Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ένας Σκοτεινός Ιππότης – Μια βραδιά στο Γκόθαμ
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
    Say Nothing – Η σκοτεινή πλευρά των επαναστάσεων
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Πέτρινα Hμερολόγια – Ο έλεγχος στο γυναικείο αφήγημα
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Βιβλία > Πέτρινα Hμερολόγια – Ο έλεγχος στο γυναικείο αφήγημα
Βιβλία

Πέτρινα Hμερολόγια – Ο έλεγχος στο γυναικείο αφήγημα

Μαριάννα Τσότρα
Από Μαριάννα Τσότρα
Δημοσιεύτηκε 5 Μαρτίου 2024
Τελευταία Ενημέρωση 9 Μαρτίου 2024
9 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Το μυθιστόρημα Πέτρινα ημερολόγια της Καναδής Carol Shields, που βραβεύθηκε με το Pulitzer το 1995, είναι ένα από τα πιο παραγνωρισμένα Pulitzer που δόθηκαν ποτέ, παράλειψη την οποία ανέλαβαν να διορθώσουν οι εκδόσεις Gutenberg, με την επανέκδοσή του στην Ελλάδα, σε νέα, αριστουργηματική μετάφραση δια χειρός Άγγελου Αγγελίδη και Μαρίας Αγγελίδου.

Η εξιστόρηση της ζωής της Ντέιζι Γκούντγουιλ Φλετ άρχεται από τη γέννησή της, στην κουζίνα του σπιτιού της μητέρας της, Μέρσι Στόουν Γκούντγουιλ, μιας γυναίκας ογκώδους στο μέγεθος του σώματος αλλά και της καρδιάς, γυναίκας που μέσα από την οικιακότητα, τις πουτίγκες και τα γεμιστά μπισκότα που έψηνε, τα ασπρόρουχα που έπλενε και το σπιτικό που φρόντιζε με στοργικότητα και προσήλωση, επεδείκνυε την αγάπη της για τον άντρα της, Κάιλερ, την ευγνωμοσύνη της για τη ζωή που της προσέφερε, μακριά από το ορφανοτροφείο όπου μεγάλωσε. Η γέννηση της Ντέιζι, η απρόσμενη είσοδός της στον κόσμο από γονείς που δεν είχαν συνειδητοποιήσει καν πως την ανέμεναν, σηματοδοτεί και την τραγωδία της οικογένειάς της, τον θάνατο της μητέρας της στη γέννα και το τέλος της όψιμης οικογενειακής ευτυχίας και πληρότητας για τον πατέρα της, μετά από μια παιδική ηλικία δίχως αγάπη και με σκληρή χειρωνακτική εργασία στα λατομεία του Στόουνγουολ της Μανιτόμπα.

Την ανατροφή της θα αναλάβει η γειτόνισσά τους, Κλαρεντάιν Φλετ, όταν εκείνη εγκαταλείψει τον σύζυγό της και έναν γάμο όπου η αξία της δεν εκτιμάται, μια οικιακή ζωή που την περικλείει αποπνικτικά, μια πατριαρχική δομή που την αφήνει άλαλη, ανήμπορη να μιλήσει εκείνα τα μελαγχολικά απομεσήμερα ανάμεσα στις δουλειές του σπιτιού. Στην Κλαρεντάιν και στη ζωή της μαζί με εκείνη και τον γιό της, Μπάρκερ, στην πόλη του Γουίνιπεγκ, θα βρει η Ντέιζι μια απρόσμενη οικογένεια, μέχρι τον ξαφνικό θάνατο της θετής της μητέρας και την επιστροφή της σε έναν πατέρα με τον οποίο έχει αποξενωθεί.

Εκπαίδευση, ενηλικίωση, πρώτος γάμος, που εδράζεται αποκλειστικά στο αίσθημα καθήκοντος προς το φύλο της και με την τραγική κατάληξη που αυτός θα έχει, δεύτερος γάμος και η υποτυπώδης έστω τρυφερότητα και οικειότητα που παρέχει, εγκυμοσύνες και γέννες, χηρεία και εργασία, ασθένεια και θάνατος: η Shields χαράσσει εγκάρσιες τομές στη ζωή της Ντέιζι παρακολουθώντας την ανά δεκαετία της ζωής της, δε βρίσκεται εκεί σε κάθε θεμελιώδη, ριζική αλλαγή, αλλά στα φαινομενικά ασήμαντα και καθημερινά γεγονότα, στην τετριμμένη πορεία της ζωής και της προκαθορισμένης πορείας της ως συζύγου, μητέρας, γυναίκας – και εκεί ακριβώς βρίσκεται, κατά τη Shields, η αληθινή ουσία της ζωής της.

Μέσα από την εξιστόρηση μιας ζωής ασήμαντης, εκ πρώτης όψεως ανάξιας αρχειακής καταγραφής, η Shields συνθέτει ένα πολυποίκιλτο υφαντό της γυναικείας εμπειρίας και ταυτότητας καθ’ όλο τον 20ο αιώνα και ταυτόχρονα ένα χρονικό των διεκδικήσεων, κατακτήσεων και μετασχηματισμών του φεμινιστικού κινήματος. Οι γυναίκες της Shields των αρχών του προηγούμενου αιώνα συνάπτουν γάμους συμφέροντος, φροντίζουν να κρατούν τους συζύγους τους ικανοποιημένους εντός και εκτός κρεβατοκάμαρας, επιτελούν τα κοινωνικά επιβεβλημένα καθήκοντα της μητρότητας και της οικιακότητας, είναι κυρίες της κουζίνας και του κήπου τους. Μέσα από την περιορισμένη επικράτειά τους, τις πουτίγκες που ψήνουν, τα οικογενειακά τραπέζια που στρώνουν, τα φυλλώματα των ανθών τους που κλαδεύουν, διεκδικούν μια έστω περιορισμένη αίσθηση κυριαρχίας και εξουσίας πάνω στις ίδιες τις ζωές τους.

Η Shields σκιαγραφεί ένα γλαφυρό μωσαϊκό της πατριαρχίας του 20ου αιώνα και των έμφυλων ρόλων των γυναικών, συζύγων, μητέρων και νοικοκυρών, αλλά γράφει και για τις μικρές, καθημερινές επαναστάσεις τους, γυναικών όπως η Κλαρεντάιν, που ενώ διάγουν έναν φαινομενικά ανέφελο οικογενειακό βίο, με άντρες που πράττουν τα ελάχιστα για να τις κρατούν ευχαριστημένες σε γάμους στείρους συναισθήματος και ρομαντισμού, αποφασίζουν να αποδράσουν και να εγκαταλείψουν την ψευδαίσθηση οικογενειακής ευτυχίας τους. Σταδιακά βαδίζουν προς τη δεκαετία του ’60 και της ανόδου του φεμινισμού, δραπετεύουν από τα πέτρινα, ασφυκτικά κελιά του νοικοκυριού προς την αγορά εργασίας, βρίσκουν το επαγγελματικό τους κάλεσμα και κερδίζουν τα δικά τους χρήματα, ταξιδεύουν, συνάπτουν ερωτικές σχέσεις και ξαναβρίσκουν φίλες απ’ τα παλιά, κατακτούν, αργά μα σταθερά, την ανεξαρτησία και την αυτονομία τους.

Η Shields πειραματίζεται πάνω στην παραδοσιακή δομή της αυτοβιογραφίας και επιχειρεί έναν συγκερασμό της με το είδος της οικογενειακής σάγκα: μέσα από τη ζωή της Ντέιζι ξεπηδούν, σαν άνθη και αφρόντιστα ζιζάνια του γενεαλογικού της δέντρου, οι ζωές και οι αναμνήσεις της οικογένειάς της και όλων των ανθρώπων της ζωής της. Η αφήγηση αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο πρώτο και το τρίτο πρόσωπο, ανάμεσα στην αυτοβιογραφία και τη βιογραφία, ανάμεσα στη βιωματική εξομολόγηση και την αποστασιοποιημένη καταγραφή τρίτων, με τη συγγραφέα να στοχάζεται πάνω στη δυνατότητα αντικειμενικής και απροκατάληπτης πρόσβασης στην αλήθεια της ανάμνησης και της εμπειρίας ή στην πολλαπλότητά της ανάλογα με το υποκείμενό της.

Η πρόζα της είναι περίτεχνη, ρέει σαν νερό, οι λέξεις της μεθοδικά τοποθετημένες και κάθε παράγραφος δεξιοτεχνική, η γλώσσα της Shields, πλούσια και φροντισμένη, υπηρετεί πιστά και λειτουργικά την αφήγηση. Αξιοποιεί δε ποικίλες αφηγηματικές μορφές, ο παραδοσιακός, βασικός κορμός της αφήγησης διακόπτεται από κεφάλαια επιστολικής μορφής, οι οπτικές γωνίες διευρύνονται και άλλοι χαρακτήρες της ιστορίας δίνουν τις δικές τους ερμηνείες για τη ζωή της Ντέιζι, τις αναμνήσεις, τα συναισθήματα και τα κίνητρά της. Δεν υφίσταται μία, μοναδική αλήθεια για την ίδια και τη ζωή της, τα γεγονότα ανασκευάζονται και οι αναμνήσεις ανασυντίθενται, ένα καλειδοσκοπικό, πολυπρισματικό πορτρέτο της Ντέιζι προκύπτει από τις καταθέσεις των τρίτων – όσο, ταυτόχρονα, η Shields σχολιάζει, αιχμηρά και δηκτικά, την απώλεια ελέγχου του αφηγήματος για την ίδια τη γυναικεία εμπειρία και ταυτότητα, τόσο στη βιογραφία όσο και στη λογοτεχνία, και, εν τέλει, τη δυνατότητα ανάκτησής του.

Η ιστορία της Ντέιζι διατρέχει ολόκληρο τον 20ο αιώνα, δύο παγκόσμιους πολέμους, τα κοινωνικά ρήγματα και μετασχηματισμούς που επέφεραν, τις μεταναστευτικές εισροές και εκροές στον Καναδά και τις μετεξελίξεις του φεμινιστικού κινήματος, όσο το προσωπικό διαπλέκεται αξεδιάλυτα με το συλλογικό και το πολιτικό: η ζωή της Ντέιζι συνιστά ένα λιθαράκι ασβεστόλιθου μέσα στο γιγάντιο οικοδόμημα της εθνικής και παγκόσμιας ιστορίας, κοινότοπο και συνάμα μοναδικό. Η πέτρα εν γένει αποτελεί συμβολικό στοιχείο της αφήγησης – γύρω από αυτήν περιστρέφεται σύσσωμη η οικονομική και επαγγελματική ζωή της Μανιτόμπα, γενέτειρας των χαρακτήρων, αυτή χαρίζει το όνομα στην αδικοχαμένη μητέρα της Ντέιζι και με αυτήν οικοδομούνται τύμβοι και μνημεία ζωών που χάθηκαν. Στοιχείο σταθεροποιητικό μα και περιοριστικό, θεμέλιο και απολίθωμα, ασφυκτικός κλοιός γύρω τους, οι ήρωες της Shields σαν την πέτρα σμιλεύουν τις ζωές τους, αγωνίζονται να της δώσουν το σχήμα και τη μορφή που επιθυμούν, άλλοτε τη λαξεύουν περίτεχνα και με επιτυχία και άλλοτε όχι.

Αυτοβιογραφία και οικογενειακή σάγκα, ενδελεχές ψυχογράφημα μιας γυναίκας και μιας ζωής κηλιδωμένης από την εγκατάλειψη, την απόρριψη και τη μοναξιά, χρονικό ολόκληρου του 20ου αιώνα και της εξέλιξης του φεμινιστικού κινήματος κατά τη διάρκειά του, λογοτεχνική άσκηση ύφους και συνάμα βαθιά πολιτικό σχόλιο πάνω στον έλεγχο του γυναικείου αφηγήματος, τα Πέτρινα ημερολόγια είναι ένα από τα σημαντικότερα βιβλία που ξανα-ανακαλύφθηκαν ποτέ και η Carol Shields μια από τις σπουδαιότερες γυναικείες φωνές του Καναδά αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

TAGGED:AldinaCarol ShieldsGutenbergPulitzerεκδόσεις Gutenberg
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΜαριάννα Τσότρα
Follow:
Γεννήθηκε το 1994, μεγάλωσε ανάμεσα σε χαρτόδετα μυθιστορήματα και DVD από το συνοικιακό βιντεοκλάμπ – περί τα 10 κάθε Σαββατοκύριακο. Σπόυδασε Νομική, εξειδικεύθηκε στο Εργατικό Δίκαιο, αλλά η μεγάλη της αγάπη θα είναι πάντα ο Κιούμπρικ, ο Μπέργκμαν και ο Λυντς. Θα τη βρεις να αποπειράται ανέλπιδα να μειώσει τη λίστα με τα αδιάβαστά της.
Προηγούμενο άρθρο Yes Chef -Tα 10 καλύτερα cooking anime
Επόμενο άρθρο Σπουδή Στην Υποταγή – Η εσωτερίκευση της ρητορικής των καταπιεστών
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025
Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
9 Μαΐου 2025
Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
23 Απριλίου 2025
Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
22 Απριλίου 2025
Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
16 Απριλίου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Βιβλία

Η Υπέρβαση της Βαρύτητας – Αλκοολούχα κατάδυση στον πυθμένα της ύπαρξης

Μαριάννα Τσότρα
Μαριάννα Τσότρα
7 Νοεμβρίου 2022
BookTokΒιβλία

Δεν Ήμουν πια Άνθρωπος – Η σπειροειδής πορεία προς την απόγνωση

Μαριάννα Τσότρα
Μαριάννα Τσότρα
21 Φεβρουαρίου 2023
Βιβλία

Αντίο Tώρα, Tα Λέμε Αύριο – Ψηφιδωτό της ανθρώπινης οδύνης

Μαριάννα Τσότρα
Μαριάννα Τσότρα
16 Νοεμβρίου 2020
Βιβλία

Νυχτερινό Πλοίο Για Ταγγέρη – Η αναμονή ως ενδοσκόπηση

Μαριάννα Τσότρα
Μαριάννα Τσότρα
1 Αυγούστου 2022
Βιβλία

Δεύτερο σπίτι – Φιλοσοφική και ενδοσκοπική μάχη χαρακτήρων

Μαριάννα Τσότρα
Μαριάννα Τσότρα
18 Ιανουαρίου 2024
Βιβλία

Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο – Η Ζωτικότητα της Γυναικείας Ύπαρξης

Μαριάννα Τσότρα
Μαριάννα Τσότρα
11 Ιανουαρίου 2021
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?