Λογοτεχνία

Published on November 18th, 2016

1

Τι συνδέει τελικά δυο ανθρώπους; Το “Έρως” της Χριστίνας Μάνια μας απαντά

‘Έρως’ ονομάζεται το νέο λογοτεχνικό πόνημα της συγγραφέως  Χριστίνας  Μανιά (από τις εκδόσεις Μamaya) και ενώ ο τίτλος μπορεί να φαντάζει πολύ λιτός, στην πραγματικότητα είναι άκρως αντιπροσωπευτικός και συμπυκνώνει το νόημα όλου του βιβλίου, η μορφή του οποίου είναι πολυδιάστατη. Το έργο αποτελείται από μία σειρά ιδιαίτερων διηγημάτων, που άλλοτε προσεγγίζουν το ποίημα και άλλοτε το πεζό, πάντοτε ελεύθερα και πάντα δυναμικά εξελισσόμενη. Ωστόσο υπάρχει η θεματική σταθερά που διατρέχει όλο το βιβλίο και του προσδίδει την απαραίτητα   διατρέχει όλη την ανθρώπινη ιστορία, αποτελώντας ουσιαστικά ένα οδοιπορικό για το πώς αποτυπώνεται το συναίσθημα του έρωτα, της λαγνείας και του πάθους, τόσο λογοτεχνικά όσο και εικαστικά.

Αρχαία Ελλάδα, Αφρική, Άπω Ανατολή, αποικιακή Αμερική και άλλες γωνιές του πλανήτη γίνονται μάρτυρες του υπέρτατου συναισθήματος της ένωσης δύο ατόμων παρά την φθαρτή ανθρώπινη φύση τους. Οι χαρακτήρες,  για  χάρη αυτής της ένωσης, αυτήν διατεθειμένοι να ξεπεράσουν  φυλετικές διακρίσεις, εμπόδια από τα μέλη της οικογένειας του ενός ή και των δύο συντρόφων, να απαρνηθούν  ακόμη και την ίδια τους τη ζωή.shadow

Αποδεικνύεται περίτρανα πως το εν λόγω συναίσθημα είναι δυνατόν να καταρρίψει όλο τον κόσμο στον οποίο ζούσαν προηγουμένως οι ήρωες και να θυσιάσουν τα ότι μέχρι τώρα το θεωρούσαν δεδομένο με σκοπό να επιτύχουν την απόλυτη συνένωση. Σε χαλεπούς καιρούς όπως οι σημερινοί, η αγάπη αποτελεί την κεντρομόλο δύναμη προκειμένου το ανθρώπινο ον να φθάσει στην ολοκλήρωση και να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που προκύπτουν. Στην αγάπη συμβαίνει το εξής παράδοξο, σύμφωνα με τον Έριχ Φρομ : οι δύο γίνονται ένας κι ωστόσο παραμένουν δύο. Το βιβλίο αποτελεί ένα φάρο για την πραγματική έννοια της αγάπης και όχι για αυτήν που έχει λάβει στις σύγχρονες καπιταλιστικές κοινωνίες η οποία ουσιαστικά έχει ευτελισθεί, διότι ευτελισμός είναι να αντιμετωπίζεται η αγάπη με οικονομικούς όρους, όρους προσφοράς και απολαβής. O Έριχ Φρομ είχε επίσης σωστά σημειώσει την συχνή παρανόηση ότι το δόσιμο έχει συνυφανθεί με χάσιμο, παραχώρηση. Συνεχίζει λέγοντας ότι αυτό συμβαίνει σε ανθρώπους με «μη-δημιουργικό» προσανατολισμό που νιώθουν ότι ακριβώς επειδή είναι οδυνηρό να δίνεις, οφείλεις να δίνεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για Χριστίνα Μανιά

 

Διαβάζοντας το βιβλίο, γίνεσαι θεατής ανάμεσα στον φλογερό έρωτα του Κύηκα και της Αλκιόνης που δεν μπόρεσε να διανοηθεί την μετέπειτα ζωή της αφού χάθηκε ο σύντροφος της και έτσι με μιας έδωσε τέλος και στην δική της ζωή. Συνεχίζεις με τον Νάρκισσο που ταπείνωνε όλους όσους εξομολογούνταν τον έρωτα τους και ήθελε να προκαλεί μόνο πόνο και θλίψη στους άλλους. Στο τέλος όμως η αλαζονεία οδηγεί σε ύβρις και οι θεοί δεν θα αφήσουν ατιμώρητη τέτοια συμπεριφορά αναγκάζοντας τον να προσπαθεί, μέχρι να πεθάνει, να αγγίξει το είδωλό του. Η Γκουανίνα και ο Σοτομαγιόρ που παρά την διαφορετική τους καταγωγή και όντας εχθροί δεν κατόρθωσε κανείς να τους σταματήσει να είναι μαζί, ούτε καν ο ίδιος ο θάνατος. Ξαφνιάζεσαι και μειδιάζεις με την σχέση του Φιλήμων και της Βαυκίς που ενώ είναι τόσα χρόνια συνοδοιπόροι και ενώ θα μπορούσαν αν ήθελαν να έχουν χρήμα, πλούτη, δόξα επέλεξαν μια ζωή μαζί, όπως ενώθηκαν έτσι να πορευτούν και στον κάτω κόσμο. Το ζευγάρι του Οκουνινούσι και της Σούσερι Χιμέ που δείχνει ότι παρά τις μηχανορραφία των τρίτων, η αληθινή αγάπη επικρατεί. Τέλος, το πιο ίσως αντιπροσωπευτικό ζευγάρι του βιβλίου μας, ο Έρως και η Ψυχή, είναι εκεί για να μας υπενθυμίζει ότι αυτά τα δύο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα στην ζωή, για αυτόν τον λόγο όπου χωρά η λέξη έρωτας η ψυχή δεν μπορεί να περισσεύει.

Περισσότερα εδώ

Tags: ,


About the AuthorsBack to Top ↑