Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ένας Σκοτεινός Ιππότης – Μια βραδιά στο Γκόθαμ
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
    Say Nothing – Η σκοτεινή πλευρά των επαναστάσεων
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στέλιος Ανατολίτης: «Θέλω να βρω το μη προφανές αστείο»
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Αυτό είναι ραπ για τον λαό – Τα καλύτερα ελληνικά rap albums του 2024
    26 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Comic > DC > Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
ComicDCExclusiveJokerΑφιερώματα

Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Δημοσιεύτηκε 27 Φεβρουαρίου 2025
Τελευταία Ενημέρωση 27 Φεβρουαρίου 2025
7 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Μπορεί να θεραπευθεί ο Joker; Διάφοροι έχουν επιχειρήσει να τον «γιατρέψουν» στο παρελθόν, με πιο διάσημη περίπτωση εκείνη της Harley Quinn -μία απόπειρα με καταστροφικές συνέπειες. Αλλά και στο εξαιρετικό White Knight του Sean Murphy, παρόλο που ο Joker εμφανιζόταν ως θεραπευμένος, τα πράγματα ήταν τελικά πολύ πιο περίπλοκα. Επομένως, το ερώτημα που έθεσαν οι Jeff Lemire και Andrea Sorrentino στο «Joker: Killer Smile» (ή «Joker: Φονικό Χαμόγελο» όπως κυκλοφορεί στην ελληνική μετάφραση απ’ τις εκδόσεις Anubis) δεν είναι καινούριο. Όμως, η εκδοχή του δημιουργικού δίδυμου του Gideon Falls (και όχι μόνο) δεν ακολουθεί πεπατημένες διαδρομές. 

Contents
Η πλοκήMind games με τον JokerΈνα Batman spin-offΤο σχέδιο του SorrentinoΑπό το «Killing Joke»... στο «Killer Smiler»Joker: Αφιέρωμα

Με το σκοτεινό χαρακτήρα των ιστοριών τους και την ικανότητά τους να αποτυπώνουν με ρεαλισμό την ψυχολογία των χαρακτήρων τους, οι Lemire – Sorrentino προσέφεραν μία απ’ τις πιο εντυπωσιακές κυκλοφορίες του imprint DC Black Label και μία απ’ τις κορυφαίες ιστορίες με πρωταγωνιστή τον Joker των τελευταίων χρόνων -αν όχι δεκαετιών.

Η πλοκή

Ο Δρ. Μπεν Άρνελ γνωρίζει βέβαια για τις προηγούμενες απόπειρες θεραπείας του Joker και ποια ήταν τα αποτελέσματά τους. Όμως θεωρεί ότι ο ίδιος είναι διαφορετικός κι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταφέρει να βρει την πηγή της ψυχασθένειας του ασθενή του και να την θεραπεύσει. Το μόνο που ζητάει από την προϊστάμενη του στο Arkham Asylum είναι να παραταθεί ο χρόνος που του έχει δοθεί, έτσι ώστε να επιτύχει τον σκοπό του. Η άρνησή της σε συνδυασμό με τις ψυχοφθόρες συναντήσεις του -έστω και πίσω από ένα τζάμι- με τον Joker, του δημιουργεί έντονη ψυχολογική πίεση, την οποία μεταφέρει πλέον και στην προσωπική του ζωή τα βράδια που επιστρέφει στην οικογένειά του. Ο Joker παίζει με το μυαλό του· και σύντομα θα αρχίσει να χάνει τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να καταστούν δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ της πραγματικότητας και της παράνοιας.

Mind games με τον Joker

Η ιδέα των Lemire – Sorrentino είναι ότι ο Joker δεν χρειάζεται κανένα άλλο όπλο για να βλάψει τα θύματά του πέρα από το μυαλό του. Το ότι δεν κρατάει στο χέρι του ένα πιστόλι ή ότι δεν σημαδεύει τα χείλη του θύματός του με ένα μαχαίρι, σε καμία δε περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα είναι λιγότερο σαδιστής απέναντί του. Δεν μπορεί κανείς να βγει αλώβητος από μία επαφή με τον Joker, ούτε καν ο ίδιος ο Batman. Σε αυτό ήθελαν να εστιάσουν οι δημιουργοί, εστιάζοντας στις σκηνές διαλόγου μεταξύ Joker και Άρνελ, που η ένταση υποβόσκει σε κάθε λέξη. Με τα λόγια του Sorrentino, 1 ακολουθεί απόσπασμα από συνέντευξη των δημιουργών στο DC Nation  ήθελαν να αφηγηθούν την ιστορία εκείνου του «ψυχοπαθή που μπορεί να σε τρομοκρατήσει ακόμη κι όταν είναι δεμένος με χειροπέδες σε μία καρέκλα, πίσω από ένα τζάμι» γιατί μπορεί «να εισχωρήσει στο μυαλό σου αποκλειστικά με τα λόγια του». Μάλιστα, όπως σημειώνει ο ίδιος, η ιστορία ακολουθεί μια κλιμάκωση, λειτουργεί ως ένα «κρεσέντο»· ξεκινάει ήρεμα, όμως σταδιακά χάνεται ο έλεγχος και η παράνοια κυριαρχεί, κατάσταση που «αντανακλάται και στον αφηγηματικό ρυθμό, αλλά και στον σχεδιασμό των σελίδων».

Ένα Batman spin-off

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ιστορίας είναι ότι σε αυτή δεν εμπλέκεται καθόλου ο Batman, ο οποίος δεν εμφανίζεται παρά μόνο σε μερικά καρέ των τριών τευχών της κεντρικής σειράς. Αντιθέτως, οι δημιουργοί του αφιέρωσαν έναν spin-off τίτλο με τίτλο «Batman: Ο Φονιάς του Χαμόγελου», ο οποίος κυκλοφόρησε αφότου ολοκληρώθηκε η κυκλοφορία των τευχών του «Joker: Killer Smile», όμως συμπεριλαμβάνεται στην ελληνική έκδοση του τίτλου παίρνοντας τον ρόλο ενός τέταρτου κεφαλαίου της ιστορίας των Lemire – Sorrentino. Πρόκειται για μία ημι-αυτόνομη ιστορία που διηγείται με εναλλακτικό τρόπο την κλασσική ιστορία της οικογένειας Wayne, η οποία προβοκάρει έντονα θεμελιακά στοιχεία του ήρωα με τον πειραματισμό της.

Το σχέδιο του Sorrentino

Όσον αφορά το σχέδιο του Andrea Sorrentino, αυτό δεν μπορεί να σχολιαστεί από την συνολική αφηγηματική τεχνική του κόμικ, καθώς αποτελεί οργανικό κομμάτι της. Ο Sorrentino δεν εκτελεί απλώς, αλλά συνδημιουργεί την ιστορία μαζί με τον Lemire. Το format του DC Black Label προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία στους δημιουργούς και ως προς την έκταση των τευχών, δίνει τον απαραίτητο χώρο στον Sorrentino να αναπτύξει τις διαφορετικές σχεδιαστικές τεχνικές του, χτίζοντας μεθοδικά μία ατμόσφαιρα ψυχολογικού θρίλερ. Έτσι, με την αφηγηματική τεχνική της κλιμάκωσης, από τις γήινες σκηνές των συνεδριών στο Arkham Asylum χτίζεται το έδαφος για να ξετυλιχτούν οι εφιαλτικοί συλλογισμοί του δρ. Άρνελ, προκειμένου να αποδοθεί η μετάβασή του απ’ τη λογική στην παράνοια. Η εναλλαγή των σχεδιαστικών στυλ με τόσο ατμοσφαιρικό τρόπο, δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τα χρώματα της Jordie Bellaire, η οποία εναλλάσσει μαεστρικά -ιδίως- το μωβ, το πράσινο και το κόκκινο χρώμα προκειμένου να συνενώσει τους διαφορετικούς κόσμους που αναπτύσσονται στις σελίδες του κόμικ.

Από το «Killing Joke»... στο «Killer Smiler»

 Όταν ρωτήθηκε ο Lemire 2 στην ίδια συνέντευξη στο DC Nation  ποιες ήταν οι επιρροές του για το «Joker: Killer Smile» αποδείχθηκε ότι αυτές ήταν αρκετά old school· το «Killing Joke» του Moore (προφανώς), ο «Joker» των Azzarello – Bermejo, αλλά και το run των Steve Englehart και Marshall Rogers στο Detective Comics των ‘70s. Ουσιαστικά, με αυτές τις αναφορές του, ήθελε προφανώς να δηλώσει ότι ο δικός του Joker φέρει ολόκληρη την κληρονομιά του χαρακτήρα, χωρίς να υπονοεί ότι αποτελεί την συνέχεια κάποιας συγκεκριμένης εποχής. Εικονογραφώντας τον δικό τους Joker εξόχως ανθρώπινο και ρεαλιστικό στο κελί του στο Arkham, πετυχαίνουν να παρουσιάσουν μία ξεχωριστή εικόνα του χαρακτήρα, ο οποίος, όμως, μονάχα με τα λόγια του και τις εκφράσεις του διατηρεί την κληρονομιά του Clown Prince, του σημαντικότερου comic villain όλων των εποχών.

Joker: Αφιέρωμα

Μία αναδρομή στον clown prince με αφορμή το Joker: Folie à Deux
Διάβασε το αφιέρωμα

TAGGED:BatmanDCDC Black LabelDC comicsJokerKiller Smileεκδόσεις AnubisΜπάτμανΤζόκερΦονικό Χαμόγελο
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΜάνος Βασιλείου - Αρώνης
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.
Προηγούμενο άρθρο The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
Επόμενο άρθρο Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
23 Απριλίου 2025
Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
22 Απριλίου 2025
Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
16 Απριλίου 2025
Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
11 Απριλίου 2025
The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
6 Απριλίου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Sci-FiΒιβλία

To Τέλος Της Αιωνιότητας – Εχθρός είναι το προδομένο μας μέλλον

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
1 Σεπτεμβρίου 2020
Σειρές

The Sandman – Η κοινωνική ποικιλομορφιά συναντά την οπτική του όνειρου!

Aθηνά Κακλαμάνη
Aθηνά Κακλαμάνη
18 Αυγούστου 2022
Comic

Doomsday Clock- Μια συνάντηση μύθων

Αλέξανδρος Μινωτάκης
Αλέξανδρος Μινωτάκης
6 Απριλίου 2021
ComicMarvel

Το Σκοτεινό Παρελθόν του Eddie Brock που τον έκανε Venom

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
14 Φεβρουαρίου 2019
ComicDune

Dune: Τhe Graphic Novel – Γνωρίζοντας ξανά τις ερήμους του Αρράκις

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
17 Οκτωβρίου 2021
ComicΒιβλία

Ποια βιβλία/comics να διαβάσετε δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο;

admin
admin
27 Δεκεμβρίου 2018
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?