Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Asadora! –  Η πιλότος, το kaiju και η μεταπολεμική Ιαπωνία του Naoki Urasawa
    33 Λεπτά Ανάγνωσης
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    «Στα κόμικς μου θέτω ερωτήματα, δεν δίνω απαντήσεις» – Μία συζήτηση με τον Soloup και την Ευαγγελία Μουλά
    26 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ο Θησαυρός της Λαβυρίνθου – Η περιπέτεια που έγινε συλλογικός αγώνας
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ultimate Invasion – Ένας Θαυμαστός Καινούριος Κόσμος χωρίς… υπερήρωες
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Προφητεία του Αρμαντίλλο – Γνωριμία με το κομιξικό σύμπαν του Zerocalcare
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    «Αυστηρά Συσκότισις» της Κατοχής με φόντο τη Θεσσαλονίκη
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Dark Tourism -Ένας οδηγός σκοτεινών προορισμών μέσα από τις σελίδες αγαπημένων comics και βιβλίων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μανιτουάνα -Οι Χίλιες Νήσοι των Μοχώκ και η γέννηση του αμερικάνικου έθνους
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ο Δρόμος προς την Αποβάθρα Γουίγκαν – Η οργουελική συμμετοχική παρατήρηση της εργατικής τάξης
    3 Λεπτά Ανάγνωσης
    Tελευταίος Μονόκερως – Ένα παραμύθι για μεγάλα παιδιά
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Yellowface – Πώς κατασκευάζεται ένα best seller;
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Sinners – Βρικόλακες, blues και κοινοτικό τραύμα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ο Superman ξαναέδωσε ελπίδα στον υπερηρωικό κινηματογράφο 
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Stay Wicked γιατί στο Οζ τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    Havoc- Αιματοβαμμένη καγκουριά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    «Στα κόμικς μου θέτω ερωτήματα, δεν δίνω απαντήσεις» – Μία συζήτηση με τον Soloup και την Ευαγγελία Μουλά
    26 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ο Superman ξαναέδωσε ελπίδα στον υπερηρωικό κινηματογράφο 
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    SmassFest 2025 – The 10th year anniversary
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Ciao Σίλβιο: Aυτός ο κόσμος δε θα μου κάνει κακό
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Σειρές > Ciao Σίλβιο: Aυτός ο κόσμος δε θα μου κάνει κακό
Σειρές

Ciao Σίλβιο: Aυτός ο κόσμος δε θα μου κάνει κακό

admin
Από admin
Δημοσιεύτηκε 23 Ιουνίου 2023
Τελευταία Ενημέρωση 27 Νοεμβρίου 2023
9 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Γράφει ο Δαμιανός – Φώτης Κομματάς

Με αφορμή την κήρυξη εθνικού πένθους για τον θάνατο του Silvio Berlusconi από την ακροδεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας Giorgia Meloni και με την συναίνεση της αντιπολίτευσης, αποφασίσαμε να μοιραστούμε τις εντυπώσεις μας για την νέα σειρά του πολυβραβευμένου κομίστα Zerocalcare, που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 9/6 στην πλατφόρμα του NETFLIX. Παρότι, το κεφάλαιο Berlusconi  θα μπορούσε να είναι ένα ξεχωριστό άρθρο εκτενέστερου σχολιασμού, που μεταξύ άλλων έχει αποτελέσει το θέμα της ταινίας του Paolo Sorrentino Loro (2018), για χάρη της επικαιρότητας και ενός υπόρητου νήματος που συνδέεται με τον Zerocalcare, προκαλούμαστε να κάνουμε μια εισαγωγική αναφορά. Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός και επιχειρηματίας σήμερα προσεγγίζεται από σχεδόν όλο το πολιτικό φάσμα, με μια διάθεση νοσταλγίας και λιγότερο ή περισσότερο από έναν ανοιχτό θαυμασμό και συμπάθεια, για την επιδεικτική του ζωή. Όχι όμως στο όνομα όλων[1], ο πολιτικός που διαμορφώθηκε ως κτηματομεσίτης τις δεκαετίες του ’70-’80 με στόχο να τερματίσει την επιρροή των αγώνων του 1968,  που περιόριζαν ακόμα  τη δύναμη των κυρίαρχων τάξεων, σφυρηλάτησε τη δύναμή του τη δεκαετία του ’90 στην κρίση του Σοσιαλιστικού και Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος με ολοκληρωτικό έλεγχο σε ΜΜΕ και επιτέλεσε το ταξικό του καθήκον στη κρίση του 2008 παίρνοντας μέτρα αρπακτικής λιτότητας, αφήνει πίσω του επιρροές και εμπειρίες που είναι καθόλα ενεργές στην ιταλική κοινωνία και όχι μόνο.

Απέναντι ακριβώς σε αυτήν πολιτική και αξιακή παράδοση του Μπερλουσκονισμού που εκφράστηκε  με το αιματοκύλισμα των διαδηλώσεων απέναντι στη σύνοδο κορυφής του G8 στη Γένοβα το 2001 και τη δολοφονία του Carlo Giuliani, τον σεξισμό και τη περιφρόνηση του γυναικείου φύλου, τους δεσμούς με τη Μαφία και τους σκοταδιστικούς κύκλους του Καθολικισμού, την προστασία και την συγκάλυψη της φασιστικής και αστυνομικής βίας που οδήγησε στην δολοφονία του Stefano Cucchi[2] και κυρίως το μίσος για την εργατική τάξη, μπορούμε να τοποθετήσουμε το περιβάλλον της πολιτικής διαμόρφωσης νέων αγωνιστών της αριστεράς και της αυτονομίας στη γειτονική χώρα και του Zerocalcare. Ο τελευταίος, γεννήθηκε το 1983 στο Arezzo της Τοσκάνης και έχοντας μεγαλώσει στη Γαλλία, βρέθηκε στην ανατολική συνοικία της Ρώμης, Rebibbia, συμμετέχοντας ενεργά στον χώρο των αυτοδιαχειριζόμενων κοινωνικών κέντρων, ενώ θα έπαιρνε μέρος και σε μπριγάδα αλληλεγγύης στο Κομπάνι. Σε εμάς στην Ελλάδα έγινε γνωστός τα τελευταία χρόνια μέσα από τις δημοσιεύσεις αποσπασμάτων του «Kobanne Calling» στο περιοδικό Μπλε Κομήτης, την κυκλοφορία του κόμικ «Στον Μακαρίτη Αϊ- Βασίλη, μια χριστουγεννιάτικη ιστορία» από τις εκδόσεις Polaris to 2021 και τη σειρά που προβλήθηκε στον ίδιο χρόνο και πάλι στο NETFLIX με τίτλο Tear Along the Dotted Line, σε σενάριο και σκηνοθεσία του ίδιου.[3]

Στην νέα του σειρά που κυκλοφορεί με τίτλο Αυτός ο κόσμος δε θα μου κάνει κακό, παρακολουθούμε τον ίδιο Zerocalcare που ταυτίζεται με τον αφηγητή, να επιστρέφει στη γειτονιά του ως επιτυχημένος κομίστας και να διηγείται από την ανακριτική της ασφάλειας την ιστορία του. Με μια καταιγιστική αφήγηση -που υπερβαίνει τους ρυθμούς που συναντάμε στην πλατφόρμα- εισαγόμαστε σε ένα αστικό τοπίο που βρίσκεται μεταξύ διαρκούς κίνησης και ακινησίας. Μποτιλιαρίσματα, στενοί βρώμικοι δρόμοι, πολυκατοικίες του ’70, ταγκιές, γκράφιτι και αφίσες στους τοίχους, εσωτερικά διαμερισμάτων συνθέτουν το σκηνικό της άλλης όψης του εξευγενισμού ενός προαστίου της Ρώμης (ιδιαίτερα οικείου με τα δικά μας). Ακόμα, με τις χρονικές εναλλαγές στην αφήγηση παρόντος- παρελθόντος των κεντρικών ηρώων, παρεκβάσεις  και αναφορές στην pop κουλτούρα (star wars, ηλεκτρονικά παιχνίδια, κόμικς, κ.α.) και προσεγμένες μουσικές επιλογές παρακολουθούμε το βλέμμα του αφηγητή, τις ανασφάλειες, τα αδιέξοδα, τις εμμονές και τις αμφιβολίες του. Η προσέγγιση της αφήγησης ωστόσο, γίνεται με τρόπο πολυπρισματικό, καθώς μετατοπίζεται το κέντρο της εστίασής του στην πλευρά των άλλων ηρώων (της Σάρα, του Σέκο, του Τσέζαρε) δίνοντας την δυνατότητα να κατανοήσουμε εμείς και ο ίδιος ο αφηγητής τους σύνθετους και πολύπλευρους χαρακτήρες τους. Η προβολή των αντιφάσεων των χαρακτήρων γίνεται έτσι, εκείνο το στοιχείο που προκαλεί τις εντονότερες στιγμές γέλιου και συγκίνησης, ενώ μας βοηθά να κατανοήσουμε τις δυναμικές που αναπτύσσονται στη γειτονιά.

Η επιμονή στην ανάδειξη των αντιφάσεων και προσωπικών ιστοριών των χαρακτήρων, αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστούμε και το ίδιο το θέμα της σειράς. Σε ένα προάστιο της Ρώμης, που δεν αναφέρεται με σαφή τρόπο, φασίστες πίσω από επιτροπές γονέων και κηδεμόνων, κινητοποιούνται προκειμένου να κλείσει το κέντρο φιλοξενίας μεταναστών που βρίσκεται δίπλα από το σχολείο. Σε αυτό το σημείο, μπορούμε να σκεφτούμε μια ακόμη πλευρά, που συνδέεται με τον Berlusconi: Οι 35 μετανάστες που βρίσκονται στο κέντρο φιλοξενίας, προέρχονται από τη Λιβύη, για της οποίας τη διάλυση η κυβέρνηση του «καβαλιέρε» θα είχε αποφασιστικό ρόλο παρέχοντας στο ΝΑΤΟ όλα τα αναγκαία μέσα. Ο λόγος της αντίδρασης των φασιστών και ορισμένων κατοίκων εμφορείται  ακόμα, από τον ηθικό πανικό που αναπτύχθηκε ήδη από την δεκαετία του 1990 και θα έβρισκε σήμερα εφαρμογή στον έλεγχο της κοινωνικής αβεβαιότητας. Έχοντας παρακολουθήσει τη διαμόρφωση του κοινωνικού προφίλ των ανθρώπων που γίνονται εκφραστές αυτού του λόγου, ο Zerocalcare αναδεικνύει πέρα από το επίπεδο της καταδίκης ότι χρησιμοποιούνται εξίσου από την κυβέρνηση που επενδύει σε αυτήν την πόλωση της γειτονιάς και που δεν αργεί να εκφραστεί και στο πεδίο του δρόμου.

Με ιδιαίτερα προκλητικούς και εύστοχους παραλληλισμούς και αναφορές σε Γκράμσι, Bertolucci, Star Wars, αρχαία ελληνική μυθολογία που δείχνουν το βάθος της συγκεκριμένης δουλειάς, ανοίγεται το θέμα της επανοικειοποίησης των δημόσιων χώρων, από κατοίκους που μοιράζονται την κοινωνική ανασφάλεια, την εργασιακή εκμετάλλευση και την κοινωνική περιθωριοποίηση- και που πρέπει να μάθουν να συμβιώνουν σε ένα τόπο, όπου κανείς άλλος δεν επιβιώνει. Στη διάχυση έτσι του ακραίου συντηρητισμού στο κοινωνικό σύνολο, ανακύπτει, όπως στον Ρινόκερο του Ιονέσκο, το υπαρξιακό δίλημμα ότι μπροστά στην μεταμόρφωση καλείται κανείς να σηκώσει το μεγάλο βάρος της επιλογής.

Κλείνοντας, μπορεί να σχολιαστεί πως ο Zerocalcare με την νέα του σειρά που μέσω του NETFLIX φτάνει σε κάθε πιθανό και απίθανο μέρος, πετάει μια πέτρα στο πολιτικό και κοινωνικό μας σύστημα και συμπαραστέκεται στους ανθρώπους των αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών κινημάτων των γειτονιών που παρά τις αδυναμίες τους συνεχίζουν να αντιστέκονται στο φασιστικό μίσος. Κυρίως ωστόσο κάνει κάτι παραπάνω, μας καλεί να σφίξουμε τα δόντια μας και με τις αντιφάσεις μας ή και παρά τις αντιφάσεις και αδυναμίες μας να υπερασπιστούμε τη συλλογική ταυτότητα των λαϊκών τάξεων απέναντι σε αυτούς που τις ποδοπατούν.

«Καλώς ήρθατε στη Rebibbia, Εδώ που μας λείπουν τα πάντα, δεν χρειαζόμαστε τίποτα», γκράφιτι του Zerocalcare, έξω από το σταθμό του τραίνου της περιοχής. Ο υπαινιγμός στο μαμούθ, προέρχεται από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή που εντόπισαν χαυλιόδοντες του αρχαίου ζώου την δεκαετία του 1980 και συμβολίζει την περηφάνια της κοινότητας, που αντιπαραβάλλεται με την τοπική φυλακή.

Ο Σίλβιο είναι νεκρός, FORZA Zerocalcare.


[1] Αναφέρομαι στη διαδικτυακή καμπάνια που ξεκίνησε από το κόμμα  Potere al Popolo, Non in mio nome, σχετικά με την απόφαση της Meloni να κηρύξει εθνικό πένθος για τον θάνατο του Berlusconi αναγγέλλοντας το κλείσιμο ιταλικών προξενείων, υπουργείων και επιμελητηρίων για 7 ημέρες.

[2] Η υπόθεση της δολοφονίας του  31χρονου μποξέρ Stefano Cucchi έχει αποτυπωθεί στην ταινία του Alessio Cremoninin με τίτλο Sulla mia pelle (2018).

[3] Μάνος Βασιλείου- Αρώνης, «Στον Μακαρίτη Αϊ- Βασίλη, εργατικοί αγώνες στη Λαπωνία», https://smassingculture.gr/zerocalcare-ston-makariti-ai-vasili/

TAGGED:BerlusconiNetflixThis world can't tear me downZerocalcareΑυτός ο κόσμος δε θα μου κάνει κακόΙταλίαΡώμη
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
Προηγούμενο άρθρο Το Θεώρημα της Αγάπης –  Ρομάντζο στη STEM κοινότητα
Επόμενο άρθρο Ο Φεμινιστικός Τρόμος ως «δικαίωμα στην Αντεπίθεση» 
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Dark Tourism -Ένας οδηγός σκοτεινών προορισμών μέσα από τις σελίδες αγαπημένων comics και βιβλίων
18 Αυγούστου 2025
Μανιτουάνα -Οι Χίλιες Νήσοι των Μοχώκ και η γέννηση του αμερικάνικου έθνους
13 Αυγούστου 2025
Asadora! –  Η πιλότος, το kaiju και η μεταπολεμική Ιαπωνία του Naoki Urasawa
11 Αυγούστου 2025
Ο Δρόμος προς την Αποβάθρα Γουίγκαν – Η οργουελική συμμετοχική παρατήρηση της εργατικής τάξης
11 Αυγούστου 2025
Sinners – Βρικόλακες, blues και κοινοτικό τραύμα
10 Αυγούστου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

CinemadefaultΑνασκόπηση 2022Σειρές

Love, always – Οι καλύτερες teen και ρομαντικές σειρές και ταινίες του 2022

Mαίρη Μαυρομάτη
Mαίρη Μαυρομάτη
23 Φεβρουαρίου 2023
Βιβλία

Σκέφτομαι να Βάλω ένα Τέλος – Μία αναγνωστική εμπειρία αυτόνομη απ’ την ταινία

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
9 Νοεμβρίου 2020
CinemaΑνασκοπήσειςΑνασκόπηση 2020

Σινεμά στα χρόνια του κορονοϊού – Οι 10 καλύτερες ταινίες του 2020

admin
admin
8 Ιανουαρίου 2021
Σειρές

Tear Along the Dotted Line- Υπάρχει ζωή μετά τα 30;

Άλκης Καζαμίας
Άλκης Καζαμίας
26 Φεβρουαρίου 2024
Βιβλία

Ένα Aστέρι τη Nύχτα – Μια σπαρακτική ιστορία για τη φιλία και την απώλεια

Μαριάννα Τσότρα
Μαριάννα Τσότρα
18 Ιουλίου 2022
Σειρές

Superstore – O φτωχός πλην τίμιος (retail worker) συγγενής του The Office

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
18 Δεκεμβρίου 2021
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?