το αντίθετο της μικροαστικής ιδιωτικής καθημερινότητας που η Rowling αγαπά να κοροϊδεύει. Όμως ο Χάρι τελικά αναλαμβάνει να λύσει κάθε πρόβλημα όπως εκείνος νομίζει, χωρίς να ζητήσει τη βοήθεια ενός ενήλικου μάγου, που αν μη τι άλλο έχει σίγουρα πολύ περισσότερες ικανότητες. Μερικές φορές όντως προσπαθεί να ζητήσει βοήθεια αλλά αν οι πρώτες προσπάθειες αποβούν άκαρπες δεν σκάει και πολύ. Ανοίγει το δρόμο μόνος του…

Fluffy

Έτσι άνοιξε το δρόμο για τη φιλοσοφική λίθο και στο τέλος του πρώτου βιβλίου κατέληξε μόνος τους απέναντι στον Voldemort με τη φιλοσοφική λίθο στην τσέπη. Στην πραγματικότητα εκείνος έθεσε τη φιλοσοφική λίθο σε κίνδυνο κάνοντάς την να εμφανιστεί στην τσέπη του. Αν δεν είχε φτάσει μπροστά στον καθρέφτη του Erized, ο Quirell θα ήταν ακόμα εκεί ψάχνοντας τρόπο να τη βρεί…

Δεύτερο σημαντικό λάθος, που θα επαναληφθεί στη συνέχεια είναι ότι δεν εμπιστεύεται τους καθηγητές του, τον Snape και τον Dumbledore. Αυτό συχνά συνδυάζεται με το τρίτο μεγάλο λάθος να μην ακούει την Ερμιόνη… Έτσι παρέα με τον Ρον παρασύρεται σε επιπόλαια συμπεράσματα, όπως το ότι ο Snape ήθελε να κλέψει τη φιλοσοφική λίθο… Μεταξύ μας όμως… Αυτό είναι ένα από τα γοητευτικά του ελαττώματα… Αυτή η διάθεση αμφισβήτησης των πάντων, όταν η «πραγματικότητα» δεν συμφωνεί μαζί τους δεν είναι καθόλου παράλογη!

Στο δεύτερο βιβλίο, Ο Χάρι Πότερ και η κάμαρα με τα μυστικά, η αλήθεια είναι πως ο καημένος, έκανε μια φιλότιμη προσπάθεια να μην επαναλάβει το λάθος του. Μαζί με τον Ρον ζήτησε βοήθεια από τον καθηγητή της άμυνας εναντίον τον σκοτεινών τεχνών! Αλλά ο Lockhart αποδείχθηκε κάτι παραπάνω από ανεπαρκής…

Kenneth Branagh as Gilderoy Lockhart

Στο τρίτο βιβλίο, Ο Χάρι Πότερ και ο αιχμάλωτος του Αζκαμπάν, παρασύρεται σε ένα παραλλήρημμα με Ζόφους αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια… Τελικά αποδεικνύεται πολύ καλός και κερδίζει τον θαυμασμό μας για την άριστη εκτέλεση του ξορκιού του προστάτη.

tumblr_mq7bjeAtVc1s4t4too1_500.gif

Αλλά και στο τέταρτο βιβλίο, Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς είναι απλά εξαιρετικός. Εδώ τα λάθη τα κάνουν οι καθηγητές, αλλά ας μη βγούμε εκτός θέματος. Το ότι έχασε χρόνο στο δεύτερο άθλο για να… σώσει την μικρή Delacour, ενώ φυσικά αυτό ήταν τελείως περιττό, ήταν απλά… υπέροχο. Άλλωστε προβληματίστηκε πολύ γι’ αυτό. Ανησύχησε για το σύνδρομο του ήρωα που τον κυνηγούσε. Το λάθος του ήταν πως τελικά δεν ταρακουνήθηκε ούτε από αυτή την ιστορία. Στο πέμπτο βιβλίο είναι έτοιμος να τα επαναλάβει όλα!

Το πέμπτο βιβλίο, Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα, θα μπορούσε να βρίσκεται σ’ αυτό το κείμενο μόνο του… Εδώ αυτά που κάνει είναι απίστευτα! Είναι αξιοθαύμαστος στην αντιμετώπιση των παραφρόνων και στις συναντήσεις των ΣΝ, αλλά και απαράδεκτος σε πολλά άλλα.

Image

Συνεχίζοντας να μην εμπιστεύεται τον Snape και αρνούμενος να πειθαρχήσει στα μαθήματα της σφραγισματικής δεν καταφέρνει να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αδυνατεί να σφραγίσει το μυαλό του και φτάνει έτσι να δει το κατασκευασμένο «όραμα» με τον Serius να υποφέρει μόνος του στο Υπουργείο Μαγείας.

Σαν να μην έφτανε αυτό… ξεχνάει να ζητήσει έγκαιρα και ψύχραιμα βοήθεια από τον Snape (που είναι μέλος του Τάγματος!) και τελικά αποφασίζει… τι άλλο; Μα να πετάξει για το Λονδίνο, για να σώσει ο ίδιος τον Serius! Τελικά έθεσε σε θανάσιμο κίνδυνο τους συμμαθητές του, που τον ακολούθησαν αλλά και ολόκληρο το Τάγμα του Φοίνικα και φυσικά τον εαυτό του.

Και βέβαια τεράστιο λάθος ήταν και το γεγονός πως ο μαγικός καθρέφτης που του είχε χαρίσει ο Serius ελπίζοντας πως θα επικοινωνούν μέσω αυτού στις κρίσιμες στιγμές δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Δεν ήθελε να τον χρησιμοποιήσει για να μη θέσει τον νονό του σε κίνδυνο και τελικά κατάφερε ακριβώς αυτό. Αλλά η αλήθεια είναι πως γι’ αυτά τα λάθη κατηγόρησε πρώτα ο ίδιος τον εαυτό του…

fathers1

Το λάθος που δεν είχε συνειδητοποιήσει  τότε ήταν αυτό που του δίδαξε ο ίδιος ο νονός του: Η κακή, η μάλλον (όσον αφορά τον Χάρι) ή όχι καλή συμπεριφορά απέναντι στον Kreacher… Αυτό έκανε τον Kreacher την κρίσιμη στιγμή να του πει ψέματα για το αν ο Serius βρισκόταν στο σπίτι (και να κάνει και πολλά άλλα βέβαια).

Στο έκτο βιβλίο, Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ το πρόβλημα είναι και πάλι το ότι δεν εμπιστεύεται τον Snape, αλλά τώρα πια κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει γι’ αυτό… Αυτό που δεν έπρεπε να έχει κάνει είναι να εμπιστευτεί ένα άγνωστο βιβλίο. Τρία χρόνια μετά την ιστορία με το ημερολόγιο του Χερτ και παρά τα λόγια της Ερμιόνης ο Χάρι δένεται με το βιβλίο του Ημίαιμου Πρίγκιπα και εκτελεί ό,τι βρει γραμμένο σε αυτό, όπως το βίαιο ξόρκι Σεκτουμσέμπρα.  Τελικά, ευτυχώς, αυτό δεν είναι ανάμεσα στα μεγάλα του λάθη…

Τέλος στο έβδομο βιβλίο μάλλον πληρώνει τα λάθη του Dumbledore. Ωστόσο το δικό του μεγάλο λάθος είναι πως για άλλη μια φορά αρνείται να ακούσει τους άλλους. Αδιαφορεί για τις προειδοποιήσεις του Lupin (ο οποίος, μεταξύ μας, δεν επέμεινε και πολύ…) και κυρίως αδιαφορεί για τις προειδοποιήσεις της Ερμιόνης. Είναι απίστευτο το ότι πήγε μαζί της στο Godric’s Hollow, όπου τους περίμεναν δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως πολύ σωστά είχε προβλέψει εκείνη. Ακόμα χειρότερο όμως ήταν το ότι ακολούθησε μόνος του την Bathilda Bagshot στον πάνω όροφο του σπιτιού της, ενώ εκείνη δεν του είχε πει ούτε μια λέξη ως τότε!

newego_LARGE_t_1581_68894498

Τρίτο πρόσωπο που του έδωσε συμβουλές χωρίς αποτέλεσμα ο Bill, που του είπε να μην εμπιστεύεται τον καλικάντζαρο. Ίσως όμως σε αυτή την περίπτωση να μην μπορούσε να κάνει αλλιώς…

Τελικά ναι, μας αρέσει που δεν περιμένει να ωριμάσουν οι συνθήκες για να ριχτεί στη μάχη, αλλά ένα πρόβλημα οργάνωσης το έχει…

 

Μοιραστείτε το Άρθρο
Η Αρχοντούλα Βαρβάκη πέρασε από το γνωστό εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, γιατί το γράμμα της από τη σχολή μαγείας χάθηκε και γιατί είναι πολύ νωρίς για την Ακαδημία του Αστροστόλου. Παρ' όλα αυτά νοιώθει μέλος της γαλαξιακής μαγικής κοινότητας.