True Story 2- Η καθημερινότητα που ξεχωρίζει (ξανά)

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης 4 Λεπτά Ανάγνωσης

Η Δήμητρα Αδαμοπούλου (Dracula M.G.B., The Very Closed Circle) μετά το πρώτο της True Story, επέστρεψε στο «χαρτί» με την έκδοση του True Story 2, ξανά απ’ τις εκδόσεις Jemma Comics. Πολλοί ήδη γνωρίζουν ότι η σειρά True Story έχει ξεκινήσει στο socomic.gr, όπου η Δήμητρα Αδαμοπούλου δημοσιεύει κάθε Τετάρτη ένα καινούριο επεισόδιο με ιστορίες που εμπνέονται και (αυτο)σαρκάζουν την καθημερινή (της;) ζωή. Στο True Story 2 ανθολογούνται στριπάκια που έχουν δημοσιευτεί στο socomic.gr μαζί με extra αδημοσίευτο υλικό.

Είναι αλήθεια ότι ο χώρος του ελληνικού comic είναι πλέον γεμάτος με καλλιτέχνες που σχεδιάζουν στριπάκια, τα οποία συνήθως παρουσιάζονται πρώτα ηλεκτρονικά και αν καταφέρουν να πείσουν το διαδικτυακό κοινό ίσως βρουν τελικά και το δρόμο τους για να τυπωθούν σε χαρτί. Όμως παρά την μεγάλη παραγωγή ελληνικών comic strips είναι κάποια από αυτά που ξεχωρίζουν. Οι ιστορίες της Δήμητρας Αδαμοπούλου στο True Story σίγουρα εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία!

Στο True Story 2 συναντάμε ιστορίες της καθημερινότητας εκείνων των νέων που δεν είναι πια φοιτητές, αλλά ούτε έχουν ακόμη «μεγαλώσει» και σίγουρα δεν έχουν «σοβαρευτεί», όπως τουλάχιστον το απαιτεί η αφήγηση για το πώς πρέπει να είναι σήμερα ένας “επιτυχημένος νέος”. Στην πρωταγωνίστρια του True Story μπορεί να δει τον εαυτό του ο μεταφοιτητής που ψάχνει για δουλειά αλλά δεν βρίσκει ή ο νέος εργαζόμενος – άνεργος, που εξουθενώνεται στη δουλειά για 500 ευρώ, οι «σχεδόν 30αρηδες» που η διασκέδασή τους είναι όλο και συχνότερα σειρές και ταινίες στον καναπέ ή στο κρεβάτι, η ζωόφιλη που δεν βρίσκει το λόγο να θεωρείται ένα μωρό πιο γλυκό από ένα σκυλάκι, οι μηδενιστές, μέχρι και οι χίπστερ (εντάξει, κυρίως όσοι τους μισούν). Οι αναγνώστες που θα διαβάσουν πρώτη φορά το True Story, γρήγορα θα δεθούν με την πρωταγωνίστρια γιατί είναι ένα πρόσωπο οικείο, κομμάτι του ίδιου του εαυτού τους και του κοινωνικού τους κύκλου.

Γι’ αυτό ο αυτοσαρκασμός της καθημερινής μας ζωής μέσα απ’ το μινιμαλιστικό- όμως πάντα προσιτό και ιδιαίτερο – σκιτσάρισμα της Δήμητρας Αδαμοπούλου είναι η πιο πετυχημένη συνταγή για να γελάσουμε, αλλά και να ξανασκεφτούμε την καθημερινότητα μας. Μάλιστα δεν θα ήταν περίεργο να διαβάσει κανείς τις ιστορίες του True Story, ως μια προοδευτική, αντισυμβατική, τελικά και ριζοσπαστική οπτική της ζωής των νέων σήμερα. Απέναντι στα κυρίαρχα κοινωνικά στερεότυπα και ιδεολογήματα για την νεολαία (βλ. ανάπτυξη, νεανική επιχειρηματικότητα κ.α.) στις ιστορίες του True Story 2 θα βρούμε μόνο στιγμές απ’ τη δικιά μας πραγματική ζωή.

Μάλιστα θα ήταν σημαντικό σφάλμα να μην αναγνωρίσει κανείς ότι ο αυτοσαρκασμός της ζωής της πρωταγωνίστριας, συγκρούεται σχεδόν πάντα και με τα κυρίαρχα πατριαρχικά πρότυπα, με κάθε λογής συντηρητικά και μισογύνικα ιδεολογήματα. Εν έτει 2017 δυστυχώς βρίσκεις ακόμα πολύ συχνά στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης memes και ατέλειωτους διαλόγους με μισογύνικα επιχειρήματα, που σε κάνουν να σκέφτεσαι ότι κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν ξεπεράσει ότι ο κόσμος έχει αλλάξει από τα χρόνια του Μεσαίωνα, μέχρι σήμερα. Όμως η καλύτερη απάντηση σε όλα αυτά είναι οι γυναίκες που παίρνουν τα πινέλα τους και σκιτσάρουν τις δικές τους ιστορίες, τη δικιά τους φωνή. Σίγουρα η Δήμητρα Αδαμοπούλου στο True Story ξέρει να το κάνει πολύ καλά αυτό και να ενοχλεί με τον ακομπλεξάριστο αυτοσαρκασμό της ζωής της πρωταγωνίστριάς της.

Το True Story είναι μία απ’ τις σειρές που ξεχωρίζουν στην διαδικτυακή παραγωγή ελληνικών κόμικ και σίγουρα αξίζει να το παρακολουθεί κανείς κάθε Τετάρτη στο socomic.gr, ενώ η έκδοση True Story 2, απ’ τις εκδόσεις Jemma Comics, είναι σίγουρα μια δυνατή προσθήκη στη βιβλιοθήκη κάθε ακομπλεξάριστου και αυτοσαρκαζόμενου αναγνώστη.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.