Κριτικοί vs fans ακόμη μία φορα! Το Smassing Culture πάει Reflections!

admin Από admin 8 Λεπτά Ανάγνωσης
Τα τελευταία χρόνια οι υπερηρωικές ταινίες έχουν κατακτήσει τον κινηματογράφο. Ιδιαίτερη επιτυχία στον χώρο του κινηματογράφου έχει η Marvel με το Marvel Cinematic Universe. Αλλά για την DC τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά μετά την Dark Knight Trilogy. Ταινίες όπως το Green Lantern, το Man of Steel και το πρόσφατο Batman v Superman: Dawn of Justice ήταν στην καλύτερη περίπτωση μέτριες. Και τώρα ήρθε το Suicide Squad, η τρίτη ταινία του DC Extended Universe και η τελευταία ευκαιρία της DC να κάνει καλή ταινία. Το κατάφερε; Και ναι και όχι…
Αρχικά, επειδή μιλάμε για ταινία, πρέπει να την κρίνουμε αποκλειστικά χωρίς να λάβουμε υπ’όψην το απο πού βασίστηκε. Το Suicide Squad δεν είναι και η πιο καλοφτιαγμένη ταινία. Ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται από την σκηνοθεσία και την υπόθεση. Τα εφέ, η δράση και τα κοστούμια είναι όλα τους πολύ καλά αλλά αν δεν υπάρχει καλό σενάριο και ποιοτική σκηνοθεσία, τί να τα κάνεις όλα αυτά; Ένα από τα πιό τρανταχτά προβλήματα που είχε η ταινία ήταν το σενάριο. Όσοι έχετε δει την ταινία θα ξέρετε πως η κακιά της υπόθεσης είναι η Enchantress, ένα αρχαίο, μαγικό και παντοδύναμο ον. Η λύση που προτείνει η Amanda Waller σε αυτήν την απειλή είναι ένας τύπος με καλό στόχο, μία ψυχοπαθής με ένα ρόπαλο, ένας τύπος που “μπορεί να σκαρφαλώνει πολύ καλά” και ένας τύπος που κυριολεκτικά η μόνη του ικανότητα είναι να πετάει boomerangs. Και οι υπόλοιποι στην ομάδα δεν είναι και τόσο χρήσιμοι. Εκτός από τον El Diablo αφού οι δικές του δυνάμεις προέρχονται από μαγεία. Ο τρόπος που νίκησαν την Enchantress τελικά ήταν πολύ κλισέ και προβλέψιμος.
14264010_570949506431063_381285450780065396_n
Ακόμα ένα θέμα της ταινίας ήταν η σκηνοθεσία. Εντελώς χύμα. Ειδικά στις σκηνές flashback της Harley Quinn φαίνεται πως λείπουν σκηνές. Άλλο πρόβλημα από εκεί. Οι πάρα πολλές κομμένες σκηνές. Έστω να μην φαινόταν αλλά η απώλειά τους ήταν εμφανή. Μπορώ να καταλάβω εν μέρει τους κριτικούς που έχουν σκίσει αυτήν την ταινία με απαίσια ποσοστά στο Rotten Tomatoes. Τώρα όμως, πρέπει να κρίνουμε την ταινία ως comic book movie. Η μεταφορά των χαρακτήρων στην μεγάλη οθόνη ήταν καλή και σεβόταν το source material; Οι ηθοποιοί έκαναν καλή δουλειά; Επί το πλείστον, η απάντηση και στις δύο ερωτήσεις είναι ναι. Αρχικά, αυτό που ήθελαν όλοι να δουν, fans και μη, η Harley Quinn κι ο Joker. Η Margot Robbie έκανε πολύ καλή δουλειά. Είχε μία δύο ατάκες που μου φάνηκαν πολύ κακόγουστες αλλά δεν ήταν κάτι το τραγικό. Όσον αφορά τον Joker, όλοι ξέρουμε τον χαμό που είχε προκαλέσει. Όταν ανακοινώθηκε πως θα τον έπαιζε ο Jared Leto, ο κόσμος φώναζε, έκραζε και έβριζε. Όταν βγήκε η πρώτη φωτογραφία του Joker έγινε ακόμα μεγαλύτερος χαμός. Τελικά άξιζε όλη αυτή η τρέλα για τον Joker του Jared Leto; Δεν γίνεται να διαμορφώσουμε μια πλήρη γνώμη επειδή ήταν σχεδόν καθόλου στην ταινία. Τα trailers μας είπαν ψέματα και τόσος χαμός για το τίποτα.
ceba46ed7c7cd79ac9d8670ea86cb41b6644604b95aac7927cde7e2655f97c19
Ταυτόχρονα, ο Will Smith ως Deadshot ήταν καλός, όπως σε οτιδήποτε κάνει ο Will Smith. Το μόνο θέμα με αυτόν τον χαρακτήρα είναι πως έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ τον Will Smith που στην οθόνη δεν βλέπουμε τον Deadshot αλλά τον Will Smith να τον υποδύεται. Η υπόλοιπη Squad ήταν επίσης πολύ καλοί. Η μεγαλύτερη έκπληξη για μένα ήταν ο Jai Courtney στον ρόλο του Captain Boomerang. Ποιός να το περίμενε πως ο πιό μισητός ηθοποιός του Hollywood θα έδινε ρέστα; Το portayal του ήταν ακριβέστατο και ξεκαρδιστικό. Ήθελα λίγο παραπάνω ρατσισμό και σεξισμό γιατί, εξάλλου, Captain Boomerang είναι αλλά όπως και να έχει, ήταν ο αγαπημένος μου χαρακτήρας στην ταινία. Επίσης, χάρη σε αυτόν είδαμε και λίγο Flash! Μία ταινία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ανταγωνιστή. Η Enchantress σε αυτήν την περίπτωση ήταν πολύ καλή… για τα 3/4 της ταινίας. Στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας,  είναι μία τρομαχτική και ικανή αντίπαλος (το οποίο μας πηγαίνει πίσω στο πρώτο πρόβλημα που ανέφερα). Δυστυχώς, δεν μπορώ να πω το ίδιο για τον αδερφός της ο οποίος είναι ένα CGI τέρας που υπάρχει μόνο και μόνο για να έχει κάτι μεγάλο να παλέψει η ομάδα στο φινάλε.
suicide-squad-4-xlarge-xlarge_transbmbtrjbueiv8-pdoiacqxwhyw47jr9dkrh65foso7qc
Γενικά το φινάλε της ταινίας είναι μακράν το χειρότερο μέρος της ταινίας. Πρώτον, η Enchantress από τρομαχτική και μυστήρια έπαθε ξαφνικά πάρκινσον από ότι φαίνεται επειδή καθώς μιλάει κάνει συνεχώς κάτι σπαστικές κινήσεις. Πεθαίνει ο El Diablo, καταφέρνουν να νικήσουν τον CGI αδερφό της Enchantress με δυναμίτη ενώ υποτίθεται πως είναι ένας μεγάλος και παντοδύναμος μαγικός θεός και πολλοί πρωταγωνιστές λένε και κάνουν πράγματα που οι αντίστοιχοι χαρακτήρες δεν θα έκαναν ή θα έλεγαν ποτέ. Το καλύτερο παράδειγμα που μπορώ να δώσω είναι η σκηνή που η Harley πλησιάζει την Enchantress για να την σκοτώσει. Όταν φώναξε “You hurt my friends” ξέχασα πως έβλεπα την Harley Quinn. Μία γυναίκα που είναι ψυχοπαθής και που βγάζει αυτιά ανθρώπων με τα δόντια της μόνο και μόνο επειδή δεν την άφηναν να δει cartoons, λέει τέτοια λόγια για ανθρώπους που ξέρει μόνο μερικές ώρες. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα με την ταινία.
suicide-squad-reshoots-harley-quinn-margot-robbie
Η Suicide Squad είναι ξεχωριστή επειδή αποτελείται από εγκληματίες που κανείς δεν είναι εκεί με την θέλησή του. Όλοι έχουν αναγκαστεί να είναι εκεί. Δεν συμπαθιούνται, ή έστω, συμπαθιούνται κάπως αφού έχουν γνωριστεί καλά, κάτι το οποίο στην ταινία δεν γίνεται. Όλοι τους είναι κλέφτες, ψυχοπαθείς και δολοφόνοι. Η ταινία τους παρουσίασε ως παράνομους με χρυσές καρδιές, ενώ δεν είναι. Αυτή η ταινία προσπάθησε τόσο πολύ να γίνει το Guardians of the Galaxy της DC που ξέχασε να γίνει κάτι δικό της, κάτι όσο ξεχωριστό όσο και η ίδια η Suicide Squad των comics. Ήταν η ταινία άσχημη; Όχι. Ήταν διασκεδαστική και είχε αρκετό χιούμορ. Ήταν η ταινία καλή; Όχι. Η σκηνοθεσία, το φινάλε και μερικές ατάκες όπως “We’re some kind of Suicide Squad” ήταν πολύ τρανταχτά ελαττώματα. Το ποιά μεριά έχει δίκιο, κριτικοί ή fans, δεν μπορεί να το πει κανείς. Είναι καθαρά υποκειμενικό. Αλλά όλο το hype και η τεράστια διαφημιστική καμπάνια, οδήγησαν σε κάτι που θα μπορούσε να είναι πολύ καλό αλλά είναι απλά εντάξει. Είναι μακράν η καλύτερη προσπάθεια του DCEU αλλά αν δούμε τις δύο προηγούμενες προσπάθειες, δεν θα έλεγα πως αυτό είναι και κάποιο μεγάλο επίτευγμα.
Νίκος Τραγγανίδας
Μοιραστείτε το Άρθρο