Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ένας Σκοτεινός Ιππότης – Μια βραδιά στο Γκόθαμ
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
    Say Nothing – Η σκοτεινή πλευρά των επαναστάσεων
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στέλιος Ανατολίτης: «Θέλω να βρω το μη προφανές αστείο»
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Αυτό είναι ραπ για τον λαό – Τα καλύτερα ελληνικά rap albums του 2024
    26 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Οι νικητές/-τριες των ΕΒΚ 2024 και κάποιες πρώτες σκέψεις
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Comic > Οι νικητές/-τριες των ΕΒΚ 2024 και κάποιες πρώτες σκέψεις
Comic

Οι νικητές/-τριες των ΕΒΚ 2024 και κάποιες πρώτες σκέψεις

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Δημοσιεύτηκε 18 Μαΐου 2024
Τελευταία Ενημέρωση 7 Ιουνίου 2024
10 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Στον απόηχο μίας γιορτινής -δυστυχώς όμως βροχερής- ημέρας, πρώτης ημέρας της δεύτερης χρονιάς της νέας εποχής του Comicdom–Con Athens στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, απονεμήθηκαν τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κόμικς. Ανάμεσα σε πολλούς θεατές, σε ένα αμφιθέατρο με δομή που ευνοεί την δημιουργία ενός παρεΐστικου κλίματος, γιορτάστηκαν τα ελληνικά κόμικς σε μία τελετή με πολλά γέλια και χειροκροτήματα, αλλά και με αρκετές ανακοινώσεις – εκπλήξεις.

Contents
Εκπλήξεις και ανακοινώσειςΜία αυτονόητη βράβευσηΒροντάει ο Όλυμπος…Παρασκευούλα Ζάχαρη, Παρασκευούλα… ΖέηΝέοι και παλιοί, όλοι αναγκαίοιΥΓ: Για μία παραφωνία…Καλύτερη ΠρωτοεμφανιζόμενηΒραβείο ΚοινούΚαλύτερο ΔιαδικτυακόΚαλύτερο ΈνθετοΚαλύτερη Μεταφρασμένη ΈκδοσηΚαλύτερη ΑυτοέκδοσηΚαλλιτεχνική ΕπιμέλειαΚαλύτερο ΕξώφυλλοΚαλύτερο Διασκευασμένο ΣενάριοΚαλύτερο Πρωτότυπο ΣενάριοΚαλύτερο ΣχέδιοΚαλύτερο Κόμικ

Εκπλήξεις και ανακοινώσεις

Η μεγάλη αποκάλυψη της τελετής, την οποία teasαρε η Ακαδημία όλη την εβδομάδα μέσα απ’ την δημοσίευση καρέ από ένα μονοσέλιδο στριπ του Αντώνη Βαβαγιάννη, ήταν η δημιουργία της νέας μασκότ των βραβείων, του ΕλΒράκο, ο οποίος διαδέχτηκε τον «Βαγγέλη τον φασολάκη» – και οι δύο δημιουργίες του Tomek. Γιατί, όπως σχολίασε εύστοχα ο -πάντοτε απολαυστικός- παρουσιαστής της βραδιάς, Δημήτρης Δούκογλου, στις κριτικές για την υποεκπροσώπηση των γυναικών στα βραβεία της Ακαδημίας, η ελληνική κόμικ κοινότητα απαντά με μία μασκοτ – τσολιά με μπράτσα. Πώς αλλιώς;

Όμως, υπήρξαν μέσα στη βραδιά κι άλλες ανακοινώσεις, μεταξύ των οποίων η αποκάλυψη του νέου λογότυπου της Ελληνικής Ακαδημίας Κόμικς, η ανακοίνωση της προσπάθειας εύρεσης χρηματοδότησης για τη διανομή χρηματικών επάθλων σε ορισμένες κατηγορίες βραβείων, καθώς και η ενημέρωση για τις σχεδιαζόμενες δράσεις της Ακαδημίας, με πρώτη χρονικά την παρουσίαση των νικητών/-τριων στο κοινό λίγες μόλις ώρες αργότερα, στις 16:00 του Σαββάτου στο ίδιο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης. 

Μία αυτονόητη βράβευση

Πριν τον σχολιασμό των νικητών, ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει στην απόφαση της Ακαδημίας να απονείμει για πρώτη φορά Βραβείο Συνολικής Συνεισφοράς με αποδέκτη έναν απ’ τους σημαντικότερους δημιουργούς κόμικς της χώρας, τον Τάσο Αποστολίδη (για τον οποίο στο Smassing Culture σας φυλάμε μία έκπληξη). Ίσως με καθυστέρηση ενός έτους, αλλά με απόλυτο σεβασμό στην παρακαταθήκη του έργου του, η Ελληνική Ακαδημία Κόμικς τίμησε δεόντως τον καταξιωμένο δημιουργό, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε για το βραβείο και ενθάρρυνε τους νέους και τις νέες συναδέλφους του, καταχειροκροτούμενος από ολόκληρο το αμφιθέατρο. Οι λέξεις του «μου δίνετε ώθηση να παλέψω για την ζωή» είναι συγκλονιστικές από μόνες τους. 

Βροντάει ο Όλυμπος…

Οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς είναι αναμφίβολα οι Θανάσης Καραμπάλιος, Νίκος Σταυριανός και η Jemma Press, στους οποίους απονεμήθηκαν τέσσερα βραβεία, μεταξύ των οποίων και το Βραβείο Καλύτερου Κόμικ. Το κόμικ τους με τον τίτλο «Στη Σκιά του Ολύμπου – Ιστορίες & Θρύλοι απ ́ τα Χωριά της Ελασσόνας» είχε ξεχωρίσει απ’ την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του για την λαογραφική θεματολογία του με φολκλορ αισθητική και ασπρόμαυρες horror διαθέσεις. Πρόκειται, όμως, μάλλον για μία έκπληξη της βραδιάς η βράβευση σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες που συμμετείχε, καθώς ο ανταγωνισμός ήταν υψηλότατος σε αυτές, όπως και στις περισσότερες κατηγορίες. Ας μην ξεχνάμε μάλιστα ότι από τις τελικές πεντάδες έμειναν εκτός στιβαρές υποψηφιότητες, όπως αυτή του Working Deadline του Πάνου Ζάχαρη…

Παρασκευούλα Ζάχαρη, Παρασκευούλα… Ζέη

Τα βραβεία σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν μετριούνται ποσοτικά αλλά ποιοτικά. Όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι μετά το δίδυμο Καραμπάλιου – Σταυριανού, η αμέσως επόμενη «συλλέκτρια» βραβείων της βραδιάς ήταν η Γεωργία Ζάχαρη. Και εάν με το «Κοντά στις Ράγες» σε συνεργασία με την Στέλλα Στεργίου, βρίσκονταν ήδη σε κεκτημένη ταχύτητα απ’ την προηγούμενη πανέμορφη διασκευή τους για το Καπλάνι της Βιτρίνας, ξεχωριστή εντύπωση προκαλεί το έργο της που βραβεύτηκε ως το Καλύτερο Ένθετο, στο οποίο διηγείται ιστορίες γυναικών με καρκίνο. Μονάχα απ’ τον τίτλο και την θεματολογία καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για ένα δύσκολο ανάγνωσμα, ακόμα κι αν είναι αποδοσμένο στην φόρμα των κόμικς. Όμως, η τρυφερότητα με την οποία μεταχειρίζεται η Ζάχαρη τις πρωταγωνίστριές της και η φροντίδα της για τις ιστορίες που της εκμυστηρεύτηκαν, διευκολύνουν την ανάγνωση ενός έργου που χαράζει έναν σημαντικό δρόμο κοινωνικής ευαισθητοποίησης για τα ελληνικά κόμικς. 

Νέοι και παλιοί, όλοι αναγκαίοι

Σε καμία περίπτωση δεν επιχειρούμε να κάνουμε ageism, ούτε μπορούμε να προτάξουμε τις ηλικίες ως διαφοροποιητικό χαρακτηριστικό σε μία χρονιά που ο ένας εκ των δύο μεγάλων νικητών ανήκει στην Gen Z… Όμως, κάθε βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου/-ης καλλιτέχνη αξίζει -και πρέπει- να τραβάει τα βλέμματα του κοινού και γι’ αυτό απονέμεται χρονικά πρώτο κάθε χρονιά απ’ την Ακαδημία. Φέτος, ως Καλύτερη Πρωτοεμφανιζόμενη αναδείχθηκε η Κόννυ Τσιχλογιάννη με το «Κλάμα της Μέδουσας», μία εξαιρετική  αυτοέκδοση που συνδυάζει σεναριακά τον μύθο της Μέδουσας με το σύγχρονο κίνημα #MeToo. Κι επειδή στο τσακ ήσασταν να μας κατηγορήσετε για ageism πριν, ας κάνουμε και μία αναφορά στο βραβείο της Καλλιτεχνικής Επιμέλειας που απονεμήθηκε στον Brian Mince, ο οποίος με την «Τρύπια Γάτα» του οριακά μας «τρίπ»αρε κι εμάς με τα κόλπα που έκανε στα γραφιστικά της έκδοσης. 

Πάντως, για να πάμε και στην αντίπερα όχθη, θα πρέπει να διαφωνήσουμε με τον απόλυτο τρόπο που ο Tasmar απαίτησε «τόπο στα νιάτα» παραλαμβάνοντας το Βραβείο Καλύτερης Αυτοέκδοσης, καθώς και η συνεισφορά των καταξιωμένων καλλιτεχνών πρέπει να τιμάται, ακόμα και μετά από πολλά χρόνια αναγνώρισης. Έτσι, για μία ακόμη χρονιά διακρίθηκε ο ίδιος και ο γάτος του, η Kuro, ο Νικόλας Στεφαδούρος με τις αξιολάτρευτες διαδικτυακές του Μπαμπαδοϊστορίες και φυσικά το κλασσικό αλλά πάντα αγέραστο Blacksad, το 7ο τεύχος του οποίου μετέφρασε σχεδόν παράλληλα με την πρωτότυπη έκδοση η Τατιάνα Ραπακούλια στα ελληνικά για τις εκδόσεις Μικρός Ήρως. 

ΥΓ: Για μία παραφωνία…

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, τα φετινά υποψήφια κόμικς ήταν πολλά και υπήρξε έντονος ανταγωνισμός στις περισσότερες κατηγορίες, με αποτέλεσμα να μείνουν τελείως εκτός ακόμα και καταξιωμένοι δημιουργοί, όπως ο Πάνος Ζάχαρης που έχει ολόκληρη τροπαιοθήκη από ΕΒΚ στο εργαστήριό του. Και βεβαίως, όταν υπάρχει ανταγωνισμός, πολύ πιθανό είναι να υπάρξουν και αδικίες. Όμως, φέτος, περισσότερο από ποτέ μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι υπήρξε μία εξώφθαλμη και εντελώς δυσερμήνευτη αδικία σε βάρος του «Ζορμπά» του Soloup. Το έργο στο οποίο ο Soloup έδωσε για μία ακόμη φορά την ψυχή του, αφοσιωμένος για μήνες ολόκληρους στην έρευνα, στον σχεδιασμό του project και την υλοποίησή του, ένα έργο που αποδεικνύει την βαθιά κατανόηση του έργου του Καζαντζάκη και του μέσου των κόμικς, ένα πραγματικό υπόδειγμα διασκευής σεναρίου που δεν αναμασά αλλά αναδομεί το πρωτότυπο έργο, είναι άκρως ανησυχητικό ότι δεν απέσπασε ούτε ένα βραβείο από όσα προτάθηκε. Και η λέξη «ανησυχία» δεν τοποθετείται τυχαία…

Ακολουθούν αναλυτικά οι νικητές και οι νικήτριες των ΕΒΚ 2024

Καλύτερη Πρωτοεμφανιζόμενη

Το Κλάμα της Μέδουσας, Σενάριο, Σχέδιο, Εξώφυλλο: Κόννυ Τσιχλογιάννη

Βραβείο Κοινού

Το Διπολυκάκι 1, Σενάριο, Σχέδιο, Eξώφυλλο: Μαρία-Ελισάβετ Κοτίνη, Καλλιτεχνική επιμέλεια: crispy shift, Εκδόσεις: red n’ noir

Καλύτερο Διαδικτυακό

Μπαμπαδοϊστορίες, Σενάριο, Σχέδιο, Εξώφυλλο, Καλλιτεχνική επιμέλεια: Νικόλας Στεφαδούρος

Καλύτερο Ένθετο

Ιστορίες από την Αίθουσα Αναμονής – Ένα Κόμικ για τις Γυναίκες με Καρκίνο, Σενάριο: Γεωργία Ζάχαρη, Σχέδιο, Εξώφυλλο: Γεωργία Ζάχαρη, Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γεωργία Ζάχαρη, Ρομπέρτα Γιαϊτζόγλου-Watkinson, Εκδόσεις: Eyes of Light

Καλύτερη Μεταφρασμένη Έκδοση

Blacksad #7 – Τα Πάντα Καταρρέουν (Δεύτερο Μέρος), Σενάριο: Juan Diaz Canales, Σχέδιο, Εξώφυλλο: Juanjo Guarnido, Καλλιτεχνική επιμέλεια:Tίνα Χελιώτη, Μετάφραση: Τατιάνα Ραπακούλια, Εκδόσεις: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ

Καλύτερη Αυτοέκδοση

Kuro the Black Magik Kat – Nekomusume, Σενάριο, Σχέδιο, Εξώφυλλο, Καλλιτεχνική επιμέλεια: Tasmar

Καλλιτεχνική Επιμέλεια

Η Τρύπια Γάτα, Σενάριο, Σχέδιο, Εξώφυλλο, Καλλιτεχνική επιμέλεια: Brain Mince

Καλύτερο Εξώφυλλο

Στη Σκιά του Ολύμπου – Ιστορίες & Θρύλοι απ ́ τα Χωριά της Ελασσόνας, Εξώφυλλο: Νίκος Σταυριανός, Εκδόσεις: Jemma Press

Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο

Κοντά στις Ράγιες, Σενάριο: Άλκη Ζέη, Διασκευή σεναρίου: Στέλλα Στεργίου, Γεωργία Ζάχαρη, Εκδόσεις: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο

Στη Σκιά του Ολύμπου – Ιστορίες & Θρύλοι απ ́ τα Χωριά της Ελασσόνας, Σενάριο: Θανάσης Καραμπάλιος, Εκδόσεις: Jemma Press

Καλύτερο Σχέδιο

Στη Σκιά του Ολύμπου – Ιστορίες & Θρύλοι απ ́ τα Χωριά της Ελασσόνας, Σχέδιο: Νίκος Σταυριανός, Εκδόσεις: Jemma Press

Καλύτερο Κόμικ

Στη Σκιά του Ολύμπου – Ιστορίες & Θρύλοι απ ́ τα Χωριά της Ελασσόνας, Σενάριο: Θανάσης Καραμπάλιος, Σχέδιο, Εξώφυλλο: Νίκος Σταυριανός, Εκδόσεις: Jemma Press

TAGGED:ΕΒΚ 2024Ελληνικά Βραβεία Κόμικςνικητέςνικήτριες
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΜάνος Βασιλείου - Αρώνης
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.
Προηγούμενο άρθρο ΕΒΚ 2024: Οι τελικές υποψηφιότητες
Επόμενο άρθρο Κορίννα Μέι Βεροπούλου: «Ήταν μεγάλο milestone να δημοσιεύσω κόμικ μου στο 2000AD»
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
23 Απριλίου 2025
Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
22 Απριλίου 2025
Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
16 Απριλίου 2025
Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
11 Απριλίου 2025
The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
6 Απριλίου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Comic

“Μαθαίνω να επιπλέω”, ένα graphic novel για επιχειρήσεις

Αρχοντούλα Βαρβάκη
Αρχοντούλα Βαρβάκη
27 Ιουνίου 2017
Comic

ΕΒΚ 2024: Οι τελικές υποψηφιότητες

admin
admin
13 Μαΐου 2024
ComicΕλληνικά

Στη Σκιά του Ολύμπου – Η γοητευτικά σκοτεινή πλευρά της λαογραφίας

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
7 Αυγούστου 2024
ComicΕλληνικά

Πολικός Παλαιστής – Ένα θεαματικό WWE με κοινωνικά μηνύματα

Ίωνας Αγγελής
Ίωνας Αγγελής
5 Μαΐου 2019
ComicΕλληνικά

Οι νικητές των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς 2022 (και μία μικρή αποτίμηση)

admin
admin
23 Οκτωβρίου 2022
AdvertorialsExclusive

Μια βραδιά με τους νικητές/-τριες των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς 2022

admin
admin
3 Δεκεμβρίου 2022
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?