ΗΡΩΕΣ!-η νέα συλλογή από την Jemma Press και την Σχολή Ορνεράκη που πρέπει να τσεκάρεις!

Έφη Kαραχάλιου Από Έφη Kαραχάλιου 5 Λεπτά Ανάγνωσης

Η συλλογή περιλαμβάνει τα έργα των τριών πρώτων νικητών του διαγωνισμού που προκήρυξε το Κέντρο Εφαρμοσμένων Τεχνών  Ορνεράκης, προκειμένου να γίνουν γνωστοί στο κοινό νέοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες.

Αυτή η συλλογή έχει σίγουρα κάτι διαφορετικό από τις υπόλοιπες, το καταλαβαίνεις με το που βλέπεις το εξώφυλλο. Ουσιαστικά αποτελεί μια καλλιτεχνική συνύπαρξη τριών δημιουργών με διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς την τέχνη του κόμικ, κάτι που αποτυπώνεται  τόσο τεχνικά, όσο και αισθητικά. Ταυτόχρονα, όμως, το συνολικό αποτέλεσμα καταφέρνει να σου δημιουργεί τελικά ένα απρόσμενο αίσθημα συνοχής και συνεκτικότητας.Να σημειώσουμε ότι η πρώτη παρουσίαση έγινε το 1ο Φεστιβάλ Εφαρμοσμένων Τεχνών που διοργάνωσε το κέντρο Εφαρμοσμένων Τεχνών Ορνεράκης.

12813924_538042129690977_2332812714017905624_n

Το πρώτο βραβείο πηγαίνει στην Aniro, κατά κόσμον Ντορίνα Παναγιωτοπούλου, με το δεύτερο fanzine της, «The Blue Moon». Κεντρικός ήρωας είναι μια νεαρή γυναίκα, που ζει μέσα στο αγχωτικό και αλλοτριωμένο περιβάλλον μιας τυπικής πολύβουης πόλης μέσα στον καπιταλισμό. Η τάση της όμως να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση την οδηγεί στην χρήση παραισθησιογόνων ουσιών. Ουσιαστικά, μια παραίσθηση μπλέκεται τόσο έντονα με την καθημερινή μας ζωή, που καταλήγει να γίνεται κομμάτι της πραγματικότητας. Το μεταφυσικό στοιχείο από εκεί που διαχωρίζεται διακριτά από την πραγματικότητα, καταλήγει να γίνεται επίσης κομμάτι της. Το Blue Moon, έχει noir στοιχεία στο πώς αποδίδονται κάποιες σκηνές αλλά και πιο συγκεκριμένα, τα ασφυκτικά σκονισμένα και ακατάστατα δωμάτια τύπου motel που μπαίνει ελάχιστο φως μέσα από τις γρίλιες του παραθύρου ή τον σκοτεινό, μυστηριώδη τύπο με το τσιγάρο. Η διαφορά με το πρωτότυπο κόμικ είναι ότι στην συλλογή κινείται σε ασπρόμαυρους και ενδιάμεσους τόνους, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ποιότητα του σκίτσου. Αξίζει να αναφερθεί ότι το fanzine είναι γραμμένο στα αγγλικά, κάτι αρκετά πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα, χωρίς μάλιστα αυτό το γεγονός να στερεί κάτι από το αποτέλεσμα.

amore_espresso_jap_ver_pg1_by_myscratchesonpaper-d90vq9s
artwork από  το blog του θάνου

Δεύτερος έρχεται ο Θάνος Μπαγγέας, με το manga fanzine που τιτλοφορείται ως «Amore Espresso» και είναι πραγματικά μια σύντομη ιστορία αγάπης, μόνο που αντί για φτερωτό αγγελάκι έχουμε μια μαχήτρια με katana που οδηγεί σκούτερ. Η ιστορία αφηγείται την προσπάθεια ενός νέου στο σήμερα να βρει τον έρωτα προσλαμβάνοντας μια μυθική θεότητα που συμμετέχει στην οργάνωση «Amore Espresso», κάτι ενδιάμεσο δηλαδή μεταξύ γραφείου συνοικεσίων και Άγιου Φανουρίου! Όμως την επιθυμητή κοπέλα διεκδικεί και ένας εκπρόσωπος της «Deathmetal Love», της οργάνωσης που υπόσχεται να βρει ταίρι σε ανθρώπους με κακή συμπεριφορά και ανταγωνίστριας της «Amore Espresso»… Εμφανείς επιρροές έχουμε τόσο από την ιαπωνική παράδοση και τον βουδισμό όσο και από τους ιάπωνες δημιουργούς και συγκεκριμένα τον Tite Kubo, δημιουργό της σειράς Bleach. Τα σχέδια είναι καλοδουλεμένα, αν και θα μπορούσαν τα καρέ να τοποθετηθούν με την σειρά όπως διαβάζονται τα manga για να υπάρχει περισσότερη σχέση με το ιαπωνικό είδος. Πρωτότυπη ιδέα, που δείχνει βαθιά γνώση και κατανόηση της ιαπωνικής τεχνικής και κουλτούρας γενικότερα.

O τρίτος της συλλογής είναι ο Κώστας Τσελεπατιώτης με το μεσαιωνικό fantasy κόμικ , «Μία ακόμα απαγωγή». Ο τυχοδιώκτης bandit Λέννυ με τον χαζό πλην τίμιο βοηθό του, το χνουδωτό ορκ Τουλούζ, απαγάγουν την πριγκίπισσα Ελίζια του Χάιντορμ για να πάρουν λύτρα. Η ίδια φαντάζεται την διάσωσή της ως μια παραμυθένια ιστορία που θα την σώσει ο επικεφαλής του βασιλικού στρατού και εμφανίσιμος Σερ Μπάριναρντ, αλλά λόγω πολεμικών υποχρεώσεων, εκτοξεύουν κυριολεκτικά τον μίζερο σερ Μίκινς να διασώσει την πριγκίπισσα. Όμως αυτή η πριγκίπισσα δεν είναι από αυτές που χρειάζονται διάσωση και ο Λέννυ με τον φίλο του αναγκάζονται να το μάθουν με τον άσχημο τρόπο. Το κόμικ έχει έντονο το κωμικό στοιχείο αποδομώντας παράλληλα τα στερεοτυπικά στοιχεία των μεσαιωνικών παραμυθιών και δίνοντας μια υπερηρωική υπόσταση στο είδος.Επίσης, το τέλος του κόμικ φαίνεται να υπονοεί ότι θα υπάρχουν και άλλες περιπέτειες της πριγκίπισσας Ελίζιας, κάτι που σίγουρα περιμένουμε με ανυπομονησία!

Ως ομάδα του Smassing Culture ιεραρχούμε πολύ ψηλά την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών που έχουν να επιδείξουν κάτι διαφορετικό, κάτι πρωτοπόρο. Για μας η συλλογή υπηρετεί αυτό το σκοπό και ευχόμαστε μια επιτυχημένη και ανοδική πορεία στους δημιουργούς.

aniro-comics-12966290-1698663283727687-1334510444-n

info

Aniro: ή και εδώ

 

Θάνος Μπαγγέας

Κώστας Τσελεπατιώτης

Μοιραστείτε το Άρθρο