Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Το Παρελθόν – Ανατομή της οικογενειακής εστίας
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Βιβλία > Το Παρελθόν – Ανατομή της οικογενειακής εστίας
Βιβλία

Το Παρελθόν – Ανατομή της οικογενειακής εστίας

Μαριάννα Τσότρα
Από Μαριάννα Τσότρα
Δημοσιεύτηκε 29 Απριλίου 2021
Τελευταία Ενημέρωση 29 Απριλίου 2021
8 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Τέσσερα αδέρφια επιστρέφουν στο σπίτι των παππούδων τους, το σπίτι όπου μεγάλωσαν μετά τον θάνατο της μητέρας τους, για μερικές θερινές εβδομάδες στη βρετανική ύπαιθρο, μακριά από το Λονδίνο. Η μεγαλύτερη, η Χάριετ, μοναχική, αντικοινωνική και ιδιόρρυθμη, αισθάνεται πάντα στο περιθώριο της οικογένειας και κρατά κρυφό ένα ανομολόγητο μυστικό για την ερωτική επιθυμία της· ο Ρόλαντ, πανεπιστημιακός καθηγητής φιλοσοφίας και το μόνο αγόρι της οικογένειας, καταφθάνει μαζί με τη 16χρονη κόρη του από τον πρώτο του γάμο, Μόλι, και την τρίτη του σύζυγο, την Πιλάρ, μια δυναμική και πληθωρική δικηγόρο με καταγωγή από την Αργεντινή· τρίτη η Άλις, 40άρα, πρόσφατα χωρισμένη και χωρίς δικά της παιδιά, αθεράπευτα ρομαντική και παρελθοντολάγνος, φέρνει μαζί της τον Κασίμ, τον 20χρονο γιό του πρώην συντρόφου της· τέλος, η μικρότερη Φραν, νευρώδης και ενεργητική, με τα δύο μικρά, αεικίνητα παιδιά της, την Άιβι και τον Άρθουρ. Στο Κίνγκτον, όπως ονομάζεται το σπίτι τους και παλιό πρεσβυτέριο του ιερέα παππού τους, δεν υπάρχει τηλέφωνο, ίντερνετ, ούτε καν σήμα, και οι διαμένοντες θα βρεθούν αποκλεισμένοι από το κοινωνικό τους περιβάλλον, από την ίδια την πραγματικότητα, σε ένα οικογενειακό άβατο, βορά μόνο στα δικά τους πάθη, στα απομεινάρια του παρελθόντος και στις μεταξύ τους εμπόλεμες διαθέσεις.

Η Βρετανίδα μυθιστοριογράφος Τέσα Χάντλεϊ, υποψήφια για πληθώρα βραβείων, μεταξύ των οποίων και το Orange Prize, πολύκροτη και αναγνωρισμένη στη Γηραιά Αλβιόνα, συστήνεται τώρα για πρώτη φορά στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό με το μυθιστόρημά της «Το Παρελθόν», που μεταφράστηκε πρόσφατα από τη Μαρία Αγγελίδου για τις εκδόσεις Gutenberg και την, πάντα προσεγμένη, σειρά Aldina τους.

Η δομή του μυθιστορήματός της, που αποτίει φόρο τιμής στο κλασικό «Σπίτι στο Παρίσι» της Ελίζαμπεθ Μπόουεν, απαρτίζεται από τρία μέρη, το Παρόν, το Παρελθόν, και πάλι το Παρόν: ανάμεσα στον κύριο κορμό του βιβλίου, την εξιστόρηση εκείνων των τριών θερινών εβδομάδων στο Κίνγκτον, παρεμβάλλεται μια φέτα παρελθόντος, η ιστορία της επιστροφής της Τζιλ, μητέρας των παιδιών, στο πατρικό της, σε μια απόπειρα να αφήσει τον άπιστο άντρα της και να πορευθεί μόνη της στη ζωή. Και είναι αυτό ακριβώς το παρελθόν που θα ρίξει φως στο παρόν, που θα δώσει τις πολυπόθητες εξηγήσεις για τα κίνητρα, την ιδιοσυγκρασία και τις λεπτότερες αποχρώσεις του χαρακτήρα των τεσσάρων αδερφών και των μεταξύ τους σχέσεων. Η σκιά της απούσας μητέρας και της τραγικής απώλειάς της, παρ’ ότι το ίδιο το γεγονός του χαμού βρίσκεται εκτός αφηγηματικού φακού, πλανάται πάνω από τα τέσσερα παιδιά της. Ο πόνος τους περισσότερο υπονοείται παρά περιγράφεται, όσο τους παρακολουθούμε σε καθημερινές στιγμές – φέτες ζωής τους, από τις οποίες αναδύονται, με μεγάλη λογοτεχνική ευκρίνεια και ακρίβεια, οι χαρακτήρες και οι προσωπικότητές τους.

Η Χάντλεϊ στήνει θεατρικά τους ήρωες της, σαν ηθοποιούς σε σκηνή του Τσέχωφ, με εκείνους συχνά να δρουν σαν να γνωρίζουν πως παρακολουθούνται από ένα αθέατο μάτι: η δραματική μικρή Άιβι αισθάνεται πως παρατηρεί τον εαυτό της από ψηλά, πως εποπτεύει τις κινήσεις της, ενώ το ερωτικό παιχνίδι έλξης και σεξουαλικής έντασης ανάμεσα στον Κασίμ και τη Μόλι είναι καλοσκηνοθετημένο από τους ίδιους. Στο φόντο βρίσκεται η κατάφυτη, νοτερή βρετανική ύπαιθρος, στην οποία η  συγγραφέας χαρίζει εξέχοντα ρόλο στην αφήγηση και την εξυμνεί μέσα από έναν πλούτο γλαφυρών, εναργών περιγραφών.

Ο ερωτισμός είναι διάχυτος στη ζεστή, κολλώδη ατμόσφαιρα του Κίνγκτον και των περιχώρων του: από το κυνήγι γάτας – ποντικιού του Κασίμ και της Μόλι μέχρι την Άλις, που αποζητά διαρκώς ένα αντικείμενο πόθου και φλερτ, και με αποκορύφωμα τη Χάριετ και τον κρυφό, άσβεστο πόθο της για την Πιλάρ. Η ακόρεστη σεξουαλική επιθυμία της και η ηδονοβλεπτική ματιά της προς τη νύφη της διαπλέκεται με την ατόφια ζήλια για τη σφριγηλή νεανική σάρκα και για το θηλυκό ιδεώδες που αυτή πραγματώνει, για τις χαμένες ευκαιρίες στη νιότη, τον έρωτα και την ηδονή, την ίδια τη ζωή.

Η πολιτική, παρ’ ότι δεν διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, κάνει εντούτοις αισθητή την παρουσία της και εκφράζεται μέσα από τις απόψεις και τους σχολιασμούς των χαρακτήρων, του κυνικού Κασίμ και της νεοφιλελεύθερης, πραγματίστριας Πιλάρ, την απολίτικη στάση της Μόλι και τον εμμονικό θαυμασμό των παρελθοντικών αρετών της Άλις. Το θεματικό μοτίβο των διαψευσμένων προσδοκιών και των χιμαιρικών ιδεολογιών ενσαρκώνεται τόσο από τη Χάριετ, επαναστάτρια στη νεανική της ηλικία που εγκατέλειψε τον ριζοσπαστισμό της, όσο και από την Τζιλ, την απογοήτευσή της από τον υποκριτικά επαναστάτη άντρα της και την επιστροφή της στις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες που εκπροσωπεί ο ιερέας πατέρας της. Η θεματική των απόκρυφων μυστικών επίσης κυριαρχεί στο κείμενο, μεταξύ των ενηλίκων (η πατρότητα της Πιλάρ, αλλά και της Φραν, μένει κρυφή) αλλά και των παιδιών: η Άιβι και ο Άρθουρ αποκρύπτουν από τους ενήλικες το πτώμα του σκυλιού που βρίσκουν στο εγκαταλειμμένο σπίτι. Σταδιακά, όμως, η παιδική αθωότητα θα απολεσθεί και όλοι θα αναγκαστούν να αντικρίσουν τη δυσωδία και την αποφορά, κυριολεκτική και συμβολική των μεταξύ τους σχέσεων.

Προικισμένη με τη λεπτότητα, την ευαισθησία, αλλά και την αιχμηρότητα της πένας ενός Χένρι Τζέιμς, ενός Τόμας Χάρντι και ενός Σόμερσετ Μωμ, η Χάντλεϊ ανατέμνει την αγγλική μεσαία τάξη, το ταξικό προνόμιο της καταγωγής και την υποκρισία της απάρνησής του, τη συντηρητική αστική ευγένεια και τα αυθεντικά συναισθήματα που αυτή αποκρύπτει, τις συμβάσεις των οικογενειακών σχέσεων και τις απτές, βαθιές ουλές του παρελθόντος που βρίσκονται σε κάθε συγγενικό δεσμό και που, από καιρό εις καιρό κακοφορμίζουν, αναζωπυρώνονται και φλεγμαίνουν από το αλάτι των αναμνήσεων που πέφτει πάνω τους. Η απουσία δραματικών εξάρσεων από την πλοκή και η αφηγηματική απομάκρυνση από τα κρίσιμα για την ιστορία γεγονότα, ίσως ξενίσει σε κάποιους, ίσως θεωρηθεί ένδειξη περιορισμένης αφηγηματικής δεινότητας, όμως αυτό δεν θα μπορούσε να βρίσκεται πιο μακριά από την αλήθεια.

Τα τέσσερα αδέρφια – χαρακτήρες της Χάντλεϊ πραγματοποιούν τη δική τους επιστροφή στο Μπράιντσχεντ, τη δική τους επάνοδο στην Αρκαδία της παιδικής τους ηλικίας και της πατρογονικής γης, σε ένα σπίτι όμως όπου οι ταπετσαρίες έχουν πλέον ξεφτίσει, τα έπιπλα έχουν σκονιστεί και οι τοίχοι έχουν ποτίσει από υγρασία, και όσα θα βρουν θαμμένα στην εστία του παρελθόντος τους, όλες οι υφέρπουσες επιθυμίες και αγκυλώσεις τους, δεν θα είναι τόσο ειδυλλιακά. Η Τέσα Χάντλεϊ αποδεικνύει ότι είναι μαστόρισσα στην ανάπτυξη χαρακτήρων, στο οικογενειακό δράμα και στο ρεαλιστικό μυθιστόρημα εν γένει, ένα πηγαίο ταλέντο που σίγουρα θέλουμε να ξαναδιαβάσουμε.

TAGGED:Tessa Hadleyεκδόσεις Gutenbergσειρά AldinaΤο Παρελθόν
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΜαριάννα Τσότρα
Follow:
Γεννήθηκε το 1994, μεγάλωσε ανάμεσα σε χαρτόδετα μυθιστορήματα και DVD από το συνοικιακό βιντεοκλάμπ – περί τα 10 κάθε Σαββατοκύριακο. Σπόυδασε Νομική, εξειδικεύθηκε στο Εργατικό Δίκαιο, αλλά η μεγάλη της αγάπη θα είναι πάντα ο Κιούμπρικ, ο Μπέργκμαν και ο Λυντς. Θα τη βρεις να αποπειράται ανέλπιδα να μειώσει τη λίστα με τα αδιάβαστά της.
Προηγούμενο άρθρο Mary Wollstonecraft – Μια φεμινίστρια πριν τον φεμινισμό
Επόμενο άρθρο Mortal Kombat – Βαρεμάρα wins, fatality!
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
13 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025
Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
9 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Βιβλία

Ξανθές Ρίζες – Ανεστραμμένη αποικιοκρατική ιστορία

Μαριάννα Τσότρα
Μαριάννα Τσότρα
30 Μαρτίου 2023
Βιβλία

Στη Γη Είμαστε Πρόσκαιρα Υπέροχοι – Η φευγαλέα ποίηση της ομορφιάς

Μαριάννα Τσότρα
Μαριάννα Τσότρα
17 Ιουνίου 2021
Βιβλία

Ο Aνθρωπος Που Τα Είδε Όλα – Η ιστορία ως αναξιόπιστη αφήγηση

Μαριάννα Τσότρα
Μαριάννα Τσότρα
16 Νοεμβρίου 2022
Βιβλία

Η Υπέρβαση της Βαρύτητας – Αλκοολούχα κατάδυση στον πυθμένα της ύπαρξης

Μαριάννα Τσότρα
Μαριάννα Τσότρα
7 Νοεμβρίου 2022
ΒιβλίαΘέατρο

Ο Φίλος και ο «Εχθρός του Λαού» στο έργο του Ίψεν

Κωνσταντίνος Δημητρίου
Κωνσταντίνος Δημητρίου
16 Μαρτίου 2024
Βιβλία

Η Γυναίκα του Επάνω Ορόφου – Γυναίκες στις εσοχές της ύπαρξης

Μαριάννα Τσότρα
Μαριάννα Τσότρα
14 Φεβρουαρίου 2023
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?