Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Αναγνώριση και τεχνική πτώση – Τα 10 καλύτερα anime του 2025
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    Here comes the Fall – Τα 10 καλύτερα anime για να μπείτε στο mood φθινοπώρου
    3 Λεπτά Ανάγνωσης
    Asadora! –  Η πιλότος, το kaiju και η μεταπολεμική Ιαπωνία του Naoki Urasawa
    33 Λεπτά Ανάγνωσης
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    BABEL – Σκάβοντας στο παρελθόν της μετανάστευσης
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Διαβάζοντας το Πάντα Ποτέ υπό το πρίσμα της σκέψης του Μπαντιού
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μυθοκόμιξ – Κουραφελκυθρο-μπουκιές ιστορίας
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ένα Αρκούδι Μετράει τ’ Άστρα – Σάτιρα της παράλογης πραγματικότητάς μας
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Όταν Έφυγαν τ’ Αγάλματα – Από το Μουσείο στην Αντίσταση
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Το Κοράκι – Ένας μετα-αποκαλυπτικός εφιάλτης
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Αθλητικά Ρούχα, Ψυχικά Τραύματα, Προδότες της Τάξης μας – Η ριζοσπαστική αυτοεθνογραφία του Ντ. Χάντερ
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Τελειότητα- Η αποχαύνωση της καθημερινής ζωής
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Dungeon Crawler Carl – Ο Κάρολος και μια γάτα στα μπουντρούμια
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προδημοσίευση – The Witcher: Το Σταυροδρόμι των Κορακιών
    3 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    F1 – Blockbuster παλιάς κοπής αλλά νέας δυναμικής
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    One Battle After Another – Για έναν αγώνα που διαπνέει γενιές
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Sirat – Οι νομάδες ενός κόσμου που σβήνει…
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Marty 1 – 0 Supreme
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ανάσες, διεκδικήσεις και κίνδυνοι – Οι 10 καλύτερες ταινίες του 2025
    18 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    It: Welcome to Derry – Επίσκεψη στην πόλη που όλοι «πεθαίνουν» να δουν!
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσεχώς τίτλοι τέλους – Οι 10 καλύτερες σειρές του 2025
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Τhe Studio – Ένα αστείο από και για το Hollywood
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Όχι, το ραπ δεν πέθανε – Τα καλύτερα ραπ άλμπουμ του 2025
    19 Λεπτά Ανάγνωσης
    10 Χρόνια Smassing Culture | Το Βίντεο
    1 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσεχώς τίτλοι τέλους – Οι 10 καλύτερες σειρές του 2025
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ανάσες, διεκδικήσεις και κίνδυνοι – Οι 10 καλύτερες ταινίες του 2025
    18 Λεπτά Ανάγνωσης
    Αναγνώριση και τεχνική πτώση – Τα 10 καλύτερα anime του 2025
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Gérard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του – Ένα fantasy coming-out
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Comic > Ελληνικά > Gérard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του – Ένα fantasy coming-out
ComicΕλληνικά

Gérard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του – Ένα fantasy coming-out

Nίκος Γιακουμέλος
Από
Nίκος Γιακουμέλος
Δημοσιεύτηκε 15 Μαΐου 2025
Τελευταία Ενημέρωση 7 Σεπτεμβρίου 2025
7 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Υπάρχοντας σε μια εποχή όπου τα τρανς άτομα διώκονται πλέον ανοιχτά (όσοι και όσες συνεχίζετε να διαβάζετε Χάρι Πότερ, παρακαλώ, στο όνομα όλων των θεών, απλά σταματήστε), η σημασία της ύπαρξης τρανς ιστοριών, σε κάθε επίπεδο και βήμα αυτής της δύσκολης διαδικασίας, είναι ιδιαίτερα σημαντική.Είναι καθοριστικό το να μπορέσουμε να αντιληφθούμε το βίωμα, τις δυσκολίες και την αποδοχή του εαυτού ενός ατόμου που γεννήθηκε με διαφορετικό  φύλο από αυτό στο οποίο νιώθει άνετα.

Και αυτό πρέπει να γίνει, προκειμένου να μην αποδεχόμαστε τυφλά την ετεροκανονικότητα και, πολύ περισσότερο, να μπορέσουμε να έρθουμε κοντά στην αποδοχή. Με αυτή τη λογική, το Gérard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του, από τον Στηβ Στιβακτή  (εκδόσεις Jemma Press) θα ήταν σημαντικό ακόμα και εάν δεν ήταν τόσο καλογραμμένο.

Όμως το γεγονός ότι αποτελεί, όχι μόνο θεματικά αλλά και σχεδιαστικά/σεναριακά μια από τις πιο ενδιαφέρουσες δουλειές που είδαμε σε μια ιδιαίτερα καλή χρονιά για τα ελληνικά κόμικ, το καθιστά ακόμα πιο σημαντικό.

Αντιμέτωπος με την πίεση που τον περιβάλλει, αλλά και συναισθηματικό βάρος της τρανς ταυτότητάς του, καταφεύγει στη φαντασία. Δημιουργεί έναν εναλλακτικό εαυτό, τον Gérard, έναν φανταστικό ήρωα με σπαθί στην πλάτη, που αντιπροσωπεύει όλα όσα ο ίδιος δεν μπορεί να είναι στην πραγματικότητα: θαρραλέος, αποφασιστικός, ελεύθερος. Ο Gérard γίνεται όχι μόνο alter ego του Έκτορα, αλλά και η προσωποποίηση της εσωτερικής του δύναμης.

Ο σαφής διαχωρισμός μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, με την πρώτη ουσιαστικά να αναδομεί τα γεγονότα της δεύτερης σε μια επική ιστορία, με αρκετά στοιχεία fantasy (και ειδικά ενός κοινού είδους, που θα μπορούσαμε να το δούμε σε μια DnD ιστορία) είναι ένα από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του κόμικ, με βαθιές πολιτιστικές και ψυχαναλυτικές επιδράσεις. Ο φανταστικός κόσμος που δημιουργεί ο Έκτορας δεν είναι απόδραση με την έννοια της φυγής, αλλά ένας τρόπος να κατανοήσει και να μετασχηματίσει τον πόνο του. Οι ήρωες που συναντά, οι μάχες που δίνει ως Gérard, όλα είναι μεταφορές για τις καθημερινές συγκρούσεις του στην πραγματική ζωή.Η φαντασία γίνεται λοιπόν μηχανισμός αυτοπροστασίας, αλλά και εργαλείο εσωτερικής ενδυνάμωσης. Ο Gérard δεν είναι απλώς μια μάσκα· είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Έκτορας μαθαίνει να δίνει χώρο στη φωνή του, να βάζει όρια, να απαιτεί σεβασμό.

Η εναλλαγή μεταξύ της πραγματικότητας και του φανταστικού κόσμου είναι ένα από τα μεγαλύτερα ατού του graphic novel. Ο Στιβακτής καταφέρνει να κινείται με άνεση ανάμεσα στα δύο επίπεδα, δημιουργώντας μια συνεκτική, πολυεπίπεδη αφήγηση που δεν κουράζει αλλά, αντίθετα, εντείνει τη συναισθηματική εμπλοκή του αναγνώστη.

Παράλληλα, το σχέδιο του Στιβακτή δεν λειτουργεί απλώς ως συνοδευτικό της αφήγησης, αλλά αποτελεί έναν ουσιαστικό φορέας της. Με μια γραμμή καθαρή, έντονη, αλλά και συχνά εσωστρεφή, ο καλλιτέχνης χτίζει έναν οπτικό κόσμο που δεν περιορίζεται στην αναπαράσταση της δράσης, αλλά βυθίζεται στην ψυχολογία των χαρακτήρων.

Ο «πραγματικός» κόσμος αποτυπώνεται με αυστηρές γραμμές, περιορισμένη χρωματική παλέτα, και συχνά πνιγηρά καδραρίσματα – σαν να εγκλωβίζουν τον Έκτορα. Αντίθετα, στις σκηνές του φανταστικού κόσμου, το σχέδιο απελευθερώνεται: τα χρώματα γίνονται πιο φωτεινά, οι συνθέσεις πιο ανοιχτές, η κίνηση των χαρακτήρων πιο δυναμική. Εδώ, η φαντασία παίρνει κυριολεκτικά σάρκα και οστά. Η μορφολογική ποικιλία στις σκηνές – από ήρεμα πορτρέτα μέχρι σκηνές έντασης– ενισχύει την αίσθηση εσωτερικής ταραχής και μεταμόρφωσης. Αξιοσημείωτη είναι και η εκφραστικότητα των προσώπων, που αποτυπώνει κάθε ψυχική μετάβαση με ακρίβεια: από την ντροπή στην αποφασιστικότητα, από τον φόβο στην ανακούφιση. Ο Στιβακτής επιλέγει να μην εξιδανικεύσει τους χαρακτήρες του εικαστικά – η απόδοση των σωμάτων είναι ρεαλιστική, οι λεπτομέρειες πολλές, τα σώματα βαραίνουν από τις εμπειρίες τους. Αυτή η  προσέγγιση δίνει στο έργο μια σπάνια εικαστική ειλικρίνεια. Επιπλέον, η σκηνοθεσία των καρέ χρησιμοποιείται δημιουργικά, με ποικιλία στο μέγεθος και την τοποθέτηση τους. Σε κρίσιμες συναισθηματικές στιγμές, ο Στιβακτής δεν διστάζει να εγκαταλείψει τα καρέ τελείως και να αφήσει το σχέδιο να «ξεχειλίσει», εντείνοντας τη συναισθηματική φόρτιση.

Όσον αφορά το σενάριο, παρά τον έντονο βιωματικό και αυτοβιογραφικό του τόνο, δεν καταφέρνει πάντα να αποφύγει κάποια κλισέ. Για παράδειγμα, ο χαρακτήρας του πατριού είναι σίγουρα ένας ανθρωπότυπος που όλα τα άτομα στην Ελλάδα μπορούμε να αναγνωρίσουμε, αυτός του τοξικού μάτσο τύπου, όμως τελικά δεν εξελίσσεται σε κάτι περισσότερο από αυτό. Ταυτόχρονα, ενώ το ενδιαφέρον του κόμικ είναι η εξωτερική αποδοχή και όχι τόσο η εσωτερική αναζήτηση, το πλάσιμο μιας νέας ταυτότητας από αυτής που είχε οριστεί στη γέννηση, βιολογική και κοινωνική, είναι ίσως μια χαμένη ευκαιρία το να μην υπάρχουν έστω κάποιες εκλάμψεις αυτής της αναζήτησης. Αν και κατανοείται το ότι το coming out είναι μια τρομερά αγχωτική διαδικασία και για πολλά άτομα του LGBTQ χώρου ισοδυναμεί με την κοινωνική τους γέννηση…

Επιλογικά, Το Gérard ή Το Σπαθί στην Πλάτη Του  είναι ένα από τα πιο συγκινητικά και ώριμα graphic novels των τελευταίων χρόνων. Δεν είναι απλώς ένα βιβλίο για την τρανς ταυτότητα – είναι ένα βιβλίο για τον αγώνα κάθε ανθρώπου να βρει τη φωνή του μέσα στον θόρυβο της κανονικότητας. Με βαθιά ενσυναίσθηση, εικαστική ποιότητα και μια αφήγηση που δεν φοβάται να αγγίξει τα δύσκολα, ο Στηβ Στιβακτής παραδίδει ένα έργο που θα μιλήσει όχι μόνο στους νέους, αλλά και σε κάθε αναγνώστη που έχει νιώσει έστω και μια φορά στη ζωή του τη δύναμη – ή την ανάγκη – να φανταστεί έναν καλύτερο κόσμο.

TAGGED:GerardGerard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη ΤουJemma PressSteve Stivaktistrans comicΕΒΚ
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόNίκος Γιακουμέλος
Γεννήθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά μετά άρχισε καπου να δυσκολεύει το πράγμα. Σπούδασε Επικοινωνία και μετά αποφάσισε πως δεν του αρέσει να επικοινωνεί. Όνειρο του να μετακομίσει στην Σαχάρα όπου θα έχει ησυχία, αλλά μέχρι να το καταφέρει δουλεύει κωπηλάτης.
Προηγούμενο άρθρο Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
Επόμενο άρθρο Οι νικητές/-τριες των ΕΒΚ 2025
FacebookLike
InstagramFollow
YoutubeSubscribe
SpotifyFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
F1 – Blockbuster παλιάς κοπής αλλά νέας δυναμικής
12 Μαρτίου 2026
One Battle After Another – Για έναν αγώνα που διαπνέει γενιές
9 Μαρτίου 2026
BABEL – Σκάβοντας στο παρελθόν της μετανάστευσης
25 Φεβρουαρίου 2026
Το Κοράκι – Ένας μετα-αποκαλυπτικός εφιάλτης
14 Φεβρουαρίου 2026
Διαβάζοντας το Πάντα Ποτέ υπό το πρίσμα της σκέψης του Μπαντιού
13 Φεβρουαρίου 2026

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Comic

Οι νικητές των ΕΒΚ 2023 και μία πρώτη αποτίμηση

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
26 Φεβρουαρίου 2026
ComicΕλληνικά

Ένα Αρκούδι Μετράει τ’ Άστρα – Σάτιρα της παράλογης πραγματικότητάς μας

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
4 Ιανουαρίου 2026
ComicΕυρωπαϊκά

Τα Τέρατα του Ανατολικού Μετώπου – Pulp τρόμος στον απόηχο του ναζισμού

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
31 Δεκεμβρίου 2024
ExclusiveExclusive Reviews

Το 1ο Φεστιβάλ Εφαρμοσμένων Τεχνών είναι ήδη στην ιστορία! Όλα όσα είδαμε

admin
admin
1 Σεπτεμβρίου 2020
ComicΕυρωπαϊκά

Το Πιο Κόκκινο Τριαντάφυλλο Ανθίζει …στην εποχή του ύστερου καπιταλισμού

Aθηνά Κακλαμάνη
Aθηνά Κακλαμάνη
28 Ιανουαρίου 2025
ComicΕλληνικά

Αθήνα – Ένα αυτοβιογραφικό κόμικ που ξεχειλίζει οργή

Μάνος Βασιλείου - ΑρώνηςΊωνας Αγγελής
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Ίωνας Αγγελής
3 Μαρτίου 2026

Εγγραφή στο Smass-letter

Λάβε τα άρθρα, τις κριτικές και τις συνεντεύξεις του Smassing Culture κατευθείαν στο inbox σου. Χωρίς αλγόριθμους, χωρίς spam – μόνο ό,τι αξίζει να διαβαστεί.

Subscribe now

* indicates required

Intuit Mailchimp

Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.