Goblin Slayer – Μια anime μεταφορά για το σύνδρομο Asperger;

iskender Από iskender 8 Λεπτά Ανάγνωσης

To Goblin Slayer είναι ένα anime που έβγαλε την πρώτη του σεζόν μέσα στο 2018 και κέρδισε τις καρδιές πολλών fans των anime για την ίσως απλοϊκή, αλλά ιδιαίτερη πλοκή του. Σε έναν κλισέ μεσαιωνικό κόσμο φαντασίας όπου ζούνε άνθρωποι, ξωτικά, νάνοι και άλλα τόσα πλάσματα της φαντασίας, γεμάτο με adventurers που προσπαθούν να γίνουν δοξασμένοι ήρωες, ο πρωταγωνιστής μας έχει μόνο έναν σκοπό στην ζωή του: Να σκοτώνει goblin. Ναι καλά ακούσατε, είναι ένα anime όπου επί 12 επεισόδια, ο πρωταγωνιστής μας και οι σύντροφοι του πολεμάνε μόνο ένα είδος εχθρού και παρ’ολα αυτά δεν γίνεται καθόλου κουραστικό.

Τα goblins σε αυτό τον κόσμο είναι μια βάρβαρη φυλή που δεν μπορεί να αναπτύξει δικό της πολιτισμό αλλά μπορεί να αντιγράψει και να προσαρμοστεί παίρνοντας ήδη υπάρχοντα στοιχεία πολιτισμού άλλων πολιτισμένων φυλών. Είναι μόνο αρσενικά και για να αναπαραχθούν πρέπει να απαγάγουν και να βιάζουν θηλυκά από άλλες φυλές (μέχρι στιγμής τους έχουμε δει να απαγάγουν γυναίκες ανθρώπους και γυναίκες ξωτικά). Είναι από την φύση τους δειλοί και κοιτάνε πάντα να στήνουν παγίδες και ενέδρες στους εχθρούς τους παρά να επιτίθενται κατα μέτωπο. Επίσης όταν βλέπουν ότι χάνουν μία μάχη κοιτάνε να το βάλουν στα πόδια ή να βάλουν τα κλάμματα υποκρινόμενοι ότι έχουν μετανοιώσει ελπίζοντας ότι ο αντίπαλος θα τους λυπηθεί. Αν και στην αρχή εκφράζονται αμφιβολίες για το αν είναι λύση το να σκοτώνεις τα goblins, μέσα στην συνέχεια της σειράς ξεκαθαρίζεται ότι τα goblins και οι άλλες πολιτισμένες φυλές δεν μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά.

Ο πρωταγωνιστής είναι ένας ψυχρός και αντικοινωνικός νεαρός άνδρας που δεν φαίνεται να έχει παραπάνω ενδιαφέροντα στην ζωή του πέρα από το να μαθαίνει όσα περισσότερα για τα goblins για να μπορεί να τα σκοτώνει καλύτερα. Αυτά τα χαρακτηριστικά του έχουν κάνει πολλούς fans να θεωρούν ότι ίσως να έχει κάποιοι είδους ψυχοσωματική διαταραχή. Πολλοί θεωρούν ότι μπορεί να έχει αυτισμό και πιο συγκεκριμένα σύνδρομο Asperger.

Είναι πολλά τα στοιχεία που δείχνουν να υποστηρίζουν αυτή την θεωρία:

  • Δυσκολία έκφρασης συναισθημάτων

Ο Goblin Slayer, όπως είπαμε και παραπάνω, είναι πολύ ψυχρός και αντικοινωνικός. Μιλάει στους υπόλοιπους χαρακτήρες με πολύ κοφτές απαντήσεις, δείχνει μια αδιαφορία όταν του εκφράζουν τα συναισθήματα τους και τις ανησυχίες τους και λέει την αλήθεια όπως είναι χωρίς να τον νοιάζει για το ποια θα είναι η αντίδραση αυτού που θα την ακούσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται αντιπαθητικός σε αυτούς που δεν τον ξέρουν καλά. Όμως, όπως έχει φανεί αρκετές φορές, δείχνει να νοιάζεται για τους συντρόφους του και για όσους προστατεύει. Είναι διατεθιμένος να τους κάνει χάρες που θα τους κάνουν χαρούμενους ακόμα και αν δεν καταλαβαίνει για ποιό λόγο θα γίνουν χαρούμενοι. Έτσι, οι κοντινοί του προσπαθούν σιγά σιγά να τον κάνουν να ‘’ανοίξει’’ και να γίνει πιο κοινωνικός.

Η δυσκολία έκφρασης συναισθημάτων είναι ένα χαρακτηριστικό των ανθρώπων με σύνδρομο Asperger. Παρ’όλο που αισθάνονται πράγματα για άλλους ανθρώπους δυσκολεύονται να τα εκφράσουν με αποτέλεσμα μερικές φορές οι άλλοι να νομίζουν ότι είναι αναίσθητικοι ή ότι αδιαφορούνε.

  • Διάφορες παράξενες συμπεριφορές επειδή είναι πρακτικές.

Η δυσκολία έκφρασης συναισθημάτων δεν είναι το μόνο πρόβλημα κοινωνικοποίησης του Goblin Slayer. Ενώ είναι ένας υψηλόβαθμος adventurer, φοράει μια σκουριασμένη πανοπλία και χρησιμοποιεί φθηνιάρικα όπλα που όποτε χαλάνε τα αντικαθιστά με άλλα όπλα που έχει κλέψει από τα goblins που έχει σκοτώσει. Αυτό προκαλεί μεγάλη αντίθεση με τους άλλους υψηλόβαθμους adventurers που φοράνε γυαλιστερές πανοπλίες και έχουν μεγάλα και εντυπωσιακά όπλα. Δεν βγάζει το κράνος του ούτε όταν τρώει γιατί θέλει να είναι πάντα φυλαγμένος από μία πιθανή επίθεση από τα goblins. Αυτό προκαλεί ακόμη περισσότερη απέχθεια καθώς οι περισσότεροι χαρακτήρες δεν έχουν δει ποτέ το πρόσωπο του. Κάθε πρωί όταν ξυπνάει στο αγρόκτημα στο οποίο τον φιλοξενεί η παιδική του φίλη η Farm Girl, τσεκάρει γύρω από το αγρόκτημα για να δει αν τον παρακολουθούνε τα goblins.

Διάφορες συμπεριφορές που δεν είναι και πολύ κοινωνικά αποδεκτές αλλά έχουν μια πρακτική αξία και η εμμονή σε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό των ανθρώπων με σύνδρομο Asperger.

  • Εμμονική ενασχόληση με ένα συγκεκριμένο θέμα

Ο Goblin Slayer, όπως ήδη έχουμε πει αρκετές φορές, έχει εμμονική ενασχόληση με τα goblins. Έχει αναλύσει τον τρόπο που σκέφτονται, κάνει συνεχώς παρατηρήσεις αν βλέπει κάτι ασυνήθιστο στην συμπεριφορά τους. Παρ’όλο που έχει ένα προσωπικό μίσος για τα goblins και έχει ορκιστεί εκδίκηση (κατέστραψαν το χωριό του, βιάσαν και σκότωσαν την αδερφή του), δεν είναι δογματικός απέναντι τους. Όταν στο πρώτο επεισόδιο η Priestess τον βλέπει να σκοτώνει goblin παιδάκια που έχουν βάλει τα κλάμματα, τον ρωτάει γιατί το κάνει αφού μπορεί να υπάρχουν καλά goblins. Αυτός της απαντάει ψυχρά ότι είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο ίσως κάποιο goblin να αλλάξει και να γίνει καλό αλλά δεν μπορεί να πάρει το ρίσκο.

Οι άνθρωποι με σύνδρομο Asperger πολύ συχνά έχουν εμμονική ενασχόληση με ένα συγκεκριμένο θέμα και αποκτούν πολλές γνώσεις για αυτό. Αν και αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες, πολλές φορές διαπρέπουν σε έναν επιστημονικό τομέα ή έχουν έντονες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις σε κάποιο ζήτημα.

Στα τελευταία επεισόδια του πρώτου κύκλου ο Goblin Slayer αντιλαμβάνεται ότι ένας τεράστιος στρατός από goblins ετοιμάζεται να επιτεθεί στο αγρόκτημα στο οποίο μένει. Αντιλαμβανόμενος ότι δεν μπορεί να τους νικήσει μόνος του τρέχει στο Adventurers Guild και τους ζητάει βοήθεια. Οι υπόλοιποι adventurers, ακόμα και αυτοί που δεν τον συμπαθούν ή είναι καχύποπτοι απέναντι του, ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ενώ ξέρουν ότι δεν έχει να τους δώσει αξιόλογη ανταμοιβή, μόνο και μόνο επειδή σέβονται τον αγώνα που έχει κάνει για την κοινότητα του όλα αυτά τα χρόνια. Ακολουθόντας πιστά το σχέδιο του οργανώνουν μία δυνατή άμυνα και κατατροπώνουν τα goblins. Στο τελος του επεισοδίου πίνουν όλοι μαζί πίσω στo Guild. Εκεί η Priestess του ζητάει να βγάλει το κράνος του για να δει το πρόσωπο του. Αυτός της κάνει τη χάρη και τότε όλοι οι adventurers μαζεύονται γύρω και βλέπουν ενθουσιασμένοι για πρώτη φορά το πρόσωπο του.

Τα τελευταία επεισόδια μπορούν να αναγνωστούν μεταφορικά σαν ένα θετικό μήνυμα για τους ανθρώπους που έχουν σύνδρομο Asperger. Ακόμα και αν φαίνονται “ιδιαίτεροι” και γι’ αυτό νιώθουν αποξενωμένοι, άμα θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες τους για το καλό της κοινότητας τους, τελικά θα κερδίζουν την αγάπη και τον θαυμασμό από αυτήν.

Αναδημοσίευση από το iskender-mag

Μοιραστείτε το Άρθρο
Από iskender
Follow:
Το iskender είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που γεννήθηκε στην Ξάνθη. Πήρε το όνομα του απ'το ισκεντέρ κεμπάπ. Στο iskender γράφουν παιδιά που μεγαλώσαν με Ατρόμητους στην ΕΡΤ και Πάπυρους στο ALTER. Ελπίζουν τα κείμενά τους να είναι τόσο νόστιμα όσο και το ομώνυμο κεμπάπ.