Από την 9η Τέχνη στην 7η – Δέκα ταινίες που δε γνωρίζατε ότι βασίζονται σε κόμικς

Oμάδα Afterwords Από Oμάδα Afterwords 20 Λεπτά Ανάγνωσης

Φαίνεται πως το μόνο που κάνει το Χόλλυγουντ αυτές τις μέρες είναι να βγάζει τη μια ταινία με υπερήρωες μετά την άλλη.

Παρότι η αγορά είναι κορεσμένη από τέτοιες ταινίες, δεν πρόκειται για νέο φαινόμενο. Τα κόμικς και τα graphic novels εμπνέουν  παραγωγούς εδώ και δεκαετίες. Δεν  ασχολούνται όλα τα κόμικς με κάποιον που παίρνει τυχαία και με περίεργο τρόπο υπερβολική δόση ραδιενέργειας, που τους ωθεί να ονειρεύονται ότι σκοτώσουν κάποιο φανταστικό δολοφόνο. Πολλά κόμικς καλύπτουν ιστορίες εγκλήματος, φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας, καθώς και αληθινές ιστορίες.

Αυτή η λίστα συγκεντρώνει δέκα παραδείγματα ταινιών που πιθανώς δε γνωρίζατε ότι είναι βασισμένες σε κόμικς με ένα δείγμα της διαφοράς των δύο μέσων.

1)Road to Perdition

Αποτέλεσμα εικόνας για Road to Perdition

Το Road to Perdition ήταν μια σειρά κόμικς που δημιούργησε ο Richard Piers Radner για την Paradox Press. Υπήρχαν τέσσερις ξεχωριστές ιστορίες στο Road to Perdition: η On the Road to Perdition,  η Road to Purgatory και η Road to Paradise, και η Return to Perdition. Η ταινία ήταν κυρίως βασισμένη στο πρώτο βιβλίο, Road to Perdition.

Η ιστορία ακολουθεί τον Michael O’Sullivan, ηγετικό στέλεχος ενός συνδικάτου εγκλήματος κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Οικονομικής Ύφεσης. Προδίδεται από αυτούς για τους οποίους εργάζεται και εξαναγκάζεται να δραπετεύσει μαζί με το γιο του, τον Michael Jr., που αναζητά την εκδίκηση. Βασίζεται στην πραγματική ζωή του John Patrick Looney που τελικά έχασε τον γιο του από τον αντίπαλο υπαρχηγό μιας εγκληματικής οικογένειας στο Ιλινόι..

Τα βιβλία είναι πολύ καλά αναγνώσματα και είναι πολύ ενδιαφέρουσα η ανακάλυψη όσων γράφτηκαν και δε χρησιμοποιήθηκαν για την ταινία. Το δεύτερο βιβλίο ακολουθεί το ίδιο timeline αλλά καλύπτει διαφορετικά γεγονότα. Το τρίτο αναφέρεται στην ενήλικη ζωή του Michael O’Sullivan Jr. κατά τη θητεία του στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Επιστρέφει στις Η.Π.Α. και εμπλέκεται στο οργανωμένο έγκλημα για να εκδικηθεί αυτούς που αδίκησαν τον πατέρα του. Το τελευταίο βιβλίο αφορά τον γιο του Jr. με το ίδιο όνομα μετά την επιστροφή του από τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Η ταινία ήταν ευχάριστη με πολύ καλή ερμηνεία από τον Tom Hanks, αλλά θα ήταν καλό να διαβάσετε και τα βιβλία για να καταλάβετε ολόκληρη την ιστορία.

2)A History of Violence

Ο David Cronenberg επιχείρησε τη μεταφορά του A History of Violence το 2005, από το graphic novel με το ίδιο όνομα. Το κόμικς εκδόθηκε από την Paradox Press (Vertigo/DC) το 1997 σε σενάριο του John Wagner και εικονογράφηση του Vince Locke. Το graphic novel αποτελείται από 290 σελίδες και έχει κάποιες διαφορές από την ταινία…

Το πρώτο μισό της ταινίας είναι σχεδόν απαράλλαχτο από το βιβλίο. Ο ιδιοκτήτης καφετέριας Tom McKenna αποτρέπει μια ληστεία και αναδεικνύεται ως εθνικός ήρωας στην τηλεόραση, που τραβάει την προσοχή των εκτελεστών της μαφίας οι οποίοι καταφθάνουν στην πόλη για να βρουν τον άντρα που γνωρίζουν ότι είναι ο Joey. Καθώς εκτυλίσσεται αυτό, η ιστορία διαφέρει σημαντικά παρότι αφορά το ίδιο θέμα.

Ο Joey είχε εμπλακεί σε μια μεγάλη ληστεία με τον φίλο του, τον Richie, που τον κατέδωσε σ’ αυτούς που τον βασάνισαν και τον δολοφόνησαν. Ο Joey μπόρεσε να φύγει από την Νέα Υόρκη και να ξεκινήσει μια νέα ζωή με νέο όνομα.

Στο δεύτερο μισό της ιστορίας, ο Tom/Joey επιστρέφει στη Νέα Υόρκη και συναντά τον γιο του αφεντικού του εγκλήματος, αυτός και ο Richie είχαν σκοτωθεί στη ληστεία. Μαθαίνει ότι ο Richie δε σκοτώθηκε ποτέ, αλλά υπέφερε τα τελευταία 20 χρόνια και είναι ακόμη ζωντανός… περίπου. Μια τελική αναμέτρηση ακολουθεί μεταξύ του Tom/Joey και του αφεντικού του εγκλήματος που έχει την ίδια κατάληξη με αυτή που εμφανίζεται στην ταινία. Το βιβλίο είναι ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα για τους φαν του εγκλήματος και της δράσης. Η ταινία έκανε σπουδαία δουλειά στην σύλληψη της υπόθεσης του βιβλίου, αλλά δεδομένων των διαφορετικών ιστοριών, θα πρέπει σίγουρα να διαβάσετε το graphic novel για να μπορέσετε να αντιληφθείτε την ιστορία, όπως προοριζόταν από τον Wagner.

3) The Crow

Το The Crow του James O’Barr εκδόθηκε από την Caliber Press το 1989 περιλαμβάνοντας τέσσερα τεύχη. Η ταινία είναι αμυδρά προσαρμοσμένη στα τέσσερα αυτά τεύχη καθώς και σε διάφορα άλλα κόμικς που εκδόθηκαν μεταξύ του 1988 και του 1990 και απεικονίζουν τον χαρακτήρα  Crow.

Στην ταινία, σκοτώνεται ο Eric Draven και η αρραβωνιαστικιά του πέφτει θύμα βιασμού και δολοφονείται, επειδή έκανε καταγγελία για ένα ζήτημα στέγασης. Ένα χρόνο μετά, ο Draven ανασταίνεται από ένα κοράκι και του δίνονται δυνάμεις που τον κάνουν σχεδόν άτρωτο, έτσι ώστε να πάρει εκδίκηση από τα αποβράσματα που δολοφόνησαν εκείνον και την αρραβωνιαστικιά του, τη Shelly. Δυστυχώς, ο πρωταγωνιστής, Brandon Lee, σκοτώθηκε σε ένα ατύχημα στο πλατό.

Τα κόμικς χωρίζονται σε τέσσερα διαφορετικά τεύχη με τους τίτλους: Πόνος, Φόβος, Ειρωνεία και Απόγνωση. Ο Crow παίρνει την εκδίκησή του από τους άντρες που τον σκότωσαν, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν ονόματα που αργότερα χρησιμοποιούνται στην ταινία: Tin Tin, Tom Tom, Funboy, T-Bird, και Top Dollar. Είναι αμείλικτος στην αναζήτησή του για εκδίκηση και καθοδηγείται μόνο από αυτήν.

Το ύφος του έργου είναι σχετικά μοναδικό για τα κόμικς της εποχής και η ταινία το απέδωσε πιστά μέσω των σκηνικών, των κοστουμιών και του μακιγιάζ. Έχουν κυκλοφορήσει αναρίθμητες ιστορίες με τον  Crow χρησιμοποιώντας διαφορετικούς ανθρώπους που έχουν επαναφερθεί στη ζωή για να πάρουν εκδίκηση από αυτούς που τον σκότωσαν.

4)Kingsman: The Secret Service

Το Kingsman: The Secret Service βασίστηκε στη σειρά κόμικς του Mark Millar και του Dave Gibbons με τον τίτλο The Secret Service, το οποίο εκδόθηκε από την Icon Comics το 2012-2013.

Η σειρά περιλαμβάνει έξι τεύχη και ενέπνευσε την ταινία, η οποία βασίζεται αμυδρά στα βιβλία. Ενώ τα κόμικς αποτίνουν φόρο τιμής στα έργα του  Ian Fleming και στη δημιουργία του James Bond καθώς και άλλων θρίλερ με σούπερ-κατασκόπους, η ταινία παίρνει μόνο το βασικό θέμα από τα βιβλία και χρησιμοποιεί διαφορετικά τους χαρακτήρες και τις καταστάσεις για να διηγηθεί την ιστορία.

Το κόμικς ξεκινά με τον Mark Hamill που κρατείται από τρομοκράτες σε μια καλύβα στην Ελβετία. Ένας πράκτορας της Βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας (όπως ο James Bond) καταφθάνει και σώζει τον Hamill, αλλά πεθαίνουν ενώ δραπετεύουν.

Ενώ συζητείται αυτή η υπόθεση στις μυστικές υπηρεσίες MI6, γίνεται αντιληπτό ότι είναι μόνο μία από τις υποθέσεις που αφορούν διασημότητες.  Ο Jack London, ένας πράκτορας της MI6, πληροφορείται για αυτό λίγο πριν τη συνάντησή του με την αδερφή του για να αποφυλακίσει με εγγύηση τον ανιψιό του Gary. Διαπιστώνοντας τις ικανότητες του Gary, ο London τον προσλαμβάνει στο παιχνίδι των  μυστικών πρακτόρων και τον πηγαίνει για εκπαίδευση.

Μετά από ορισμένα εμπόδια στην εκπαίδευση, ο Gary αποδεικνύει τις ικανότητές του και τελικά βρίσκεται υπό την προστασία του Jack. Οι δυο τους πηγαίνουν μαζί σε αποστολές μέχρι που ο Jack σκοτώνεται από μια σφαίρα στο μάτι. Ο Gary επιστρέφει στον μέντορά του που προσπαθεί να τον προσλάβει σε ένα δίκτυο απατεώνων κατασκόπων, που συμβάλλει στο να ωθηθεί η ιστορία στην ενδεχόμενη τελική αναμέτρηση και στο τέλος.

Αν έχετε δει την ταινία, θα γνωρίζετε ότι οι δύο ιστορίες διαφέρουν πολύ, αλλά δεν πρέπει να απορριφθούν τα κόμικς. Ο Mark Millar είναι ένας καταπληκτικός αφηγητής που έδωσε στον κόσμο το Kick Ass και το Wanted, που και τα δύο έχουν μεταφερθεί σε ταινία.

5)Men in Black

Η ταινία του 1997 Men in Black βασίστηκε στο κόμικς «The Men in Black» που εκδόθηκε από την Aircel Comics (Malibu/Marvel) το 1990. Αρχικά γράφτηκε ως  μίνι σειρά με τρία τεύχη και ακολούθησαν άλλα τρία. Όμως, το κόμικς έχει ελάχιστα κοινά στοιχεία με την ταινία.

Στο The Men in Black, οι ομώνυμοι «άντρες» είναι μέρος μια διεθνούς οργάνωσης  κατασκοπίας, η οποία, όπως και η εκδοχή της ταινίας, παρακολουθεί συγκεκριμένες δραστηριότητες στην Γη. Φυσικά, το κόμικς επικεντρώνεται περισσότερο σε δαίμονες, ζόμπι, λυκάνθρωπους και κάθε άλλο είδος μυθικών πλασμάτων που θα μπορούσαν να κατακτήσουν τον πλανήτη εν αγνοία του κόσμου.

Υπάρχουν κάποιες ομοιότητες στην ιστορία και στους χαρακτήρες μεταξύ των ταινιών και των κόμικς. Τα μέλη του MiB  αναγκάζονται να κόψουν όλους τους δεσμούς από την προηγούμενη ζωή τους και θεωρείται ότι δεν υπάρχουν. Εκτελούν επιχειρήσεις με οποιονδήποτε τρόπο και σβήνουν τις μνήμες των ανθρώπων με ένα neuralyzer, όταν είναι αναγκαίο. Μερικές φορές, οι MiB δε χρησιμοποιούν το neuralyzer και σκοτώνουν τους μάρτυρες για να τους αποσιωπήσουν, κάτι που κάνει το κόμικς περισσότερο βίαιο και λιγότερο φιλικό προς τις οικογένειες σε σχέση με τις ταινίες.

Η οργάνωση στα κόμικς είναι κάπως πιο κακοήθης από αυτή που παρουσιάζεται στην ταινία. Καθώς εκτυλίσσεται το κόμικς, μαθαίνουμε ότι η  MiB σκοπεύει να ανασχεδιάσει τον κόσμο βάσει της δικής της αντίληψης χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του neuralyzer και άλλα μέσα για να διατηρήσει κρυφή την παραφυσική δραστηριότητά της στον πλανήτη Γη.

6)From Hell

Το From Hell βασίστηκε στο ομώνυμο κόμικς του Alan Moore με εικονογράφηση του Eddie Campbell για την Top Shelf Productions μεταξύ 1989 και 1996. Ο τόμος της συλλογής εκδόθηκε το 1999 και αριθμεί 572 σελίδες.

Ο Alan Moore σιχαίνεται την εκδοχή της ταινίας, η οποία δεν ήταν εντελώς πιστή στο πρωτότυπο έργο. Ήταν ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με τον χαρακτήρα του Frederick Abberline που ερμηνεύτηκε από τον Johnny Depp. Όταν ρωτήθηκε για την ενσάρκωση, είπε: «Ο Johnny Depp θεώρησε σωστό να ενσαρκώσει αυτόν τον χαρακτήρα ως έναν οξύθυμο δανδή που συχνάζει σε τεκέδες, με κούρεμα σε στυλ Μητροπολιτικής Αστυνομίας του 1988, που τον έσπασαν στο ξύλο οι αστυνομικοί συνάδελφοί του».

Το κόμικς είχε καλύτερη αποδοχή σε σχέση με την κινηματογραφική μεταφορά, και ασχολήθηκε με τη συνωμοσία ότι οι φόνοι του Τζακ του Αντεροβγάλτη ήταν στην πραγματικότητα μια σκευωρία για να συγκαλυφθεί η γέννηση του παράνομου παιδιού της βασιλικής οικογένειας. Αυτή η θεωρία συζητείται αρκετά χρόνια και συμπεριλαμβάνει τον Πρίγκιπα Αλβέρτο Βίκτωρ πού ήταν Δούκας του Clarence εκείνη την περίοδο. Η ιστορία είναι φυσικά φανταστική, αλλά ασχολείται με τα πραγματικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν εκείνη την περίοδο.

Ο τίτλος From Hell έχει ληφθεί από τη μόνη αλληλογραφία που υποτίθεται ότι δόθηκε στην αστυνομία από έναν άντρα με το όνομα Τζακ. Το γράμμα είχε γραφεί με αίμα και ανοίγει με τη φράση του τίτλου, και ήταν σε πακέτο μαζί με ένα νεφρό.

7)Timecop

Αποτέλεσμα εικόνας για Timecop

Το Timecop μπορεί να μην είναι η καλύτερη ταινία όλων των εποχών, αλλά ήταν αρκετά καλή από την οπτική ενός geek. Στην πραγματικότητα, ήταν η ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις του Jean-Claude Van Damme, και σίγουρα έχει πλάκα. Αυτό που ίσως δε γνωρίζετε είναι ότι είναι βασισμένη σε μια ιστορία της Dark Horse Comics του 1992.

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κόμικς και της ταινίας, αλλά έφτιαξαν μια ταινία με δύο θέματα που συνδέονται με την ιστορία. Στο  αρχικό βιβλίο κόμικς, ο κύριος χαρακτήρας, ο Max Walker, πηγαίνει πίσω στο 1930 για να σταματήσει έναν παράνομο ταξιδευτή στο χρόνο που κλέβει διαμάντια… έκλεβε διαμάντια. Δεν είμαι πολύ σίγουρος για τον χρόνο που πρέπει να χρησιμοποιήσω… τέλος πάντων, αυτός πηγαίνει πίσω στο χρόνο για να κλέψει διαμάντια από ένα ορυχείο διαμαντιών στη Νότια Αφρική και ο Walker πηγαίνει πίσω για να τον εμποδίσει.

Δυστυχώς, ο Walker ανακαλύπτει αργότερα ότι ο απατεώνας άφησε τον προσωπικό του φρουρό-ρομπότ στο παρελθόν, το οποίο έκλεβε πράγματα ενώ εκείνος απουσίαζε. Έτσι ο Walker πρέπει να επιστρέψει ξανά πίσω στο χρόνο και να τακτοποιήσει την υπόθεση.

Το κόμικς έχει πλάκα και το ίδιο και η ταινία. Το όλο μπέρδεμα είναι απλώς ένα παράδοξο περί παραδόξων, και ότι το ταξίδι  δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει κάτι.

8)The Rocketeer

Αποτέλεσμα εικόνας για The Rocketeer

Το The Rocketeer έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο in Starslayer # που εκδόθηκε από την Pacific Comics το 1982. Ο χαρακτήρας ήταν δημιούργημα του Dave Stevens ως φόρο τιμής σε παρόμοιους χαρακτήρες ταινιών από τη δεκαετία του 1930 μέχρι τη δεκαετία του 1950. Η ομώνυμη ταινία της Disney κυκλοφόρησε το 1991 και ακολουθεί την ίδια ιστορία και υπόθεση με το κόμικς.

Ο Cliff Secord που είναι πιλότος βρίσκει ένα μυστήριο jetpack το 1038 και το χρησιμοποιεί σε διάφορες περιπέτειες στο Λος Άντζελες και στη Νέα Υόρκη. Η ταινία ακολουθεί τον ίδιο χαρακτήρα σε μια ίδια περίσταση που ανακαλύπτει το jetpack που το έχουν παρατήσει γκάνγκστερ που διαφεύγουν από τον αστυνομία. Το jetpack της ταινίας δεν είχε σχεδιαστεί από κανέναν άλλον πέρα από τον Howard Hughes, και είναι ένα είδος  macguffin μέσω της ιστορίας σχετικά με το σχέδιο των Ναζί να δημιουργήσουν έναν στρατό από rocketmen.

Ο Cliff στα κόμικς είχε εμπλακεί περισσότερο στην καταπολέμηση του εγκλήματος παρά στο να εμποδίσει την παγκόσμια απειλή της εξάπλωσης των jetpack των Ναζί, που έκανε τον χαρακτήρα να μοιάζει περισσότερο με αυτούς που παρουσιάζονται στα επεισόδια της ταινίας από τη δεκαετία του 1930 μέχρι του 1950.

9)Weird Science

Το 1985, η ταινία Weird Science μεταφέρθηκε από τον ομώνυμο τίτλο της EC Comics και από μια ιστορία του πέμπτου τεύχους με τον τίτλο «Made of the Future». Η ταινία αφορά ένα ζευγάρι κομπιουτεράδων  που δημιουργούν μια μαγική γυναίκα, που ενσαρκώνει η Kelly Le Brock, και τους φέρνει ένα σωρό προβλήματα ενώ παράλληλα τους βοηθάει να γίνουν οι ανεξάρτητοι, άνετοι άντρες που ξέρει ότι μπορούν να είναι. Πρόκειται για καλή ταινία αλλά διαφέρει πάρα πολύ από το κόμικς.

Η ιστορία του κόμικς διαδραματίζεται το 1951, όπου ο βασικός χαρακτήρας, Alvin Blank, ταξιδεύει στο μέλλον για να βρει την τεχνητή γυναίκα. Σκεφτείτε τις Γυναίκες του Στέπφορντ αλλά όχι τόσο τρομακτικές ή φονικές. Ο Blank έχει εγκαταλειφθεί από την αρραβωνιαστικιά του και περιπλανιέται θλιμμένος στους δρόμους όταν ξαφνικά συναντά μια ομάδα τουριστών από το μέλλον. Τους ακολουθεί στο λεωφορείο-μηχανή  του χρόνου και φτάνει στο 2150!

Ο Blank βλέπει τα αξιοθέατα του μέλλοντος και πέφτει πάνω σε μια διαφήμιση: «Κατασκευάστε μια Γυναίκα», και επισκέπτεται την εταιρεία. Βρίσκει την πολυτελή έκδοση και επιστρέφει το «Time Tour» για να επιστρέψει στο 1950 όπου με ανυπομονησία επιστρέφει στο σπίτι για να φτιάξει τη νέα τεχνητή γυναίκα του. Στην αρχή τα πράγματα πάνε καλά, αλλά όπως τα περισσότερα κόμικς που εκδίδονται από την EC, ποτέ δεν πάνε όλα καλά για τον πρωταγωνιστή (-ές).

Ξεκάθαρα, η εκδοχή της ταινία πήρε ελάχιστα κομμάτια από την πρωτότυπη ιστορία. Ο τίτλος του κόμικς «Weird Science» καθώς και η ιδέα για τη δημιουργία μιας τεχνητής γυναίκας είναι τα μόνα στοιχεία που συνδέουν τις δύο ιστορίες.

10)The Mask

Το The Mask έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Dark Horse Presents #10 το Σεπτέμβριο του 1987. Ο χαρακτήρας και τα γεγονότα στο κόμικς είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που παρουσιάζονται στην ταινία που κυκλοφόρησε το 1994 με πρωταγωνιστή τον Jim Carrey. Οι χαρακτήρες φαίνονται ίδιοι, αλλά η συμπεριφορά τους είναι διαφορετική.

Το κόμικς παρουσιάζει έναν Stanley Ipkiss που, όπως και στην εκδοχή της ταινίας, είναι ένα νευρωτικός και πειθήνιος άντρας που βρίσκει τη μάσκα σε ένα μαγαζί με αντίκες. Η μάσκα αρχίζει να μιλάει στον Stanley, ο οποίος τελικά τη φοράει και γίνεται ο χαρακτήρας του τίτλου. Ως μάσκα, μπορεί να πάρει εκδίκηση από εκείνους που τον αδίκησαν… και ξέρει ακριβώς τι κάνει. Παίρνει το παρατσούκλι «Big Head» και αρχίζει να περιφέρεται. Σε μια προσπάθεια διαφυγής από την αστυνομία, σκοτώνει καμιά δεκαριά αστυνομικούς και τρώει μια σφαίρα στην πλάτη από την αγαπημένη του Kathy.

Και ενώ είναι νεκρός, η Kathy προειδοποιεί τον υπαστυνόμο Kellaway να μη φορέσει τη μάσκα, αλλά, σωστά μαντέψατε, τη φοράει και τώρα γίνεται ο ίδιος Big Head. Ο Kellaway πάει να  κυνηγήσει τους βαρόνους των ναρκωτικών της πόλης και τα αφεντικά του εγκλήματος και φτάνει  σε ένα σημείο όπου παραλίγο να σκοτώσει το συνεργάτη του και μετά ορκίζεται να μη ξαναφορέσει τη μάσκα.

Όλα αυτά προήλθαν από μια μίνι σειρά με πέντε τεύχη που ονομαζόταν «Mayhem», αλλά ο χαρακτήρας ανανεώθηκε και αναδιαμορφώθηκε όπως διάφοροι άλλοι στη διάρκεια των σχεδόν τριάντα χρόνων που πέρασαν από την έκδοση.

Τα κόμικς είναι πολύ πιο βίαια από την ταινία και λένε μια διαφορετική ιστορία. Είναι ευχάριστο ανάγνωσμα και οι φαν των κόμικς Dark Horse  θα πρέπει να το ξέρουν, αλλά οι ενθουσιώδεις φαν του The Mask μπορεί να απέχουν και να συνεχίσουν να βλέπουν την αλλόκοτη ερμηνεία του Jim Carrey…

Μοιραστείτε το Άρθρο
Oμάδα μεταφραστιών, αναγνωστριών και γενικά πολυμηχανήματα! Περισσότερα γαι αυτές εδώ https://www.facebook.com/AfterWordstranslations/