Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Gerard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του – Ένα fantasy coming-out
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Mad Max: Beyond Thunderdome – Η ανθρώπινη Αποκάλυψη!
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Cinema > Mad Max: Beyond Thunderdome – Η ανθρώπινη Αποκάλυψη!
Cinema

Mad Max: Beyond Thunderdome – Η ανθρώπινη Αποκάλυψη!

Nίκος Γιακουμέλος
Από Nίκος Γιακουμέλος
Δημοσιεύτηκε 2 Σεπτεμβρίου 2015
Τελευταία Ενημέρωση 25 Μαΐου 2023
8 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Όταν είδα το Μad Max: Fury Road  έμεινα με το στόμα ανοικτό. Ίσως από τις πιο δυνατές ταινίες δράσης  εδώ και καιρό, όπου οι σκηνές της μπορούν να περιγραφούν σαν κάποιος να έχει πιει σκέτο εσπρέσο τετραπλό με  Red Bull μέσα. Έφυγα ενθουσιασμένος, και στο σπίτι έκατσα και ξαναείδα τη πρώτη τριλογία του Miller για τον κόσμο που τρελού Μax, βέβαιος πια ότι η συνέχεια των περιπετειών του post-apocalyptic αστυνομικού θα μας έδινε πολλές τέτοιες στιγμές ακόμα.

81UJwSC1JIL._SL1402_

Εστίασα ξανά στην αγαπημένη μου από τις παλιές ταινίες, το «Mad Max Beyond Thunderdome», αναμφισβήτητα την πιο περίπλοκη , βαθιά αλλά και υποτιμημένη από το κοινό της εποχής. Στην τρίτη ταινία του franchise, ο Miller βάζει τον πρωταγωνιστή του Max (που στις σκέψεις μου είναι πάντα ο Mel Gibson, όσο καλή δουλειά και να έκανε ο Tom Hardy) να μπλέκεται στα παιχνίδια εξουσίας της πόλης του Barbetown, μια από τις ελάχιστες οργανωμένες κοινότητες και  το βασικότερο, ενεργειακά αυτόνομες και χωρίς τη χρήση πετρελαίου.

Φυσικά κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να μείνει ανεκμετάλλευτο από τους ανθρώπους της πόλης, οι οποίοι καταπιέζουν με κάθε πιθανό τρόπο τους κατοίκους των τριγύρω περιοχών, είτε πρόκειται για τρελούς μηχανόβιους, είτε για φιλήσυχους κατοίκους. Όσο φιλήσυχος μπορεί να είναι κάποιος στο Wasteland. To Barbetown φαίνεται πως κάνει καλή δουλεία όμως και αργά ή γρήγορα, όλοι υποκύπτουν…

Ο Μax πηγαίνει στο Barbetown ελπίζοντας να βρει λίγη ηρεμία, εμπλέκεται όμως στη  διαμάχη για την εξουσία από τη παρανοϊκή Aunty Entity (σε μια καθοριστική στιγμή για όλη τη δεκαετία των 80΄s, την υποδύεται η μια και μοναδική Tina Turner)   και αναγκάζεται να σκοτώσει έναν τύπο που λέγεται Master-Blaster στο Thunderdome, την αυτοσχέδια αρένα της πόλης, που περιέχει κάθε διασκεδαστικό τρόπο με τον οποίο δυο άνθρωπου μπορούν να αλληλοσκοτωθούν. Στη πραγματικότητα ο Master-Blaster είναι δύο άνθρωποι. Επιτρέψτε μου να θεωρώ τη μάχη Max και Master-Blaster ως μια από τις καλύτερες στιγμές όλης της so far τετραλογίας,  μια τρομερή χορογραφία μάχης πρωτότυπη, κτηνώδης και καθηλωτική, τα πιο αυθεντικά χαρακτηριστικά δηλαδή που έχει να προσφέρει ο Miller ως σκηνοθέτης. Τελικά ο νικητής Μαχ παραδίδει το τρόπαιο της μάχης στην Aunty Entity και από εκεί όλα χαώνονται!

8126_5

Όλα αυτά σε κάποιον που έχει δει μόνο τις προηγούμενες ταινίες  ή το Fury Road μπορεί να ακούγονται βαρετά. Που είναι τα κυνηγητά με τα τρελά οχήματα στην έρημο; Που είναι οι μανιακοί  που ποδοπατάνε ο ένας τον άλλο; Που είναι οι εκρήξεις;

Υπάρχουν όλα αυτά, μειωμένα όμως. Ο πάντα εξωφρενικός  και ξέφρενος Miller έριξε λίγο τους τόνους για να κάνει χώρο για άλλα πράγματα. Και αυτά δεν είναι άλλα από την ίδια τη μηχανική της Wasteland (του κόσμου που εκτυλίσσονται όλες οι ιστορίες). Είδαμε επιτέλους πως λειτουργεί η πολιτική τους, ή ότι τέλος πάντων υπάρχει στη θέση της πολιτικής. Είδαμε λίγη από τη καθημερινότητα των ανθρώπων, τον αγώνα τους και γνωρίσαμε τον κόσμο τους, με τρομακτική λεπτομέρεια. Από το ουράνιο παλάτι του Barbertown, μέχρι τους απλούς κατοίκους, η οθόνη πλημμυρίζει λεπτομέρειες, χρώματα, κουρέματα, ρούχα, συνήθειες. Λίγο-λίγο η Wasteland παίρνει σάρκα και οστά και μας τραβά στο κόσμο της, ώσπου μοιάζει με την Μέση-Γη,  στο λιγότερο παραμυθένιο, με το Westeros, στο πιο μηχανικό.

Και εκεί ακριβώς κρύβεται και η δύναμη αυτή τη ταινίας,  αυτό που τη καθιστά ενδιαφέρουσα και τόσο αναγκαία για το franchise του Mad Max. Πριν το Thunderdome, το Mad Max ήταν μερικοί τρελοί να κυνηγιούνται ( με απίστευτα διασκεδαστικό τρόπο) στην έρημο. Μετά  το Thunderdome, ήταν ένας κόσμος με τις δικές του συνήθειες. Νομίζω το Fury Road δε θα ήταν αυτό που είναι εάν ο Miller δεν είχε τακτοποιήσει όλες του τις υποθέσεις με τα θέματα της Wasteland, όπως έκανε σε αυτή τη ταινία.scr-1

Σκηνοθετικά το Mad Max Beyond Thunderdome, όπως ανέφερα, έχει ρίξει τους τόνους. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι το  τοτέμ της υπερδραστηριότητας που λέγεται  George Miller κάθισε με σταυρωμένα χέρια. Αποτελεί ένα οπτικό ξεφάντωμα, μια γιορτή των πρακτικών εφέ και του γρήγορου μοντάζ. Βέβαια ο Miller αντικειμενικά έχει πολλές ελλείψεις σα σκηνοθέτης. Κάποια πλάνα του κραυγάζουν εφηβικό ενθουσιασμό, άλλα είναι τόσο δήθεν και τραντακτά που αισθάνομαι πόνο όποτε τα βλέπω. Όμως αναγνωρίζω ότι αυτό ενοχλεί μόνο εμένα και αυτό λίγο και σε καμία περίπτωση δε επιδρά στην ικανότητα μου να εκτιμήσω μια σπουδαία  και καθηλωτική  με όλη τη σημασία της λέξης ταινία.

Ταυτόχρονα να σημειωθεί ότι γενικά στο Mad Maχ και ειδικά στο Thunderdome δεν έλειψαν ποτέ οι δυναμικοί γυναικείοι χαρακτήρες, που όχι μόνο δε κώλωναν πουθενά, αλλά ανελάμβαναν και σημαντικές πρωτοβουλίες, χωρίς να είναι απαραίτητο να καταφύγουν σε fan service στιγμές. Γενικά σε αυτό τον τομέα ο Μiller αξίζει ένα μεγάλο μπράβο, γιατί αφενός τα 80s δεν ήταν και η πιο φεμινιστική δεκαετία όσον αφορά την απεικόνιση των γυναικών, αφετέρου γιατί ορισμένες sci-fi και sword n’ sorcery ταινίες έχουν την τάση να αντικειμενοποιούν τις γυναίκες. Δεν υποστηρίζω ότι ο Miller είναι άγιος, σίγουρα όμως ο pop culture κινηματογράφος χρειάζεται περισσότερες ηρωίδες σαν τη Imperator Furiosa της Sarliz Theron  και κακές σαν την Aunty Entity. Η Tina Turner απέδωσε εξαιρετικά τη διαβολική mastermind και τον κυρίαρχο πόλο εξουσίας στο Barbertown.  Ισορροπούσε εξαιρετικά ανάμεσα στη ραδιουργία και τη καταστρεπτική μανία που χαρακτηρίζει τη Aunty Entity.  Και λογικό, καθώς η Aunty Entity βασίστηκε στην Tina πριν καν της προταθεί ο ρόλος! Μιλάμε για κάποιον  τόσο σκληρό που ενέπνευσε μια post-apocalyptic ηγέτιδα, σκεφτείτε το λίγο! Τραγουδιστές του σήμερα προβληματιστείτε.

mad-max-beyond-thunderdome-1

Για τον Mel Gibson δεν θέλω να μιλήσω πολύ. Ότι και να κάνει κάποιος, ότι και να πει, ΕΙΝΑΙ ο Max, επομένως η ερμηνεία του δε θα μπορούσε να είναι τίποτα λιγότερο από αυτό που πρέπει. Δυστυχώς τα χρόνια πέρασαν και ένας εξαιρετικός ηθοποιός αναλώθηκε σε ανοησίες, κακές επιλογές και ρατσιστικό μίσος. Awful waste που λένε και οι Αμερικάνοι.

b6yzxfgeinXgyEC4rl0BHT97af3

Εν κατακλείδι, το Mad Max Beyond Thunderdome μπορεί να μην είναι η πιο συναρπαστική ταινία για τον σκληροτράχηλο μπάτσο της ερήμου, είναι όμως η ουσιαστικότερη, η βαθύτερη και η πιο ανθρώπινη. Αποτελεί ουσιαστικά τον μπούσουλα για όποια ιστορία της Wasteland δούμε στην οθόνη μας τα χρόνια που έρχονται, και ελπίζω να δούμε ότι πραγματικά αξίζει σε ένα σπουδαίο franchise.

TAGGED:«Mad Max Beyond Thunderdome»BarbetownGeorge MillerMel GibsonTina Turner
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόNίκος Γιακουμέλος
Γεννήθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά μετά άρχισε καπου να δυσκολεύει το πράγμα. Σπούδασε Επικοινωνία και μετά αποφάσισε πως δεν του αρέσει να επικοινωνεί. Όνειρο του να μετακομίσει στην Σαχάρα όπου θα έχει ησυχία, αλλά μέχρι να το καταφέρει δουλεύει κωπηλάτης.
Προηγούμενο άρθρο Τι ένα μέσο, τι δύο τι τρία – Η περίπτωση του Scott Pilgrim Vs The World
Επόμενο άρθρο Toriko – Old school is still the best
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Gerard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του – Ένα fantasy coming-out
15 Μαΐου 2025
Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
14 Μαΐου 2025
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
15 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Cinema

Oι 10 ταινίες που θα κρατήσουμε βγαίνοντας από τα 10s

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
6 Ιανουαρίου 2020
Cinema

Blood Father- Η επιστροφή ενός θαμένου ηθοποιού σε μια ταινία της μεγάλης του Taken σχολής

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
28 Αυγούστου 2018
Cinema

Furiosa – Ένα saga που το γκαζώνει σε περιφερειακούς δρόμους

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
29 Ιουλίου 2024
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?