Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Gerard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του – Ένα fantasy coming-out
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: “Μαθαίνω να επιπλέω”, ένα graphic novel για επιχειρήσεις
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Comic > “Μαθαίνω να επιπλέω”, ένα graphic novel για επιχειρήσεις
Comic

“Μαθαίνω να επιπλέω”, ένα graphic novel για επιχειρήσεις

Αρχοντούλα Βαρβάκη
Από Αρχοντούλα Βαρβάκη
Δημοσιεύτηκε 16 Μαΐου 2017
Τελευταία Ενημέρωση 27 Ιουνίου 2017
4 Λεπτά Ανάγνωσης
Barry Nalebuff (left) and Seth Goldman cofounded Honest Tea in 1997. Goldman is the company's TeaEO. Nalebuff is a professor at Yale School of Management.
SHARE

Το Μαθαίνω να επιπλέω, Πώς θα πετύχεις με μια start– up (Mission in a bottle, The Honest Guide to Doing Business Differently—and Succeeding) εκδόθηκε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Κριτική σε μετάφραση του Αβραάμ Κάουα το 2016 και φέτος ήταν υποψήφιο για το βραβείο καλύτερης μεταφρασμένης έκδοσης στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς. Θα μπορούσαμε να πούμε σύντομα (αλλά χωρίς να είμαστε ακριβείς) πως είναι η ιστορία μιας παραδειγματικής επιχείρησης, της Honest Tea σε graphic novel. Τα θέματα αυτά δεν συνοδεύονται συχνά από σκίτσα και αυτό είναι η έκπληξη αυτού του κόμικ. Οικονομικές θεωρίες και οικονομικές αποφάσεις παρουσιάζονται μέσα από απλά σκίτσα που τις κάνουν πιο προσιτές, πιο κατανοητές, πιο ευχάριστες. Αν είστε κι εσείς… αλλεργικοί στα οικονομικά βιβλία, δεν είστε σε αυτό. Μπορείτε να το δείτε απλά σαν μια ιστορία που ο Σεθ και ο Μπάρι ήθελαν να μας πουν.

Σκίτσο από το βιβλίο. Ο Σεθ πίνει κάτι με έναν φίλο του σε ένα πάρκο μετά από τρέξιμο. Σε ένα κοντινό καρέ που μπαίνει μέσα στη γενικότερη εικόνα ο Σεθ λέει: Κάτι που να με συνεπάιρνει, που να το ζω κάθε μέρα. Τα χρώματα είναι γαλάζιο, άσπρο και μαύρο.

Ο Μπάρι Νέιλμπαφ και ο Σεθ Γκόλντμαν, ή αλλιώς ένας καθηγητής στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Γέιλ και ένας πρώην φοιτητής του αποφασίζουν να φτιάξουν μια εταιρεία «έντιμου τσαγιού». Ο πρόλογος ξεκινάει με τα παρακάτω λόγια: «Διψούσαμε. Δεν βρίσκαμε κάτι που να θέλαμε να πιούμε, και ξεκινήσαμε μια εταιρεία. Θα φτιάχναμε εμφιαλωμένο παγωμένο τσάι με γνήσια γεύση τσαγιού.» Αφού τα κατάφεραν, έφτιαξαν και έναν πρωτότυπο οδηγό επιχειρήσεων: «Γράψαμε αυτό το βιβλίο για τον ίδιο λόγο που ιδρύσαμε την Honest Tea: θέλαμε να γράψουμε το βιβλίο που ευχόμασταν να είχαμε διαβάσει όταν ξεκινούσαμε.»

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή πρέπει αν σημειώσουμε πως η Honest Tea δεν στόχευε μόνο σε πωλήσεις. Ήθελε να αλλάξει τον κόσμο λίγο προς το καλύτερο μειώνοντας τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουν οι Αμερικανοί αλλά και προτείνοντας ένα μοντέλο επιχείρησης που σέβεται το περιβάλλον και τον καταναλωτή. Τελικά ο Σεθ και ο Μπάρι εκτιμούν ότι πέτυχαν το στόχο τους και θέλουν να μας πουν την ιστορία τους.

Σκίτσο από το βιβλίο. Ο Μπάρι και ο Σεθ χαμογελαστοί κρατούν από ένα μπουκάλι Honest Tea.

Το κόμικ αυτό είναι η αφήγηση της ιστορίας από τους πρωταγωνιστές της μέσα από απλά σκίτσα που δίνουν χώρο στο λόγο να μας αναπτύξει μια, ας πούμε οικονομική ιστορία και αφαιρώντας του τη μονοτονία των οικονομικών βιβλίων. Τελικά η ανάπτυξη της Honest Tea δεν ήταν μια καθαρά οικονομική υπόθεση. Αυτό το graphic novel μας παρουσιάζει την πορεία της επιχείρησης από τη γέννησή της ως την ανάπτυξή της και την πώλησή της στην Coca Cola με ένα πέρασμα από τις δύσκολες και τις καλές στιγμές της. Παράλληλα όμως επιλέγει να αφιερώσει κάποια καρέ σε λεπτομέρειες τις ιστορίας, εστιάζοντας σε ανθρώπου ή στιγμές, ενώ δεν ξεχνά και την προσωπική ζωή των πρωταγωνιστών, τις οικογένειες τους. Γνωρίζουμε τον Σεθ και τον Μπάρι σαν ανθρώπους και πλησιάζουμε τα συναισθήματά τους.

Σκίτσο από το βιβλίο. Σε ένα τραπέζι μέσα στο δάσος ο Σεθ μιλάει με μια κυρία. Η κυρία του λέει "Τα οργανικά προϊόντα εξασφαλίζουν και τη βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων γύρω από τις καλλιέργειες" και ο Σεθ απαντάει "Με έπεισες".

Οι σελίδες του κόμικ συνοδεύονται από σύντομες σημειώσεις σε μορφή πεζού κειμένου για παραπάνω εξηγήσεις που συνοψίζουν και τα συμπεράσματα της ιστορίας, τις συμβουλές των συγγραφέων.

Όσον αφορά την ελληνική έκδοση πρέπει να σημειώσουμε τις παρεμβάσεις του μεταφραστή, που έχει φροντίσει να υπάρχουν βοηθητικές σημειώσεις στη βάση της σελίδας, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Όσο κι αν δεν πιστεύουμε σε έναν πολλά υποσχόμενο δρόμο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αναγνωρίζουμε μια ενδιαφέρουσα ιστορία ειπωμένη με έναν έξυπνο τρόπο και διάθεση ειλικρίνειας.

TAGGED:graphic novelHonest Teaission in a bottleThe Honest Guide to Doing Business Differently--and Succeeding)Αβράαμ Κάουαεκδόσεις ΚριτικήΕλληνικά Βραβεία ΚόμικςΜαθαίνω να επιπλέωΠώς θα πετύχεις με μια start- up
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΑρχοντούλα Βαρβάκη
Η Αρχοντούλα Βαρβάκη πέρασε από το γνωστό εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, γιατί το γράμμα της από τη σχολή μαγείας χάθηκε και γιατί είναι πολύ νωρίς για την Ακαδημία του Αστροστόλου. Παρ' όλα αυτά νοιώθει μέλος της γαλαξιακής μαγικής κοινότητας.
Προηγούμενο άρθρο Η Αφίσα της παράστασης. Μια φωτογραφία του Τσέχωφ σε παζλ που τώρα φτιάχνεται σιγά σιγά και από κάτω ο τίτλος Αγαπητέ Τσέχω. Πάνω αριστερά διαβάζουμε 7 διηγήματα του Αντόν Τσέχωφ και πάνω δεξιά διαβάζουμε Μετάφραση/ Σκηνοθεσία Ειρήνη Μπαριτάκη Είδαμε την παράσταση “Αγαπητέ Τσέχωφ”
Επόμενο άρθρο Εικόνα: Σε μπλε φόντο διαβάζουμε με κεφαλαία λευκά γράμματα TWIN PEAKS FIRE WALK WITH ME “It is happening again”, μέρος δεύτερο: Fire Walk With Me
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Gerard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του – Ένα fantasy coming-out
15 Μαΐου 2025
Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
14 Μαΐου 2025
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
15 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

ComicΕλληνικά

Πολικός Παλαιστής – Ένα θεαματικό WWE με κοινωνικά μηνύματα

Ίωνας Αγγελής
Ίωνας Αγγελής
5 Μαΐου 2019
ComicΕλληνικά

Οι Νύφες του Δράκουλα 3: Κάριν – Το τριπλό τέλος και η έξοδος στο φως της Νύχτας

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
1 Ιουνίου 2019
ComicΕλληνικά

Γεννημένος στο Σκοτάδι – Ένα DIY graphic novel σφηνάκι

Δημήτρης Τζάνογλος
Δημήτρης Τζάνογλος
13 Μαρτίου 2018
ComicΕλληνικά

Übermensch – Τελικά, τι είναι οι σούπερ ήρωες;

Αλέξανδρος Μινωτάκης
Αλέξανδρος Μινωτάκης
5 Αυγούστου 2019
ComicΕλληνικά

Οι Νύφες του Δράκουλα: Νουρ- Το φως και το σκοτάδι στις (δευτερ) αγωνίστριες

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
6 Απριλίου 2019
ComicΕλληνικά

Οι νικητές των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς 2022 (και μία μικρή αποτίμηση)

admin
admin
23 Οκτωβρίου 2022
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?