Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    «Αυστηρά Συσκότισις» της Κατοχής με φόντο τη Θεσσαλονίκη
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Gerard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του – Ένα fantasy coming-out
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Havoc- Αιματοβαμμένη καγκουριά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    SmassFest 2025 – The 10th year anniversary
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: ΠΡΟΓΕΥΜΑ – Ένα παράδειγμα του YouTube που θέλουμε
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Cinema > ΠΡΟΓΕΥΜΑ – Ένα παράδειγμα του YouTube που θέλουμε
Cinema

ΠΡΟΓΕΥΜΑ – Ένα παράδειγμα του YouTube που θέλουμε

Xρήστος Δικτόπουλος
Από Xρήστος Δικτόπουλος
Δημοσιεύτηκε 11 Ιανουαρίου 2019
Τελευταία Ενημέρωση 1 Φεβρουαρίου 2019
5 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Τα βίντεο στο YouTube αλλά και ο αριθμός των δημιουργών-YouTubers ανεβαίνει με εκθετικό ρυθμό. Έχοντας γίνει πλέον η μεγαλύτερη δωρεάν πλατφόρμα ψυχαγωγίας, το YouTube έχει αποκτήσει ένα πολύ απαιτητικό και επικριτικό κοινό, το οποίο έχει αρχίσει και να καθορίζει σιγά σιγά την πορεία των δημιουργών αλλά και του ίδιου του site. Το ερώτημα που υπάρχει όμως είναι το πόσο εύκολο είναι μέσα σε όλο αυτό το χάος των βίντεο , να βρει κάποιος κάτι που θα είναι πραγματικά ψυχαγωγικό και όχι απλά για να τον διασκεδάσει και να “κάψει” την ώρα του, αν όχι να μην τον διασκεδάσει καν.  Προς το παρόν τουλάχιστον και πιο συγκεκριμένα στην ελληνική κοινότητα του site, τέτοια παραδείγματα είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό από το σύνολο και δυστυχώς, σίγουρα δεν αποτελούν τον κανόνα.

Ένα τέτοιο παράδειγμα παρόλα αυτά, είναι η ερασιτεχνική ταινία μικρού μήκους στο κανάλι Unboxholics, “Πρόγευμα”. Πρωταγωνιστές ένα πρώην ζευγάρι, ο Σάκης και η Φωτεινή.

 

Όλα είναι προσεγμένα και λένε κάτι στο κοινό. Ενδυματολογία, λευκά χρώματα, αποστειρωμένο περιβάλλον, αντικείμενα τοποθετημένα το καθένα με κάποιο σκοπό , πρωινός δυνατός φωτισμός στην αρχή και όλο και πιο σκοτεινός και βραδινός όσο προχωράμε, δυνατοί αλλά πεντακάθαροι ήχοι, δραματική μουσική, ηθοποιοί που μιλάνε περισσότερο με τις κινήσεις παρά με το στόμα τους, συνθέτουν ένα καλό  αποτέλεσμα . Ένα αποτέλεσμα που είναι ποιοτικό αλλά όχι βεβιασμένα ψαγμένο. Και αν αναλογιστούμε ότι όσοι ασχολήθηκαν με την ταινία,  πέραν της Φωτεινής Λεβογιάννη (Φωτεινή), που είναι ηθοποιός, είναι ερασιτέχνες, αυτό κάνει την εμπειρία της ταινίας ακόμα πιο εντυπωσιακή.

Το “Πρόγευμα” πραγματεύεται το πώς αντιμετωπίζονται τα άτομα με ψυχικές διαταραχές από τους οικείους τους,  αλλά και το πως ο καθένας μας αντιμετωπίζει τους δικούς του εσωτερικούς “δαίμονες” στις ανθρώπινες σχέσεις. Οι πιθανές εξηγήσεις των πολλών συμβολισμών είναι αρκετές. Η δική μου οπτική είναι πως ο φόβος του Σάκη να αντιμετωπίσει την κατάσταση της Φωτεινής μας παρουσιάζεται ως ο λαγός, ο εσωτερικός του δαίμονας, που εμφανίζεται μόλις δε μπορεί να αντιμετωπίσει κατάματα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Αντίστοιχα ο εσωτερικός δαίμονας της Φωτεινής, το άλογο, μας παρουσιάζεται στο τέλος ως ο φόβος είτε ότι κράτησε το Σάκη εκεί με τη βία, είτε ότι ανά πάσα στιγμή θα την αφήσει ξανά.

Και ενώ η Φωτεινή μας παρουσιάζεται αρχικά ως η άρρωστη, τη βλέπουμε ντυμένη στα λευκά, με καλή διάθεση. Αντίθετα ο υγιής Σάκης είναι αυτός που είναι αμήχανος και πιο σκοτεινός στην αρχή. Στο τελευταίο πλάνο παρατηρούμε ότι εκτός από την εμφάνιση του δαίμονα-φόβου της Φωτεινής, που δεν υπήρχε πριν, το λευκό της έχει σπάσει με ένα μαύρο κολιέ. Αντίθετα η μέχρι τότε κατάμαυρη μπλούζα του Σάκη έχει ένα λευκό σημάδι. Και οι δυο φαίνεται να έχουν αποδεχτεί την κατάσταση, με αποτέλεσμα να μπορούν να συμβιώσουν, αντιμετωπίζοντας τους δαίμονές  τους μαζί.

Πολλές φορές τείνουμε να “κρεμάμε ταμπέλες” στους ανθρώπους και να τους προσδιορίζουμε βάσει αυτών και μόνο. Ο Χ ο καταθλιπτικός, η Υ η οροθετική, ο Ζ αυτιστικός. Η προσωπικότητα ενός ανθρώπου όμως είναι πολυδιάστατη και σίγουρα δεν καθορίζεται από οποιαδήποτε ασθένεια, ψυχική ή σωματική. Βάζοντάς τους τις ταμπέλες αυτές καταλήγουμε να τους απομονώνουμε. Το πιο σοβαρό όμως είναι πως δίνουμε ψεύτικο άλλοθι στον ίδιο μας τον εαυτό για το πως τους αντιμετωπίζουμε, θρέφοντας έτσι και τους δικούς μας και τους δικούς τους δαίμονες. Και αυτό θεωρώ πως είναι και το γενικότερο νόημα του “Πρόγευμα”. Στο άκουσμα του ότι η Φωτεινή δεν πήρε ποτέ την αγωγή της, ο πρωταγωνιστής μας φαίνεται να συνειδητοποιεί  το λάθος σκεπτικό του. Ίσως και η τελική επιλογή, να μείνει και να αντιμετωπίσει την κατάσταση, να είναι καθαρά δική του, παρόλο που ο λαγός είναι ακόμα εκεί. Μια επιλογή που θα έπρεπε να σκεφτόμαστε περισσότερο και όλοι εμείς καθημερινά στις σχέσεις μας με τους υπόλοιπους.

Το «Πρόγευμα» προσπαθεί να προβάλλει και να αναμετρηθεί με ένα δύσκολο θέμα, κάτι που οι περισσότεροι κρύβουμε κάτω από το χαλάκι. Και το καταφέρνει σε ένα πολύ καλό βαθμό με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Όταν μάλιστα γίνεται μέσα από το YouTube, με την προσπάθεια ατόμων που δεν έχουν ουσιαστικό-άμεσο κέρδος από αυτό, προσφέροντας και στην πλατφόρμα και σε εμάς κάτι, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αφιερώσουμε τα λιγότερο από 10 λεπτά που χρειάζονται για να το παρακολουθήσουμε.

 

Χρήστος Δικτόπουλος

TAGGED:ΠΡΟΓΕΥΜΑΣΑΚΗΣ ΚΑΡΠΑΣΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣΦΩΤΕΙΝΗ ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗ
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόXρήστος Δικτόπουλος
Follow:
Ο Χρήστος γεννήθηκε στην Λάρισα. Για αυτό στον υπόλοιπο κόσμο λέει συνήθως ότι έχει καταγωγή από την κοντινή Αυστραλία. Επειδή από μικρό δεν τον τρόμαζαν, σπούδασε κομπιούτερ και (δυαδικούς) αριθμούς στο Πολυτεχνείο τση Κρήτης, πράγμα που τον συνέδεσε με όλη τη nerd-geek-mass κουλτούρα και κάπως έτσι κατέληξε στην συντακτική ομάδα του SC.
Προηγούμενο άρθρο Η Μπάλα στην Κερκίδα- Όταν η ψυχή του συλλόγου αναλαμβάνει δράση
Επόμενο άρθρο Alt-Life- Ζωή δίχως όρια, σ’ έναν εικονικό κόσμο
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
SmassFest 2025 – The 10th year anniversary
5 Ιουνίου 2025
«Αυστηρά Συσκότισις» της Κατοχής με φόντο τη Θεσσαλονίκη
30 Μαΐου 2025
Havoc- Αιματοβαμμένη καγκουριά
3 Ιουνίου 2025
Gerard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του – Ένα fantasy coming-out
15 Μαΐου 2025
Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
14 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Cinema

Από Το Μπαλκόνι – Ιστορίες από τον αστικό ιστό

Άλκης Καζαμίας
Άλκης Καζαμίας
15 Ιουνίου 2022
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?