Από τα απαράδεκτα γραφικά του πρώτου, στο απαράδεκτο game play του τελευταίου. Πως θα κατατάσσαμε σήμερα τα 8 παιχνίδια Harry Potter?
8. The Goblet of Fire
Δεν είναι τυχαίο που η χειρότερη ταινία Harry Potter μας έδωσε και το χειρότερο παιχνίδι της σειράς. Το παιχνίδι αυτό πήρε μια στροφή σε σχέση με τα τρία προηγούμενα παιχνίδια, αντικαθιστώντας το exploring και τα side quests των προηγούμενων με περισσότερο action.
Έφερε μεν καλύτερα γραφικά και multiplayer. Αλλά το σύστημα με τις ασπίδες σε ανάγκαζε να επαναλάβεις ξανά και ξανά τα ίδια, εύκολα επίπεδα. Αναγκάζοντάς σε να ακολουθήσεις την πλοκή της ιστορίας κατέληξε να είναι ένα αδιάφορο, γραμμικό παιχνίδι, από το οποίο δε θυμάσαι και πολλά.
7. Deathly Hallows, part 1
Τόσο χαμμένο potential σε ένα παιχνίδι, που θα μπορούσε να μας έχει δώσει τόσα πολλά. Το κομμάτι του camping και του road trip τόσο στο βιβλίο όσο και στην ταινία είναι ιδιαίτερα αδύναμα σημεία. Εδώ όμως ήταν η ευκαιρία του παιχνιδιού να λάμψει. Να μας δώσει ένα πιο immersive, πιο open world περιβάλλον έξω από τα όρια του Hogwarts.
Στη πραγματικότητα το παιχνίδι κατέληξε να είναι μια κακή εκδοχή του Call of Duty, όπου πέρναγες την περισσότερη σου ώρα σε stealth mode. Έχασε τελείως το feeling των προηγούμενων παιχνιδίων, με αποτέλεσμα να νιώθεις ότι παίζεις ένα μέτριο third person shooter.
6. Deathly Hallows, part 2
Οκ, δέχομαι ότι μπορεί να είμαι προκατειλημμένη λόγω του πόσο πολύ δε μου άρεσε το part 1. Και ενώ σίγουρα ήταν καλύτερο από το προηγούμενο συνεχίζει να είναι ένα κακό παιχνίδι.
Μια καλύτερη εκδοχή του third person shooter που πήραμε στο προηγούμενο, με πιο δυνατά spells, που ναι μεν έχει πλάκα αλλά οι μονομαχίες με ξόρκια δεν είναι μονομαχίες στην Άγρια Δύση. Πραγματικά, πως μπορείς να χαραμίσεις τόσο πολύ τις δυνατότητες που είχαν αυτά τα δύο παιχνίδια?
5. The Half Blood Prince
Για πολλούς αυτό το παιχνίδι είναι μια καλύτερη εκδοχή του Order of the Phoenix, κρατώντας τα στοιχεία που το έκαναν ενδιαφέρον και βάζοντας καινούργια. Με αυτή τη λογική θα έπρεπε να ήταν πιο ψηλά στη λίστα. Όμως ενώ το Order of the Phoenix ήρθε να προσθέσει κάτι στα παιχνίδια Harry Potter, το συγκεκριμένο δε κατάφερε να κάνει την ίδια τομή.
Έχουμε ξανά ένα open world Ηοgwarts, το οποίο είναι πάντα ενδιαφέρον να εξευρευνείς. Απλά ένιωσα ότι αυτή τη φορά έχεις λιγότερα πράγματα να κάνεις. Σίγουρα το να φτιάχνεις φίλτρα είναι πολύ ενδιαφέρον, οι μονομαχίες είναι πολύ ωραίες, το Quidditch το ίδιο, αλλά πέρα από αυτά τι άλλο μπορείς να κάνεις?
4. Sorcerer’s Stone
Το παιχνίδι αυτό ήταν μάλλον το πρώτο παιχνίδι που θυμάμαι να παίζω στον υπολογιστή. Και για αυτό το λόγο θα μπορούσα να του δώσω την πρώτη θέση αλλά θα προσπαθήσω να είμαι αντικειμενική. Σαν παιχνίδι επέλεξε να είνα πιο κοντά στο βιβλίο από την ταινία και αυτό φαίνεται στις λεπτομέρειες που έχουν κρατήσει. Ειδικά το Quidditch ήταν ένα υπέροχο mini game.
Ακόμη και για την εποχή του τα γραφικά ήταν κακά, με αποτέλεσμα να έχουν γεράσει ακόμα χειρότερα. Η γωνία της κάμερας κάνει το παιχνίδι σχεδόν unplayable. Αν κάτι μου έχει μείνει βέβαια από αυτό το παιχνίδι είναι ο Harry να φωνάζει “FLIPENDO!” στα πάντα.
3. Order of the Phoenix
Μετά το Goblet of Fire πολλοί fans διαμαρτυρήθηκαν γιατί δε τους άφηνε να εξερευνήσουν το κάστρο. Έτσι, ήρθε το Order of the Phoenix να μας δώσει το μεγαλύτερο, πιο διαδραστικό Hogwarts που είχαμε δει μέχρι στιγμής. Το ίδιο το παιχνίδι σε έβαζε να κάνεις πολλά mini quests, τα οποία σε έβαζαν να εξευρενήσεις όλες τις γωνιές του κάστρου.
Φαίνεται η μεγαλή προσοχή που δόθηκε τόσο στο σχεδιασμό του Hogwarts αλλά και αυτών που το κατοικούν. Είχαμε τη δυνατότητα να δούμε μέρη που δεν επισκεφτήκαμε στις ταινίες. Βέβαια ακριβώς επειδή δόθηκε τόσο μεγάλη έμφαση στο κομμάτι του Hogwars η πλοκή του παιχνιδιού κατέληξε να είναι εξαιρετικά γραμμική, με τα περισσότερα σημαντικά γεγονότα να γίνονται σε cut scenes.
2. Chamber of Secrets
Για πολλά το καλύτερο ίσως παιχνίδι Harry Potter, πήρε το Hogwarts του πρώτου παιχνιδιού και έκτισε πάνω σε αυτό. Ίσως η καλύτερη προσθήκη ήταν αυτή των εξωτερικών χώρων του Hogwarts, αυξάνοντας το κομμάτι της εξερεύνησης και του puzzle solving. Πέρα από αυτό βλέπουμε και άλλα εξαιρετικά μέρη του franchise όπως η Diagon Alley, το Burrow και προφανώς το Chamber of Secrets.
Με μεγάλη βελτίωση όσον αφορά την κάμερα και τα ξόρκια, μεγάλο αρνητικό είναι ότι τα γραφικά παραμένουν – για την εποχή τους – σε πολύ κακό επίπεδο. Επίσης ο χειρισμός συνεχίζει να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.
1. Prisoner of Azkaban
To Prisoner of Azkaban έκανε το εξής εξαιρετικό. Κατάφερε να συνδιάσει το light-hearted charm των δύο πρώτων παιχνιδιών, δίνοντας ένα πιο σοβαρό τόνο στη πλοκή. Ταυτόχρονα όμως σου έδωσε και ένα open-world Ηοgwarts. Μεγαλύτερο κάστρο, περισσότερα mini games, περισσότεροι χαρακτήρες.
Χωρίς να κάνει το λάθος που έκανε το Order of the Phoenix, νιώθεις ότι τα πράγματα που κάνεις προχωρούν όντως την πλοκή. Μεγάλο πλεονέκτημα στο παιχνίδι είναι και η προσθήκη του Buckbeak, που σου επιτρέπει να πετάξεις γύρω από το κάστρο. Είναι επίσης το πρώτο παιχνίδι που μπορείς, τις περισσότερες φορές, να διαλέξεις αν θα παίξεις με το Harry, τον Ron ή την Hermione. Στα αρνητικά του παιχνιδιού θα έβαζα τα dungeons τα οποία σε βάζουν οι καθηγητές να κάνεις, τα οποία συχνά καταλήγουν εξαιρετικά επαναλαμβανόμενα.