Chilling Adventures of Sabrina- Η έφηβη μάγισσα που μας καθήλωσε στα 90s αποκτά τον τηλεοπτικό χρόνο που της αναλογεί

Έφη Kαραχάλιου Από Έφη Kαραχάλιου 5 Λεπτά Ανάγνωσης

Το Netflix ανασύρει την ιστορία της μικρής μάγισσας, δημιουργώντας μια ολότελα διαφορετική σειρά που ωστόσο σέβεται τον 90s εαυτό της.

Η σειρά που τοποθετείται στο ίδιο φανταστικό σύμπαν με το επίσης ενδιαφέρον «Riverdale», αποτελείται από ισόποσες δόσεις teen drama και τρόμου και έτσι κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον, παρά τις όποιες αποχρώσεις σαπουνόπερας. Η ιστορία του Greendale φαίνεται να κρατά πολλά κρυμμένα μυστικά αλλά σταδιακά οι οικογενειακές παραδόσεις και το πεπρωμένο παίρνουν το πάνω χέρι, βυθίζοντάς την επαρχιακή πόλη στο έρεβος.

Η Sabrina Spellman με το γραφικό επίθετο είναι μια -όχι και τόσο- τυπική 16χρονη ορφανή, που διαμένει με τις μάγισσες θείες της και τον αινιγματικό ξάδερφο σε μια έπαυλη που λειτουργεί παράλληλα ως γραφείο τελετών. Όντας η ίδια κόρη μάγου και θνητής, βρίσκεται μόνιμα διχασμένη ανάμεσα στους δυο κόσμους και έχει γόνιμες αμφιβολίες για την –μάλλον καταπιεστική- φύση της πίστης των μαγισσών στον Σατανά. Καθώς πλησιάζει το «βάφτισμα» και η καθ’ όλα ένταξή της στον μαγικό κόσμο, πληθαίνουν τα δείγματα που αποδεικνύουν ότι η πορεία της θα συναντηθεί με αυτήν των γονιών της. Δεν διστάζει λοιπόν να αρνηθεί την τυπική σχέση υποταγής της μάγισσας στο θέλημα κάθε τύπου του Σατανά και προκαλεί έτσι τριγμούς στις δογματικές αξίες της Εκκλησίας του Σκότους. Φοιτώντας σε δυο σχολεία και επιτελώντας τους αντίστοιχους ρόλους, η νωχελική ζωή του Greendale καταλήγει να παρεμβάλλεται από μεταφυσικά γεγονότα, που αφυπνίζουν παράλληλα τους συμμαθητές και φίλους της.

Στην πραγματικότητα, ελάχιστα στοιχεία είναι κοινά με τo κόμικ και την έκβαση του, πόσο μάλλον με τα κινούμενα σχέδια με τα οποία ταυτίζεται στην θύμηση των νεότερων. Η Sabrina Spellman τοποθετείται σε ένα μακάβριο περιβάλλον με έντονο γοτθικό στοιχείο που στερείται την αφέλεια και την ανεμελιά των προκατόχων show. Το συναισθηματικό κενό των γονιών και το επακόλουθο τραύμα της απουσίας τους φαίνεται να δεσπόζει κάθε κίνησή της, η οποία την φέρνει όλο και πιο κοντά στο Σατανά, την φιγούρα του καταπιεστικού, σαδιστή πατέρα. Είναι εξίσου ενδιαφέρουσα η οπτική του κόσμου των μάγων που παρά την αθανασία των μελών του, αυτά μοιάζουν πιο φθαρτά και θνητά από ποτέ. Η κατά τ’ άλλα απελευθερωτική λατρεία του Σατανά απλά αντικαθιστά παραδοσιακά χριστιανικά σύμβολα και καταλήγει περισσότερο δογματική.

Μέσα σε αυτό το μυστηριακό περιβάλλον, δεν θα μπορούσε να λείπει η υπόνοια της σαδομαζοχιστικής σεξουαλικότητας και το πρότυπο της πολυσυντροφικής, ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Η κλασσική ανταγωνίστρια της Sabrina και μια εκ των Wyrd Sisters, η Prudence, φαίνεται να παίρνει μέρος σε όργια στην Ακαδημία που φοιτά, ενώ ο ξάδελφός της είναι ανοιχτά gay. Όλος αυτός ο κόσμος σοκάρει την Sabrina, που βρίσκεται αρχικά καθηλωμένη σε ένα πιο παιδικό στάδιο ωστόσο καθώς αποδέχεται την σκοτεινή της πλευρά, φαίνεται να ωριμάζει και σεξουαλικά.

Όλο αυτό το adult theme δεν σημαίνει ότι κινείται πάντα στην σωστή κατεύθυνση, ειδικά εφόσον υπάρχει η σύγκριση με τα παλαιότερα έργα. Σε αυτή τη liveaction μεταφορά λοιπόν λείπει η αλληλεπίδραση με το γάτο-δαιμόνιο Salem και η κυνική φωνή της λογικής αντικαθίσταται με τον ξάδελφο Ambrose. Τα περιστατικά της λυκειακής ζωής στο Greendale δίνουν χώρο στην δράση και την περιπέτεια ή εν μέρει καλύπτονται από την μαγική Ακαδημία. Οι δυο θνητές φίλες της Sabrina αντιπροσωπεύουν διαφορετικά είδη μαγείας και πολιτισμών, όμως δεν εξελίσσονται κατά την διάρκεια των επεισοδίων και παραμένουν Β’ χαρακτήρες. Ένα γενικότερο πρόβλημα είναι η ταυτόχρονη εισαγωγή πολλών βοηθητικών χαρακτήρων που μέσα στην φόρμα της σαπουνόπερας οδηγούνται στο να διεκπεραιώνουν το ρόλο των κομπάρσων. Η σειρά επενδύει κυρίως στο αισθητικό κομμάτι και πετυχαίνει ένα άρτιο horror αποτέλεσμα που καταφέρνει να υπερκεράσει τις οποιεσδήποτε αδυναμίες ή υπερβολές της πλοκής. H κεντρική πρωταγωνίστρια Kiernan Shipka καταλήγει να παίρνει στους ώμους της όλη την σειρά και παραδίδει μια ειλικρινή και πολυδιάστατη ερμηνεία της δημοφιλούς μάγισσας.

Μοιραστείτε το Άρθρο