Monsieur Charlatan: το webcomic της Αγγελικής Σαλαμαλίκη είναι μια noir ιστορία μυστηρίου με παριζιάνικο αέρα…

Έφη Kαραχάλιου Από Έφη Kαραχάλιου 5 Λεπτά Ανάγνωσης

H Αγγελική Σαλαμαλίκη είναι μια από τις λίγες κομίστριες που υπάρχουν στον χώρο, μιας και αυτός αυτοπροδιορίζεται ως «ανδροκρατούμενος».Το κόμικ της με τίτλο «Monsieur Charlatan» ξεκίνησε να δημοσιεύεται on line το 2011 και έρχεται σήμερα να ρίξει αυλαία με τον επίλογο να περιέχεται όμως στην έντυπη έκδοση που θα δημοσιευτεί σύντομα. Γι΄ αυτό το λόγο έχει ξεκινήσει από καιρό μια καμπάνια crowdfunding στο Indiegogo, όπου ο καθένας από  εμάς μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια να γραφτεί με μελάνι η ιστορία του ντετέκτιβ «Monsieur Charlatan». Το παρόν άρθρο έχει ελάχιστα έως μηδενικά spoilers, οπότε προχωρήστε με προσοχή.

 

eglanom2mrv9vgs7aq5sΤο στόρι εκτυλίσσεται στο Παρίσι του 1931, με βασικό πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Isidore Charlatan. Ο κάποτε διάσημος ντέντεκτιβ θα λέγαμε ότι βρίσκεται σε δύσκολη φάση, τόσο στα επαγγελματικά όσο και στα προσωπικά. Η πρώην αρραβωνιαστικιά του τον έχει παρατήσει, δεν έχει δουλειά και η καθημερινότητά του είναι ένα δίπολο τύπου άλλη μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας- άλλο ένα μπουκάλι κρασί, οπότε συνήθως κάνει και τα δυο. Μετά από άλλο ένα μεθύσι και ανάμεσα στην προσπάθειά του να αυτοκτονήσει, η φίλη του και δημοσιογράφος Magda O’ Niell προσπαθεί να τον επαναφέρει στην πραγματικότητα, προτείνοντάς του να πάνε μαζί σε ένα κοσμικό γεγονός, σε ένα καμπαρέ. Εκεί τραγουδά η πρώην του Adeline Buffet, η οποία έχει μόλις επιστρέψει από την Αμερική, όντας μάλιστα παντρεμένη με ένα γέρο μπουρζουά. Μαζί με την επιστροφή της στο Παρίσι, έχει υπογράψει του συμβόλαιο θανάτου της. Εκεί μπλέκεται ο ήρωας και φτάνει να κατηγορείται για την απόπειρα δολοφονίας της Adeline. Καλείται τώρα λοιπόν να αναλάβει δράση ξανά, κερδίζοντας ξανά την υπόληψή του και την ελευθερία του ,εκτός φυλακής. Στην ιστορία μπλέκονται ένας καθηγητής φιλοσοφίας με αινιγματικό παρελθόν, ο αρχηγός της αστυνομίας και ο σύζυγος- κόμης της Adeline. Στην πορεία αποκαλύπτονται πτυχές του παρελθόντος του Isidore και της Magda, όπως το πώς γνωρίστηκαν στην Αμερική ή το τι απέγινε με τον σύζυγο της Magda. Παράλληλα, φαίνεται ότι η Adeline ξανακέρδισε την καρδιά του ντετέκτιβ και ότι η επανασύνδεση είναι εφικτή, όμως η Magda βάζει γκολ στις καθυστερήσεις. Το τι θα γίνει βέβαια στο τέλος είναι ακόμα μετέωρο, αφού ο επίλογος θα είναι στην έντυπη έκδοση. Το σίγουρο είναι ότι ξεναγούμαστε σε όλα τα γραφικά σημεία του Παρισιού, από τον πύργο του Άιφελ και την Μονμάρτη, μέχρι τις υπόγειες κατακόμβες και τα κλασσικά καμπαρέ.

 

14923010_10157628234350720_1249318291_o

Το όλο κλίμα που σου μεταδίδει το κόμικ, ανταποκρίνεται πλήρως στα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την γαλλική κοινωνία του ’30, στο βαθμό που μπορεί να τα καταφέρει ένα τέτοιο έργο. Ο Isidore βρίσκεται στο ναδίρ της ζωής του και αποζητά την εκτόνωση, όπως ακριβώς και η γαλλική κοινωνία προσπαθεί να γιατρέψει τις πληγές του πολέμου και φτιάχνει music hall, στρέφεται στον σουρεαλισμό, την ξενόφερτη jazz και το swing. Αυτή η νέα φάση της ζωής του, χωρίς σύντροφο, όντας άφραγκος, βιώνοντας το κραχ στην Νέα Υόρκη το ’29 και γυρνώντας απογοητευμένος στην γενέτειρά του, δεν μπορεί παρά να του δημιουργεί αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Από την άλλη έχουμε το δίπολο των δυο γυναικών, που και οι δυο έχουν σημαντική θέση στην ζωή του ντετέκτιβ αλλά με διαφορετικό τρόπο: η Adeline είναι μια γυναίκα που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τα θέλγητρά της για να πετύχει, ενώ η Magda δουλεύει σκληρά στην εφημερίδα Paris-Matin για να αποδείξει ότι είναι σωστή επαγγελματίας. Αντιπροσωπεύουν ουσιαστικά τις δυο τάσεις της γυναικείας φύσης, της χειραφέτησης από το πατριαρχικό πρότυπο και της υποταγής σε αυτό, που στην περίπτωσή μας γίνεται συνειδητά. Ο Isidore έλκεται από αυτά τα εκ διαμέτρου αντίθετα πρότυπα σε διαφορετικές φάσεις της ζωής του: όταν βρίσκεται στο peak της καριέρας του είναι με την Adeline, που τον παρατάει την εποχή που ταυτίζεται με την επαγγελματική του κάθοδο, οπότε μετά δίνεται και ο χώρος προκειμένου να εξελιχθεί η σχέση του με την Magda. Είναι κομβικό όμως ότι ο Isidore ανακαλύπτει τελικά τα συναισθήματά του για την Magda, αφού πρώτα γίνει η επανασύνδεση με την πρώην του. Στον επίλογο που θα περιλαμβάνεται στο έντυπο θα δούμε τι τελικά επέλεξε. Οπότε υπομονή!

monsieur-charlatan_

Περισσότερα για τον Monsieur Charlatan :

http://monsieur-charlatan.com/

https://www.facebook.com/monsieur.charlatan/

http://angelikisalamaliki.blogspot.gr/

 

 

 

Μοιραστείτε το Άρθρο