Tα 10+1 anime που ξεχωρίσαμε το 2018!

Jamal Animas Από Jamal Animas 8 Λεπτά Ανάγνωσης

Πέρασε άλλη μια χρονιά και όπως κάθε χρόνο κοιτάμε τα anime που σημάδεψαν το 2018. Επιλέγουμε σειρές που κυκλοφόρησαν φέτος την πρώτη σεζόν τους, αν και δεν αποκλείουμε αυτές που είναι reboot ή γενικά βασίζονται σε παλαιότερα έργα, με προαπαιτούμενο φυσικά να έχουν να πουν κάτι καινούργιο για το franchise και να μην είναι απλά ξαναζεσταμένο φαγητό! Μπορούμε να πούμε πως γενικά ήταν μια κάπως φτωχή χρονιά, η οποία σημαδεύτηκε από την άνοδο των streaming platforms και ειδικά του Netflix, που έκανε μετρημένα μεν βήματα, ουσιαστικά δε, ενώ στο μέλλον θα παίξει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο (αρκεί να σταματήσει τα live action adaptation!)

Πάμε να δούμε όμως τι θα μας μείνει!

10. Bloom Into You

Ένα πολύ ρομαντικό και γλυκό yuri anime που δεν εστιάζει στον σωματικό αλλά περισσότερο στον πλατωνικό έρωτα.  Mέσα από ένα πολύ όμορφο σχέδιο, που εστιάζει στις ψυχολογικές, συνειρμικές διαδράσεις, το Bloom Into You καταφέρνει να συναρπάσει τον θεατή!

9. DRAGON PILOT: Hisone and Masotan

Το DRAGON PILOT: Hisone and Masotan το είδαμε στο Netflix και ενώ στην αρχή το παράταιρο σχέδιο του δεν μας γέμισε το μάτι, τελικά αυτή η ζεστή coming of age ιστορία φιλίας μεταξύ ενός κοριτσιού και ενός δράκου, που τελικά η μία βοηθά τον άλλον κατάφερε να μας ζεστάνει λίγο την καρδιά. Ταυτόχρονα, το anime του σκηνοθέτη Hiroshi Kobayashi ασχολείται με μια σειρά ώριμων θεμάτων όπως ο σεξισμός στον εργασιακό χώρο, έστω και σε ένα πολύ συντηρητικό πλαίσιο όπως ο στρατός, η παρανοϊκή λογική του οποίου επίσης κριτικάρεται.  Το DRAGON PILOT προσπαθεί να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα και τελικά, τα καταφέρνει!

8. Planet With

Το Planet With αποτελεί μία από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου ο mangaka (εδώ ο Satoshi Mizukami ) όχι μόνο δεν έμεινε παθητικός στην δημιουργία της σειράς, αλλά έγραψε το σενάριο και έδωσε οδηγίες για τον σχεδιασμό όλου του project. Το Planet With δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς αυτό. Και έχουμε και εμείς κάθε λόγο να τον ευχαριστούμε, καθώς έτσι χαρήκαμε μια παραδοσιακή αλλά και ταυτόχρονα πολύπλοκη  mecha και εντελώς heart warming ιστορία ηρωισμού, ανιδιοτέλειας και καλοσύνης, η οποία όμως δίνει στον θεατή όλο τον χρόνο να εντρυφήσει και να νοιαστεί για αυτή.  Σε αυτό βοήθησε πολύ και η εμπειρία του Youhei Suzuki, που κράτησε αυστηρό χαλινάρι στον ρυθμό.

7. Hinamatsuri


Ο εξωφρενικός συνδυασμός slice of life, yakuza και super powered action μπορεί να γίνει δυνατός μόνο σε ένα κωμικό πλαίσιο. Και το Hinamatsuri καταφέρνει τέλεια όχι μόνο να θέσει το εν λόγω πλαίσιο, αλλά και να αναπτύξει αρμονικά όλα τα θέματα του μέσα σε αυτό. Ευαίσθητες αλλά και τρομερά αστείες καταστάσεις, gags και ασυνεννοησίες δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό που παρασέρνει τον θεατή και τον κάνει με γελά με την καρδιά του.

6. Violet Evergarden

Το Violet Evergarden το είδαμε και αυτό στο Netflix. Μάλιστα ήταν και από τα anime που μας έδωσε να καταλάβουμε πως η πλατφόρμα έβλεπε σοβαρά το θέμα anime. Έτσι, το Violet Evergarden είναι μια σειρά για την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων σε ένα ψυχρό περιβάλλον αυστηρών τύπων, το δέσιμο που μπορεί να δημιουργηθεί μεταξύ τους ακόμα (ή ειδικά) στις πιο αντίξοες συνθήκες. Και τελικά όχι μόνο καταφέρνει να κάνει το κοινό να  νιώσει, αλλά και να σκεφτεί για τα συναισθήματα του.

5. SSSS.GRIDMAN


Τα reboot που σας είχαμε προϊδεάσει. Το αρχικό Gridman the Hyper Agent ήταν μια καλόκαρδη, αλλά πολύ βασική ιδέα για ένα mecha anime, για άλλες, πιο απλές εποχές και ήταν πολύ καλό σε αυτό. Όμως οι εποχές άλλαξαν. Το  SSSS.GRIDMAN ευτυχώς το έχει καταλάβει και έτσι δεν προσπαθεί να ξαναπιάσει την μαγεία του παλιού (η οποία έχει έτσι και αλλιώς πάνω της τόνους νοσταλγίας), αλλά προσπαθεί να πει κάτι καινούργιο με το αρχικό υλικό. Έτσι, κουβαλώντας πολλά μαθήματα από το Evangelion, χωρίς όμως τον κυνισμό και την κατάθλιψη.  Λίγοι ευχάριστοι χαρακτήρες, αρκετές αναφορές στα  ’90s και γερές δόσεις 3D δράσης μπορούν να σας πείσουν πως τελικό το μέλλον ίσως είναι ωραίο μέρος!

4. After the Rain

Μπορεί το δια-γενεακό ρομάντζο να σας προβληματίσει στην αρχή, αλλά μη ξεγελιέστε! Το After the Rain θυμίζει κάτι από  Χαμένοι στη Μετάφραση. Το δέσιμο που κάνει ο σκηνοθέτης Ayumu Watanabe μεταξύ καιρού και συναισθημάτων σίγουρα δεν επανακαλύπτει τον τροχό, όμως είναι κάτι παραπάνω από όμορφο και συναισθηματικό. Ταυτόχρονα η λεπτή ισορροπία μεταξύ νεανικής γυναικείας σεξουαλικότητας και της μεσήλικης θλίψης που νιώθει κανείς όταν καταλαβαίνει πως η ζωή του τελειώνει (παραγωγικά) είναι πολύ δύσκολη, όμως το anime αυτό όχι μόνο την πετυχαίνει, αλλά κτίζει πάνω και μια έντονα βιωματική ιστορία που θα σας εκφράσει, είτε στο ένα της άκρο, είτε στο άλλο. Επίσης έκπληξη αποτελεί ότι το συγκεκριμένο προβάλλεται από μια άλλη streaming πλατφόρμα, το Amazon, το οποίο το επόμενο διάστημα θα μπουκάρει και στην Ελλάδα πιο έντονα.

3. Revue Starlight


Το Revue Starlight, ξεκίνησε ως  musical, με την φιλοδοξία να αναπτυχθεί και σε άλλα media, πράγμα που κατάφερε. Επικεντρωμένο σε θέματα ιστορίας θεάτρου και μουσικής, βάζει στο επίκεντρο του το  Takarazuka Revue,  έναν γυναικείο θίασο που ανέβαζε δυτικότροπες παραγωγές στην Ιαπωνία.  Λίγο slice of life, λίγο history, πολύ φαντασία και ανταγωνισμός μετατρέπουν το Revue Starlight σε μια ιστορία που λειτουργεί πολυεπίπεδα .

2. A Place Further Than the Universe


ALL ABOARD THE FEEL TRAIN!

Το anime του ιδιαίτερου Atsuko Ishizuka είναι από τα πιο συναισθηματικά anime που είδαμε εδώ και πολύ καιρό. Εστιάζει στις σχέσεις μερικών κοριτσιών που πάνε στην Ανταρτική και τελικά, μέσα από αστεία, συζητήσεις και εξομολογήσεις, δενόμαστε με την ομάδα, τα όνειρα και τις φοβίες της. Απλό, δωρικό, λίτο, το A Place Further Than the Universe βασίζεται στους χαρακτήρες του και τους αξιοποιεί στο έπακρο.

1. Devilman Crybaby

Αν γουστάρετε σκατοψυχιά, απόγνωση και κατάθλιψη, υπέροχα σουρεαλιστικό σχέδιο και βία πέρα από κάθε φαντασία, το Devilman Crybaby είναι για εσάς. Παραγωγή του Netflix, η σειρά απλά προσφέρει δολώματα χαράς στον θεατή για να τσιμπήσει και έπειτα απλά του ξεσκίζει τα σωθικά. Καμία θυσία δεν δικαιώνεται, κανένας πόνος δεν βρίσκει σκοπό. Άλογη, μηδενιστική βία που στοχεύει ό,τι καλό νιώσαμε. Ένα μηδενιστικό anime για ένα μηδενιστικό 2018!

+1 Aggretsuko

Το Aggretsuko έχει έναν ξεκάθαρο ηλικιακό διαχωρισμό που το αποτρέπει από το να διεκδικήσει κάποια θέση στη λίστα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι από τα καλύτερα πράγματα που είδαμε φέτος.  Έαν είστε κάτω από 18, θα σας φανεί σαν ένα πολύ παράξενο anime για μια κόκκινο πάντα που δουλεύει σε γραφείο και τραγουδά death metal.  Αν έχετε όμως δουλέψει ποτέ σε γραφείο, θα ταυτιστείτε σε ακραίο βαθμό με την ψυχρή εταιρική λογική που λιώνει την ατομικότητα, την απουσία ομαδικότητας και το bulying που κυριαρχεί στους εργατικούς χώρους. Εδώ το death metal είναι άμυνα και ξέσπασμα.  Η επιτυχία του Aggretsuko δηλώνει ότι η βιομηχανία anime καταλαβαίνει πολύ καλά το κοινό της: από την άλλη δυστυχώς η βιομηχανία anime καταλαβαίνει πολύ καλά το κοινό της…

Μοιραστείτε το Άρθρο