Οι μέρες αναμονής για το Attack on Titan τελειώνουν και ήδη με έχει πιάσει μια ανησυχία για το αν ένα από τα επικά και φιλόδοξα manga/anime θα έχει μια επιτυχημένη μεταφορά στην μεγάλη οθόνη, ή θα καταλήξει σαν ένα κακό αστείο που θα το λέμε μεταξύ μας μετά από χρόνια και θα γελάμε με την φρίκη του.
Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα να δημιουργηθεί αρκετός ντόρος ώστε να πειστούν επιτέλους οι Ιάπωνες να πάρουν την σκηνή αυτή στα σοβαρά και να μην φτιάχνουν live action ταινίες μόνο για εσωτερική κατανάλωση όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια αλλά να αρχίσουν να φτιάχνουν ταινίες με αξιοπρεπή παραγωγή και διεθνής διανομή. Γιατί κακά τα ψέματα, το Attack on Titan δεν θα το δούμε σε κανένα σινεμά στην Ευρώπη, όσο και να θέλουμε. Δε θα το βγάλει κανένα περιοδικό, καμία αφίσα του δεν θα κολληθεί. Όχι ότι αυτά είναι απαραίτητα, αλλά σε κάνουν να νιώθεις πιο έντονο το hype της ταινίας που περίμενες τόσο καιρό. Ήταν ωραία δηλαδή με το Ant-man που εδώ δεν καταλάβαμε τίποτα; Φανταστείτε να παιχτεί κάτι ανάλογο και με το Civil War. Μόνο απόγνωση.
Από την άλλη αν πρόκειται για μια ακόμα κακή μεταφορά, τότε οι ελπίδες για μια διεθνή anime live action σκηνή καταρρέουν και δεν νομίζω να υλοποιηθούν, τουλάχιστον στο προσεχές μέλλον, καθώς όχι μόνο παραμείνουν τα προβλήματα που υπάρχουν τώρα, αλλά θα έχουμε να ξεπεράσουμε και την απογοήτευση του AoΤ. Και κάπως έτσι θα πέθαινε όλη η βιομηχανία, τουλάχιστον στο εξωτερικό, γιατί στην Ιαπωνία δεν νομίζει να έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, πάντα της ήταν και θα είναι κραταιά.
Αλλά ας πάρουμε την πρώτη περίπτωση, που όλα πάνε καλά και μας έρχονται μετά με το τσουβάλι καλές live action anime ταινίες. Ποια anime θα θέλαμε να δούμε να μεταφέρονται, ποιες ιστορίες θα γίνονταν ακόμα καλύτερες αν τις φέρναμε στη 3 διάσταση; Και από την άλλη, ποια anime δεν πρέπει ποτέ ΜΑ ΠΟΤΕ να μεταφερθούν;;
Αυτά που έχουν ήδη αργήσει (η λίστα δεν έχει αξιολογική σειρά)
1) Baccano!
Το Βaccano! είναι μια χαοτική ιστορία που λαμβάνει χώρα το 1930 και αναμειγνύει συστατικά όπως η αναζήτηση της αιώνιας ζωής με την μαφία, την καταπίεση και τον ρατσισμό. Κάπου σε όλο αυτό κάποιος κάνει και μια συμφωνία με δαίμονες. Όπως καταλάβατε έχει πολλά στοιχεία που φαίνονται (και είναι) αντιθετικά, ωστόσο ο συνδυασμός που με περίσσια μαερστρία είναι αυτό που κάνει αυτήν την ιστορία τόσο ενδιαφέρουσα!
Σε έναν ιδανικό κόσμο το Βaccano θα ήταν ήδη ταινία και μάλιστα από έναν μάστορα του είδους όπως ο Τarantino, ή ο πολύ δυνατός Guy Richi. Σε Ιάπωνα η ξεκάθαρη επιλογή θα ήταν ο Takeshi Miike, ο οποίος όμως έχει μια κακή ιστορία σε live action, αλλά σε όλους αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία.
Σχιζοφρενικοί χαρακτήρες, απίστευτες καταστάσεις βίας, εξαιρετικό μοντάζ και εναλλαγή σκηνών και διαθέσεων αλλά κυρίως αυτή η υποβλητική ατμόσφαιρα, που από τη μία σε ηρεμεί από την άλλη σε γραπώνει είναι τα στοιχεία που καθιστούν το Βaccano ένα τόσο δυνατό anime και είναι τα ίδια που τα έκαναν και μια εξίσου καλή ταινία.
Το κλειστοφοβικό σκηνικό ενός τραίνου εν κινήσει είναι από μόνο του πολύ καλή επιλογή για ένα θρίλερ για γερά νεύρα, κάτι που το Βaccano! ξέρει να υλοποιεί, τουλάχιστον στο σχέδιο. Με τους κατάλληλους όμως ηθοποιούς και σκηνοθεσία μπορεί να λάμψει.
2) Samurai Champloo
Η περίληψη της ιστορίας είναι ότι μια κοπέλα ονόματι Fuu σώζεται από κάτι αλήτες με τη βοήθεια δύο ύποπτων τύπων, του Mugen και του Jin, δυο περιπλανώμενων ronin (σαμουράι χωρίς αφέντες). Στη συνέχεια η Fuu τους ακολουθεί στα ταξίδια τους όπου μαθαίνουμε περισσότερα πράγματα για το παρελθόν και το μέλλον τους. Πολύ βασικά στοιχεία του anime είναι οι εντυπωσιακές μάχες και η σύγχρονη… hip hop.
Θα πω την αλήθεια. Το Samurai Champloo σαν anime δεν μου άρεσε. Η ιδέα ενός hip hopα Samurai που παίζει beat-box ενώ πολεμάει δεν μου φάνηκε ελκυστική, τουλάχιστον στο σχέδιο. Αν γινόταν ταινία θα πήγαινα και θα πλήρωνα εισιτήριο από τους πρώτους. Και αυτό γιατί το ενήλικο χιούμορ του, το ιλιγγιώδες μοντάζ στις σκηνές μάχης με την αλλοπρόσαλλη σκηνοθεσία και παραγωγή πραγματικά θα αναδεικνυόταν από μια live action παραγωγή, πάντα με πολλές προϋποθέσεις. Σίγουρα όμως το αποτέλεσμα θα ήταν πραγματικά ενδιαφέρον.
3) Cowboy Bebop
Αχ, ο τέλειος συνδυασμός sci-fi και western. Είναι ένας υπέροχος συνδυασμός και το έχετε δει σε κάποιες από τις καλύτερες ταινίες παγκοσμίως, ακόμα και αν δεν το έχετε καταλάβει, καθώς το western εξελίχθηκε αφήνοντας πίσω τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του (γελάδια και καουμπόηδες) και επικεντρώθηκε στα βασικά δομικά του γνωρίσματα, όπως η υπόθεση του παρία, της εκδίκησης και της ματαιότητας. Έτσι, παράδειγμα sci-fi western μπορεί να πεις και το Blade Runner. Φανταστείτε λοιπόν όλη αυτή την σκηνοθετική παράδοση, που ένα δείγμα της είδαμε στο Firefly, να αξιοποιείται για την μεταφορά μιας εκπληκτικής ιστορίας χαρακτήρων όπως το Cowboy Bebop. Σε αυτό είναι ακόμα πιο εμφανές, καθώς υπάρχει ήδη η γαμάτη ταινία για να μας ψιθυρίζει και να ανοίγει την όρεξη να δούμε τις περιπέτειες αυτής της ιπτάμενης κομπανίας…
4) Hellsing/Hellsing Yltimate
Τι θα ήταν καλύτερο από το να βλέπεις έναν badass βρικόλακα ντυμένο στα κόκκινα να σκοτώνει με τον πιο βάναυσο τρόπο στρατιές από ναζί ζόμπι που έχουν εισβάλει στο Λονδίνο; Να το βλέπεις Live action.
Εδώ δεν έχει περίπλοκα πράγματα, η φάση είναι go big or go home. Και δεν υπάρχει πιο big μορφή από αυτή του Αlucard, του βασιλιά της Νύχτας, του τύπου που ορίζει το cool. Χρειάζεται προσοχή το ξαναλέω, γιατί για να πετύχει κάτι τέτοιο χρειάζονται κουβάδες χρημάτων για cgi και practical effects, όλο το νόημα όμως είναι στο εpic feeling που σου βγάζει τόσο ο χαρακτήρας του Αlucard , όσο και των υπόλοιπων χαρακτήρων της σειράς, αλλά και το επιβλητικό σκηνικό, που από την αρχή δεν προσπαθεί καν να κρυφτεί, παρά παίρνει τον χρόνο του και πριν καν το καταλάβεις έχει πάρει μέγεθος χιονοστιβάδας και σε καταπίνει. Φέρτε μας μια σωστή ταινία Hellsing και σας δίνουμε ότι θέλετε. Σοβαρά τώρα, απλά κοιτάξτε τον!
5) Trigun
Η έμπευση για το Hellsing είναι στην πραγματικότητα ένα εντελώς διαφορετικού τόνου και χαρακτήρα anime, που με τον δικό του τρόπο είναι μοναδικό.
Εδώ πρωταγωνιστεί ο Vash Stampede, ένας επικηρυγμένος με 1.000.000.000 δολλάρια γιατί κατέστρεψε μια ολόκληρη πόλη! Το σοκ βέβαια είναι ότι ο Vash είναι ένας ευγενέστατος αν και αρκετά ατζαμής τύπος που απλά περιπλανιέται στην έρημο προσπαθώντας να ξεφύγει από κυνηγούς επικηρυγμένων και το παρελθόν του.
Αυτή η δυναμική αντίθεση της προσωπικότητας του Vash με το σκηνικό και την φήμη του, αλλά και η σταδιακή αποκάλυψη στο παρελθόν, μαζί με την εμβάθυνση στο χαρακτήρα του αποτελούν το μεγαλύτερο θέλγητρο της ιστορίας, σε συνδυασμό φυσικά με το sci-fi- western σκηνικό που όπως είδαμε και παραπάνω είναι συνειδητή εξέλιξη. Και όπως είδαμε την θέλουμε αυτήν την εξέλιξη!
6) Deadman Wonderland
To Deadman Wonderland είναι ξεκάθαρα ένα από τα καλύτερα anime/manga που κυκλοφορούν εκεί έξω, όχι τόσο λόγων των εντυπωσιακών μαχών και δυνάμεων των πρωταγωνιστών(που παίζουν σημαντικό λόγο), όσο του συνολικού set up και της τραγικής ιστορίας του πρωταγωνιστή του, Igarashi Ganta ο οποίος περνάει τα μύρια όσα. Συνδυάζει τέλεια προσωπική τραγωδία, επιστημονική φαντασία και την έννοια του ανθρώπου-εμπόρευμα στο άκρατο νεοφιλελευθερισμό, την υποβάθμιση σε ζώο και την πάλη για την στοιχειώδη ανθρωπιά και την αλήθεια. Όλα στοιχεία που αν αναδειχθούν μπορούν να δώσουν μια απίστευτη ταινία!
Καθόλου fun fact: Το Deadman Wonderland προβλήθηκε το καλοκαίρι του 2011, την ίδια περίοδο με το εμετικό και ανούσιο Phi Brain, το οποίο ήταν ένα χαζό shonen για έναν τύπο που έλυνε σταυρόλεξα. Μαντέψτε ποιο κόπηκε στα 12 επεισόδια και ποιο πήρε και δεύτερη season 24 επεισοδίων. Σωστά…
Και το μισό….
6,5) Μοnster
To Monster είναι ένα απίστευτο ψυχολογικό/αστυνομικό manga. Η ιστορία αφορά την πνευματική μάχη ενός νευροχειρούργου και ενός ευφυέστατου και διεστραμμένου δολοφόνου ο οποίος είχε σωθεί από τον πρώτο σε πολύ μικρή ηλικία, θυσιάζοντας την καριέρα του. Εκπληκτικό βάθος χαρακτήρων, εξαιρετικά δομημένη και πολύπλοκη ιστορία που θα γινόταν μια εξαιρετική ταινία, ή ακόμα καλύτερα, με μεγάλη παραγωγή επιπέδου πχ…ΗΒΟ!
Και εδώ είναι και το μισό, καθώς το 2012 ο γνωστός και πολύ αγαπητός Guillermo del Toro είχε καταφέρει να αποκτήσει τα δικαιώματα μεταφορά του Monster στην μικρή οθόνη και μάλιστα σε παραγωγή του ΗΒΟ! Το ίδιο δίκτυο δηλαδή που έχει ταυτίσει το όνομα του με τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην τηλεόραση, θα έκανε σειρά ένα manga, και μάλιστα με έναν από τους πιο αγαπητούς geek σκηνοθέτες! Και φυσικά το όλο project… χάθηκε. Δεν ακυρώθηκε, δεν τσακώθηκαν και χώρισαν τα τσανάκια τους. Απλά δεν το ακούσαμε ποτέ ξανά, δεν υπήρχε κάποιο σχόλιο, ανακοίνωση ή κάτι παρόμοιο. Θάφτηκε κάτω από έναν τόνο χαρτιά, την ίδια ώρα που κάνουν επιτυχία σειρές με πολύ κατώτερη πρώτη ύλη από αυτό.
Για να γίνει πιστεύω πως χρειάζεται μια ώθηση…