Comic Cultura #05 – Κόμικ και Λογοκρισία

admin Από admin 4 Λεπτά Ανάγνωσης

Το Comic Cultura έφτασε τα 5 τεύχη του και πλέον έχει δημιουργήσει μία δεμένη ομάδα που συζητά και δουλεύει ασταμάτητα για το κάθε τεύχος. Ήδη από το 3ο τεύχος έχουμε καθιερώσει κάθε τεύχος να συνοδεύεται από ένα θεματικό αφιέρωμα το οποίο συζητάμε συλλογικά και αυτή μας η συζήτηση αποτυπώνεται στο (ηλεκτρονικό) χαρτί του περιοδικού μας. Το αφιέρωμα του νέου μας τεύχους είναι η ιστορία της λογοκρισίας στα κόμικς, στην οποία ιδιαίτερη θέση κατέχει η Comics Code Authority, η οποία βασισμένη στο υπερσυντηρητικό πλαίσιο του Μακαρθισμού κρατούσε για δεκαετίες στάσιμα τα αμερικάνικα κόμικς και τη θεματολογία τους.

Για τον Κώδικα Δεοντολογίας των Κόμικς (Comics Code Authority), ο Σπύρος Ανδριανός αναφέρει στην εισαγωγή του αφιερώματος: «Χαρακτήρισε ολόκληρη την ποπ κουλτούρα των 60’s, και χρειάστηκε να φτάσουμε στις αρχές της νέας χιλιετίας ώστε όλες σχεδόν οι υπάρχουσες εκδοτικές εταιρείες να απαλλαχτούν από το φάντασμα του κώδικα, που αντιπροσώπευε το σκοταδισμό της δεκαετίας του ‘50, της δεκαετίας του Μακαρθισμού, της φίμωσης ελευθερίας έκφρασης και πολιτικών πεποιθήσεων, όπου κάθε τι που χαρακτηρίζονταν «κόκκινο» αποτελούσε τον εχθρό»… Επιπλέον μέσα από αυτό το εννιασέλιδο αφιέρωμα θα επιχειρήσουμε και μία αναδρομή στην underground σκηνή των κόμικς, η οποία άνθισε στον αντίποδα της λογοκρισίας των mainstream κόμικς της εποχής. Με βάση όλα αυτά ο Γιάννης Ιατρού θα σχολιάσει την διαρκή απαξίωση της τέχνης των κόμικς στο δημόσιο λόγο, υπερασπιζόμενος ότι στις σελίδες των κόμικς υπάρχει κάτι σημαντικότερο από “παιδιάστικα μικυμάου”.


Επειδή όμως η αρθρογραφία του περιοδικού μας δεν σταματά μόνο στο κεντρικό αφιέρωμα, όπως σε κάθε τεύχος έχουμε και μία σειρά ακόμη θέματα να συζητήσουμε. Ο Γιώργος Ζωιτάς γράφει για την Disney επικαιρότητα, ο Βασίλης Λώλος μιλάει στον Ίωνα Αγγελή σε μία συνέντευξη για την καριέρα του, την underground κόμικς σκηνή και φυσικά για το νέο του κόμικ, το «Αθήνα», ενώ, όπως πάντα, υπάρχουν κριτικές για τις πιο ενδιαφέρουσες πρόσφατες εκδόσεις κόμικς και για τις νέες ταινίες και σειρές, στις στήλες «9η Τέχνη» και «Από το 7 στο 9», αντίστοιχα…

Στο καλλιτεχνικό κομμάτι, θα φιλοξενηθούν 12 νέα κόμικς. Ένα από αυτά είναι το 3-σέλιδο preview του νέου έργου των Τάσου Θεοφίλου (σενάριο) και Crispy Shift (Χριστίνα Σιφιάνου) (σχέδιο), «Bad Choices», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Red ‘n’ Noir. Ο «Οιδίπους Μάδαφακα!» του Περικλή Κουλιφέτη επιστρέφει, για το 3ο του μέρος. Ο Soloup (Αντώνης Νικολόπουλος) επαναφέρει στο σκηνικό το κόμικ-στριπ «Πειρασμούς». Ο Malk (Νίκος Γιαμαλάκης) μας ταξιδεύει σε μια φαντασίωση, στο κόμικ «Ύπνος». Ο Κωνσταντίνος Κάτσος πειραματίζεται αυτή τη φορά με τη νέα horror-mystery κόμικ σειρά «Τέρας», του οποίου το α’ μέρος φιλοξενείται στο 5ο τεύχος. Ο No Budget Epics (Κώστας Μπεκιάρης) κάνει την τιμητική του στον αντιφασιστικό μήνα, με το μονοσέλιδο «Προμηθέας». Ενώ, ο Βασίλης Λώλος έρχεται με το οχτασέλιδο sci-fi έργο του, «8». Από νέους καλλιτέχνες, ο Θωμάς Κεφαλάς μας παρουσιάζει μια νέα όψη της ζωής με τον «Κύκλο», ο Γιώργος Μικάλεφ μας εξηγεί πως είναι να είσαι σκιτσογράφος στο μονοσέλιδο «Επάγγελμα: Σκιτσογράφος», η Akane Tenshi (Βίβιαν Τερζοπούλου) μας βάζει σε νέα μυστήρια μονοπάτια με το «Ελεύθερο Κάμπινγκ», o Κώστας Ζυγούρης μας επισημαίνει το μήνυμα «Censored», ενώ ο Josef Fadel Semon ασκεί την δική του κριτική στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης με το «Ζύγισμα Της Καρδιάς». Τέλος, το τεύχος περιέχει 3 νέα illustrations από τον The Pack (Σάββας Αμπατζίδης), την Μάγδα Ασημακοπούλου και τον Σπύρο Ανδριανό. Το εξώφυλλο είναι μία δημιουργία του Βασίλη Λώλου.

Το 5ο μας τεύχος δεν λογοκρίνεται, γι’ αυτό διαβάστε το με δική σας ευθύνη. Όπως πάντα το βρίσκετε δωρεάν ολόκληρο στο issuu.com στο link που ακολουθεί:

Μοιραστείτε το Άρθρο