15 ταινίες με ποδόσφαιρο να δεις όσο δεν παίζει Euro (part 2)

Σταύρος Πασπαλάκης Από Σταύρος Πασπαλάκης 6 Λεπτά Ανάγνωσης

Με το Euro να βρίσκεται στην τελική ευθεία για το φινάλε και το Copa America να έχει σφυρίξει λήξη (με την αγαπημένη μου αλπισελέστε για άλλη μια φορα να μένει άκουπη), προχωράμε σιγά σιγά στο δεύτερο μέρος με τις καλύτερες ποδοσφαιρικές ταινίες που απεικονίστηκαν πότε σε σελιλόιντ. Για το πρώτο μέρος, μην διστάσετε να πατήσετε εδώ, δεν τα γράφουμε τζάμπα

Shaolin soccer (2001)


Ο Σινγκ είναι ένα κορυφαίος δάσκαλος Σαολίν, που είναι φημισμένος για την ατσάλινη κλωτσιά του. Προσπαθώντας όμως να επιβιώσει αναγκάζεται να κάνει πολλά άλλα επαγγέλματα. Μέχρι τη στιγμή που ένας “προχωρημένος” προπονητής ποδοσφαίρου θα σκεφτεί να τον χρησιμοποιήσει ως βασικό παίκτη σε μια ποδοσφαιρική ομάδα. Και εκεί κάπου είναι που ξεκινάει η ταινία. Ποδοσφαιριστές-Σαολιν βγαλμένοι από τα πιο τρελά σου όνειρα προσφέρουν μιάμιση ώρα άφθονου γέλιου. Επιβάλλεται να τη δει κάθε ποδοσφαιρόφιλος.

Escape To Victory/ Η μεγάλη απόδραση των 11 (1981)

Βασισμένο στον περίφημο “Αγώνα του Θανάτου” που διεξήχθη το 1941 αλλά και στην ιστορική ταινία The Great Escape με το S. Macqueen ,ο John Huston δημιουργεί μια ταινία ρέπλικα των άλλων δύο, όπου κάποιοι κρατούμενοι σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης -το οποίο αποτελείται κυρίως από λευκούς Βρετανούς και Αμερικάνους, ενώ επιδεικτικά απουσιάζουν τελείως οι Εβραίοι, κομμουνιστές, τσιγγάνοι και gay, δηλαδή οι ομάδες που διώχθηκαν περισσότερο από τους Ναζί.- προσκαλούνται σε αγώνα ποδοσφαίρου με την ομάδα επίλεκτων των Waffen SS, με σκοπό οι Ναζί να δείξουν την ανωτερότητά τους και στο ποδόσφαιρο.

Αυτός που αναλαμβάνει να προπονήσει την ομάδα των κρατουμένων είναι ο μεγάλος Michael Caine (Νοw you see me,Hana and her sisters, Alfie). Μεταξύ άλλων μπαίνει τζόντα και ο (προσωπικός αγαπημένος κάλτ ήρωας) S.Stalone που προσπαθεί να οργανώσει την απόδραση της ομάδας σε συνεργασία με την γαλλική αντίσταση στο ημίχρονο του αγώνα,οποίος θα διεξαγώταν στο Παρίσι. Η ταινία απέκτησε κάλτ στοιχεία μιας και παίζουν εκτός των ηθοποιών και οι Bobby Moore, Paul Van Himst,Osvaldo Andriles, και ο Pele.

Το ματσάκι είναι σκληρό με την ομάδα των συμμάχων να βρίσκεται πίσω στο σκορ αλλά την τελευταία στιγμή σώζεται από τον διασυρμό χάρις ένα βον πλάνε του Πελέ. Πρόβλεπε σενάριο χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις, μια ωδή στην ελευθερία αλλά και στο ναρκισσισμό  του Βραζιλιάνου μάγου.
Η ταινία φυσικά δεν θα μπορούσε να τελειώσει  χωρίς να ξεχειλίσει την οθόνη με Αμερικάνικο πατριωτισμό, γι αυτό και στη τελευταία σκηνή (βγαλμένη από western) οι Ναζί κερδίζουν πέναλτι, υπό τους ήχους της Μασαλλιότησας, ο Stalone το αποκρούει, και οι φίλαθλοι κάνουν το γήπεδο Ριζούπολη, σπάνε τα κυγκλιδώματα,  μπουκάρουν μέσα και σώζουν τους ποδοσφαιριστές.

Το άγχος του τερματοφύλακα πριν το πέναλτι (1972)

Δεν υπήρξα ποτέ Wenderικός -οπότε μην περιμένετε να ακούσετε καλή κουβέντα απ’ το στόμα μου- και το Paris Texas ήταν μια ταινία που μου προσέφερε ένα ανάλαφρο ύπνο, παρ’ όλα αυτά, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο Wenders είναι ένας εξαιρετικός σκηνοθέτης (τα Φτερά του Έρωτα και το Αλάτι της γης είναι τρομερές ταινίες).

Το story πάει ως εξής ο Βloch είναι επαγγελματίας τερματοφύλακας όπου μετά από ένα γκολ που δέχεται φεύγει απ’ την εστία και κατευθύνεται προς τον διαιτητή για να διαμαρτυρηθεί. Μετά από ένα καυγά αποβάλλεται από τον αγώνα, ενώ την επόμενη ημέρα αιφνιδίως εγκαταλείπει εντελώς την ομάδα ξεκινώντας ένα ταξίδι  προς το άγνωστο. Ο πρωταγωνιστής πηγαίνει στο σινεμά και φλερτάρει με μια υπάλληλο, όπου μετά από λίγο -χωρίς λόγο- την σκοτώνει.

Η ταινία εκτός από το ότι έχει τόση σχέση με την μπάλα όση και ο Αλέφαντος με την προπονητική αποτελεί τη πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γερμανού σκηνοθέτη και χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό, μη δράση αλλά και συρραφή χρονικών χασμάτων, ένα μοτίβο που ακολούθησε και στις επόμενες ταινίες του.

Τhe Damned United (2009)

Οι Αγγλοι εκτός από το να αγαπούν το ποδόσφαιρο ξέρουν και να μιλούν για αυτό. Η ταινία βασίζεται στην ζωή του Brian Clough, ο οποίος έγινε προπονητής της μεγάλης Λιντς United της δεκαετίας του 70 για 44 ημέρες πριν διωχθεί κακήν κακός από τον πάγκο. Πριν όμως γίνει πρώτος προπονητής της Λιντς είχε καταφέρει το ακατόρθωτο να οδηγήσει την τότε άσημη Ντέρμπι Κάουντι από την β’ εθνική στα σαλόνια της Premier και να της δώσει την επόμενη χρονιά το τρόπαιο. Η ταινία δείχνει παράλληλα και την κόντρα που είχε ο Clough με τον τότε προπονητή της Εθνικής Αγγλίας (και πρώην προπονητή της Λιντς) Don Revie. Καλογυρισμένη ταινία, καλοκαιρινή με εκπληκτικές ερμηνείες από τους Michael Sheen και Timothy Spall.

Hermano (2010)

O Julio και Daniel (el Gato) ζώντας σε ένα βίαιο και επικίνδυνο περιβάλλον ονειρεύονται μέσα από το ποδόσφαιρο τη λύτρωση, και μια νέα ζωή. Τα αδέρφια είναι δεμένα μεταξύ τους από την εποχή που ο Daniel βρέθηκε εγκαταλελειμμένος στα σκουπίδια της παραγκούπολης. Όλα φαίνονται να αλλάζουν όταν ένας ανιχνευτής ταλέντων τους προσκαλεί να δοκιμαστούν για μια κορυφαία ομάδα της πόλης.
Την ίδια στιγμή ένα συγκλονιστικό γεγονός, μια ανεγκέφαλη πράξη βίας απειλεί να τους χωρίσει.

Μια κοινωνική ταινία για το ποδόσφαιρο πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, ωδή στη ζωή ταινία για όλους aficianados του ποδοσφαίρου.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Ο Σταύρος Πασπαλάκης γεννήθηκε ετοιμοπόλεμος, σε μια ηλικία ανατολίτικη. Τα τελευταία χρόνια αιχμαλωτίζει μύγες σε μια κοινότητα νίντζα ενώ ακονίζει τη κατάνα του, Σοκο Γκοσουγκι .