Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ένας Σκοτεινός Ιππότης – Μια βραδιά στο Γκόθαμ
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
    Say Nothing – Η σκοτεινή πλευρά των επαναστάσεων
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Η Κόρη Μου – Ανατομή του συντηρητισμού
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Βιβλία > Η Κόρη Μου – Ανατομή του συντηρητισμού
Βιβλία

Η Κόρη Μου – Ανατομή του συντηρητισμού

Μαριάννα Τσότρα
Από Μαριάννα Τσότρα
Δημοσιεύτηκε 24 Μαΐου 2023
Τελευταία Ενημέρωση 24 Μαΐου 2023
9 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Μια χήρα μεσήλικη γυναίκα, εργαζόμενη ως νοσηλεύτρια σε οίκο ευγηρίας, αναγκάζεται να δεχτεί πίσω στο σπίτι της την 30χρονη κόρη της, αναπληρώτρια πανεπιστημιακή καθηγήτρια που δυσχερώς τα βγάζει πέρα οικονομικά, μαζί όμως με την επί 7 έτη σύντροφό της. Η μητέρα δεν αποδέχεται τη σχέση, ελπίζει ακόμα πως η κόρη της θα παντρευτεί και θα κάνει παιδιά, θα είναι φυσιολογική, και βρίσκεται σε μια διαρκή συγκρουσιακή κατάσταση  με την ίδια την κόρη της, αλλά και με «εκείνο το κορίτσι». Η βία που θα δεχτεί η κόρη, όταν θα συμμετάσχει σε μια σειρά κινητοποιήσεων ενάντια στις ομοφοβικές εργασιακές διακρίσεις στο πανεπιστήμιό της, αλλά και η εξευτελιστική, απάνθρωπη μεταχείριση που δέχεται η Τζεν, η υπερήλικη, δίχως οικογένεια, ασθενής της στο γηροκομείο, θα αποτελέσουν το έναυσμα για να μεταβάλει η μητέρα τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη διαφορετικότητα, αλλά και την αντίδραση στο, εργασιακό και κοινωνικό, κατεστημένο.

Η best-seller, πολυμεταφρασμένη Νοτιό-Κορεάτισσα συγγραφέας, Kim Hye–Jin, εκδίδεται για πρώτη φορά στη χώρα μας από τις εκδόσεις Ίκαρος, με το πιο πολυδιαβασμένο έργο της, Η κόρη μου, σε μετάφραση Αμαλίας Τζιώτη. Το σύντομο αυτό σε έκταση, μα πλούσιο θεματολογικά και συναισθηματικά, μυθιστόρημα είναι μια ανατομή της προκατάληψης και του συντηρητισμού και μια ενδελεχής εξερεύνηση της ακανθώδους αλλά και διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης μητέρας – κόρης.

Η ανώνυμη αφηγήτρια, η μητέρα, μοιράζει τη ζωή της ανάμεσα στο βρώμικο, φθαρμένο διώροφο κτίριο όπου διαβιεί, μοναδική κληρονομιά της από τον αποθανόντα σύζυγό της, και στην εξαντλητική, κοπιώδη εργασία της ως νοσηλεύτρια σε έναν ιδιωτικό οίκο ευγηρίας. Δηλώνει πως δεν φοβάται τον θάνατο, αλλά τη ζωή, την καθημερινή βιοπάλη σε μια Νότιο Κορέα που αδιαφορεί για την εργατική της τάξη, εντούτοις σοκάρεται παρακολουθώντας την πορεία της ασθενούς της, Τζεν, προς τη φθορά και τον θάνατο, προσωπικότητας πολυσχιδούς στα νιάτα της και σημαίνουσας για την Κορέα, που όμως πλέον έχει απολέσει κάθε ανάμνηση της πρότερης ζωής της και είναι εγκλωβισμένη στην πεζότητα των καθημερινών σωματικών αναγκών και λειτουργιών, το κέλυφος του ανθρώπου που κάποτε ήταν.

Η ηρεμία και η επαναληπτικότητα της καθημερινότητάς της καταρρέει όταν η οικονομικά ενδεής κόρη της επιστρέφει στη μητρική εστία, αυτήν τη φορά όμως μαζί μια γυναίκα, την επί 7 έτη σύντροφό της, μια σχέση που η μητέρα αρνείται να συνειδητοποιήσει και να αποδεχθεί. Η κόρη και η σύντροφός της ποτέ δεν κατονομάζονται από την αφηγήτρια, παραμένουν ανώνυμες, «η κόρη μου» και «εκείνο το κορίτσι», η ίδια δεν υιοθετεί τα παρατσούκλια που εκείνες χρησιμοποιούν μεταξύ τους, δεν τις βλέπει και δεν τις αποδέχεται ως αυτό που είναι, τις αποπροσωποποιεί.

Η μητέρα ενσωματώνει την κυρίαρχη ιδεολογία της καθεστηκυίας τάξης που χρησιμοποιείται για να αποσιωπήσει κάθε φωνή αντιφρονούντων, κάθε αντίδραση της εργατικής τάξης, υιοθετεί το ετεροκανονικό αφήγημα της πυρηνικής, ετερόφυλης οικογένειας ως στόχο ύπαρξης και μοναδική οδό προς την ευτυχία, κύρια, μικροαστική της έγνοια, τα εν οίκω μη εν δήμω, η αιδώς της να παραμείνει πίσω από τις κλειστές πόρτες, προστατευμένη από τα αδιάκριτα βλέμματα. Παραλληλίζει τη ζωή και τις επιλογές της Τζεν με αυτήν της κόρης της, δύο γυναικών που αρνούνταν να συμμορφωθούν στην κοινωνική νόρμα και έζησαν μια ζωή ασυμβίβαστη, κόντρα στις μικροαστικές επιταγές του γάμου και της αναπαραγωγής, και συνάμα φοβάται για την κόρη της ένα τέλος αντίστοιχο με αυτό της Τζεν, που τώρα κείτεται μόνη και αβοήθητη, δίχως καμία επίσκεψη φίλου ή συγγενή, ούσα άτεκνη, στο έλεος των κερδοσκοπικών πολιτικών της διεύθυνσης του γηροκομείου, που ευτελίζουν την ανθρώπινη υπόσταση και αξιοπρέπεια στον βωμό του κέρδους. Η μητέρα αρνείται να αντιληφθεί την οικογένεια πέραν από τη βιολογική συγγένεια, αδυνατεί να κατανοήσει το οικογενειακό μοντέλο που έχει επιλέξει η κόρη της, μια ζωή δίχως γάμο και παιδιά, παρότι η ίδια της η ζωή τη διαψεύδει, η σχέση που έχει δημιουργήσει με την ασθενή της ξεπερνά κατά πολύ τους εξ αίματος δεσμούς, η Τζεν την αποκαλεί μαμά, σε μια καίρια, συμβολική έκφραση του μητρικού ρόλου που αναλαμβάνει ο φροντιστής.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του βιβλίου αντιθέσεις, μεταξύ νιότης και γήρατος αλλά και των συνδηλώσεών τους, της νεότερης γενιάς της αμφισβήτησης και του προοδευτισμού με την προηγούμενη του κομφορμισμού και του συντηρητισμού: η γενιά της κόρης και της συντρόφου της προσπαθεί να γκρεμίσει συθέμελα το κατεστημένο της προηγούμενης γενιάς, αντιστέκονται σε όσους σοκάρονται και κουτσομπολεύουν όταν βλέπουν δύο γυναίκες να συγκατοικούν, σε όσους αποστρέφουν το βλέμμα από την ενδοοικογενειακή βία και ό,τι συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες, εξεγείρονται, συσπειρώνονται και διαδηλώνουν ενάντια στις εργασιακές διακρίσεις, την άνιση μεταχείριση και την επαγγελματική επισφάλεια, εκεί που η μητέρα μένει αμέτοχη και βουβή, αναγνωρίζει την αδικία στο εργασιακό της περιβάλλον αλλά δεν βάλλει εναντίον της. Η αφηγήτρια δεν γίνεται συμπαθής, ο λόγος που αρθρώνει είναι πουριτανικός και συντηρητικός, οι αντιλήψεις της απαρχαιωμένες και ομοφοβικές, οι φοβίες και οι αγκυλώσεις της μικροαστικές, όμως η συγγραφέας την προσεγγίζει πάντοτε με κατανόηση, με τρυφερότητα και επιείκεια, την ψυχογραφεί και συνάμα επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει και να εξηγήσει, δίχως να δικαιολογήσει, τις βαθιά ριζωμένες, ηθικοπλαστικές και μικροαστικές ιδέες και αξίες των πρότερων γενεών.

Η Kim αποτυπώνει στην εντέλεια στο χαρτί όλη την ψυχολογική μετάβαση της μητέρας, από την οργή και τον θυμό στην οδύνη και την απελπισία, και εν τέλει την υπεράσπιση και αποδοχή μιας μορφής αγάπης που αδυνατεί να κατανοήσει. Σε έναν κόσμο που περιφρονεί, περιθωριοποιεί και μισεί ανθρώπους σαν την κόρη της, έναν κόσμο συστατικό στοιχείο του οποίου αποτελούσε και η ίδια, ακόμα και με τη στωική, παθητικά μισαλλόδοξη στάση της, θα χρειαστεί μια πράξη βίας, εναντίον της κόρης, εναντίον της νοσηλευόμενης/υποκατάστατης κόρης, για να συνειδητοποιήσει η μητέρα πως οφείλει να λάβει ενεργό θέση και να αντιταχθεί.

Με αφήγηση πρωτοπρόσωπη, λιτή και ωμά ρεαλιστική, βαθιά προσωπική και εξομολογητική, και με μια πρόζα κολλώδη, αποπνικτική, οι ασφυκτικές συνθήκες ζωής και εργασίας της εργατικής τάξης στη Νότιο Κορέα αποτυπώνονται αλληγορικά στην πνιγηρή θερινή ατμόσφαιρα, σε σωματικούς πόνους και δυσλειτουργίες, στον ιδρώτα, τον πόνο και τον πυρετό, την ανάσα που αδυνατεί να βγει απ’ τα πνευμόνια. Οι θεματικές με τις οποίες καταπιάνεται η Kim είναι πολλαπλές και σε διαλεκτική σχέση μεταξύ τους: τα γηρατειά, ο υπαρξιακός τρόμος μπροστά στο αναπόφευκτο κατώφλι του θανάτου, η εργασιακή εκμετάλλευση και επισφάλεια, η ομοφοβία, ο συντηρητισμός και ο μικροαστισμός, μα κυρίως η μητρότητα και οι ποικίλες εκφάνσεις και μορφές της.

Η Kim γράφει ένα βιβλίο για μητέρες και κόρες, μητέρες που καταπιέζουν και χειραγωγούν, κόρες που ασφυκτιούν κάτω από το άχθος των γονικών προσδοκιών και απαιτήσεων, μητέρες που υποφέρουν από τον αδιάκοπο τρόμο όσων μπορούν να πάνε στραβά, που θέλουν οι κόρες τους να ακολουθήσουν τον ασφαλή κοινωνικά δρόμο που οι ίδιες ακολούθησαν, και κόρες που αντιστέκονται στη μητρική χειριστικότητα και χαράσσουν τη δική τους πορεία στη ζωή, μητέρες που, παρότι δυσκολεύονται, κατανοούν, φροντίζουν, υποστηρίζουν, αγαπούν. Μπορεί η πορεία της μητέρας προς την άνευ όρων αγάπη και αποδοχή να μην είναι γραμμική αλλά σπειροειδής, να οπισθοδρομεί ξανά και ξανά, ενδεχομένως να μην μπορέσει ποτέ να κατανοήσει εις βάθος και να απαρνηθεί τις προσωπικές της επιθυμίες και προσδοκίες, όμως αυτή ακριβώς η ατέλειά της είναι που την καθιστά σάρκινη και ρεαλιστική – μπορεί το τέλος να μην είναι ρόδινο, ανέφελο και ευτυχισμένο, όμως γι’ αυτό και είναι τόσο φρικτά, οδυνηρά, μα και λυτρωτικά, αληθινό.

TAGGED:Kim Hye-JinΕκδόσεις ΊκαροςΊκαρος
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΜαριάννα Τσότρα
Follow:
Γεννήθηκε το 1994, μεγάλωσε ανάμεσα σε χαρτόδετα μυθιστορήματα και DVD από το συνοικιακό βιντεοκλάμπ – περί τα 10 κάθε Σαββατοκύριακο. Σπόυδασε Νομική, εξειδικεύθηκε στο Εργατικό Δίκαιο, αλλά η μεγάλη της αγάπη θα είναι πάντα ο Κιούμπρικ, ο Μπέργκμαν και ο Λυντς. Θα τη βρεις να αποπειράται ανέλπιδα να μειώσει τη λίστα με τα αδιάβαστά της.
Προηγούμενο άρθρο Οι νικητές των ΕΒΚ 2023 και μία πρώτη αποτίμηση
Επόμενο άρθρο Άνθρωποι Που Διαβάζουν Στην Παραλία – Η γυναικεία λογοτεχνία αντεπιτίθεται
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025
Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
9 Μαΐου 2025
Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
23 Απριλίου 2025
Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
22 Απριλίου 2025
Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
16 Απριλίου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Comic

Γκάμπο: Ένα παράθυρο μαγικού ρεαλισμού στον κόσμου του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Αλέξανδρος Μινωτάκης
Αλέξανδρος Μινωτάκης
28 Μαΐου 2017
ComicΕλληνικά

Ο Συλλέκτης- Μια πολυπρισματική ιστορία για το υφαντό της οικογένειας

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
6 Απριλίου 2019
ΑστυνομικήΒιβλία

H Nόσος του Μικρού Θεού – Από το σκοτάδι στο σκοτάδι

admin
admin
2 Ιουλίου 2020
Βιβλία

Τραγούδια Για Tην Πυρκαγιά- Κραυγές από μια χώρα πυριφλεγή

Μαριάννα Τσότρα
Μαριάννα Τσότρα
18 Σεπτεμβρίου 2020
HorrorΒιβλία

Εκπνοή – Επιστημονική φαντασία με ενσυναίσθηση

Μαριάννα Τσότρα
Μαριάννα Τσότρα
14 Νοεμβρίου 2021
Βιβλία

Υπέροχη Aγαπημένη Mου – Μια ριζοσπαστική επανανάγνωση της Λολίτας

Μαριάννα Τσότρα
Μαριάννα Τσότρα
27 Ιανουαρίου 2023
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?