Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ένας Σκοτεινός Ιππότης – Μια βραδιά στο Γκόθαμ
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
    Say Nothing – Η σκοτεινή πλευρά των επαναστάσεων
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Το Βιβλίο της Μητέρας – Τραύμα, μητρότητα και ψυχική ασθένεια
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Βιβλία > Το Βιβλίο της Μητέρας – Τραύμα, μητρότητα και ψυχική ασθένεια
Βιβλία

Το Βιβλίο της Μητέρας – Τραύμα, μητρότητα και ψυχική ασθένεια

Μαριάννα Τσότρα
Από Μαριάννα Τσότρα
Δημοσιεύτηκε 2 Αυγούστου 2023
Τελευταία Ενημέρωση 6 Αυγούστου 2023
9 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Μια μητέρα δυναμική, αντισυμβατική και χειραφετημένη, μα και κυκλοθυμική, οξύθυμη και οριακή: η Κατρίν οδηγά χωρίς να υπολογίζει όρια ταχύτητας, πίνει κοκτέιλ συνταγογραφούμενων χαπιών μαζί με ουίσκι κρυμμένο μέσα σε μπουκάλια κόκα κόλα, αλλά λατρεύει και τις δύο κόρες της με μια αγάπη καθολική, ζωτική. Η μικρότερή της κόρη και αφηγήτρια ανασκαλεύει τις αναμνήσεις μιας παιδικής ηλικίας που καθορίζεται από την απουσία της μητέρας και τον φόβο για την παρουσία της, και ταυτόχρονα επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει το αίνιγμα που πάντοτε ήταν για εκείνη η μητέρα της.

Το λογοτεχνικό ντεμπούτο της Γαλλίδας Violaine Huisman, Το βιβλίο της μητέρας, απέσπασε το βραβείο Françoise Sagan και βρέθηκε στη μακρά λίστα για το Διεθνές Βραβείο Booker. Στο αυτοβιογραφικό αυτό αφήγημα, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Γιάννη Στρίγκου, η Huisman εξιστορεί το χρονικό της παιδικής της ηλικίας, αλλά και της ζωής της μητέρας της.

Η Κατρίν ζούσε δίχως όριο και μέτρο, έπινε και κάπνιζε αρειμανίως, οδηγούσε επικίνδυνα και η διάθεσή της κυμαινόταν μεταξύ ξεσπασμάτων ευτυχίας και απόγνωσης, ενέργειας και κατατονίας. Η διάγνωση δεν άργησε να έρθει, ιδίως μετά το τροχαίο ατύχημα που παραλίγο να τους στοιχίσει τη ζωή: η μητέρα τους ήταν μανιοκαταθλιπτική, ένας όρος που δεν γνώριζαν, που ηχούσε ξένος στα παιδικά αυτιά, μα τόσο καθοριστικός για την πορεία που έμελλε να πάρει η ζωή τους.

Η μητέρα βρίσκεται έγκλειστη σε ψυχιατρείο, όπου ποτέ δεν τους επιτρέπει να την επισκεφθούν, μέθοδος προστασίας και συνάμα αποστασιοποίησης, εκείνες μεταφέρονται από οικογένειες φίλων στους παππούδες και από εκεί στον πατέρα και το νέο του σπίτι, έρημες και παρείσακτες παντού. Σύντομα η μητέρα θα επιστρέψει, ο μεγαλύτερος εφιάλτης τους, αυτός της μητρικής απουσίας, θα λάβει τέλος, μόνο για να δώσει τη θέση του σε έναν καινούριο: με μυαλό θολωμένο από τα ψυχοφάρμακα και το αλκοόλ που καθημερινά καταναλώνει, η μητέρα λιποθυμά, χάνει τις αισθήσεις της όσο οι κόρες έντρομες προσπαθούν να τη συνεφέρουν, καίει το βραδινό ραγού όσο εκείνες την παρηγορούν για την αμέλειά της, ξεσπά πάνω τους, τις κατηγορεί, ουρλιάζει και τις ξυλοφορτώνει, όσο εκείνες υπομένουν.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου, μια βιωματική, σχεδόν ημερολογιακή, καταγραφή της παιδικής της ηλικίας, όχι όμως γραμμικά αλλά αποσπασματικά, συνειρμικά: η Huisman συνθέτει τα θραύσματα μιας εποχής άλλοτε ξέγνοιαστης, με στιγμές εκστατικής χαράς, όπως τα καλοκαίρια στο σπίτι στο Κορρέζ, βραδιές που θύμιζαν τεράστια πάρτι και φαγοπότια σχεδόν διονυσιακά, με τη μαμά στον ρόλο του ακούραστου ενορχηστρωτή τους, όμως άλλοτε αβυσσώδους θλίψης, ανασφάλειας, φόβου και μοναξιάς, παραδίδοντας έτσι μια εναργή μυθιστορηματική απεικόνιση της διπολικής διαταραχής, αλλά και του αντίκτυπού της στις ζωές των φίλων και συγγενών του ασθενούς. Η παιδική ηλικία και η σύμφυτή της αθωότητα γκρεμίζεται εκ των θεμελίων της, σαν την πτώση του τείχους του Βερολίνου που στιγμάτισε πολιτικά την εποχή τους, σημαδιακά και συμβολικά ταυτόχρονη με την κάθοδο της μητέρας στην ψυχική ασθένεια.

Στο δεύτερο μέρος, η Huisman στοχάζεται μυθιστορηματικά πάνω στην ίδια τη ζωή της μητέρας: παιδί ανεπιθύμητο, προϊόν βιασμού, κόρη μιας μητέρας κακοποιημένης από έναν πατέρα απατεώνα και εγκληματικό στοιχείο, η φιλάσθενη και αδύναμη Κατρίν, όπως ακριβώς και μετέπειτα οι κόρες της, περνά χρόνια σε νοσοκομεία και κλινικές μακριά από τη μητέρα της, χρόνια που την αφήνουν με κουσούρια σωματικά και ψυχικά, ένα πόδι που κουτσαίνει και ένα συναισθηματικό κενό που χωλαίνει μέσα της. Τα σημάδια της ψυχικής ασθένειας θα κάνουν την εμφάνισή τους από νωρίς, και μαζί με αυτά οι απόπειρες αυτοκτονίας – η Κατρίν ακροβατεί διαρκώς ανάμεσα στο πάθος για τη ζωή και μια ακατανίκητη επιθυμία να την εγκαταλείψει.

Θα βρεθεί σε έναν γάμο ευτυχισμένο και μια ηλιόλουστη, αλλά και περιορισμένη, ζωή στον γαλλικό Νότο, θα την εγκαταλείψει για έναν γάμο παθιασμένο μα δυστυχισμένο, έναν άντρα που θα τη συστήσει στην παρισινή μεγαλοαστική τάξη, θα της δώσει ακριβά δώρα και υποσχέσεις μιας ζωής χλιδής και πολυτέλειας, μέσω εκείνου θα υπερβεί τις αναστολές της, σεξουαλικές και ηθικές, αλλά και την ίδια της την τάξη, μόνο για να προδοθεί και να διαψευστεί ξανά και ξανά, έρμαιο της ανδρικής επιθυμίας αλλά και του δικού της πόθου. Τάξη, μόρφωση, επάγγελμα, πολιτισμικές καταβολές –  η Huisman γράφει για τη διαλεκτική τους σχέση και ταυτόχρονα τοιχογραφεί ολόκληρη τη Γαλλία των τελών του προηγούμενου αιώνα, μια Γαλλία ευμάρειας μα και ταξικών αντιθέσεων, έρωτα και ελευθεριότητας, ηδονισμού και ακολασίας.

Γράφει για το πώς η λαϊκή εργατική τάξη από την οποία προερχόταν η Κατρίν σμίλευσαν και διαμόρφωσαν τον άνθρωπο που μετέπειτα έγινε, ακόμα και όταν εκείνη μεταπήδησε κοινωνική τάξη μέσω του γάμου της με τον μεγαλοαστό και διανοούμενο Αντουάν. Η μαμά μπορεί να ντύνεται με YSL και Dior, να παρευρίσκεται σε όλα τα κοσμικά δείπνα και κοκτέιλ πάρτι, να ξοδεύει χρήματα αλόγιστα και να μένει σε διαμερίσματα μεγαλοαστικών συνοικιών, όμως η καταγωγή και η ελλιπής της μόρφωση συνεχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους, μέσα από τους λαϊκούς γλωσσικούς ιδιωματισμούς που χρησιμοποιεί, την εσφαλμένη χρήση κανόνων γραμματικής και συντακτικού στις επιστολές της ακόμα και όταν υιοθετεί λεξιλόγιο λόγιο και εξεζητημένο – η Huisman αναδεικνύει τη γλώσσα ως έκφραση και συνδήλωση της τάξης. Συνδυάζει τη βιωματική ανασύνθεση των αναμνήσεων της Annie Ernaux και τη διαλεκτική σύνδεσή τους με την πολιτική, το φύλο και την τάξη του Édouard Louis, προσθέτοντας έτσι τη δική της συνεισφορά στο γαλλικό λογοτεχνικό κύμα του autofiction.

Η συγγραφέας σκιαγραφεί ένα πλούσιο, ενδελεχές πορτρέτο της μητέρας, δυνάστη και σωτήρα τους, παρουσίας δαιμονικής και θείας, ως μια γυναίκα πονεμένη και βασανισμένη, πάντοτε περιορισμένη από το φύλο και την τάξη της, προδομένη από τους ανθρώπους της ζωής της και, κυρίως, από το ίδιο της το μυαλό. Με πρόζα πυκνογραμμένη, πληθωρική και λεπτοδουλεμένη, η Huisman παραδίδει εδώ μια κατάθεση ψυχής, μια αφήγηση βαθιά προσωπική και εξομολογητική, για την ψυχική ασθένεια, το ζοφερό πρόσωπο της μητρότητας και τα τραύματα της παιδικής ηλικίας. Ο λόγος είναι μακροπερίοδος, η γραφή χειμαρρώδης και πυρετική, οι αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας ανασυντίθενται όχι γραμμικά αλλά μέσω της ροής της συνείδησης, με το αποτέλεσμα όμως να καταλήγει συχνά χαοτικό και δίχως σαφή αφηγηματική κατεύθυνση, εν αντιθέσει με το δεύτερο, πολύ πιο συνεκτικό και δομημένο, μέρος και την αφήγηση της ζωής της μητέρας.

«Η αλήθεια μιας ζωής δεν είναι τίποτα παραπάνω από τη μυθοπλασία βάσει της οποίας εμείς οι ίδιοι τη χτίζουμε», λέει η Huisman, και ακριβώς αυτόν τον στόχο πετυχαίνει εν τέλει στο αφήγημά της: να συγκολλήσει τα θραύσματα των αναμνήσεών της, να τα τοποθετήσει εντός ενός συνεκτικού και εξηγήσιμου αφηγήματος, και ταυτόχρονα να ανασυνθέσει μυθοπλαστικά το πορτρέτο της μητέρας της, πλέον όχι εντός του κοινωνικού ρόλου της μητέρας και του απόμακρου βάθρου στο οποίο η ίδια την είχε τοποθετήσει, αλλά αυθύπαρκτα και αυτοτελώς, όχι πια Μητέρα αλλά Γυναίκα, σε μια ύστατη προσπάθεια όχι να τη δικαιολογήσει αλλά να την κατανοήσει.

Μια αφήγηση πλούσια σε πληροφορία, γλαφυρή και απολαυστική όσο και συνταρακτικά σπαρακτική, Το βιβλίο της μητέρας είναι μια ιστορία για τη μητρότητα, τους σύμφυτους με αυτήν κοινωνικούς ρόλους αλλά και την ανιδιοτελή, ατελείωτη αγάπη της, για το οικογενειακό τραύμα και την κληρονομιά του, και προπάντων η ιστορία μιας γυναίκας που έζησε κόντρα στο κοινωνικό κατεστημένο και τις μικροαστικές συμβάσεις, μιας γυναίκας ελεύθερης από όλα εκτός από τον ασφυκτικό κλοιό του ίδιου της του μυαλού. Συγκλονιστικό.

TAGGED:BookerBooker InternationalViolaine Huismanεκδόσεις Πατάκηεκδόσεις ΠατάκηςΠατάκης
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΜαριάννα Τσότρα
Follow:
Γεννήθηκε το 1994, μεγάλωσε ανάμεσα σε χαρτόδετα μυθιστορήματα και DVD από το συνοικιακό βιντεοκλάμπ – περί τα 10 κάθε Σαββατοκύριακο. Σπόυδασε Νομική, εξειδικεύθηκε στο Εργατικό Δίκαιο, αλλά η μεγάλη της αγάπη θα είναι πάντα ο Κιούμπρικ, ο Μπέργκμαν και ο Λυντς. Θα τη βρεις να αποπειράται ανέλπιδα να μειώσει τη λίστα με τα αδιάβαστά της.
Προηγούμενο άρθρο Ξημέρωμα στο Μαλιμπού – Θρυλικά πάρτι και δυσλειτουργικές οικογένειες
Επόμενο άρθρο Ακόμα και οι Θεοί – Πώς χειροκροτούμε όσο ο κόσμος καταστρέφεται
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025
Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
9 Μαΐου 2025
Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
23 Απριλίου 2025
Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
22 Απριλίου 2025
Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
16 Απριλίου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

ComicΕυρωπαϊκά

Κόκκινη Ρόζα – Η ζωή της φλογισμένης επαναστάτριας

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
15 Αυγούστου 2022
Sci-FiΒιβλίαΕφηβική - Παιδική

Τι θέλει ο Αλλόκοσμος Επισκέπτης απ’ τον πλανήτη μας;

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
8 Αυγούστου 2021
ComicΕυρωπαϊκά

Πρόσφυγες – Το επώδυνο οδοιπορικό απ’ την πλευρά των ξεριζωμένων

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
30 Νοεμβρίου 2019
Βιβλία

Όμορφε Kόσμε, Που Είσαι – Ένας διαθλαστικός καθρέφτης των millennials

Μαριάννα Τσότρα
Μαριάννα Τσότρα
28 Νοεμβρίου 2022
Βιβλία

Τα Κορδόνια – Οι άρρηκτοι δεσμοί ενός καταρρέοντος γάμου

Μαριάννα Τσότρα
Μαριάννα Τσότρα
18 Μαΐου 2021
Βιβλία

Σπουδή Στην Υποταγή – Η εσωτερίκευση της ρητορικής των καταπιεστών

Μαριάννα Τσότρα
Μαριάννα Τσότρα
9 Μαρτίου 2024
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?