Ο Τάσος Νταπαντάς για το “Sailor Moon Crystal GR” και το voice acting στην Ελλάδα

Έφη Kαραχάλιου Από Έφη Kαραχάλιου 10 Λεπτά Ανάγνωσης

sailor_moon_crystal___wallpaper_04_by_eternalwitch-d7pdu4b

Οι Έλληνες που ασχολούνται με τα anime είναι λίγοι, πόσο μάλλον αυτοί που τα μεταγλωττίζουν κιόλας. Με τον «Αρτέμη» του «Sailor Moon Crystal Greek Fan Dub», Τάσο Νταπαντά, μιλήσαμε για πολλά θέματα, με αφορμή τη νέα του δουλειά.

  • Μιας και συμμετέχεις στο projectSailor Moon Crystal Greek Fan Dub”, θα μπορούσες για αρχή να μας πεις λίγα λόγια γι’ αυτό( πώς ξεκίνησε, το κλίμα την ώρα που δουλεύετε κτλ);

Όλα άρχισαν όταν η MusicPrincessGR είχε την ιδέα να μεταγλωττίσει τη σειρά. Εκεί με πλησίασε για να την βοηθήσω αρχικά στην προώθηση αυτής. Στην πορεία έγιναν οι Audition, έστειλα ένα δείγμα και ήρθε ο ρόλος του Αρτέμη. Η δουλειά γίνεται με σεβασμό και σοβαρότητα γιατί το αποτέλεσμα θέλουμε να είναι το καλύτερο δυνατό και το κλίμα είναι πολύ καλό.

 

  • Έχεις κάνει αρκετούς ρόλους, όπως βλέπουμε και από το κανάλι σου στο youtube, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από την Disney μέχρι το Dragonball και το Clannad. Πώς προετοιμάζεσαι για κάθε ρόλο; Κοιτάς καθόλου το αντίστοιχο «ντουμπλάρισμα» της original γλώσσας;

Το όλο θέμα είναι να καταφέρεις να μπεις στην ψυχολογία του ρόλου. Από κει και πέρα όλο το υπόλοιπο είναι θέμα υποκριτικής. Σε κάποιους ρόλους δεν χρειάστηκε καν να υποκριθώ καθώς το σενάριο σε τραβάει μόνο του στην διάθεση που πρέπει να έχεις. Σαφώς κοιτάζω το πρωτότυπο να πάρω μια ιδέα και να δω το συναίσθημα του ηθοποιού. Κάποιες φορές το ακολουθώ, κάποιες φορές του βάζω δικά μου στοιχεία. Ανάλογα πως το νιώθω εγώ στην εν λόγω σκηνή. Ωστόσο από γλώσσα σε γλώσσα σίγουρα πρέπει να το μεταφέρεις διαφορετικά καθώς δεν γίνεται σε καμία περίπτωση να βγει το ίδιο.

 

  • Πώς ασχολήθηκες με το voice acting; Έχεις ασχοληθεί καθόλου με την ηθοποιία γενικότερα;

Η αλήθεια είναι πως από σπόντα. Από μικρός ακόμα άκουγα πολλά θετικά σχόλια για τη φωνή μεου. Έτσι πάντα έψαχνα τι θα μπορούσα να κάνω με αυτή. Ξεκίνησα λοιπόν με ραδιόφωνο και εντελώς τυχαία ήρθε το voice acting/fandub στη ζωή μου. Είδα ότι μου άρεσε, είδα ότι μου πάει και ξεκίνησα να ονειρεύομαι. Βέβαια με τα όνειρα θα μείνω έτσι όπως είναι η κατάσταση γενικά στο χώρο. Όσο ζούμε ελπίζουμε όμως.Με την ηθοποιία σε γενικές γραμμές όχι δεν έχω ασχοληθεί και ούτε θα μου άρεσε να παίζω σε σειρές, θέατρο κλπ. Προτιμώ το να ζωντανεύω φανταστικούς χαρακτήρες.

 

  • Ο ρόλος του Αρτέμη, της γάτας της Minako Aino, αν και μικρός ρόλος είναι αρκετά σημαντικός, ενώ αρχικά ντουμπλαρίστηκε από την ίδια την συγγραφέα ,Naoko Takeuchi. Εσύ βρήκες κάποια κοινά στοιχεία με τον χαρακτήρα;

Ναι αμέ. Καταρχήν είναι καλός σύμβουλος τόσο της Minako όσο και γενικότερα των κοριτσιών. Επιπλέον είναι πολύ περήφανος για τον εαυτό του. Στοιχεία τα όποια έχω κι εγώ γενικότερα.

 

  • Πώς γίνεται η επιλογή για το ρόλο; Γίνονται κάποιου είδους ακροάσεις με τους παραγωγούς;

Έγινε μια μεγάλη ανοιχτή Audition. Διάλεγες το ρόλο που ήθελες (από τους διαθέσιμους) και έστελνες τις ατάκες που έπρεπε να πεις. Στην πορεία έβγαινε η καλύτερη τριάδα από τον κάθε ρόλο και το κοινό ψήφισε, ώστε να βγει η καλύτερη φωνή για τον κάθε χαρακτήρα. Στις πιο επαγγελματικές μεταγλωτίσσεις γίνονται voice test, τα οποία όμως παραμένουν κρυφά.

 sailor-moon-crystal-wallpaper

  • Έχεις κάποιον αγαπημένο ρόλο από αυτούς που έχεις παίξει και ποιον άλλο θα ήθελες να υποδυθείς;

Αγαπημένο ρόλο….Χμμμ μπορώ να πω ότι σε Disney κλείνω λίγο περισσότερο (Ηρακλή & Aladdin). Ωστόσο είναι πολλά που δεν έχω κάνει και θα ήθελα να κάνω. Τώρα στο να διαλέξω κάτι για μελλοντικά δεν μπορώ να πω ότι έχω κάποιον συγκεκριμένο. Είναι πως θα μου κάτσει εκείνη η στιγμή.

 

  • Τι θα συμβούλευες κάποιον που θα ήθελε να ασχοληθεί με το voice acting;

Να είναι ταπεινός αρχικά, να το κάνει με απόλυτο σεβασμό σε αυτό που κάνει καθώς δίνει φωνή είτε σε έναν ήρωα που βρίσκεται ψηλά στα μάτια του κοινού ή δημιουργεί έναν νέο ήρωα και πολλές φορές πρότυπο σε παιδιά και όχι μόνο. Επίσης, το κυριότερο είναι να μην βλέπει τους γύρω του με ζήλια όταν φτάσει στο σημείο να είναι αναγνωρίσιμος. Είναι πολύ άσχημο πράγμα να κόβεις τα φτερά κάποιου μόνο και μόνο επειδή βρίσκεσαι σε θέση ισχύος. Πόσο μάλλον όταν αυτός ο κάποιος σε έχει βοηθήσει στο παρελθόν πριν γίνεις γνωστός….

 

  • Το κοινό που ασχολείται με την ποπ κουλτούρα και ειδικά με τα anime/manga είναι μειονότητα στην Ελλάδα. Γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό και τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση; Εσύ είσαι ενεργός μέλος αυτής της κοινότητας; Κάνεις πχ cosplay ή συλλέγεις φιγούρες κτλ;

Αυτό που έχω να πω είναι πως μειονότητα φαίνεται αλλά δεν είναι. Στην Ελλάδα κυριαρχεί πολύ το “πρέπει να κάνω αυτό που κάνουν οι άλλοι”. Γενικότερα κόσμος ο οποίος παρακολουθεί Anime και διαβάζει Manga δεχόταν κύματα bullying, θεωρώντας πως το να τα βλέπει κανείς είναι κάτι παιδικό και ανούσιο. Πριν ξεκινήσω να ασχολούμαι με τον χώρο αυτό ήμουν κι εγώ από αυτά τα παιδιά. Οπότε ήμουν ένας από αυτούς που ήθελαν να αντιστρέψουν αυτήν την κατάσταση. Εδώ έρχεται και το Greek Otaku Radio, μία παράλληλη μου δραστηριότητα. Ένα επίτευγμα το οποίο έδωσε φωνή και ψύχη στον κόσμο των Anime. Πολλοί άνθρωποι ήρθαν κοντά μέσα αυτό, πολλές επαγγελματικές ευκαιρίες παρουσιάστηκαν και συνεργασίες εντός και εκτός αυτού, δυνατές φιλίες που τις βλέπω και χαίρομαι, μέχρι και ερωτικές σχέσεις. Μόνο γάμος δεν έχει γίνει ακόμα. Τα βλέπω όλα αυτά και τα χαίρομαι. Δεν με νοιάζει προσωπικά να πει κανείς ότι μέσω αυτού ήρθα κοντά με κάποιον άλλον. Συνεπώς θεωρώ πως πλέον το πράγμα έχει ήδη αντιστραφεί και προχωράει συνεχώς και έχω βοηθήσει κι εγώ με τη σειρά μου σε αυτό.
Προσωπικά ναι έχω αρκετές φιγούρες και Anime προιόντα στη συλλογή μου. Με το Cosplay τελευταία άρχισα να μπαίνω λίγο στο κομμάτι καθώς έκανα μια ολοκληρωμένη στολή. Γενικά είναι κάτι που μου αρέσει να το βλέπω σαν θέαμα καθώς είναι εντυπωσιακό.

 

  • Το voice acting είναι και αυτό αρκετά περιορισμένο στην Ελλάδα, αν και υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες. Μπορεί κάποιος να επιβιώσει μόνο από αυτή τη δουλειά; Εσύ έχεις κάποια άλλη ασχολία;

Περιορισμένο αρκετά. Ευκαιρίες σίγουρα υπάρχουν απλά υπάρχουν και οι άνθρωποι που φροντίζουν να στις στερούν. Ο χώρος δεν είναι αγγελικά πλασμένος και μπορώ να πω ότι έχω κακές εμπειρίες. Τουλάχιστον όσον αφορά το επαγγελματικό γιατί στο ερασιτεχνικό είσαι ελεύθερος να κάνεις αυτό που θέλεις και όπως το θέλεις χωρίς να σου διαγράφουν το όνομα από τη λίστα των υποψηφίων.
Σίγουρα είναι δύσκολο να επιβιώσεις σήμερα με μία δουλειά γενικότερα. Οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί. Γενικότερα γνωρίζω ηθοποιούς που κάποια studio τους χρωστάνε λεφτά, δεν πληρώνουν στην ώρα τους και γενικότερα υπάρχει μια κατάσταση δύσκολη.Εγώ προσωπικά αυτό το κάνω καθαρά για χόμπυ. Δεν πιστεύω ότι θα μπορούσα να ζήσω μόνο από αυτό. Εκτός και αν η φωνή μου ήταν παντού. Πράγμα το οποίο θα με έκανε θεωρώ αρκετά κουραστικό. Έχω μια κύρια δουλειά που μου αρέσει πολύ και επιπλέον έχω και το Greek Otaku Radio το οποίο ασχολούμαι επίσης και το αγαπώ πάρα πολύ.

 

  • Έχεις κάποια άλλα επαγγελματικά σχέδια για το προσεχές μέλλον;

Επαγγελματικά σχέδια. Ναι έχω πολλά σχέδια και όνειρα για το μέλλον. Γενικότερα όσες τρικλοποδιές κι αν έχω φάει και όσες φορές και αν έχω πέσει συνεχίζω να κυνηγάω τα όνειρα μου. Και αυτό να κάνετε όλοι. Αν θέλεις κάτι πραγματικά να το πετύχεις θα το κάνεις. Όσο τρελό κι αν είναι. Όσο άπιαστο. Απλά θέλει χρόνο, πολύ υπομονή και επιμονή.
Σε ευχαριστώ πολύ για τις ερωτήσεις και εύχομαι κάθε επιτυχία σε σένα και την ομάδα σου. Να είστε όλοι καλά και να συνεχίσετε με μεράκι και αγάπη αυτό που κάνετε 🙂

 

Περισσότερα για τον Τάσο:

12803267_10153391908575894_9156414481801432314_n

http://goradio.gr/programa-radiofonou/memories-radio-show

https://www.facebook.com/tasos.ntapantas?fref=ts

Μοιραστείτε το Άρθρο