Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Gerard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του – Ένα fantasy coming-out
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Αlita: Battle Angel – Ζεστά cyborg, ψυχροί άνθρωποι
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Cinema > Αlita: Battle Angel – Ζεστά cyborg, ψυχροί άνθρωποι
Cinema

Αlita: Battle Angel – Ζεστά cyborg, ψυχροί άνθρωποι

Nίκος Γιακουμέλος
Από Nίκος Γιακουμέλος
Δημοσιεύτηκε 14 Φεβρουαρίου 2019
Τελευταία Ενημέρωση 26 Φεβρουαρίου 2019
7 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Το Αlita: Battle Angel ξεκίνησε τη ζωή του ως Gunnm, το μακρινό 1990 από το μυαλό του mangaka Yukito Kishiro. Πρόκειται για ένα cuberpunk manga που είχε όλα τα χαρακτηριστικά της υπερβολικής δεκαετίας του 1990, αλλά και των martial arts manga (της περιόδου αλλά και γενικά). Παρόλα αυτά, στον πυρήνα του διέθετε πολύ συγκεκριμένες και περιγραφικές ιδέες για την ταξική συνείδηση, τον κοινωνικό ανταγωνισμό και πόλεμο, ατομικό και συλλογικό, αλλά και πρόβαλε έναν κεντρικό χαρακτήρα δυναμικό και ταυτόχρονα ταπεινό και προσεγγίσιμο, μια πραγματική, παλιομοδίτικη ηρωίδα που φαίνεται πως κάθε εποχή έχει ανάγκη. Η ιδέα για την κινηματογραφική του μεταφορά ξεκίνησε το 2003, ωστόσο δεν κατάφερε να υλοποιηθεί παρά το 2016, για αν βγει στους κινηματογράφους 3 χρόνια αργότερα, το 2019. Όλο αυτό το διάστημα, ο κύριος παράγοντας που επέμενε στη δημιουργία της ταινίας με αυτούς τους όρους ήταν ο James Cameron, μόνο όμως όταν το ίδιο το Χόλυγουντ στράφηκε στα manga/ anime σαν την νέα πηγή ιδεών, μετά την έκρηξη των (υπερηρωικών ) κόμικ κατάφερε να την υλοποιήσει.

Πράγματι, για να βγει το Alita χρειάστηκαν αρκετά πειράματα, με κοντινότερο, επιφανέστερο και πιο αποτυχημένο ανάμεσα τους το Ghost in the Shell, το οποίο όχι μόνο πέταξε κάθε απόπειρα ενασχόλησης με τα υπαρξιακά, cyberpunk ερωτήματα για την ανθρώπινη κατάσταση σε ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο τοπίο που την ξεπερνά που είχε το αρχικό υλικό του, αλλά κατάφερε να γίνει και βαθιά προσβλητικό με την culture aprorpiation κατεύθυνση του. Έτσι, καταλήξαμε σε ένα σχετικά ασφαλές συμπέρασμα: το Χόλυγουντ δε μπορούσε να κάνει παραγωγές βασισμένες σε manga/anime.

Το Αlita: Battle Angel, ενώ δεν αναιρεί εντελώς αυτό το συμπέρασμα, κάνει μια πολύ τίμια προσπάθεια για αυτό και έτσι μιας δίνει μια τρομερά διασκεδαστική ταινία. Βέβαια, δεν αγγίζει ούτε την επιφάνεια των προβληματισμών που θα μπορούσε και, όπως το παρόμοιας αισθητικής Ready Player One, επιλέγει να εστιάσει στην εντυπωσιακή 3D δράση του και στις μάχες, που, ας μην γελιόμαστε, είναι το κεντρικό νόημα. Είναι μέχρι και στον τίτλο.

Βέβαια είναι κάπως κρίμα, γιατί η ψηφιακή Alita της Rosa Salazar (The Pro , Maze Runner: The Death Cure) είναι ένας πραγματικός άγγελος. Παρότι ψηφιακή, καταφέρνει να συνδυάσει μια ζεστή ανθρωπιά και την ίδια στιγμή μια πολύ σκληρή στάση απέναντι στους (στερεοτυπικούς) αμοραλιστικούς αντιπάλους της. Η Alita, όντας και αυτή κατά μία έννοια μετανάστρια, προστατεύει τους αδύναμους και τους κατατρεγμένους, τους εξόριστους και τους καταπιεσμένους, ανθρώπους, cyborg και ζώα. Παράλληλα είναι μια νεαρή γυναίκα που εξερευνά τα δικά της όρια και δυνατότητες, δίνοντας μας έτσι και μια πολύ όμορφη αν και κλισέ ιστορία νεανικής αγάπης. Τα παράδοξα μεγάλα μάτια της είναι και η μόνη και κάπως αδέξια αναφορά στις manga ρίζες της. Σε κάθε περίπτωση όμως αποτελεί τόσο τον πυρήνα της δράσης όσο και την συναισθηματική δύναμη που σηκώνει στους ώμους της όλη την ταινία.

Πέρα από αυτό όμως, δυστυχώς το Αlita: Battle Angel πέφτει στην ίδια παγίδα με τους προκατόχους του, και παρά τις πολύ συμπαθητικές προσπάθειες της Salazar δεν καταφέρνει να ανδρώσει καμιά αξιόλογη ερώτηση, κανέναν προβληματισμό. Πέρα από αυτό όμως, ακόμα και το κομμάτι της μάχης φαίνεται να χωλαίνει. Ο σκηνοθέτης Robert Rodrigeuz (Planet Terror ) φαίνεται να νιώθει άβολα στους μεγάλους, χαοτικούς, μελλοντολογικούς διαδρόμους του cyberpunk, ειδικά στις παράδοξα φωτεινές και αισιόδοξες στιγμές τους. Έτσι αποπειράται συνεχώς να μεταφέρει τη δράση σε πιο μικρούς χώρους, κάτι που το ίδιο το κλίμα της ταινίας δε σηκώνει. Επιπλέον, ο Rodrigeuz φαίνεται πως χάνει το ενδιαφέρον του για μια PG-13 ταινία και τελικά δεν καταφέρνει να της δώσει μια ατμόσφαιρας έντασης ή κινδύνου, με αποτέλεσμα όλες οι μάχες να φαίνονται υποτονικές, παρά την ταχύτητα τους και τα σωστά μετρημένα slow motion. Αυτή η κατάσταση χειροτέρεψε αρκετά με την άβολη χρήση του 3D, το οποίο δεν αξιοποιεί τις άπειρες και τρομακτικές του δυνατότητες στην συνύπαρξη ψηφιακών και πραγματικών ηθοποιών, όπως έχουν κάνει άλλες και άλλες ταινίες.

Παράλληλα, η σχετικά απλή δομή της ιστορίας έκρυβε μια παγίδα την οποία οι συντελεστές δεν κατάφεραν να αποφύγουν: μια ιστορία μάχης απαιτεί μια κλιμάκωση, μια τελική αναμέτρηση. Ωστόσο, τόσο ο εισαγωγικός χαρακτήρας της ταινίας όσο και ο επίπεδος τόνος του Rodrigeuz το μόνο που κατάφεραν ήταν να μεταθέσουν αυτή την κλιμάκωση για κάποια άλλη ταινία, ένα Αlita: Battle Angel 2 που ίσως δούμε, ίσως και όχι.

Στο επίπεδο των ερμηνειών με εξαίρεση την προσηνή Salazar και ίσως τον Christoph Waltz ( Inglourious Basterds, The Legend of Tarzan) o oποίος βγάζει τέτοιους ρόλους στον ύπνο του, οι υπόλοιποι ηθοποιοί πέφτουν θύματα της έλλειψης ρυθμού και συναισθηματικής επένδυσης στη ταινία. Αποκορύφωση ψυχρότητας και τυπικής διεκπαιρέωσης ήταν ο κατά τα άλλα πολύ αγαπητός Mahershala Ali (Green Book, House of Cards) που μάλισταν δεν είχε και το gravitas να σηκώσει το βάρος έστω και ενός intermediate κακού. Εξίσου απογοητευτική ήταν και η Jennifer Connely (Ηulk, Labyrinth). Aπό την άλλη πάλη, ο Ed Skrein (Deadpool, The Transporter Refueled ) είναι εξίσου αδιάφορος, αλλά τουλάχιστον από αυτόν το περιμένουμε και επίσης έχει την σωματική χάρη και ευκινησία για να τραβήξει το βλέμμα και να προχωρήσει την πλοκή.

Το Αlita: Battle Angel τελικά είναι πολύ κατώτερο των προσδοκιών, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του πως χρειάστηκε 16 χρόνια για να δει το φως της δημοσιότητας. Δεν είναι κάτι παραπάνω από μια cyberpunk ταινία δράσης που σε λίγα χρόνια θα παίζει ένα αδιάφορο μεσημέρι Σαββάτου στην τηλεόραση. Όμως είμαι πρόθυμος να τα συγχωρήσω όλα, κυρίως επειδή θέλω πάρα πολύ να δω ένα Αlita: Battle Angel 2.

TAGGED:angaka  Yukito KishiroChristoph WaltzEd SkreinJames CameronJennifer ConnelyMahershala AliRobert RodrigeuzRosa SalazarΑlita: Battle Angel
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόNίκος Γιακουμέλος
Γεννήθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά μετά άρχισε καπου να δυσκολεύει το πράγμα. Σπούδασε Επικοινωνία και μετά αποφάσισε πως δεν του αρέσει να επικοινωνεί. Όνειρο του να μετακομίσει στην Σαχάρα όπου θα έχει ησυχία, αλλά μέχρι να το καταφέρει δουλεύει κωπηλάτης.
Προηγούμενο άρθρο Saga: Τόμος 1 – Η εισαγωγή στο sci-fi/ fantasy έπος της γενιάς μας
Επόμενο άρθρο Το Σκοτεινό Παρελθόν του Eddie Brock που τον έκανε Venom
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Gerard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του – Ένα fantasy coming-out
15 Μαΐου 2025
Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
14 Μαΐου 2025
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
15 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Cinema

The Legend of Tarzan – Η Μargot Robbie κρέμεται από δέντρα και κάπου στο βάθος αχνοφαίνεται μια ταινία

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
23 Αυγούστου 2021
Σειρές

Luke Cage- Ο ήρωας του Harlem είναι ο ήρωας που μας αξίζει

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
22 Οκτωβρίου 2018
Cinema

Guillermo del Toro’s Pinocchio – Ένα χειροποίητο μοντέρνο παραμύθι

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
5 Μαρτίου 2023
Cinema

Green Book – Ρατσισμός των 60s ή μια απλή βιογραφική ιστορία;

Xρήστος Δικτόπουλος
Xρήστος Δικτόπουλος
1 Φεβρουαρίου 2019
Cinema

More than human, less than machine – Oι 10 καλύτερες ταινίες με cyborg

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
3 Αυγούστου 2020
Cinema

10+1 πράγματα που θέλουμε να δούμε στο sequel του Deadpool!

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
18 Νοεμβρίου 2018
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?