Επισκεφθήκαμε την επετειακή 11η Έκθεση «Εν Αιθρία»

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης 4 Λεπτά Ανάγνωσης

Η μακροβιότερη έκθεση κόμικς στην Ελλάδα

Τα ελληνικά κόμικς έχουν καταλάβει -έστω προσωρινά- το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Συγκεκριμένα, τα -μέχρι σήμερα- αδημοσίευτα έργα 55 δημιουργών κόμικς και εικονογράφων εκτίθενται –από την Τετάρτη 14/2 μέχρι και την Κυριακή 20/2– στον πρώτο όροφο του κτηρίου του ιδρύματος, στο πλαίσιο της 11ης Έκθεσης Κόμικς & Εικονογράφησης «Εν Αιθρία». Μάλιστα, η φετινή διοργάνωση της έκθεσης είναι εξόχως εορταστική, καθώς συμπίπτει με την επέτειο των 20 ετών ίδρυσή της από τον Γαβριήλ Τομπαλίδη, μία πολυσχιδή καλλιτεχνική προσωπικότητα της ελληνικής κόμικ σκηνής, δημιουργό αλλά και μεταφραστή – επιμελητή κόμικς. 

Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες στην έκθεση επέλεξαν -κατά παράδοση- ελεύθερα το θέμα τους, αποτυπώνοντας με τα διαφορετικά τους στυλ, τις προσωπικές τους σεναριακές επιλογές και τις ιδιαίτερες τεχνοτροπίες, τον ποικιλόμορφο δημιουργικό πλούτο της ελληνικής κόμικ σκηνής. Από καταξιωμένους/-ες δημιουργούς κόμικς αλλά και από νεότερους/-ες καλλιτέχνες/-ιδες, τα έργα που εκτίθενται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης έχουν το καθένα το δικό του ξεχωριστό καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Μάλιστα, ορισμένα από τα εκτιθέμενα έργα ήταν σαν «προσεχώς», καθώς προέρχονταν από υπό έκδοση κόμικς, ανάμεσα στα οποία με χαρά αντικρίσαμε έναν τίτλο που δεν είχε ανακοινωθεί μέχρι τώρα: την κόμικ μεταφορά του «Μάγκα» της Πηνελόπης Δέλτα από τον Κωνσταντίνο Σλαβενίτη. Από την άλλη, βέβαια, η απουσία κάποιου κοινού σημείου αναφοράς μεταξύ των εκτιθέμενων έργων -μίας θεματικής ενότητας για παράδειγμα- αυτονόητα προκαλεί μία έλλειψη συνοχής μεταξύ τους.

Μετά την έκθεση...

Δεν είναι απίθανο μετά το τέλος της έκθεσης να θέλετε να δείτε και κάτι ακόμα. Σκεπτόμενοι αυτό, οι συντελεστές της έκθεσης έχουν μεριμνήσει, προτρέποντας τους επισκέπτες και τις επισκέπτριες να περιηγηθούν στην ελεύθερα προσβάσιμη ψηφιακή έκθεση της «Εν Αιθρία» στο Ψηφιακό Μουσείο Κόμικς, όπου εκτίθενται 75 έργα από την χρονική περίοδο 2014-2019, επιλεγμένα από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της διοργάνωσης Γαβριήλ Τομπαλίδη και τους επιμελητές της. Πέραν αυτού, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και συγκινητική είναι η παράλληλη έκθεση κόμικς που φιλοξενείται στον δεύτερο όροφο του κτηρίου του ιδρύματος, με έργα του Μιχάλη Μιχαήλ, ενός σημαίνοντος δημιουργού της δεκαετίας του ’80 και της Βαβέλ, ο οποίος έφυγε πολύ νωρίς, μόλις σε ηλικία 30 ετών. 

Τα στοιχεία της έκθεσης

Καλλιτεχνική Διεύθυνση:

Γαβριήλ Τομπαλίδης

Επιμέλεια Έκθεσης:

Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου

Διοργάνωση:

Comicdom Press και Εκδόσεις Μικρός Ήρως

Συμμετέχοντες/-ουσες:

 

Σπύρος Ανδριανός, Παναγιώτης Βλάμης, Γιώργος Γανίδης, Βασίλης Γκογκτζιλάς, Σπύρος Δερβενιώτης, Γιώργος Δημητρίου, Δημήτρης Καμένος, Πάνος Καμουλάκος, Αύγουστος Κανάκης, Βάλια Καπάδαη, Δημήτρης Κάσδαγλης, Κωνσταντίνος Κάτσος, Σταύρος Κιουτσιούκης, Θάνος Κόλλιας, Γιώργος Κομιώτης, Δημήτρης Κοσκινάς, Περικλής Κουλιφέτης, Νίκος Κούτσης, Μάνος Λαγουβάρδος, Άρης Λάμπος, Γιώργος Μελισσαρόπουλος, Νίκος Μηλιώρης, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Γιώργος Μικάλεφ, Κώστας Μοσχονάς, Γιώργος Μπότσος, Κώστας Νικέλλης, Δήμητρα Νικολαΐδη, Γιάννης Νικολούζος (R.I.P.), Αλέξια Οθωναίου, Κώστας Παντούλας, Αλέκος Παπαδάτος, Παύλος Παυλίδης, Θανάσης Πετρόπουλος, Θανάσης Πέτρου, Γιάννης Ρουμπούλιας, Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης, Ειρήνη Σκούρα, Νίκος Σταυριανός, Στέλλα Στεργίου, Στηβ Στιβακτής, Νικόλας Στεφαδούρος, Μαρία Τζαμπούρα, Γαβριήλ Τομπαλίδης, Παναγιώτης Τσαούσης, Νικόλαος Τσουκνίδας, Κώστας Φραγκιαδάκης, Νεκτάριος Χιόνης, Πέτρος Χριστούλιας, John Antono, Malk, Brain Mince Design/ETK, Nanabbi, Tasmar, Tomek, Heo Tsop.

Φωτογραφίες

Photos by Παναγιώτα Καρβούνη

TAGGED:
Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.