Οι σειρές, ταινίες, comics και anime που ξεχωρίσαμε


Anime

Published on December 26th, 2019

0

Τα 10+2 καλύτερα anime του 2019

To 2019 ήταν μια περίεργη χρονιά για τη βιομηχανία των anime, η οποία κλείνει με πολύ ταιριαστό τρόπο μια εξίσου παράξενη δεκαετία. Στα tens είδαμε τον θάνατο των mega shonen, το πέρασμα (και τη σχετική απογοήτευση) των ψηφιακών isekai και την καθιέρωση διαφορετικών προτύπων για τους ήρωες. Επίσης είδαμε, με το Netflix και τις υπόλοιπες πλατφόρμες να παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό,  anime πολύ πιο κοντά στην ψυχοσύνθεση εργαζομένων και γενικά ατόμων εκτός της otaku φάσης.

Αναλυτικά αυτά θα τα πούμε, ίσως, σε μια ανασκόπηση δεκαετίας, για τώρα όμως, ας κάνουμε μια βουτιά στο ίδιο το 2019 και όσα αυτό έφερε.

10 – Dr. Stone

Το Dr. Stone μας χάρισε μια πολύ διαφορετική νότα στον shonen κόσμο. Aυτή των έξυπνων λύσεων, της επιστημονικής παρατήρησης και σκέψης. Με ένα ενδιαφέρον αν και τελικά αναξιομνημόνευτο σχέδιο, το έργο του Shinya Lino καταφέρνει να σε αφήνει λίγο καλύτερο από ό,τι σε βρήκε. Και αυτό τελικά είναι πολύ σημαντικό.

9 –  No Guns Life

Είναι εξωφρενικά γελοίο; Προφανώς. Είναι εθιστικό; Σίγουρα. Το  No Guns Life καταφέρνει, όπως και τα περισσότερα καθαρόαιμα action anime της Madhouse να παίρνει κάτι απλό, να το μεγαλοποιεί σε βαθμό ανυπέρβλητης υπερβολής και μετά να το σκάει στα κεφάλια μας. Και να λέμε και ευχαριστώ. Έτσι ο σκηνοθέτης του Overlord Naoyuki Itō επιστρέφει με μια πλειάδα εκκεντρικών χαρακτήρων, καλοφτιαγμένων σκηνών μάχης με CGI backrounds και, προφανώς, με μεγάλες δόσεις WTF.

8 – Vinland Saga

Ναι, Vikings. Έπρεπε, ήταν λαϊκή απαίτηση και έγινε πραγματικότητα. Βασισμένο στο έργο του Makoto Yukimura και σε σκηνοθεσία του Shūhei Yabuta, το anime ακολουθεί τον Thorfinn Karlsefni, έναν θρυλικό Ισλανδό εξερευνητή που τελικά θα κατέληγε στη Βόρεια Αμερική. Εκτός από το εντυπωσιακό, ζωντανό σχέδιο και τους τρισδιάστατους χαρακτήρες, αυτό που σε κερδίζει στη σειρά είναι μια πολύ προσγειωμένη και ανθρώπινη αντιμετώπιση απέναντι στα πρόσωπα, εχθρών και φίλων. Επιπρόσθετα, μπορεί να μιλάει για αιμοσταγείς Vikings, αλλά το ίδιο της το μήνυμα είναι ενάντια στη βία και υπέρ ενός αγώνα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

7 –  Fire Force

Οι πυροσβέστες είναι αλήθεια πως πάντα υποτιμούνται και τους θυμόμαστε μόνο αν πιάσει κάποια φωτιά. Το  Fire Force έρχεται να διορθώσει αυτή την αδικία. Αλλά επειδή προφανώς οι Ιάπωνες δε θα ενδιαφέρονταν για ένα Chicago Fire Department, η σειρά σκηνοθεσία Yuuki Yase μας προσφέρει αρκετό μυστικισμό, λίγο slice of life και πολύ, εκρηκτική δράση που ανεβάζει τη θερμοκρασία. Το σχέδιο εδώ είναι το δυνατό χαρτί της σειράς, καθώς πεπειραμένοι καλλιτέχνες όπως ενδεικτικά οι Hideyuki Morioka (γνωστός για το Kizumonogatari), Hiroyuki Ookaji, Riki Matsuura, Κιazuhiro Miwa καταφέρνουν και αναπαριστούν οριακά ανάγλυφα τις φλόγες και τον αγώνα εναντίον τους.

6 – Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba

Μπορεί να μας έδωσε την πιο χαριτωμένη μορφή της χρονιάς, αλλά το Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba δεν κατάφερε να φτάσει στην πεντάδα κυρίως λόγω έλλειψη πρωτοτυπίας. Πράγματι η σειρά του Haruo Sotozaki, που βασίζεται στο έργο του Koyoharu Gotōge δεν είναι κάτι που οι fans του Naruto ή του Black Clover δεν έχουν ξαναδεί. Ωστόσο παραμένει ένα εξαιρετικά καλοφτιαγμένο και εντυπωσιακό shonen και, όπως είπαμε, κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη Nezuko.

5 – Dororo

Όμοιο με το παραπάνω, το έργο του Kazuhiro Furuhashi είναι η ιστορία ενός κυνηγού δαιμόνων, και μάλιστα καταραμένου. Ωστόσο, σε αντίθεση με το παραπάνω, το Dororo καταφέρνει να εξισορροπήσει με εντυπωσιακό τρόπο τη βία και τη συγκίνηση, καθιστώντας αυτή τη μεταφορά του κλασσικού έργου του Ozamu Tezuka από τη δεκαετία του 1960, μία τρομερά δυνατή ιστορία που κανείς δεν πρέπει να χάσει.

4 – O Maidens in Your Savage Season

Το O Maidens in Your Savage Season δεν είναι παράξενο. Το παράξενο είναι ότι άργησε να έρθει και έπρεπε ουσιαστικά να το περιμένουμε την παραμονή της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Αυτή η coming of age γλυκιά κωμωδία των Masahiro Ando και Takurō Tsukada μας δίνει λοιπόν απαντήσεις για το σεξ, τις σχέσεις και το άγχος της ενηλικίωσης μέσα από μια παρέα κοριτσιών, η κάθε μία από τις οποίες αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με τον δικό της τρόπο. Και ναι, είναι όλοι ξεκαρδιστικοί επειδή είναι οικείοι. Είναι παράλογες σκέψεις και ερωτήσεις που κάναμε και εμείς και συνεχίζουν να κάνουν όσο το περνάνε τώρα. Έτσι το anime αυτό χρησιμεύει και ως μια γλυκιά υπενθύμιση ότι δεν είσαι μόνος/η σε αυτή την κατάσταση…

3 – Carole & Tuesday

Το νέο έργο του Shinichirō Watanabe (Cowboy Bebop, Samurai Champloo Space Dandy, Blade Runner Black Out 2022) είναι εδώ και ναι, είναι μια μαγική μείξη μεταξύ επιστημονικής φαντασίας, μουσικής και σχεδόν μαγικής ατμόσφαιρας.  Ξανά με όχημα τους χαρακτήρες, ο Watanabe μας περιφέρει σε έναν κόσμο σκληρό αλλά και συμπονετικό, ένα σχεδόν παραμυθένιο Άρη όπου τα όνειρα παλεύουν για να ζήσουν.

2 – The Promised Neverland

Ένα από τα πλεόν καθηλωτικά anime της χρονιάς είναι το Τhe Promised Neverland,  το οποίο προέρχεται από τη μεγάλη οικογένεια του Shonen Jump. Mε μια δυναμική γυναίκα ηρωίδα που σπάνια βλέπουμε στους τίτλους του εν λόγω περιοδικού, χωρίς στοιχεία fanservice ή gore, αποτελεί έναν έξυπνο συνδυασμό thriller και horror (ναι είναι διαφορετικά). To έργο του Mamoru Kanbe καταφέρνει να σε γραπώνει από τον λαιμό και να μη σε αφήνει παρά μόνο όταν το ακολουθήσεις μέχρι το τέλος.

1 – Sarazanmai

Αν υπήρξε ένα anime φέτος που πήγε την όλη βιομηχανία πιο μπροστά σε επίπεδο σχεδίου, σεναρίου και συναισθηματικής αλληλόδρασης, ε αυτό είναι το Sarazanmai του πάντα αξιοπερίεργου Kunihiko Ikuhara. Η ιστορία τριών παιδιών που μεταμορφώνονται  σε… kappa και για να γυρίσουν στην ανθρώπινη μορφή τους πρέπει να…. εξορκίσουν kappa zombies μέσω πολύπλοκων χορευτικών, προκειμένου να πάρουν τα shirikodama,(μαγικές σφαίρες που βρίσκονται στον ορθό των kappa)  είναι σίγουρα εξωφρενική. Και όμως δουλεύει, μέσω ενός υπνωτιστικού animation, μέσω της σουρεαλιστικής ιστορίας και μέσω των παράλογων χαρακτήρων. Το Sarazanmai είναι ουσιαστικά ένα art project, το οποίο δεν θα αντέξει τη μαζική κατανάλωση αλλά έχει να προσφέρει πολλά σε όσους το επιλέξουν.

+2 My Hero Academia και Mob Psycho 100

Ναι, προφανώς υπήρξαν και οι συνέχειες των Mob Psycho 100 και του My Hero Academia τα οποία προσφέρουν ποιοτικές shonen επιλογές σε όλους. Ήταν σίγουρα μεγάλη βοήθεια για το 2019!

Tags: , , , , , , , ,


About the AuthorsBack to Top ↑