Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ένας Σκοτεινός Ιππότης – Μια βραδιά στο Γκόθαμ
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο – Η Ζωτικότητα της Γυναικείας Ύπαρξης
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Βιβλία > Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο – Η Ζωτικότητα της Γυναικείας Ύπαρξης
Βιβλία

Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο – Η Ζωτικότητα της Γυναικείας Ύπαρξης

Μαριάννα Τσότρα
Από Μαριάννα Τσότρα
Δημοσιεύτηκε 9 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Ενημέρωση 11 Ιανουαρίου 2021
7 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Εξ ημισείας νικήτρια του περσινού βραβείου Booker 2019, μαζί με τη Margaret Atwood και τις «Διαθήκες» της, η Bernardine Evaristo έγινε έτσι η πρώτη μαύρη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο, κατακτώντας και μια θέση στην κορυφή της λίστας των best-seller, εγχώριων και παγκόσμιων, με το πειραματικό, καινοτόμο, απόλυτα σύγχρονο «Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο» της, το οποίο μπορούμε να διαβάσουμε και στα ελληνικά χάρη στον μεταφραστικό άθλο που επιτέλεσε η Ρένα Χατχούτ, για τις εκδόσεις Gutenberg και τη σειρά – κόσμημα Aldina τους.

Η Evaristo συνθέτει ένα πολυσυλλεκτικό ψηφιδωτό θηλυκοτήτων στο σύγχρονο, και όχι μόνο, Λονδίνο, αφηγούμενη τις ιστορίες 12 γυναικών, ιστορίες αυτοτελείς αλλά και διαπλεκόμενες μεταξύ τους, και μέσα από αυτές τις ιστορίες των φιλενάδων τους, των μητέρων, των γιαγιάδων και των ερωμένων τους, δημιουργώντας έτσι έναν συνεκτικό ιστό της γυναικείας ύπαρξης. Οι γυναίκες της Evaristo είναι κυρίως μαύρες ή μιγάδες, προέρχονται από όλο το κοινωνικό, ταξικό και σεξουαλικό φάσμα, με κοινό τους χαρακτηριστικό τη ρατσιστική και σεξιστική καταπίεση που όλες έχουν βιώσει. Οι γυναίκες αυτές έχουν βιαστεί, έχουν κακοποιηθεί, έχουν μεγαλώσει σε ιδρύματα ή με γονείς τοξικομανείς, αλλά μία – μία έχουν καταφέρει να επιβιώσουν, να αναδυθούν και να Ζούν, ώστε η συγγραφέας να αφηγηθεί τις ιστορίες τους με αγάπη και τρυφερότητα, σε μια οικουμενική μετουσίωση της γυναικείας εμπειρίας.

Η πρόζα της είναι υβριδική, ριζοσπαστική και καινοτόμα στο ύφος και τη μορφή: από αυτήν απουσιάζουν πλήρως τα σημεία στίξης, οι περίοδοι και τα εισαγωγικά στους διαλόγους, είναι συχνά ποιητική και έμμετρη. Και παρ’ ότι μπορεί αυτό αρχικά να φαντάζει απαιτητικό και ανοίκειο στα μάτια του αναγνώστη, δεν αργεί να τον παρασύρει η συνειδησιακή της ροή και το αφηγηματικά πανίσχυρο ρεύμα των ιστοριών που αφηγείται.

Η Evaristo δεν διστάζει να καταπιαστεί με σύνθετα, πολύπλοκα ζητήματα, με γκρίζες ζώνες ηθικής και προσωπικών επιλογών: γυναίκες που εργάζονται σκληρά για να αποκτήσουν μόρφωση, να ξεφύγουν από ένα μέλλον που φαντάζει προδιαγεγραμμένο και να κατακτήσουν τη δική τους θέση στο κοινωνικό-οικονομικό γίγνεσθαι, μόνο για να απομακρυνθούν από τις πολιτισμικές ρίζες τους και να αφομοιωθούν από τον κυρίαρχο δυτικό τρόπο ζωής και νοοτροπία – τι γίνεται όμως όταν η ίδια η κουλτούρα και οι παραδόσεις τους συνιστούν μορφές καταπίεσης των υποκειμένων, όπως στην περίπτωση των γάμων από συνοικέσιο ή αποκλειστικά με άνδρες της ίδιας φυλής; Φεμινίστριες που καταδικάζουν την πατριαρχία και τις εξουσιαστικές δομές της, σε τέτοιο βαθμό ώστε να καταλήγουν πλήρως αποσχιστικές, σε αυστηρά οριοθετημένες γυναικείες κοινότητες, ή σε χειριστικές σχέσεις με γυναίκες που, υπό την πρόφαση υιοθέτησης ρόλων διδάσκουσας και φεμινιστικής ειδήμονος, καταπιέζουν τη σύντροφό τους όπως ακριβώς θα έκανε ένας άντρας – με την Evaristo να αποτυπώνει ένα από τα καλύτερα πορτραίτα κακοποιητικής σχέσης που έχουμε διαβάσει.

Η συγγραφέας αναγνωρίζει και χαιρετίζει την άνοδο του φεμινισμού και των ταυτοτικών κινημάτων και την ευρύτερη εκπροσώπηση που αυτή σηματοδοτεί, όμως δεν τη βλέπει ως πανάκεια: ασκεί την κριτική της στον σύγχρονο φεμινισμό και την εμπορευματοποίησή του και υποδεικνύει τις παγίδες που ευφάνταστα στήνει ο καπιταλισμός στις μέχρι τώρα υποεκπροσωπούμενες και περιθωριοποιημένες φυλετικές και κοινωνικές μειονότητες.

Ταυτόχρονα, η Evaristo στήνει μια τοιχογραφία της Αγγλίας του 20ου και 21ου αιώνα και καταγράφει την πορεία του φεμινισμού, από την άγουρη, πρώιμη αμφισβήτηση των κοινωνικά κατασκευασμένων έμφυλων ρόλων από τις φεμινίστριες της δεκαετίας του ’60 που μόλις έπιασαν στα χέρια τους την Betty Friedan, μέχρι τη σεξουαλική επανάσταση της δεκαετίας του ’70 και των πολυγαμικών της σχέσεων, και από τη θατσερική Αγγλία του νεοφιλελεύθερου φεμινισμού και της υιοθέτησης του αφηγήματος της αξιοκρατικής ανόδου και του καριερισμού, μέχρι τον σύγχρονο τριτο- και τεταρτοκυματικό φεμινισμό, συμπεριληπτικό προς τα τρανς, queer και non-binary άτομα, και διατομεακό.

Διαφορετικές είναι και οι εκφάνσεις και εκδηλώσεις του ρατσισμού ανά την πορεία των ετών: τα δημόσια λιντσαρίσματα και η ακραία βία των αρχών του 20ου αιώνα έδωσαν τη θέση τους στον υποδόριο ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις στον εργασιακό χώρο, την καχυποψία και τον φόβο στη μετά 9/11 εποχή, με τις μουσουλμάνες γυναίκες στις ιστορίες της Evaristo να φορούν το χιτζάμπ τους όχι ως πράξη θρησκευτικής υποταγής αλλά περήφανης εκδήλωσης της πολιτισμικής τους ταυτότητας. Φυσικά από το στόχαστρο της πένας της δεν γλιτώνει η σύγχρονη δομή του κοινωνικού ιστού της Αγγλίας του Brexit και της ενσωμάτωσης της ξενοφοβίας από την εργατική τάξη και τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, με μια νέα εποχή φόβου, μίσους, προκατάληψης και σκοταδισμού να ξημερώνει για την Αγγλία.

Οι καταπίεσεις που υφίστανται οι ηρωίδες της είναι διαφορετικής υφής, με αιτίες φυλετικές, ταξικές, θρησκευτικές, σεξουαλικού προσανατολισμού και φύλου, που αλληλοδιαπλέκονται και συνυπάρχουν εντός του σύγχρονου πολιτικοκοινωνικού μωσαϊκού. Όμως, και οι αντιδράσεις τους απέναντι στις ίδιες τις καταπιέσεις είναι διαφορετικού προσανατολισμού: στωικότητα, υπομονή και καρτερία, αντίδραση, πολιτικοποίηση και ακτιβισμός, απέχθεια για την «ταυτότητα θύματος» και προσχώρηση στο κατεστημένο. Η Evaristo γράφει τις γυναίκες της με ματιά σκληρή και συνάμα τρυφερή, αμερόληπτη και ακαλλώπιστη, με λόγο όχι διδακτικό αλλά ρεαλιστικό, πάντα όμως ενδυναμωτικό και βαθιά φεμινιστικό. Δημιουργεί, έτσι, μια πολύβουη κυψέλη γυναικών, διαφορετικών γενεών, τάξεων και σεξουαλικού προσανατολισμού, που μοιράζονται τον εγγενή πόνο της Γυναικείας Φύσης, αλλά και την κοινή της δύναμη, την ικανότητα να επανεφευρίσκουν τον εαυτό τους, να επιβιώνουν και να αναγεννώνται.

Η Evaristo έγραψε το σημαντικότερο και πιο επείγον βιβλίο της χρονιάς, και ίσως ολόκληρης της δεκαετίας, ένα βιβλίο με το οποίο θα ταυτιστεί, θα συγκινηθεί και θα βρει θραύσματα του εαυτού της όποια θηλυκότητα το διαβάσει, ένα φεμινιστικό μανιφέστο και μια από τις πιο καίριες προσθήκες στη γυναικεία λογοτεχνία, ένα ήδη σύγχρονο κλασικό.

TAGGED:AldinaBernardine EvaristoBooker 2019GutenbergΑγγλίαΓυναίκεςΓυναίκες Κορίτσι ΆλλοΛονδίνορατσισμόςΡένα ΧατχούτΣεξισμόςΦεμινιστικό κίνημαΦεμινίστριες
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΜαριάννα Τσότρα
Follow:
Γεννήθηκε το 1994, μεγάλωσε ανάμεσα σε χαρτόδετα μυθιστορήματα και DVD από το συνοικιακό βιντεοκλάμπ – περί τα 10 κάθε Σαββατοκύριακο. Σπόυδασε Νομική, εξειδικεύθηκε στο Εργατικό Δίκαιο, αλλά η μεγάλη της αγάπη θα είναι πάντα ο Κιούμπρικ, ο Μπέργκμαν και ο Λυντς. Θα τη βρεις να αποπειράται ανέλπιδα να μειώσει τη λίστα με τα αδιάβαστά της.
Προηγούμενο άρθρο SmassPodcasts #30: Οι καλύτερες ταινίες του 2020 (feat. Nerd Things)
Επόμενο άρθρο Τι σου κάναμε ρε Μαρκ και δεν μας συμπαθείς πια;
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025
Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
9 Μαΐου 2025
Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
23 Απριλίου 2025
Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
22 Απριλίου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Βιβλία

Είμαστε Aλλού: Κορίτσια Tης Προσφυγιάς – Η ζωή μετά

Παναγιώτα Καρβούνη
Παναγιώτα Καρβούνη
23 Αυγούστου 2021
Βιβλία

Αγώνες και Μεταμορφώσεις Μίας Γυναίκας – Η απελευθέρωση από τη δυστυχία

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
30 Ιουλίου 2022
ExclusiveExclusive Reviews

Μία έκθεση για την Άλκη Ζέη που μοιάζει στον Μεγάλο Περίπατο… του Μπακογιάννη

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
30 Μαρτίου 2023
Βιβλία

Ξανθές Ρίζες – Ανεστραμμένη αποικιοκρατική ιστορία

Μαριάννα Τσότρα
Μαριάννα Τσότρα
30 Μαρτίου 2023
Βιβλία

Τα Αγόρια του Νίκελ – Παιδιά σε κίνδυνο στον Αμερικάνικο Νότο

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
30 Ιουλίου 2022
Βιβλία

Η Υπέρβαση της Βαρύτητας – Αλκοολούχα κατάδυση στον πυθμένα της ύπαρξης

Μαριάννα Τσότρα
Μαριάννα Τσότρα
7 Νοεμβρίου 2022
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?