Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Ξανθές Ρίζες – Ανεστραμμένη αποικιοκρατική ιστορία
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Βιβλία > Ξανθές Ρίζες – Ανεστραμμένη αποικιοκρατική ιστορία
Βιβλία

Ξανθές Ρίζες – Ανεστραμμένη αποικιοκρατική ιστορία

Μαριάννα Τσότρα
Από Μαριάννα Τσότρα
Δημοσιεύτηκε 28 Μαρτίου 2023
Τελευταία Ενημέρωση 30 Μαρτίου 2023
7 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Σε μια εναλλακτική εκδοχή της παγκόσμιας ιστορίας, όπου σκλάβοι είναι οι λευκοί και αφέντες τους οι μαύροι, η 11χρονη Αγγλίδα Ντόρις απάγεται από το κτήμα όπου ζει με την οικογένειά της για να πουληθεί στις φυτείες του Νέου Κόσμου. Στο εξαντλητικό ταξίδι με το δουλεμπορικό πλοίο, στις οικογένειες που θα πουληθεί και στη φυτεία του αφέντη Μπουάνα όπου θα καταλήξει, η Ντόρις θα βιώσει αμέτρητες ταπεινώσεις, βία, κακοποίηση και εξευτελισμούς, όμως η ελπίδα για την ελευθερία θα παραμείνει άσβεστη μέσα της.

Η Βρετανίδα συγγραφέας Bernardine Evaristo έγινε παγκοσμίως γνωστή όταν κέρδισε το βραβείο Booker 2019 για το βιβλίο της Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο και έγινε έτσι η πρώτη μαύρη γυναίκα συγγραφέας που βραβεύθηκε στην ιστορία του θεσμού. Μπορεί η αναγνωρισιμότητά της να εκτοξεύθηκε με το Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο, όμως η Evaristo είναι μια πολυγραφότατη συγγραφέας, με πλούσιο συγγραφικό έργο που εκδίδεται εδώ και δεκαετίες. Μέρος του έργου αυτού, οι Ξανθές Ρίζες, που στην Ελλάδα κυκλοφόρησαν τώρα από τις εκδόσεις Gutenberg σε μετάφραση Αλέξη Καλοφωλιά.

Στο βιβλίο αυτό, η Evaristo εξερευνά την ιστορική περίοδο της δουλείας υπό μορφή ανεστραμμένη, χρησιμοποιεί έναν ανακλαστικό καθρέφτη της αποικιοκρατικής ιστορίας και τον στρέφει κατάματα στο συλλογικό συνειδητό. Οραματίζεται ένα εναλλακτικό ιστορικό παρελθόν, όπου στον ρόλο των εξουσιαστών και δουλοκτητών βρίσκονται οι μαύροι Αφρικανοί και σε εκείνον των σκλάβων οι λευκοί Ευρωπαίοι. Δημιουργεί ένα πολυσύνθετο οικοδόμημα εναλλακτικής ιστορίας, που βρίθει ιστορικής γνώσης και πληροφορίας, και απεικονίζει, γλαφυρά και παραστατικά, την καθημερινότητα των σκλάβων στις φυτείες.

Στο πρώτο και τρίτο μέρος του βιβλίου, η ιστορία της Ντόρις σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση: το παρόν της στη φυτεία του αφέντη Μπουάνα και οι απόπειρές της να δραπετεύσει μέσω του Υπόγειου Σιδηροδρόμου (δεύτερη φορά μετά τον Colson Whitehead που βλέπουμε να χρησιμοποιείται κυριολεκτικά στη λογοτεχνία η εν λόγω μεταφορική επινόηση) εναλλάσσονται με flashback του παρελθόντος της. Από τις αναμνήσεις της παιδικής της ηλικίας ως ελεύθερο κορίτσι μέχρι την αρπαγή της, και από το υπερατλαντικό ταξίδι στο δουλεμπορικό πλοίο, τις συνθήκες σωματικού και ψυχικού εξευτελισμού, βίας, λιμοκτονίας και νοσηρότητας που επικρατούσαν, από τις οποίες σχεδόν οι μισοί σκλάβοι δεν επιβίωναν, μέχρι την πώλησή της στην πρώτη οικογένεια όπου βρέθηκε, η ιστορία της Ντόρις είναι μια ιστορία οδύνης, ταπείνωσης και κακοποίησης, τραγικά αντιπροσωπευτική της ιστορικής αλήθειας.

Η Evaristo πειραματίζεται με τη γεωγραφία και τη γλώσσα, παραφράζει λέξεις δηλωτικές του τόπου και των φυλετικών χαρακτηριστικών (οι λευκοί γίνονται λεφκοί, οι μαύροι μάβροι, η Ευρώπη Ευρώπα και η Αφρική Αφφρική, σε μια επιτυχημένη μετάφραση του γλωσσικού παιχνιδιού από τον Αλέξη Καλοφωλιά), ως γλωσσικός ενδείκτης της εναλλακτικής ιστορίας αλλά και δηκτικό πολιτικό σχόλιο για τις υποτιμητικές και ρατσιστικές συνδηλώσεις της ονομασίας. Η Evaristo τα σατιρίζει όλα, τα ρατσιστικά θεάματα της εποχής, το μασκάρεμα με, εδώ λευκή μπογιά, τους αυτόκλητους, προνομιούχους σωτήρες της άρχουσας τάξης, σε μια πολιτική αλληγορία εφευρετική και δημιουργική.

Οι λευκοί σκλάβοι αφομοιώνουν, εκούσια ή εξαναγκαστικά, τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της Αφρικανικής άρχουσας τάξης, τον τρόπο ομιλίας, ενδυμασίας και κόμμωσής τους, σε ένα ανεστραμμένο είδωλο πολιτισμικής καταπίεσης. Τα κοινώς αποδεκτά πρότυπα ομορφιάς αντιστρέφονται και πλέον οι λευκές γυναίκες είναι εκείνες που παλεύουν με την αυτοεικόνα τους, που προσαρμόζουν την εξωτερική τους εμφάνιση ώστε να προσιδιάζει με εκείνη των μαύρων γυναικών για να γίνουν αρεστές. Η Ντόρις ονοματίζεται Ομορενομουάρα, στερείται το όνομα και την καταγωγή της, βάφει τα μαλλιά της και αλλάζει το ντύσιμό της, κλέβουν μέσα από τα χέρια της τις αναμνήσεις και το παρελθόν της, πλέον το μόνο που της μένει είναι το παρόν, η βίαιη καθημερινότητα στη φυτεία, η υποταγή στον αφέντη και ο αδιάκοπος αγώνας για επιβίωση. Όμως, οι ξανθές ρίζες θα βρουν πάντα τον τρόπο να φυτρώσουν εκ νέου, η αντίσταση και η ανυπακοή θα φουντώσουν ακόμα και στο άγονο έδαφος της σκλαβιάς και της καταπίεσης.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, η ιστορία του αφέντη Μπουάνα, σε δοκιμιακό ύφος και μορφή, με απεύθυνση στον αναγνώστη μέσα από την εφημερίδα της εποχής, Η Φωτιά. Ο Αφφρικανός ηγέτης εκθέτει μέσα από τα άρθρα του την ψευδοεπιστημονική θεωρία φυλετικής ανωτερότητας των Αφφρικανών βάσει των ανθρωπολογικών χαρακτηριστικών τους, αλλά και παρουσιάζει τις εμπειρίες του από την πρώτη επαφή του με τους Ευρωπανούς και τον πολιτισμό τους κατά το πρώτο του ταξίδι για δουλεμπόριο, το σοκ και τον αποτροπιασμό του όταν αντικρίζει για πρώτη φορά τις συνήθειες και την ενδυμασία τους, τις αντιλήψεις και τις θρησκευτικές λειτουργίες τους.

Η Evaristo χρησιμοποιεί αυτήν την αφηγηματική παρέκβαση για να σατιρίσει τα ψευδοεπιστημονικά ηθικά θεμέλια του ρατσισμού, αλλά και το αφήγημα του (λευκού) σωτήρα που εκπολιτίζει τους βαρβάρους, σε μια ευφυή, ανεστραμμένη παραλλαγή τους. Ταυτόχρονα, καταδεικνύει τις κτηνωδίες, τη βία και την αληθινή βαρβαρότητα των δυτικών: δεισιδαιμονίες, προκαταλήψεις και θρησκευτικές δοξασίες, γυναίκες στην πυρά ως μάγισσες με ανυπόστατες κατηγορίες, δημόσιες εκτελέσεις ως άρτος και θεάματα ήταν η πολιτισμική πραγματικότητα των δήθεν ευγενών αποικιοκρατών.

Η Evaristo σχολιάζει σκωπτικά και με αιχμηρό χιούμορ όλες τις αντιφάσεις του δυτικού πολιτισμού και ταυτόχρονα τοποθετεί το δικό της λιθαράκι στην παγκόσμια neo–slavery λογοτεχνία, με μια ιστορία ωμά ρεαλιστική και πιστή στην ιστορική αλήθεια. Δεν βρίσκουμε, όμως, εδώ την αφηγηματική ροή και τον μορφολογικό πειραματισμό που διέκριναν το Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο, η δομή και η εξέλιξη της πλοκής είναι πιο στεγνή και συμβατική, αντίστοιχη του είδους, ενώ η γλώσσα αναμενόμενα και τυπολατρικά λυρική. Η Evaristo μοιάζει στο μυθιστόρημα αυτό να εγκλωβίζεται στην οικοδόμηση του εναλλακτικού σύμπαντός της και στη χάραξη των παραλληλισμών της αλληγορίας της, ώστε τελικά η αφήγηση να καταλήγει σχηματική, ένα τυπικό μυθιστόρημα είδους.

Η αρχική σύλληψη της ιδέας της Evaristo είναι ευφάνταστη, η πολιτική κριτική της στην ιστορία της αποικιοκρατίας δριμεία και αμείλικτη, όμως η εκτέλεσή της λειψή και τυποποιημένη. Οι Ξανθές Ρίζες διαβάζονται εύκολα ως μυθιστόρημα είδους, όμως φανερώνουν το πρότερο, και πρώιμο, της συγγραφής τους σε σχέση με το λογοτεχνικό μεγαλείο της ύστερης Evaristo.

TAGGED:Bernardine EvaristoBookerGutenbergεκδόσεις Gutenberg
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΜαριάννα Τσότρα
Follow:
Γεννήθηκε το 1994, μεγάλωσε ανάμεσα σε χαρτόδετα μυθιστορήματα και DVD από το συνοικιακό βιντεοκλάμπ – περί τα 10 κάθε Σαββατοκύριακο. Σπόυδασε Νομική, εξειδικεύθηκε στο Εργατικό Δίκαιο, αλλά η μεγάλη της αγάπη θα είναι πάντα ο Κιούμπρικ, ο Μπέργκμαν και ο Λυντς. Θα τη βρεις να αποπειράται ανέλπιδα να μειώσει τη λίστα με τα αδιάβαστά της.
Προηγούμενο άρθρο Μία έκθεση για την Άλκη Ζέη που μοιάζει στον Μεγάλο Περίπατο… του Μπακογιάννη
Επόμενο άρθρο H Λέσχη Αναιρέσεις επιστρέφει!
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
13 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025
Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
9 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Βιβλία

Σπουδή Στην Υποταγή – Η εσωτερίκευση της ρητορικής των καταπιεστών

Μαριάννα Τσότρα
Μαριάννα Τσότρα
9 Μαρτίου 2024
Βιβλία

Οι Νετανιάχου – Ανατομή της εβραϊκής ταυτότητας

Μαριάννα Τσότρα
Μαριάννα Τσότρα
11 Δεκεμβρίου 2023
Βιβλία

Το Πέρασμα του Μακελάρη – Ένα ενδοσκοπικό ταξίδι στα άδυτα της Άγριας Δύσης

Μαριάννα Τσότρα
Μαριάννα Τσότρα
17 Ιανουαρίου 2022
Βιβλία

Το Παρελθόν – Ανατομή της οικογενειακής εστίας

Μαριάννα Τσότρα
Μαριάννα Τσότρα
29 Απριλίου 2021
Βιβλία

Δεύτερο σπίτι – Φιλοσοφική και ενδοσκοπική μάχη χαρακτήρων

Μαριάννα Τσότρα
Μαριάννα Τσότρα
18 Ιανουαρίου 2024
Βιβλία

Στη Γη Είμαστε Πρόσκαιρα Υπέροχοι – Η φευγαλέα ποίηση της ομορφιάς

Μαριάννα Τσότρα
Μαριάννα Τσότρα
17 Ιουνίου 2021
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?