Το South Park: The Fractured but Whole είχε χτίσει από καιρό μεγάλο κοινό, που ανυπομονούσε για την κυκλοφορία του και το οποίο ήταν αναμενόμενο να ξενέρωνε με τις απανωτές αναβολές που ανακοίνωνε η Ubisoft. Όμως ακόμα και με τα τελευταία trailers, λίγο πριν την επίσημη κυκλοφορία του, το νέο South Park είχε καταφέρει να κρατήσει σε υψηλά επίπεδα την αναμονή του gaming κοινού. Πολλοί ήθελαν να επιστρέψουν στον αγαπημένο τηλεοπτικό κόσμο του South Park, που είχε αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις με το The Stick of Truth του 2014, ενώ πολλούς άλλους τους ιντρίγκαρε το videogame, στο οποίο η δυσκολία ανεβαίνει όσο πιο μαύρο γίνεται το δέρμα του πρωταγωνιστή. Τελικά το Fractured but Whole έχει κυκλοφορήσει εδώ και ένα χρόνο και μπορούμε να πούμε ότι άφησε πίσω του κάποιες αστείες ώρες gameplay, όμως μας άφησε και μια πικρή γεύση.
Ξεκινώντας απ’ τη βασική ιστορία του Fractured but Whole, κάθε fan της τηλεοπτικής σειράς -η οποία έκλεισε πέρσι 20 χρόνια τηλεοπτικών εμφανίσεων- σίγουρα θα σκεφτεί ότι όσο παίζει είναι σαν να έχει τον έλεγχο της εξέλιξης ενός επεισοδίου της σειράς. Το Fractured but Whole μας προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία απ’ τον κόσμο του South Park, αφού τόσο οι cinematic σκηνές, όσο και οι ώρες του gameplay είναι έτσι σκηνοθετημένες ώστε να δίνουν τη συνέχεια μιας ιστορίας που εξελίσσεται σε ένα πολύωρο επεισόδιο της σειράς.
Σε αυτό το πολύωρο επεισόδιο βρίσκουμε την παρέα των παιδιών του South Park να έχει ντυθεί με superhero στολές και να προσπαθεί να στήσει το δικό της κινηματογραφικό και τηλεοπτικό σύμπαν στα σκαριά του MCU. Όμως όπως το MCU έχει ως αντίπαλο δέος του DCEU, έτσι και εδώ ο Batmanοειδής Cartman ηγείται των Coon and Friends, οι οποίοι ανταγωνίζονται τους Freedom Pals για το ποια superhero ομάδα θα ελέγξει και θα θέσει υπό την προστασία της την πόλη του South Park. Πρώτη αποστολή των Coon and Friends είναι να βρουν μια γάτα που αγνοείται, ώστε με την εύρετρα που προσφέρει η αγγελία να χρηματοδοτήσουν το franchise τους. Όμως η εξαφάνιση της γάτας της αγγελίας κρύβει πολλά περισσότερα μυστικά, από όσα μπορούσαν να φανταστούν οι ατρόμητοι υπερασπιστές του Δημοτικού του South Park. Έτσι λοιπόν θα οδηγηθούν σε μεγάλους μπελάδες αφού θα τα αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν μεθυσμένους πατεράδες, ρατσιστές αστυνομικούς, ανθρωπόμορφους κάβουρες, μέχρι και κοσμογονικά τέρατα! Και φυσικά οι αποστολές τους έχουν συγκεκριμένο ωράριο: απ’ την ώρα που θα σχολάσουν μέχρι την ώρα που θα πρέπει να γυρίσουν σπίτι για ύπνο, αλλά και κάποιες βραδινές ώρες, αν καταφέρουν να το σκάσουν απ’ την επιτήρηση των γονιών τους και να βγουν στο σκοτάδι να αντιμετωπίσουν το έγκλημα.
Η gameplay εμπειρία του South Park είναι αρκετά διασκεδαστική, ενώ σίγουρα θα αφήσει ικανοποιημένο κάθε fan της σειράς. Μια συμπύκνωση του παιχνιδιού θα μπορούσε να το χαρακτηρίζει ως «ένα D&D με superheroes στην εποχή των social media και του Τραμπ». Το Fractured but Whole στην ουσία είναι ένα roleplaying videogame, το οποίο στηρίζει τα συστήματα μάχης του και την ανάπτυξη των χαρακτήρων στα αντίστοιχα του κόσμου του D&D, προσαρμοσμένα όμως σε superhero εκδοχές, που προσφέρουν και τις αντίστοιχες υπερδυνάμεις στους χαρακτήρες. Η προσοχή που έχει δοθεί απ’ τους δημιουργούς στην ανάπτυξη της μάχης είναι προφανής, αφού τόσο με τη δυνατότητα επιλογής κάθε φορά διαφορετικής ομάδας, αλλά και με την ανάγκη προσαρμογής της μάχης απέναντι σε χαρακτήρες με διαφορετικούς μηχανισμούς και δυνάμεις, στο τέλος δεν πλήττεις από μονότονες μάχες.
Πέρα από τη μάχη, σημαντική πινελιά που δίνει ζωντάνια στο παιχνίδι είναι η έξυπνη χρησιμοποίηση της τεχνολογίας. Ο χαρακτήρας μας χειρίζεται το smartphone του ανά πάσα στιγμή. Είτε για να βγάλει μια selfie με κάποιον άγνωστο, ώστε να τον κάνει follow και να αναπτύξει τη δημοτικότητά του στο Coonstagram (δηλαδή το Southparkικό Instagram), είτε για να ανοίξει την εφαρμογή με το χάρτη της πόλης, είτε για να κάνει video κλήση με το αρχηγείο, είτε για το άνοιγμα διαφόρων άλλων εφαρμογών. Η σάτιρα της υπερπροβολής στα social media δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα South Park, που είναι φρέσκο σε ιδέες, ακόμα και δύο δεκαετίες μετά την πρώτη εμφάνισή του.
Το ζήτημα του χιούμορ στο Fractured but Whole, ίσως είναι το μεγάλο αγκάθι του videogame, το οποίο τελικά μας αφήνει με μια πικρή γεύση για τον τίτλο. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το χιούμορ και η πλοκή του videogame είναι αντίστοιχο με εκείνα της τηλεοπτικής σειράς, οπότε έναν φανατικό fan δεν θα τον δυσαρεστήσει. Όμως ακριβώς επειδή το παιχνίδι ακολουθεί πιστά την πορεία της σειράς, το αποτέλεσμα είναι ότι κουβαλάει και τη συντηρητική στροφή, την οποία ξεκάθαρα έχει κάνει η σειρά τα τελευταία χρόνια (η οποία ποτέ δεν ήταν και ιδιαίτερα προοδευτική).
Δυστυχώς, ακόμα πιο ενοχλητική κι απ’ τα απανωτά fart jokes είναι η ιδιότυπη λογική των ίσων αποστάσεων απ’ την αμερικανική alt-right κι απ’ τον δικαιωματικό λόγο, που αντικειμενικά καταλήγει μια άλλη όψη του alt-right! Το Fractured but Whole εκτυλίσσεται την εποχή του Τραμπ, στον οποίο φανερά ασκεί κριτική, όπως άλλωστε είχε κάνει και στα επεισόδια της 20ης σεζόν, όπου σατίριζε το ρατσισμό του και την παρανοϊκή επιθετικότητά του. Έτσι και εδώ εμφανίζονται ως αντίπαλοι μας, οι υποστηρικτές του Τραμπ, αυτή η κοινωνική κατηγορία που αυτοπροσδιορίζεται ως η «λευκή εργατική τάξη», η οποία θέλει να διώξει τους μετανάστες που της παίρνουν τις δουλειές και να κάνει την Αμερική ξανά σπουδαία, ενώ ένα ολόκληρο storyline αφιερώνεται στον ακραίο ρατσισμό της αστυνομίας. Αυτά δεν είναι λίγα, αν σκεφτεί κανείς ότι έτσι το South Park μπαίνει στο μάτι πολλών fans του. Όμως από την άλλη δεν λείπει η alt-right λογική, που παρουσιάζει, τις μειονότητες, τους υπέρμαχους των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, τους αντιρατσιστές και τους αντισεξιστές (και τελικά τους αριστερούς) ως υπερβολικούς «Social Justice Warriors». Έτσι η σάτιρα του political correct βρίσκεται σε πολλά σημεία, όπως όταν περνάς απ’ το πάρκο και ένα κορίτσι φωνάζει επικριτικά ότι «δεν υπάρχουν αρκετοί γυναικείοι χαρακτήρες στο South Park» ή όταν καλείται ο χαρακτήρας να επιλέξει φύλο και ουσιαστικά το παιχνίδι προσπαθεί να μας πείσει ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένας ρατσισμός για τον straight άνδρα, αντίστοιχος με τον σεξισμό (ακόμα και τη ρατσιστική βία) που βιώνουν καθημερινά οι γυναίκες και τα LGBTQ άτομα στις πατριαρχικές κοινωνίες της σύγχρονης συντηρητικής Δύσης. Είναι ένα αντίστοιχο επιχείρημα με το ρατσισμό «κατά των λευκών» ή και «κατά των Ελλήνων», που προσπαθεί να σχετικοποιήσει το ρατσισμό και το φασισμό, που αναπτύσσεται στις κοινωνίες μας.
Πάντως, παρά την στρεβλή πολιτική του σάτιρα, το South Park: The Fractured but Whole παραμένει ένα αρκετά διασκεδαστικό παιχνίδι, το οποίο σίγουρα θα ικανοποιήσει κάθε fan της τηλεοπτικής σειράς, αλλά και όποιον θέλει να περάσει κάποιες gaming ώρες κάνοντας μάχες με superheroes σε έναν πανέμορφα σχεδιασμένο animation κόσμο.