Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ένας Σκοτεινός Ιππότης – Μια βραδιά στο Γκόθαμ
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
    Say Nothing – Η σκοτεινή πλευρά των επαναστάσεων
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Harry Potter: “Δεν ήμουν μάγκας ποτέ, καμιά φορά είμαι αλάνι”
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Cinema > Harry Potter: “Δεν ήμουν μάγκας ποτέ, καμιά φορά είμαι αλάνι”
Cinemaharry potter

Harry Potter: “Δεν ήμουν μάγκας ποτέ, καμιά φορά είμαι αλάνι”

Καζανάς Kώστας
Από Καζανάς Kώστας
Δημοσιεύτηκε 16 Νοεμβρίου 2018
Τελευταία Ενημέρωση 16 Νοεμβρίου 2018
7 Λεπτά Ανάγνωσης
From left to right: EMMA WATSON (Hermione Granger), DANIEL RADCLIFFE (Harry Potter) and RUPERT GRINT (Ron Weasley) in Warner Bros. Pictures' family adventure film Harry Potter and the Chamber of Secrets. PHOTOGRAPHS TO BE USED SOLELY FOR ADVERTISING, PROMOTION, PUBLICITY OR REVIEWS OF THIS SPECIFIC MOTION PICTURE AND TO REMAIN THE PROPERTY OF THE STUDIO. NOT FOR SALE OR REDISTRIBUTION
SHARE

Εβδομάδα Harry Potter για το Smassing Culture και όλη η παιδική-εφηβική μας ηλικία περνάει μπροστά από τα ματιά μας για άλλη μια φορά. Τα κείμενα που αποθεώνουν τον Harry Potter απ’ ό,τι καταλαβαίνετε δίνουν και παίρνουν αυτή την εβδομάδα. Μήπως ήρθε η ώρα όμως για κάτι διαφορετικό; Μια άποψη βέβαια που σου λέει ότι ο αγαπημένος μας Harry δεν είναι και τόσο καλός μάγος δεν είναι και τόσο ξεχωριστή, αλλά αυτή θα προσπαθήσω να αναλύσω σε αυτό το κείμενο όσο και αν με πονάει, όσο και αν αυτό πάει κόντρα στην παιδική μου ηλικία.

 

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Το πρώτο Harry Potter γράφτηκε το 1997, με τον Ηarry να είναι 11 χρονών, άρα πολύ εύκολα θα έλεγε κάποιος “είναι μικρό παιδί, πως γίνεται να είναι καλός μάγος;” To όλο concept ξεκίνησε λίγο διαφορετικά στην αρχή, με την Rowling να μας βάζει σιγά σιγά στον κόσμο της μαγείας, κάτι που εμείς σαν μαγκλ δεν μπορούσαμε καν να ψηλαφίσουμε. Υπό αυτό το πρίσμα γίνεται απόλυτα κατανοητό ότι όλα θα είναι λίγο πιο “παιδικά” λίγο πιο αθώα, κάτι που όμως δεν άργησε και πάρα πολύ να αλλάξει. Από το τρίτο κιόλας βιβλίο (ο αιχμάλωτος του Αζκαμπαν) το Harry Potter έχει αρχίσει να γίνεται λίγο πιο σκοτεινό λίγο πιο “για μεγάλα παιδιά” κάτι που θα έπρεπε να αποτυπώνεται και στους χαρακτήρες μας συνολικά αλλά και λίγο πιο συγκεκριμένα στον πρωταγωνιστή μας!

 

Ο Harry Potter όμως δεν είναι ένα τυχαίο παιδί σαν τα όλα τα άλλα που σπούδαζαν στο Ηogwarts, εκτός αν υπήρχαν και άλλοι που έφαγαν μια κατάρα όταν ήταν ενός έτους. Ότι η μοίρα του έπαιξε άσχημο παιχνίδι είναι δεδομένο, ότι δεν ήταν αντάξιος των περιστάσεων όμως είναι και αυτό δεδομένο (βιαστικές αποφάσεις, αλαζονεία κ.α). Ο Harry δεν θα έπρεπε να ακολουθεί την πορεία ενός “φυσιολογικού” παιδιού γιατί πολύ απλά δεν είναι. Μεγάλωσε διαφορετικά και δυστυχώς αυτό τον έκανε να κουβαλάει ένα βαρύ φορτίο που δεν μπορούσε να αντέξει. Η πορεία του στο  Ηogwarts σαν μαθητής ήταν μέτρια, άρα και οι γνώσεις του πάνω στα ξόρκια ήταν περιορισμένη με αποτέλεσμα πολλές φορές να επαναλαμβάνεται βαρετά! Αυτό που τον ξεχώριζε όμως είναι το θάρρος του και η “γενναιότητα” του. Η ενισχυμένη όμως πολλές φορές αυτοπεποίθηση σε συνδυασμό με την έλλειψη παραπάνω γνώσεων πολλές φορές δημιουργούν καταστροφικά αποτελέσματα όπως για παράδειγμα, εκείνη η “άσκοπη βραδινή βόλτα” στο υπουργείο μαγείας που μας οδήγησε στον τον θάνατο του Σείριου.

Ό,τι έχω γράψει πιο πάνω είναι μία άποψη που ακούγεται από αρκετό κόσμο και την παραθέτω αρκετά υπεραπλουστευμένα. Πολλές φορές και εγώ την υιοθετώ αλλά δεν την ενστερνίζομαι. Και εξηγούμαι:

Ο Harry ακολουθεί και περνάει από μεγάλα και διαφορετικά στάδια . Όταν τον συναντάμε για πρώτη φορά, ζει με μια οικογένεια που θέτει πολύ υψηλά πρότυπα κοινωνικής αποδοχής. Δεν επιτρέπεται να θέτει ερωτήσεις ή να ζητάει την εκπλήρωση οποιωνδήποτε φυσικών αναγκών του. Είναι ένα υπάκουο, ανασφαλές και μοναχικό αγόρι που ζει σε ένα ντουλάπι. Δεν έχει φίλους και κανέναν που να τον νοιάζεται και δέχεται ότι αυτή είναι η ζωή του. Επομένως ο Harry απομακρύνεται συνειδητά από την εγκόσμια ζωή. Σε αυτό το νέο κόσμο όμως, είναι διάσημος, λατρευτός και αναμένεται να κάνει σπουδαία πράγματα. Ο Ηarry όμως διαγράφει διαφορετική πορεία από τους ήρωες που είχαμε συνηθίσει, καθώς ζει πλέον σε έναν κόσμο που όλοι τον ξεπερνούν σε γνώση και εμπειρία.  Άρα στην πορεία των ηρώων ξεκινάει σαν outsider και ίσως να μην καταφέρει και ποτέ να τερματίσει. 

Ο Harry λοιπόν αναγκάζεται να πολεμήσει για την επιβίωση του κατά κύριο λόγο, με κάποιον που είχε απίστευτα μεγάλη επιρροή, με ανθρώπους που συνεχίζουν να αγωνίζονται και να πεθαίνουν γι ‘αυτόν, ακόμα κι όταν πίστευαν ότι ήταν νεκρός. Με αυτά τα δεδομένα και την ζυγαριά να γέρνει επικίνδυνα προς το ένα μέρος, μεγαλώνει,  υπερβαίνει μόνος του το ίδιο του παρελθόν και αρχίζει να βρίσκει τον ρόλο του μέσα σε αυτόν τον πόλεμο. Ποιός είναι ο ρόλος του; Να πεθάνει αυτός, γιατί μόνο έτσι θα πεθάνει και ο Ξέρετε-ποιός!

Για να συμπληρωθούν όμως όλα τα κομμάτια του, έπρεπε να έχει δίπλα του και σαν κομμάτι του εαυτού του, κάτι που δεν είχε ποτέ. Από την μία, την εξυπνάδα και την εμπειρία πάνω σε βασικά κομμάτια της μαγείας (Ερμιόνη) και από την άλλη τον Ρον. Τον Ρον που αντιπροσωπεύει την άνεση που έρχεται με το να είσαι μέλος μιας οικογένειας. Όχι τόσο έξυπνος ούτε τόσο γενναίος, μπορεί παρ ‘όλα αυτά να συνεχίσει να υπάρχει επειδή έχει μια θέση σε μια οικογενειακή μονάδα, το δεύτερο στοιχείο που έλειπε από την ζωή του Harry δηλαδή. Επί της ουσίας το λιγότερο που μας ενδιαφέρει είναι να απαντηθεί το ερώτημα: “αν τελικά είναι ήρωας ο Harry Potter ή όχι“. Και δεν έχει αξία αυτό το ερώτημα γιατί δεν απασχολούσαι ούτε λίγο τον ίδιο. Αυτό θα είχε αξία σαν κουβέντα μόνο αν ο Harry ήταν τόσο φιλόδοξος και επεδίωκε να γίνει ήρωας. Αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση το μόνο που, ίσως, τον ένοιαζε ήταν να μην πεθάνει.

Άρα ο Harry είναι η ρεαλιστική αποτύπωση ενός  όχι ιδιαίτερα φιλόδοξου  νεαρού παιδιού, με ανασφάλειες και φόβους να τον κυριεύουν, που όμως αγαπαεί τη ζωή. Είναι μετρημένα έξυπνος, μετρημένα καλός μάγος, με κάποιες ενέσεις γεναιότητας πολλές φορές να το βάζουν στην πρώτη γραμμή της μάχης. Είναι γενικά πολύ κανονικός σε όλα του, έτσι δηλαδή όπως θα έπρεπε να είναι. Ξεπερνάμε λοιπόν τα κλίσε που μας βασανίζουν με βάση τα πρώτυπα που επιβάλονται(ηρώων,προσωπικοτήτων) και κοιτάμε αλλού.

#potterweek

Διαβάστε εδώ για το Fantastic Beasts: Crimes of Grindelwald

TAGGED:harry Poterj.k.rowling
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΚαζανάς Kώστας
Ο Κώστας όταν ήταν μικρός είχε ένα όνειρο, να παιζει σκάκι σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πίστη του στο FORCE δεν στάθηκε ικανή για να τον κάνει να το πραγματοποιήσει. Κάπου στα 15 του αυτό το όνειρο ναυάγησε. Έκτοτε αρκείται σε χριστουγενιατικούς μαραθώνιους STAR WARS.
Προηγούμενο άρθρο Πόσο καλά θυμάστε τα φαγητά στον Μαγικό Κόσμο του Harry Potter;
Επόμενο άρθρο Τι είναι αυτό που κάνει ένα μάγο ισχυρό στο σύμπαν του Harry Potter;
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025
Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
9 Μαΐου 2025
Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
23 Απριλίου 2025
Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
22 Απριλίου 2025
Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
16 Απριλίου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Fantasy

Τι είναι αυτό που κάνει ένα μάγο ισχυρό στο σύμπαν του Harry Potter;

admin
admin
17 Νοεμβρίου 2018
Cinema

Crimes of Grindelwald – Εξερεύνηση της πιο σκοτεινής πλευράς του κόσμου της μαγείας

admin
admin
19 Απριλίου 2022
Fantasy

Οι “φυσιολογικοί” Dursley που κρατάνε το ντουλάπι κλειστό

admin
admin
20 Νοεμβρίου 2018
Fantasy

Παράφρονες και Προστάτες

Αρχοντούλα Βαρβάκη
Αρχοντούλα Βαρβάκη
12 Νοεμβρίου 2018
ExclusiveExclusive Reviews

Γιατί γιορτάζουμε τα 20 χρόνια Χάρι Πότερ;

Αρχοντούλα Βαρβάκη
Αρχοντούλα Βαρβάκη
30 Ιουνίου 2017
Exclusive

Gay wizards and straight writers – Όταν η πολιτική ορθότητα δεν είναι αρκετή

Ηρώ Παπασπύρου
Ηρώ Παπασπύρου
24 Οκτωβρίου 2019
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?