Με τους «Πληγωμένους Άγγελους» επιστρέφει στα ελληνικά η σειρά της Κέιτ Μαγκουάιρ, της πρωταγωνίστριας – αστυνομικού με την οποία ο Graham Masterton έκανε τα τελευταία χρόνια βήμα προς την αστυνομική λογοτεχνία. Οι «Πληγωμένοι Άγγελοι», που κυκλοφόρησαν πρόσφατα απ’ τις εκδόσεις Οξύ, είναι το 2ο βιβλίο της σειράς της Κέιτι Μαγκουάιρ, στην οποία ο Masterton έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια, έχοντας γράψει συνολικά 9 βιβλία. Στα ελληνικά έχει κυκλοφορήσει (ξανά απ’ τις εκδόσεις Οξύ) και η «Τρομερή Ομορφιά», το 1ο βιβλίο της σειράς, το οποίο είχε γραφτεί μια δεκαετία πριν ο Masterton πάρει την απόφαση να συνεχίσει το συστηματικό γράψιμο της αστυνομικής του σειράς. Μάλιστα όταν πρωτοεμφανίστηκε η Κέιτι Μαγκουάιρ στα λογοτεχνικά πράγματα (στις αρχές του αιώνα) δεν ήταν και πολλές οι αστυνομικές σειρές με γυναίκα ντετέκτιβ, δίνοντας την ευκαιρία στον Masterton να καλλιεργήσει το ταλέντο του σε ένα λογοτεχνικό πεδίο που ανδροκρατείται ίσως μέχρι και σήμερα.
Στους λάτρεις της λογοτεχνίας τρόμου ο Graham Masterton είναι γνωστός για έργα όπως το «Μανιτού», το «Αυτοί που ποτέ δεν κοιμούνται» και πολλά άλλα. Η σκληρή βία είναι βασικό συστατικό των ιστοριών του Masterton και δεν θα μπορούσε να λείπει και απ’ τις αστυνομικές του ιστορίες. Στην πραγματικότητα οι «Πληγωμένοι Άγγελοι» είναι ακριβώς το αποτύπωμα του Masterton στο χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας, μια σειρά δολοφονιών που συνθέτουν ένα σκηνικό τρόμου. Αυτό κάνει τους «Πληγωμένους Άγγελους» ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό αστυνομικό μυθιστόρημα, που σε συνδυασμό με την εθιστική γραφή του, σίγουρα αξίζει την προσοχή.
Η Κέιτι Μαγκουάιρ, υψηλόβαθμη αστυνομικός της ιρλανδικής πόλης Κορκ, αναλαμβάνει να λύσει το μυστήριο, που κρύβεται πίσω απ’ την εύρεση πτωμάτων παπάδων, οι οποίοι έχουν δολοφονηθεί άγρια, ενώ όλα δείχνουν ότι οι δολοφονίες τους ακολούθησαν ένα βίαιο τελετουργικό θρησκευτικής φύσης. Όσο προχωρά η ιστορία, στις σελίδες του βιβλίου ξετυλίγεται σιγά – σιγά ένα τοπικό θρησκευτικό σκάνδαλο απ’ αυτά που δύσκολα μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Το ξετύλιγμα του μυστηρίου γίνεται με αριστοτεχνική μέθοδο απ’ τον Masterton, ο οποίος βάζει τον αναγνώστη κάθε φορά να προσπαθεί να συνδυάσει τα στοιχεία που του έχουν δοθεί, για να λύσει το αστυνομικό αίνιγμα, το οποίο επιφυλάσσει νέες εκπλήξεις μέχρι και την τελευταία στιγμή.
Παρά το θρησκευτικό της θέμα, η πλοκή δεν βασίζεται στη μεταφυσική. Αντίθετα, η γοητεία της σειράς των βίαιων εγκλημάτων του Κορκ, βρίσκεται ακριβώς στο ρεαλισμό της ιστορίας, μέσω του οποίου ο συγγραφέας μας υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο άγριο και πιο φρικιαστικό απ’ την ίδια την πραγματικότητα. Ο Masterton εκμεταλλεύεται το θέμα του πέπλου μυστηρίου, με το οποίο η εκκλησία προτιμά πάντα να συγκαλύπτει τα εγκλήματα των λειτουργών της, προκειμένου να ξετυλίξει ένα θρησκευτικό σκάνδαλο που φτάνει πολύ πέρα απ’ τα όρια της φαντασίας μας. Οι πρωταγωνιστές συνήθως κινούνται μεταξύ τους θρησκευτικού σεβασμού και της βλασφημίας, ώστε να φανεί ότι είναι όλοι άνθρωποι της πραγματικής ζωής, που, παρά τις αμφιβολίες τους, τον κυνισμό ή και την παρανοϊκή τους συμπεριφορά, βαθιά μέσα τους ελπίζουν να υπάρχει κάποιος παράδεισος να τους σώσει.
Η Ιρλανδία και η πόλη Κορκ πρωταγωνιστούν κι αυτοί στους «Πληγωμένους Άγγελους», χάρις στην επιθυμία του βρετανού συγγραφέα να γνωρίσει το αναγνωστικό κοινό καλύτερα την ιστορία της Ιρλανδίας και της πόλης Κορκ, την οποία αγάπησε και ο ίδιος τα χρόνια που έζησε εκεί. Έτσι λοιπόν η Ιρλανδία δεν είναι απλά ένα σκηνικό, αλλά ένας ζωντανός τόπος, ο οποίος ζωντανεύει μέσα απ’ τις τοποθεσίες γύρω απ’ το Κορκ, απ’ τους ανθρώπους της και τις συνήθειές τους, ακόμα και μέσα απ’ την ιρλανδική ιστορία, η οποία συχνά ξετυλίγεται με πρωταγωνιστή τον IRA και τον αγώνα του Ιρλανδικού λαού για την ανεξαρτησία. Μάλιστα, ο ίδιος ο Masterton έχει αναφέρει σε συνέντευξη ότι επιδιώκει μέσα απ’ τις ιστορίες της Κέιτι Μαγκουάιρ να μιλήσει για την ιρλανδική ιστορία, επειδή «στην Αγγλία οι άνθρωποι γνωρίζουν ελάχιστα για τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας. Δεν υπάρχει πραγματική επίγνωση του πώς και γιατί οι Άγγλοι μεταχειρίστηκαν τους Ιρλανδούς».
Τελικά, οι «Πληγωμένοι Άγγελοι» είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας, γιατί πέρα απ’ το μυστήριο (και τον εθιστικά όμορφο τρόπο γραφής του Graham Masterton), σε πολλές στιγμές κάθε αναγνώστης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό, όταν θα πρέπει να απαντήσει στα ηθικά διλήμματα του μυθιστορήματος. Η δεξιοτεχνία της γραφής του Masterton αποδεικνύεται εκείνες τις στιγμές που ο αναγνώστης δυσκολεύεται να ξεχωρίσει ποιός είναι ο θύτης και ποιο το θύμα.