Filler στα anime: Αναγκαίο κακό;

admin Από admin 6 Λεπτά Ανάγνωσης

Οι φαν των anime μισούν τα fillers. Για την ακρίβεια, είναι υπέροχο το πώς μπορεί η κοινότητα να είναι τόσο ενωμένη σ’ αυτή την έχθρα.

Αλλά όσο και να το αμφισβητείτε, είναι ένα αναγκαίο κακό και μερικές φορές κάνει ένα anime 10000 φορές καλύτερο.

Το Gintama κάνει καλή δουλειά στο να εξηγεί τα βασικά για τα fillers:

Gintama

 

Gintama

 

Gintama

 

Gintama

 

Αυτά είναι πολλά gifs αλλά για να συνοψίσουμε: το filler πρέπει να υπάρχει σε ένα anime για δύο λόγους:

  1. Το manga είναι μακριά από την ολοκλήρωση, οπότε το anime πρέπει να αποκλίνει.
  2. Οι ιαπωνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί είναι αυστηροί με τα συμβόλαια (26 επεισόδια σημαίνει 26 επεισόδια), οπότε χρειάζεσαι filler για να φτάσεις τις προϋποθέσεις της τηλεοπτικής μετάδοσης.

Κάποια anime δε θα υπήρχαν

arrivalatlondon

Τρελή ιδέα, σωστά; Αλλά αν καθοδηγούμασταν από την αντίδραση της κοινότητας στα filler, ολόκληρα anime δε θα υπήρχαν.

Το Κ-ΟΝ! είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και οικονομικά επιτυχημένα anime της σύγχρονης εποχής… και είναι όλο filler. Το 99% της υπόθεσης του anime δεν υπάρχει στο manga και υπάρχει καλή εξήγηση γι’ αυτό: Το K-On! είναι ένα  yonkoma manga και αυτό σημαίνει ότι κάθε κεφάλαιο απλώς χρησιμοποιεί τέσσερα καρέ για να πει ανέκδοτα.

Ένα Yonkoma manga δεν σου παρέχει πολύ περιεχόμενο να διασκευάσεις.

k-on

Οι σχέσεις, καταστάσεις και η ανάπτυξη των χαρακτήρων στην πορεία του K-ON!  ήταν εφικτά επειδή η Kyoto Animation επέκτεινε τα πάντα. Στην πραγματικότητα το anime είναι Κ-Οn! μόνο κατ’ όνομα, είναι ο ορισμός του filler.

Αν ακολουθούσαμε τον δημοφιλή δρόμο που δε θέλει τίποτα να προστίθεται στα manga, το Κ-Οn! δε θα υπήρχε. Για την ακρίβεια δε θα υπήρχε κανένα anime βασισμένο σε yonkoma manga. Θα θέλατε να ζείτε σ’ έναν κόσμο χωρίς Nichijou, Working!!!, ή Monthly Girls’ Nozaki-kun;

Το ίδιο επιχείρημα μπορεί να σταθεί και για προσαρμογές των video games και light novels. Η πλοκή πρέπει να ξαναδουλευτεί ή να αλλάξει εντελώς, γιατί αυτό που είναι καλό για ένα παιχνίδι, δεν είναι πάντα καλό και για ένα anime.

Τα περισσότερα anime δε θα είχαν τέλος

zwgwmhm

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην προσαρμογή σε anime ενός manga που είναι τώρα δημοφιλές είναι ότι το manga απέχει πολύ από το τέλος. Όταν δουλεύεις ένα έργο σαν το Noragami ή το Soul Eater (ενώ κυκλοφορεί και το manga την ίδια περίοδο), το στούντιο πρέπει να πάρει μια δύσκολη απόφαση για το πώς θα τελειώσει το anime. Δεν είναι σαφές το τέλος για κάθε arc, και αν δεν είναι βέβαιο ότι θα έρθει δεύτερη σεζόν, δε θες να δώσεις στους φαν μια ψεύτικη ελπίδα.

Αλλά αν το τρέχων  arc δεν το επιτρέπει, επιλέγεις αυτό που λέμε “gecko ending“. Τα τελευταία 3 ή 4 επεισόδια ενός anime, όπως στο Noragami, ίσως μας μεταφέρουν  σε ένα σύντομο  arc για να έχουμε κάποιο φινάλε. Αν προκύψει μια δεύτερη σεζόν, το “gecko ending” εύκολα αγνοείται.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα τέλος που προσφέρει κάποιου είδους κλείσιμο είναι καλύτερο από από cliffhanger… σωστά,  Rokka: Braves of the Six Flowers;

Οι δημιουργοί των manga είναι σύμφωνοι με τα filler

fma_ep7_8

Ναι, μερικές φορές αυτό που μισούν οι φαν είναι μια χαρά για το δημιουργό.

Ένα παράδειγμα γι’ αυτό είναι το anime του 2003 Fullmetal Alchemist. Η Hiromu Arakawa, δημιουργός του Fullmetal Alchemist, είπε στο στουντιο Bones να δημιουργήσει τη δική του ιστορία όταν τους τελειώσει το υλικό του manga. Σε μια συνέντευξη στο NewType USA, η Hiromu παρουσίασε τις σκέψεις της για τα filler λέγοντας:

“Τα manga και τα anime είναι διαφορετικοί τρόποι έκφρασης, και αφορούν διαφορετικούς καλλιτέχνες. Δεν υπάρχουν και πολλοί λόγοι να έχεις μια ιστορία σε διαφορετικά μέσα αν όλα είναι ίδια σε όλες τις εκδοχές.”

Είναι η ίδια άποψη με αυτή του Hideaki Sorachi για το Gintama. Κάποια αστεία και κάποιες παρωδίες δουλεύουν καλά μόνο στο δικό τους σχετικό μέσο, οπότε είναι ένα ζήτημα αν θα προσαρμοστείς αντί να μείνεις πιστός.

Ο κόσμος θα έχανε αυτή τη σκηνή

1446433751-5524c196451d7e2df256078038b75dce

Ο κόσμος είναι ένα καλύτερο μέρος λόγω των ψαροχειλιών του Kakashi

Είναι αλήθεια πως όταν το filler είναι κακό μπορεί να χαλάσει τη ροή της σειράς. Αλλά το ότι κάτι είναι filler δεν το καθιστά κακό εκ των προτέρων. Μερικές φόρες αυτά τα original arcs ή επεισόδια είναι αναγκαία για να προσφέρουν την εμπειρία ενός ολοκληρωμένου anime που ευθυγραμμίζεται με το αρχικό υλικό ή ικανοποιεί το anime συμβόλαιο που υπέγραψε το στούντιο.

Τα anime είναι μια βιομηχανία που διασκευάζει τα πιο δημοφιλή και πιο σύγχρονα manga, visual novels, light novels, ή παιχνίδια. Αν δεν υπάρξει μια νέα τάση διασκευής ολοκληρωμένων έργων, που μάλλον δε θα συμβεί,  πρέπει να δεχτούμε ότι τα filler θα ναι για πάντα μαζί μας. Mε οποιαδήποτε μορφή…

7526057_f520

Το βρήκαμε εδώ.

Μοιραστείτε το Άρθρο